Postby riper » Thu Feb 15, 2018 3:16 pm
Ne znam kako sam se nasao u ovoj prici, cisto da napomenem na temi old school sam pisao par puta gde sam opisao mislim gostovanje u Kuli 2000. godine i gostovanje u Kragujevcu 1998. godine. Prvi put sam na sever krocio 1994. godine na onoj prijateljskoj utakmici protiv Olimpijakosa dok su jos trajale sankcije, tako da period pre toga znam samo iz prica.
Iskreno, vise mi nije jasno o cemu se ovde razgovara. Ne postoji alhemija koja ce da dokaze da je bilo koji klub u periodu od 1945. do 1990. godine bio antikomunisticki. Cak i klubovi koji su nastali pre rata na tlu bivse SFRJ, poput Vojvodine ili hajduka u tom periodu nisu bili antikomunisticki.
Ovde eventualno moze da se govori da li je bilo publike ili pojedinaca koji su predstavljali reakciju ili koji su na tribini udarali kontru rezimu. Onaj prastari tribina forum imao je te price.
Postoje stari snimci na severu Marakane krajem 80ih kada policija nesto intervenise, a citav stadion vice "Idite na Kosovo" i zvizdanje pandurima. Dalje, ako se zna da je 90te godine jedan bitan deo Cigana umesto na Maksimiru bio na Ravnoj gori, onda je jasno da je nacionalizam na severnoj tribini bio nekoliko godina pre toga. Pa nisu ljudi 12. maja 90.te postali nacionalisti a 13. maja otisli na Ravnu Goru.
Postoje svedocenja na raznim forumima na temama gde su povremeno postovali stariji price kako se i gde pevalo. Generalno ta druga polovina 80ih godina je kada je srpski nacionalizam postajao sve glasniji. On je mozda postojao po kafanama i nekim uzim krugovima i ranije, ali tribina, kao mesto gde je tako nesto bilo javno, to je promovisala tada. Jer nije isto kada pricas vic o Titu pred par drugara u kafani tiho da te niko ne cuje i kada skandira hiljade ljudi na stadionu u TV prenosu.