Postby Sevastopole » Mon Nov 13, 2023 10:59 pm
Vise puta su makar neki iznenadili ovu vlast, da se ne opusta i da ne misli da su navijacki pokret stavili u dzep. Ali kada si sam kada su oni koji su navodno ne znam kako protiv ostali nemi i prave se ludi, nista tu vise od toga ne moze da se uradi. Niti su navijaci nevladine organizacije da od njih treba da krecu ideje i da oni budu pokretaci necega. Nikada i nisu bili.
Ja sam to mnogo puta rekao i recicu opet slicno sto i ti. Te 2008. smo ispali najvece moguce budale. Bio jedan miting "Kosovo za patike" kako ga je krstio B92 tadasnji, nastrada decko u ambasadi i pojeo vuk magarca. I tada su nas svi tapsali po ramenu da smo ispavni i ceo narod je popasao tu pricu da smo ispravni, a ispali smo budale nikad vece. Nema reakcije vlasti sto je prvo moralo da bude, Tadic izmislja neke posete drugim zemljama u tom danu, opozicija se kao solidarise i dolazi na miting koji je vlast organizovala. I mi smo sve to progutali mislim da se danas veca buka napravila za Plazma keks, nego tada sto nam je proglasena nezavisnost sa strane Siptara. Tada je trebalo da gori, da se ne staje, medjutim dva dana i to je to. Nakon toga, sever je nastavio da kroz mnoge akcije propagira Srpstvo ali i to je sa ove tacke gledista nedovoljno, a svi tu nas hvalili na sva usta. A recimo u isto to vreme na derbiju sa jedne strane 2000 Srpskih zastava koreografija a sa druge strane Al Kapone sa bejzbolkom setalica. To je bilo stanje svesti u tom trenutku. Malo su se ljudi trgnuli kod izrucivanja Karadzica, ali i tu ubise coveka od batina na prvim nekim demonstracijama gde su se Srbi pobunili mozda cak od 5. oktobra. Kako se to zove? Jel to afera? sta je to? Mucno mi da pisem o tome uopste.
U pravu si da je nama bilo dole mesto sa narodom, opet, ne znam kako drugacije ali moram kroz primere tribina, sever je podigao jarbol na Zvecanu, na prvi Vidovdan isao sa 300-400 ljudi, bilo je i drugih navijaca. Nakon toga organizovao se turnir sa stranim grupama u Gracanici, na sve nacine se dopiralo do grupa iz Evrope. Maltene da smo bolju spoljnu politiku vodili od drzave tada. Ali, isto kazem da nije dobro reagovano tada, zato mora da se vodi racuna. Ja garantujem da su sada nezavisne tribine ili delovi tribina 100 puta zreliji i nacitaniji, i da su mnogo toga prosli i zato nekada nema reakcije kada ti bace kosku, a opet nekad je ima ne znaju ni sami kako se desilo. Sve smo videli prosli, mnogo smo ulozili truda da propagiramo pricu o Kosovu i dan anas to radimo. Kroz nas, kroz drugare koje imamo.
Nema dila sa navijacima, to ne postoji, moze da bude na licnom nivou i parcijalno, ali ljudi nisu budale nisu ovce. Pogotovu tamo gde ne vlada batina nego dogovor i prica. Zuti jednostavno od starta su shvatili da nema "socijalnog mira", "vaganja", nego udri odma seci. Danas, ko je slobodouman i vidi da nesto ne valja moze da se buni, naravno da sve ima svoju cenu, ali moze. Tada je bilo mnogo teze potpisujem.
Sto se Putina tice, sigurno nisam neko ko sece vene za njim, medjutim, desava se polako raspodela nova sveta, i u tom svetu treba biti spreman da se zauzme mesto sto bolje da bi mogli da reagujemo i oko Kosova i oko svih drugih pitanja. Ko ume da sedi na tri stolice super, ako ce na kraju da sedne na pravu. Dakle, mislim da su navijaci koji razmisljaju svojom glavom a imaju opciju da uticu na svoje, mnogo zreliji danas nego i pre 15 i 25 godina. Iako ih bije glas kakav ih bije, mnogo puta nisu zagrizli koske koje se ne glodju, postoje stvari koje sigurno nece proci ako krenu da se desavaju, ali evo ide vreme pa cemo videti ko ce kakav biti. Sto se tice Siptara, srecom pa je kod njih situacija sada mozda i gora nego kod nas. Namirisali su zapad, ne jebu vise te njihove dugorocne ciljeve. Ne zanima ih ramazan, uvece pune diskoteke dece kojoj puca za to sta je cije. Odlaze preko, jos ako dobiju tu viznu liberalizaciju, ode njih 20% u momentu. Tako da, treba uciti iz proslosti, ali definitivno treba biti mudar u buducnosti, jer ako mislis da je nesto lose, uvek moze jos gore ako brzopleto ides, ili ides kuda ide "narod".