Postby CREW pg » Sat Sep 11, 2021 1:30 am
Da bacim i ja koju o Španiji...
Ima više od desetak godina kako sam zacrtao plan da obiđem Španiju automobilom i konačno se to ostvarilo ovog ljeta.
Zena i ja smo ranije nešto ranije kupili karte - loukost Vueling ide par puta nedjeljno iz BG do Barselone. Ispale su nas 60e po osobi.
U Barseloni smo proveli četiri dana. Nije mi bio prvi put u tom gradu, ali iznova se čovjek oduševi. 6 gradova u jednom. Od Gaudijevih građevina, preko uzurbane glavne ulice koja vodi direkt do luke, brda Monžuik, plaže, parkova, restorana ne zna se šta je bolje. Zbog kovid mjera nažalost nema diskoteka, ali kako smo uvjek ranili da setamo ne bismo ni imali snage. A i kad si sa zenom, koji cu k. u diskac..
Preporuka je da uzmete Barselona card sa kojom je slobodan ulaz u brdo muzeja plus dobijate prevoz. Mi smo bili smjesteni u Poble Nou ( iliti Novo naselje) na par metro stanica od centra, a trip je kao da ste u nekom grckom ostrvskom gradu. U Barsi kao i svugdje po Spaniji hrana je fenomenalna. Sve se svodi na tapase - manje porcije jela od mesa, ribe, krompira na sto nacina. Za dvoje je cesto dovoljno uzeti tri tapasa za nekih 15-20 eura i ispadne solidan rucak. Spanci piju pivo iz malih casih ugl, da se ne hladi. Pivo je solidno, nemam preteranih zamjerki dok je vino jako dobro i dosta jeftino. Preporuka od kafana la Xampaneria i bar Pla.
Put je dalje vodio ka jugu. Uzeli smo renta kar i nastavili ka Valensiji. Posjetili smo je na svega par sati i to kompleks Grad nauke i umjetnosti - cudo savr. arhitketure koje ih je kostalo 700 milki. Tu se nalazi muzej nauke i kazu najveci akvarijum u Evropi. Odlicno iskustvo, bacite pogled na slike tog cuda.
Prenocili smo nesto juznije u Alikanteu. Ne tako mali, a vrlo sređen i cist primorski grad. Kupali smo se na dobroj pjescanoj plazi gdje nije bila guzva, a bilo je u okolini 10ak Kala - odnosno stjenovitih plaza. Ako neko zeli da ljetuje u kontinetalnoj Spaniji, ovo je sjajno mjesto. Pored je Benidorm, gdje su onomad zaboli Del Boj i Rodni.
Jedan dan i noc smo proveli u Granadi. Istorijsko jezgro je dosta malo i starinski goticki/klasicisticki centar tipican za sve spanske gradove se produzava ka Albasinu i Sakromonte , dva naselja na brdima grada. Sakromonte je mjesto rođenja flamenka - sagradjen je od pecina koje su malo omalterisane iznutra i lice na lagume u Karadjordjevoj. Flamenko shou je obavezan ovdje, karte se krecu od 15 do 20e.
Naravno, u Granadi je najveca atrakcija Spanije tvrdjava - park - grad Alhambra. Potrebno je bar 4 sata da se obidje, a moze i do dva dana. Vrtovi su perverzija, jedino sto smara su stalne provjere dokumenata i karata kad prelazite djelove. Ovdje su bas okrenuti turistima i gdje god narucite alkohol, dobicete tapas dzabe.
Kordoba je grad koji je slican Granadi po starom dijelu, samo sto je dosta ravniji. Smjestaj nam je bio u centru i imali smo maler da je bilo taj dan 45c - najtopliji grad u Evropi. Opijeni od sparine nismo puno uvece obisli, ali smo ujutro vidjeli cuvenu Mezgitu - arapsku dzamiju pretvorenu u katedralu. Njihov lokalni specijalitet je omlet - a to je ustvari patišpanj sa sirom, sto mi se nije svidjelo ali ajde, when in Rome...
Par dana smo imali u Toremolinosu, ljetovalistu kod Malage. Jedan savjet - nemojte nikad ici na ljetovanje ovdje ili u obliznju Marbelju. Plaza je ocajna a voda siva, talasi ogromni tokom podneva. Samo mjesto je Paralija na steroidima, ali hrana je ugl dobra. Mi smo se solidno odmorili i hotel je imao bazen...
Malaga je grad za koji je malo reći da sija. Sav prozet bijelim mermernim ulicama. I ovdje su ostaci starih kultura vrlo vidljivi, a tu je muzej Pikasa koji je tu rodjen. Vrhunski specijalitet - teleci repovi!
Na red stize i Sevilja. Grad koji ima sve - najbolji predstavnik juzne Spanije gdje se preplicu opet ti arapski uticaji u gradjevinama a onda se nastavlja doba kraljevine. Placa Espanja, katedrala, parkovi ne zna se sta je bolje. Iz Budimpeste ima dosta linija za Sevilju, povedite djevojku, zenu bilo kad - nema greske. Stari dio Santa Catalina je dobro mjesto za smjestaj. Kafane isto odlicne, flamenko...
Konacno, Madrid kao zadnja stanica. Potpuno drugaciji od Barse i juga, nekako cist i pomalo sterilan ali sa dosta zanimljovosti. Ulica Baha i krja Latina imaju dosta dobre barove. Muzeja pregrst, imali smo srece da je red za Prado bio mali, postavka je ludilo za one koji vole slike.
Bili smo i na Bernabeu, koji se renovira. Muzej Reala je smijesan za takav klub - kad se sjetim Chelsea musem u Londonu, pa to je svemirska stanica za blankose. Tu je i kraljevska palata. Madrid je grad ogromnih parkova, imaju jedno 5 6 Košutnjaka i sredjeni su besprekorno.
Da napomenem - svugdje je autoput, tako da je voznja bas lagana i uglavnom bez putarina, sem oko Barselone.
Imao bih danima da pisem, zaustavicu se ovdje. Ako nekom treba neka dodatna info, pisite.
"Вјечна зубља вјечне помрчинe
нит догори нити свјетлост губи"