савабјан wrote:Svašta sam bio ispisao, ali ipak sam obrisao. Jedino što želim da kažem da za Srbe nikako nije komunizam dobar ni u kom obliku i socijalizam, i da je jedino doprineo ličnom bogaćenju pojedinaca, a brda ljudi je najebalo. Ali Sukarno svaka čast koliko veruješ u nešto, bukvalno svaka čast! Voleo bih da verujem u nešto koliko ti veruješ u te ideje.
Када тако нешто напишеш испада да је социјалистичко уређење утопија.Ајде да видимо шта можемо да урадимо у постојећим околностим,а верујте ми само треба мало добре воље.Нека ово буде одговор и Чомпики.Пажљиво прочитајте па да видимо дал је применљиво и код нас.Само се треба вратити на стари добри социјализам.
Белорусија 2021 година...
За Белорусију се каже да је совјетски економски тигар.Као што видите они се никада нису одрекли социјалистичког грба и химне.Не,није само пука симболика у питању.Лукашенко када је дошао на власт 1994, кренуо jе потпуно супротним путем од већине земаља бившег Источниг блока.Оно што је прво урадио била је ДЕПРИВАТИЗАЦИЈА индустрије,енергетике,банака,пољопривредних комбината...Белорусија нема олигархе који се богате на приватизацији државних предузећа,јер је државни сектор њима итекако важан.ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ ДА ЈЕ ДРЖАВНИ СЕКТОР ЗАСЛУЖАН ЗА 50% БДП-а КОЈИ БЕЛОРУСИЈА ОСТВАРУЈЕ! Државна предузећа гарантују радна места и одређену сигурност када се ради о исплати плата.
У извештају УН-а о привреди,Белорусија је означена као брзорастућа привреда.Раст БДП-а је 2004.год износио 11%.Што је више од суседних земаља чланица ЕУ (Пољска,Литванија,Летонија...).Та земља има само ЈЕДАН ПРОЦЕНАТ НЕЗАПОСЛЕНИХ,а економски биланс је износио у 2018. год 60 милијарди долара.Према званичној статистици која се може наћи на сајту Европске комисије,Белорусија остварује суфицит у робној размени са ЕУ од око 2.000 000 000 долара.
Развијена је поред индустрије пољопривредних и грађевинских машина и хемијска,текстилна и дрвнопрерађивачка индустрија.Главни пољопривредни производи су кромпир,лан,конопња,шећерна репа,зоб,раж и пшеница,док у сточарству доминира млечно и месно говедарство,свињогојство и узгајање пилића.
Белорусија попут нас такође има врло жив и развијен IT сектор.Светска банка је изнела податак да су фирме из сектора информационе и технолошке индустрије у расту БДП-а имале исти удео као пољопривреда,индустрија и грађевина заједно.Апликација 'VIBER' је Белоруски изум.
И тако даље....
Е сад има ту један "проблем" који ја не водим тако али би вероватно вама то сметало.Плате су да кажемо ниске,нарочито ван Минска и износе око 300€ док је у престоници мало већа зарада.Хоћеш пуну заподленост? Онда мора и доходак да се расподели.Ипак се овде ради о мешовитој привреди тржишног социјализма.
Сад пошто велика већина вас има конзумеристички приступ живљења у изобиљу (живот на кредит) вама овакво уређење вероватно не би одговарало...