Српска навијачка сцена - дискусија
- casual fcv
Re: Српска навијачка сцена - дискусија
Da vas par priča ljudima da nas ne zovu Mađari verujem, al i dalje nas ljudi u Beogradu tako zovu, isto kao što pričate za noževe i pištolje, al džabe, kako god okrenete vaši ljudi to koriste najviše...
e sad teško da si tom koreografijom igde poručio da se to odnosi samo na nas, koreografija se odnosila na Novi Sad, i opet kažem da ste pevali i da imate mekdonalds gde je vama, i to je bio jedan način da sebe predstavljate kao velegrad, i to je ok bilo, nema potrebe da sad se menja smisao jer su i oni Novosađani što su išli sa vama mrzeli Beograd, i generalno vas Beograđane, samo su voleli klubove, sad da ne shvatiš ti opet nešto naopako pesma kaže, mrzim zvezdu i partizan, mrzim zemun mrzim rad, što znači da je to mržnja u fudbalskom smislu, ne da sad neko mrzi tvoju kevu i ćaleta koji ni ne idu na utakmice...
Potencira se da smo mi od tad u nekom novom fazonu, a do tad smo bili antisrbi, što je glupost obična, prvo što nam je tribina 90% na ćirilici, drugo kod nas je zastava Srpska Atina daleko pre toga svega napravljena, kad se igralo sa Dinamom 90-te pred rat u NS i vaši ultrasi su bili kod nas sa zastavom da podrže Srpsku grupu , odmah po raspadu 92-ge je u grb vraćena plava zvezda, a njeno značenje zna svako ko prati naš fudbal i scenu navijačku, pa me zanima u kom delu smo mi to bili antisrbi, pošto kad su nas prozivali da radimo protiv naše domovine, ako ste pratili kad je izglasana zastava Vojvodine, mi smo na prvoj utakmici imali parolu jedna je naša zastava, i Srpske zastave...
po meni o svakom da proba da se nešto priča, al nama iz Srpske Atine da lepite takve etikete je budalaština, pa mi navijamo za Srpski klub, tu nema nikakve nepoznate, zna se dobro ko nas je osnovao i što su boje u grbu, i što plava zvezda, i što stadion Karađorđe, i mi smo svoje redove doveli po tom pitanju itekako u red, i najbolje da sad slušamo kako se ljudi kompleksiraju od naše istorije, a imate itekako razloga, i dok vam u grbu stoje petokrake, a kod vaših komšija i šest baklji koje predstavljaju jugoslovenske republike nemojte ništa da nam pišete, svoje dvorište ometlajte od bratstva i jedinstva pa onda držite slovo, za razliku od vas ustaše su ekspresno ubacile šahovnice, pa imamo mi kokardu i ocila, umesto što ih trpate po zastavama stavite ih tamo gde im je mesto u grb kluba.
e sad teško da si tom koreografijom igde poručio da se to odnosi samo na nas, koreografija se odnosila na Novi Sad, i opet kažem da ste pevali i da imate mekdonalds gde je vama, i to je bio jedan način da sebe predstavljate kao velegrad, i to je ok bilo, nema potrebe da sad se menja smisao jer su i oni Novosađani što su išli sa vama mrzeli Beograd, i generalno vas Beograđane, samo su voleli klubove, sad da ne shvatiš ti opet nešto naopako pesma kaže, mrzim zvezdu i partizan, mrzim zemun mrzim rad, što znači da je to mržnja u fudbalskom smislu, ne da sad neko mrzi tvoju kevu i ćaleta koji ni ne idu na utakmice...
Potencira se da smo mi od tad u nekom novom fazonu, a do tad smo bili antisrbi, što je glupost obična, prvo što nam je tribina 90% na ćirilici, drugo kod nas je zastava Srpska Atina daleko pre toga svega napravljena, kad se igralo sa Dinamom 90-te pred rat u NS i vaši ultrasi su bili kod nas sa zastavom da podrže Srpsku grupu , odmah po raspadu 92-ge je u grb vraćena plava zvezda, a njeno značenje zna svako ko prati naš fudbal i scenu navijačku, pa me zanima u kom delu smo mi to bili antisrbi, pošto kad su nas prozivali da radimo protiv naše domovine, ako ste pratili kad je izglasana zastava Vojvodine, mi smo na prvoj utakmici imali parolu jedna je naša zastava, i Srpske zastave...
po meni o svakom da proba da se nešto priča, al nama iz Srpske Atine da lepite takve etikete je budalaština, pa mi navijamo za Srpski klub, tu nema nikakve nepoznate, zna se dobro ko nas je osnovao i što su boje u grbu, i što plava zvezda, i što stadion Karađorđe, i mi smo svoje redove doveli po tom pitanju itekako u red, i najbolje da sad slušamo kako se ljudi kompleksiraju od naše istorije, a imate itekako razloga, i dok vam u grbu stoje petokrake, a kod vaših komšija i šest baklji koje predstavljaju jugoslovenske republike nemojte ništa da nam pišete, svoje dvorište ometlajte od bratstva i jedinstva pa onda držite slovo, za razliku od vas ustaše su ekspresno ubacile šahovnice, pa imamo mi kokardu i ocila, umesto što ih trpate po zastavama stavite ih tamo gde im je mesto u grb kluba.
У НОВОСАДСКИМ ОЧИМА ТВОЈА ПЛАВА ЗВЕЗДА С'ЈА!
-
Sta je sa sarp skinsima i antifa ekipom? Nemam nameru da podbadam nego ke zanima kad su vam iscezli sa tribine i da li su? I kad je vec Firma aktuelna tema, mislim da ste bas sjebali pricu sto niste otisli u Nis na kup. Propustili ste slavlje kupa uzivo i kakav takav navijacki dan. Svakako bolje nego da sedite ispred video bima. To stonkukate na represiju i trajanje puta ja ne znam da li ima ekipe kojoj se to nine desavalo. Koliko ima tekmi na strani gde nisam usao na stadion/halu, putovao duplo vise, pa nista. Ides ooet i racunas na to.
-
casual fcv wrote:Da vas par priča ljudima da nas ne zovu Mađari verujem, al i dalje nas ljudi u Beogradu tako zovu, isto kao što pričate za noževe i pištolje, al džabe, kako god okrenete vaši ljudi to koriste najviše...
Ne prica nas par, nego cela tribina, cak smo imali i parolu koja govori da smo mi ne znam vise ni sta ste pisali isto koliko ste vi Madjari. Znaci direktno smo vam rekli da vas smatramo za pro Srpsku grupu i sa severa ne mozes da cujes "Madjarske picke" bar 10 godina, ako ne i vise.
To sto si pobrojao je sasvim normalno, pa Rijecka Armada koja se klela da su im pola clanova Srbi, kako je krenulo malo oko rata tako izadjose svi na Ustase do jednog. Zna se jednostavno kako se na koga gledalo tih godina i to ne moze nikakav Mek Donalds ili neka zastava da nadomesti. Nikada Novi Sad nije zapeo ni za jednu Srpsku pricu od 90 e do 2000. i neke godine.
Opet kazem, neko ko sad ima 20 godina ne moze da zna kakav je vas stav bio povodom price o nacionalizmu da kazemo tako. A i sam znas vrlo dobro sta ti pricam i sta pokusavam da ti kazem, ali necu da pritiskam i da ulazim u konflikt za stvari za koje znam kako su se desavale. Vi na mapi nacionalizma niste postojali mnogo dugo, to bi bilo prekrojavanje istorije i njeno ulepsavanje, a nema potrebe za time, jer ste sada zaista onakvi kakvi se predstavljate da jeste.
Ja se secam nekog Gazimestana recimo 2006. godine, sem nas i par Grobara, nikoga nisam video, dok danas bukvalno sve grupe dolaze i to je za postovanje. Ali ne treba izvrtati stvari, tacnije, ne treba nama nabijati na nos te baklje u grbu ili petokraku crvenu, kada znate gde smo sve bili i kada kao grupa. I koliko smo energije i svojih ljudi potrosili za te borbe. Nekada uspesne nekada neuspesne, i ovde je za mene bar poenta ne da dokazem da ste vi bili blago je receno, nezainteresovani za ovu pricu do pre nekog perioda, nego da nas ne prozivate za stvari koje nisu u redu da se govore ako znas vec sve sto znas.
I ova koreografija sto je postavljena ovde nicim izazvana ne vidim poentu, kao da mi imamo sada problem sa ljudima iz unutrasnjosti, kao da svaki navijac ne zna kako to izgleda kod nas itd. Pa cak i tada je bilo isto samo srazmerno broju ljudi koji je dolazio aktivno.
- casual fcv
Naprotiv dok imate te petokrake i baklje u grbu niste neko ko može da drži bilo kakvo slovo bilo kome, kažem za razliku od vas ustaše su taj problem rešile i u grbove ugradili svoje simbole, tako da ni antifa ni šarp ne mogu da budu tema sa čovekom koji navija za klub koji je još uvek član jugoslovenskog sportskog društva, niti sa ljudima čijem je klubu petokraka osnov grba...
Finale kupa je široka tema, i ako je ne širimo dolazimo do toga da ste prošle godine trebali da igrate finale na Čairu pa je ustanovljeno da Niš nema uslove i da idete na žreb marakana ili jna, šta se na Čairu popravilo od prošle godine do danas pa je odjednom Niš bio pogodan domaćin...cilj vam je bio jasan, odigrali ste jako prljavo da bi se to finale tamo smestilo i eto računali ste da nema nas, da ste fudbalski bolji i niste ušli u sudiju što se ispostavilo kao najvažnija činjenica za osvajanje kupa, a mi smo imali tri navijačka dana, ispraćaj igrača, gledanje utakmice i doček igrača...
Finale kupa je široka tema, i ako je ne širimo dolazimo do toga da ste prošle godine trebali da igrate finale na Čairu pa je ustanovljeno da Niš nema uslove i da idete na žreb marakana ili jna, šta se na Čairu popravilo od prošle godine do danas pa je odjednom Niš bio pogodan domaćin...cilj vam je bio jasan, odigrali ste jako prljavo da bi se to finale tamo smestilo i eto računali ste da nema nas, da ste fudbalski bolji i niste ušli u sudiju što se ispostavilo kao najvažnija činjenica za osvajanje kupa, a mi smo imali tri navijačka dana, ispraćaj igrača, gledanje utakmice i doček igrača...
-
Ajde da nemas ljude koji imaju po 80 godina sad ili su pokojni ali su ostavili svedocanstva o tome ko se okupljao ok naseg kluba, pa i da te razumem, ovako stvarno mi nije jasno kako to covek moze da vidi tako stvari? Ustase, prvo narod koji je prekrojio svoju veroispovest, sta tek ocekivati za jedan grb ili amblem? Ja kada bi prekrojio Crvenu Zvezdu ispisao bi se na generacije ljudi, nacionalista i patriota koji su za isti taj klub sa istim tim grbom jurisali gde god je trabalo i na koga god je trebalo. U ime Srbije. Jednostavno niko od Zvezdasa ne gleda na Crvenu Zvezdu kao na petokraku komunisticku jer identicno kao sto su komunisti osnovali nas klub ali od prvog dana to nije bio na tribinama, tako i grb jednostavno tim ljudima nikada nije bio asocijacija na komunizam. Mnogo je prosto ako vidis opredeljenje nase tribine od kada postoji, a i ranije naravno.
- casual fcv
Pa da je ta priča stvarno takva kakva kakvom je ti pišeš verovatno bi ti ljudi koji su se okupljali oko takve crvene zvezde imali od početka ideju da se ta crvena zvezda zameni ocilima ili kokardom i danas ti ne bi takvim gestom pišao po tim svim ljudima nego bi ispunio njihovu želju i rešio se te petokrake, kao što je to bilo u slučaju sa našom plavom zvezdom, čim je otišla država mi smo odmah vratili svoje simbole i nastavili Srpsku priču u klubu sa kojom se krenulo i u osnivanju.
Ako niste znali Rajko Mitic iz Belu Palanku je bio vodja cetnickih ilegalaca u Beogradu.
Често одем до на село
-
casual fcv wrote:Pa da je ta priča stvarno takva kakva kakvom je ti pišeš verovatno bi ti ljudi koji su se okupljali oko takve crvene zvezde imali od početka ideju da se ta crvena zvezda zameni ocilima ili kokardom i danas ti ne bi takvim gestom pišao po tim svim ljudima nego bi ispunio njihovu želju i rešio se te petokrake, kao što je to bilo u slučaju sa našom plavom zvezdom, čim je otišla država mi smo odmah vratili svoje simbole i nastavili Srpsku priču u klubu sa kojom se krenulo i u osnivanju.
Nisu imali zelju jednostavno klub se zove kako se zove i tako je prihvacen, a svi od reda su bili anti komunisti koji su navijali za nas klub. Mnogo je prosto ako zelis da shvatis, ako ne zelis onda se vrtimo ovako u krug. Nicija to zelja nije bila niti je to neko pokretao za ovih 75 godina postojanja a svih tih 75 godina Zvezdina publika je bila sve sem komunisticki natrojena. Pri tome naravno da mislim na obican svet a ne na uprave klubova koje su rukovodile svim klubovima u to vreme, pa sve do maltene dana danasnjih.
- casual fcv
Kao što si napisao, džabe mi pišeš ako neću da ti verujem...nije stvar sad u tome da ti ja poverujem ili ne, stvar je u tome da malo činjenica iz tog vremena ti govori u prilog...za početak nije zapamćen toliki broj antikomunista u našoj državi u tom periodu od osnivanja zvezde pa do 80-tih godina, pa najbolje da su još i stanove u Beogradu delili antikomunistima, a svedočenja mi vrede kao i ono Ilije Stanića koji sad tvrdi da nije ubio Maksa Luburića, a nekad je opisivao ubistvo veoma detaljno, i sam Krcun da je danas živ bi pričao da je slavio slavu i branio crkvu, tu nije stvar u svedočenjima jer su komunjare lažovčine za sve pare, sad kad ih slušaš šta pričaju uvek ih na kraju pitaš, ako svi vi niste pa ko je bio za bratstvo i jedinstvo, a po njihovoj priči samo oni koji više nisu među nama, jer mrtva usta ne govore...
Ako bi i utvrdili da su anti-komunisti što je stvarno mala šansa, dolazimo do pitanja šta su bili, da li su bili Srpski nacionalisti ili su bili samo za višepartijski sistem, a za kralja i kokardu nisu marili, jer da su bili četnici sigurno nikad ne bi prihvatili taj grb i imali bi san o menjanju petokrake i ugrađivanju istinskih simbola Srpskog naroda u grb kluba za koji navijaju, kao što pesma kaže, petokraku jer ne valja ona neće Petra kralja...
Sećam se u nekom momentu kad ste pisali o nekakvoj reakciji i bbrs kao njihovim naslednicima, ne znam šta je bilo autoru tog teksta pa je pokušao da spoji Prleta i Tihog sa navijačkom grupom nastalom 50 godina kasnije, dobro niste bombe po Beogradu postavljali da dokažete tu tezu, a ustvari nigde veze, svako ko ima imalo mozga i zna da poveže dva i dva se raspao od smeha...
E sad jedina činjenica koja ti ide u prilog što su Srbi lenji i istorijski loše potkovani, mrzi ih da uče i analiziraju, da nelogične činjenice eliminišu u startu, pa olako prihvataju tuđu priču koju čuju od nekoga i pričaju je okolo iako je ta priča šuplja kao sito, sve u cilju da ispadnu nešto pametni, a ustvari prave budale od sebe, na tvoju žalost ta tvoja priča je baš šuplja jer po svedočenju nekih dokazanih antikomunista slabo ko je od njih pikao loptu u Beogradu, većina je ili išla preko ili pikala kamen na pruzi Beograd-Bar, a pritom sad kad se sklopi bajka kakvu ti meni pričaš, svaki zvezdaša će je prihvatiti, jer ste željni normalne istorije, a ne one vaše koja počinje sa savez komunističke omladine...
I najvažnija stvar je da ste većina u državi i ne morate mene da slušate, pišite, menjajte, dodajte, oduzmite, može vam se, kao onaj barjak što mlatite po tribini, neka pobedi bolji, i onda ekipa koja igra ligu šampiona u NS ne može da pobedi, proradi kompleks i dobijete penal koji ne postoji nigde i vi u delirijumu, a mlatite tim barjakom kao besni, jer vama se sviđa to što na njemu piše, a što sa istinom veze nema koga briga, većina ste može vam se...
Ako bi i utvrdili da su anti-komunisti što je stvarno mala šansa, dolazimo do pitanja šta su bili, da li su bili Srpski nacionalisti ili su bili samo za višepartijski sistem, a za kralja i kokardu nisu marili, jer da su bili četnici sigurno nikad ne bi prihvatili taj grb i imali bi san o menjanju petokrake i ugrađivanju istinskih simbola Srpskog naroda u grb kluba za koji navijaju, kao što pesma kaže, petokraku jer ne valja ona neće Petra kralja...
Sećam se u nekom momentu kad ste pisali o nekakvoj reakciji i bbrs kao njihovim naslednicima, ne znam šta je bilo autoru tog teksta pa je pokušao da spoji Prleta i Tihog sa navijačkom grupom nastalom 50 godina kasnije, dobro niste bombe po Beogradu postavljali da dokažete tu tezu, a ustvari nigde veze, svako ko ima imalo mozga i zna da poveže dva i dva se raspao od smeha...
E sad jedina činjenica koja ti ide u prilog što su Srbi lenji i istorijski loše potkovani, mrzi ih da uče i analiziraju, da nelogične činjenice eliminišu u startu, pa olako prihvataju tuđu priču koju čuju od nekoga i pričaju je okolo iako je ta priča šuplja kao sito, sve u cilju da ispadnu nešto pametni, a ustvari prave budale od sebe, na tvoju žalost ta tvoja priča je baš šuplja jer po svedočenju nekih dokazanih antikomunista slabo ko je od njih pikao loptu u Beogradu, većina je ili išla preko ili pikala kamen na pruzi Beograd-Bar, a pritom sad kad se sklopi bajka kakvu ti meni pričaš, svaki zvezdaša će je prihvatiti, jer ste željni normalne istorije, a ne one vaše koja počinje sa savez komunističke omladine...
I najvažnija stvar je da ste većina u državi i ne morate mene da slušate, pišite, menjajte, dodajte, oduzmite, može vam se, kao onaj barjak što mlatite po tribini, neka pobedi bolji, i onda ekipa koja igra ligu šampiona u NS ne može da pobedi, proradi kompleks i dobijete penal koji ne postoji nigde i vi u delirijumu, a mlatite tim barjakom kao besni, jer vama se sviđa to što na njemu piše, a što sa istinom veze nema koga briga, većina ste može vam se...
Tih godina kada su osnovani fudbalski klubovi prosto bez komunista i partije nisi mogao nista a kamoli da osnivas jedno sportsko drustvo sa svom infrastrukturom i potrebnim stvarima. Samo smesna je rasprava a i potreba pojedinih ljudi ovde da se ogradjuju od istorije sopstvenog kluba i da pokusavaju da nekim ne proverenim tekstovima i pricama revidiraju istoriju.
Vojvodina je druga prica jer je klub postojao u punom formatu i sa cak organizovanim i registrovanim navijacima u doba kraljevine, to je prosto istorija i cinjenica ali sa druge strane razumem kada cigani peckaju sa nacionalnim stavovima koji su se ako me secanje dobro sluzi kod firme ucvrstili tek smenom generacija. Mislim kada su cigani razbijali siptarske pekare po Bg, firma nije bila ni N od nacionalne, dok su cigani masovno isli na ratista i jedni od bitnijih ljudi sa tog severa imali ulogu u borbama protiv ustasa i balija, dosta firmasa i navijaca vojvodine u tom periodu je bio protiv rata, kao i veći deo Vojvodine i Novog Sada realno, nije to sramota niti nista lose ali to je istina. Niti smatram da je firma manje srpska zbog toga samo tako je bilo.
Pa ja licno znam ljude koji su upadali ratnih 90tih po Petrovaradinu i terali Hrvatske porodice kojih je bilo malo i koje su zivele decenijama tamo, ni jedan nije bio iz NS, sve Srbi koji su bili proterani sa svojih ognjista iz Hr. Lično mislim da je navijacka grupa Firma mnogo izgubila jer se odrekla autenticne Ns price i smeka. To ultra-nacionalisticko im ne stoji niti ce im ikada stajati. Mnogo Srba iz BiH i Hrvatske se doselilo u NS i promenilo grad totalno, meni licno je to drago ali realno Ns je izgubio ponavljam svoju autenticnost a samim tim i grupa.
Jer klub koji je se rodio i ziveo za vreme kraljevine sa stadionom Karadjordje nema sta kome da objasnjava ali to seljacko srbovanje, vestacko i preterano po meni, je dovelo do raspada kod njih. Drago mi je sto neka antifa i ostali sljam ne bitise na vasoj tribini ali opet srbija srbima fazon vam ne lezi prosto to niste vi. Kao npr lik koji ima mnogo kvaliteta a mrsti se i šiša na opasno i glumi mangupa a u stvari je mnogo vise od toga tako nekako ja vas dozivljavam.
Vojvodina je druga prica jer je klub postojao u punom formatu i sa cak organizovanim i registrovanim navijacima u doba kraljevine, to je prosto istorija i cinjenica ali sa druge strane razumem kada cigani peckaju sa nacionalnim stavovima koji su se ako me secanje dobro sluzi kod firme ucvrstili tek smenom generacija. Mislim kada su cigani razbijali siptarske pekare po Bg, firma nije bila ni N od nacionalne, dok su cigani masovno isli na ratista i jedni od bitnijih ljudi sa tog severa imali ulogu u borbama protiv ustasa i balija, dosta firmasa i navijaca vojvodine u tom periodu je bio protiv rata, kao i veći deo Vojvodine i Novog Sada realno, nije to sramota niti nista lose ali to je istina. Niti smatram da je firma manje srpska zbog toga samo tako je bilo.
Pa ja licno znam ljude koji su upadali ratnih 90tih po Petrovaradinu i terali Hrvatske porodice kojih je bilo malo i koje su zivele decenijama tamo, ni jedan nije bio iz NS, sve Srbi koji su bili proterani sa svojih ognjista iz Hr. Lično mislim da je navijacka grupa Firma mnogo izgubila jer se odrekla autenticne Ns price i smeka. To ultra-nacionalisticko im ne stoji niti ce im ikada stajati. Mnogo Srba iz BiH i Hrvatske se doselilo u NS i promenilo grad totalno, meni licno je to drago ali realno Ns je izgubio ponavljam svoju autenticnost a samim tim i grupa.
Jer klub koji je se rodio i ziveo za vreme kraljevine sa stadionom Karadjordje nema sta kome da objasnjava ali to seljacko srbovanje, vestacko i preterano po meni, je dovelo do raspada kod njih. Drago mi je sto neka antifa i ostali sljam ne bitise na vasoj tribini ali opet srbija srbima fazon vam ne lezi prosto to niste vi. Kao npr lik koji ima mnogo kvaliteta a mrsti se i šiša na opasno i glumi mangupa a u stvari je mnogo vise od toga tako nekako ja vas dozivljavam.
-
@casual
Да скренемо мало са циганског реакционаризма...
Док сам био клиња,тамо средином осамдесетих,одлазио сам на село у околини Панчева где су ми живели баба и деда...Е,у то време је тамо било заиста много староседелаца који су навијали за Војводину,док су дођоши навијали за Партизан или Звезду.Чак се и локални клуб зове Војводина.
Сада то већ више није случај углавном сви навијају за београдске клубове.
Па ме ето чисто онако занима,због чега је клуб као клуб или ви као трибина,некако олако одустао од тих навијача,форсирањем чисто новосадске приче?
Мислим да клуб а и ви као трибина имате потенцијала и можете да неким исправним маркетингом анимирате те људе,староседеоце,и да више идете на карту 'понос низије' него чисто тог новосадизма.
Уздравље
Да скренемо мало са циганског реакционаризма...
Док сам био клиња,тамо средином осамдесетих,одлазио сам на село у околини Панчева где су ми живели баба и деда...Е,у то време је тамо било заиста много староседелаца који су навијали за Војводину,док су дођоши навијали за Партизан или Звезду.Чак се и локални клуб зове Војводина.
Сада то већ више није случај углавном сви навијају за београдске клубове.
Па ме ето чисто онако занима,због чега је клуб као клуб или ви као трибина,некако олако одустао од тих навијача,форсирањем чисто новосадске приче?
Мислим да клуб а и ви као трибина имате потенцијала и можете да неким исправним маркетингом анимирате те људе,староседеоце,и да више идете на карту 'понос низије' него чисто тог новосадизма.
Уздравље
-
casual fcv wrote:Kao što si napisao, džabe mi pišeš ako neću da ti verujem...nije stvar sad u tome da ti ja poverujem ili ne, stvar je u tome da malo činjenica iz tog vremena ti govori u prilog...za početak nije zapamćen toliki broj antikomunista u našoj državi u tom periodu od osnivanja zvezde pa do 80-tih godina, pa najbolje da su još i stanove u Beogradu delili antikomunistima, a svedočenja mi vrede kao i ono Ilije Stanića koji sad tvrdi da nije ubio Maksa Luburića, a nekad je opisivao ubistvo veoma detaljno, i sam Krcun da je danas živ bi pričao da je slavio slavu i branio crkvu, tu nije stvar u svedočenjima jer su komunjare lažovčine za sve pare, sad kad ih slušaš šta pričaju uvek ih na kraju pitaš, ako svi vi niste pa ko je bio za bratstvo i jedinstvo, a po njihovoj priči samo oni koji više nisu među nama, jer mrtva usta ne govore...
Ne vredi sad da ti postavim slike i video materijal ti ces naci opet neku pricu, da ti postavim clanke opet ces isto da vrtis, da te pitam sta vi od toga kao anti komunisticki klub imate i od kada, i to ce da se izbegne, ali je zato bitno da smo "Titovi blizanci" i da tu stavimo tacku?
Sto se tice barjaka neka pobedi bolji, mi smo verovatno jedna od retkih tribina na svetu koja se bunila nakon namestene utakmice koja je bila toliko ocigledna da je sramota bilo da se cuti, a takve utakmice su mnogi drugi igrali i nisu ni trepnuli. Digla se kuka i motika da tera upravu nakon tog sramnog poteza izmedju ostalog. Ja Marakanu vidim kao zdravo mesto, jedno od zdravijih u ovom nakaradnom drustvu ma sta god ti mislio za sebe, to je mesto gde moralna nacela jos uvek imaju svoju ulogu, ipak moras da imas na umu koliko ljudi navija za Zvezdu i deklarise se kao Zvezdas i sa cime se sve srecu ljudi.
Prica o Reakciji je bila da se uopste otvori poglavlje koje je bilo ili zabranjeno ili zaboravljeno, da ljudi budu malo svesniji cega su bili deo, i da nije to eto tek tako poslednjih 30 godina smo nacionalno svesni, vec je to bilo i pre 50 i 70 godina.Otor u Beogradu i diverzije, Tihi i Prle cuveni, bili su bili u stvarnosti Cetnicki ilegalci, tacnije takve akcije su oni radili a ne Partizani, a na kontu kojih su pisane Partizanske price jer istoriju naravno pisu pobednici, otuda pominjanje njih. Jebi ga, nije Zvezda u tvom gradu nastala pa ne mozes mozda da shvatis, najbolje je pitati ljude iz Knina, iz Republike Srpske, Juzne Srbije, koji su pro srpski orijentisani, za koga se navijalo u doba raspada Jugoslavije i pre toga. Nije to tako davno bilo. I zasto se navijalo za koji klub.
-
Zvacemo istu temu ali bolje da se pise nesto nego mrtav forum da bude.
To sa Zvezdom, Cetnicima i antikomunizmom bas lupate i hvatate se nekih slamcica ili ne znam ni ja cega a iskreno ne znam ni zasto ni ko vam to trazi. Bas da ste od 45te antikomunisti i reakcija koja prkosi rezimu i kesa se na tramvaj je urnebesna teza. I urbani Beogradski ali i sve Srpski sirom zemlje, za sve potrebe ste smislili pricu. Na drgoj strani ekipa koja preskace sine, nosi mantile, ili je iz crne legije navija za Partizan. Preteraste ga. Zvezdina publika anti komunisticka. Opet da postavim logicno pitanje, zasto antikomunista navija za klub koji je simbol komunizma?
Ok mi je kada kazes da ljudi koji navijaju za Zvezdu ne vide klub i grb kao simbol komunizma vec kao Zvezdu, ali verujem da ti ljudi nisu preterano anti komunisti jer bi im pretokraka i crveno zesce pokvarili utisak. Opet kazem za sve te anti komuniste bilo je drugih izbora, BSK,BASK-Soko, Sumadija itd. I od svega oni anti komusti i Srbende pa svi na Zvezdu. Valjda od starta milioni sa istom namerom da zajebu komuniste i od njihovog kluba naprave stub Srbalja.
Narod se jednostavno priklonio novom trendu, dobrim igracima koji su dovedeni u oba kluba po naredbi, bilo je i dobrog fudbala,pobeda, golova a to voli narod i ko bi onda gledao Soko u ko zna kojoj ligi. Ali da je toliko anti i zadrt protiv komunjara sigurno ne bi odabrao Partizan, Zvezdu ili neki od milion Radnickih.
To sa Zvezdom, Cetnicima i antikomunizmom bas lupate i hvatate se nekih slamcica ili ne znam ni ja cega a iskreno ne znam ni zasto ni ko vam to trazi. Bas da ste od 45te antikomunisti i reakcija koja prkosi rezimu i kesa se na tramvaj je urnebesna teza. I urbani Beogradski ali i sve Srpski sirom zemlje, za sve potrebe ste smislili pricu. Na drgoj strani ekipa koja preskace sine, nosi mantile, ili je iz crne legije navija za Partizan. Preteraste ga. Zvezdina publika anti komunisticka. Opet da postavim logicno pitanje, zasto antikomunista navija za klub koji je simbol komunizma?
Ok mi je kada kazes da ljudi koji navijaju za Zvezdu ne vide klub i grb kao simbol komunizma vec kao Zvezdu, ali verujem da ti ljudi nisu preterano anti komunisti jer bi im pretokraka i crveno zesce pokvarili utisak. Opet kazem za sve te anti komuniste bilo je drugih izbora, BSK,BASK-Soko, Sumadija itd. I od svega oni anti komusti i Srbende pa svi na Zvezdu. Valjda od starta milioni sa istom namerom da zajebu komuniste i od njihovog kluba naprave stub Srbalja.
Narod se jednostavno priklonio novom trendu, dobrim igracima koji su dovedeni u oba kluba po naredbi, bilo je i dobrog fudbala,pobeda, golova a to voli narod i ko bi onda gledao Soko u ko zna kojoj ligi. Ali da je toliko anti i zadrt protiv komunjara sigurno ne bi odabrao Partizan, Zvezdu ili neki od milion Radnickih.
-
Srbi iz Knina kao i hrvati iz Hercegovine su zeleli da navijaji za srpski odnosno hrvatsko klub. Imalo je tu koliko hoces klubova iz Srbije i Hrvatske ali su samo 4 bila velika koja su skoro pa uvek osvajala prvenstvo. Srbi su mogli da navijaju za Zvezdu i Partizan i u velikom su procentu navijali za Zvezdu. Jednostavno je Partizan bio vojni klub i za Partizan su igrali igraci svih vera i nacionalnosti. To je pretpostavljam bio dovoljan razlog se Zvezda vise dozivljava kao srpski i narodni klub od Partizana. Daleko od toga da nije bilo komunista, jugoslovena i ostalih koji su navijali za Zvezdu ali je cinjenica da je velika vecina onih koji su bili antikomunisti i koji nisu bili deo sistema navijali za Zvezdu
-
Све те приче о анти-комунизму,национализму...то је смејурија.За Звезду су људи навијали јер је била најбоља,највише трофеја,Митић,Шекуларац,Џајић...играли су најбољи фудбал у континуитету и једини разлог због кога су се људи за њих опредељивали је успех.Грмело је у рупи безброј пута 'иде Тито преко Романије' клицало се Југославији...тако да...национализам се појављује '80 тих година,свако ко о било каквом национализму на стадионима пре тог периода прича је у најмању руку смешан.Партизан '50 их година није био ниједном шампион државе,од '66-76 није узео ниједан трофеј,имао је две победе у дербију у том периоду...тако да је сасвим нормално да су људи навијали за успешнији клуб.Тако да је неозбиљно представљати клуб који носи комунистичко име,основан је од комуниста,вођен од комуниста,у комунизму био доминантан,доводио најбоље играче...као било какав отпор било чему.
- casual fcv
Vojvodina nije anti-komunistički klub, Vojvodina je klub Srpske omladine iz Novog Sada, nastala u teškom periodu za Srpski narod u Vojvodini da bi se oko nje okupljala Srpska omladina i bavila sportom u ovom slučaju fudbalom.
Pitanje šta mi imamo od toga, a šta treba da imamo, imamo prelepu istoriju, imamo nekoliko borbi iza sebe, pokušaj gašenja kluba prvo od strane fašista 41', pa od strane komunista 45-te, promenu imena kluba, povratak imena i ćirilice u grb 50-te, opet gubitak plave zvezde iste godine, povratak plave zvezde 92-ge, derbi utakmice sa Nakom i Šabačkom Mačvom pre rata, onu u Kovilju 1914-te na koju su dečaci peške otišli da Jovan Ljubojević zadivi svoju devojku koja je iz Kovilja, prve crveno-bele dresove kupljene u Pragu od studentskog džeparca, Kostu Hadžija, Velkera, Boškova, Takača, Lerinca, Tozu i mnoge druge, osvojene i izgubljene titule, kupove, povratak imena stadiona Karađorđe posle 65 godina, šta više treba da imamo od toga, istoriju koje se ne stidimo i koju ne moramo da menjamo...
Vi nama osporavate što nismo kao vi bili nacionalno osvešćeni kao navijači, što nismo imali takve Srpske akcije 90-tih, a u njima smo vratili u grb plavu zvezdu, al ne uzimate u obzir da smo mi u tim godinama bili slaba grupa koja nije imala medijsku pažnju kao Beogradski dvojac, i kao takvi šta god da smo i radili to niko nije pratio, ja opet kažem da mi u tom periodu iako slabi nismo imali nikakve akcije protiv svoje domovine, redovno je bilo i Srpskih i četničkih zastava, al zbog male brojke nismo bili nikom zanimljivi... treba li da se piše o glupavim izjavama od Beograda pa južno da su Vojvođani autonomaši i slično, to vas sve čini anti-Srbima, neprijateljima naše domovine, stavljanje u istu rečenicu Vojvodstva koje je samo po sebi Srpsko i autonomije, to pokazuje jednu neobrazovanost velikog dela tih ljudi, i pošto ih i dalje mrzi da uzmu knjigu u ruke i nauče nešto o nama oni i dalje lupetaju...
Ratne priče nikodija su široka tema, al nisam baš siguran da je osim tih vaših vođa Beograd dao ne znam kakve ratnike...u Slavoniji su uglavnom mobilisani Vojvođani, a dobrovoljaca je bilo iz Kragujevca, Valjeva, Loznice, a vaše vođe su bile u Erdutu sa Arkanom, a ne pamtim da je iko ikad rekao o njima u Slavoniji i Baranji ijednu lepu reč, a loših se ne može nabrojati, krađe, silovanja naših devojaka, šverc, svašta se radilo, najmanje se ratovalo...sad da li smo razbili dovoljno pekara ili ne, ako je to mera za Srpstvo onda smo tanji od vas sigurno...u svakom slučaju, svaka čast svakome ko je pošteno ratovao za naš narod u bilo kom ratu, nebitno odakle bio, iz kog grada naše zemlje, i mislim da ti ljudi prvi ne bi na ovaj način ulazili u diskusije.
Antikomunisti od 45-80-tih su idiotska tema, bilo ih je jako malo i najmanje ih je fudbal zanimao...pozivaš se na Knin, a tamo je nekad sve bilo za Hajduka, tek tamo kad je krenuo taj nacionalizam počelo je za zvezdu da se navija, jer je u tom periodu bila uspešniji klub na prvom mestu, pa se kao isfuralo da je Srpski, pre toga kao i sve u državi bilo je crveno da crvenije ne može biti, baš kao petokraka u grbovima svih klubova u tom vremenu.
Pitanje šta mi imamo od toga, a šta treba da imamo, imamo prelepu istoriju, imamo nekoliko borbi iza sebe, pokušaj gašenja kluba prvo od strane fašista 41', pa od strane komunista 45-te, promenu imena kluba, povratak imena i ćirilice u grb 50-te, opet gubitak plave zvezde iste godine, povratak plave zvezde 92-ge, derbi utakmice sa Nakom i Šabačkom Mačvom pre rata, onu u Kovilju 1914-te na koju su dečaci peške otišli da Jovan Ljubojević zadivi svoju devojku koja je iz Kovilja, prve crveno-bele dresove kupljene u Pragu od studentskog džeparca, Kostu Hadžija, Velkera, Boškova, Takača, Lerinca, Tozu i mnoge druge, osvojene i izgubljene titule, kupove, povratak imena stadiona Karađorđe posle 65 godina, šta više treba da imamo od toga, istoriju koje se ne stidimo i koju ne moramo da menjamo...
Vi nama osporavate što nismo kao vi bili nacionalno osvešćeni kao navijači, što nismo imali takve Srpske akcije 90-tih, a u njima smo vratili u grb plavu zvezdu, al ne uzimate u obzir da smo mi u tim godinama bili slaba grupa koja nije imala medijsku pažnju kao Beogradski dvojac, i kao takvi šta god da smo i radili to niko nije pratio, ja opet kažem da mi u tom periodu iako slabi nismo imali nikakve akcije protiv svoje domovine, redovno je bilo i Srpskih i četničkih zastava, al zbog male brojke nismo bili nikom zanimljivi... treba li da se piše o glupavim izjavama od Beograda pa južno da su Vojvođani autonomaši i slično, to vas sve čini anti-Srbima, neprijateljima naše domovine, stavljanje u istu rečenicu Vojvodstva koje je samo po sebi Srpsko i autonomije, to pokazuje jednu neobrazovanost velikog dela tih ljudi, i pošto ih i dalje mrzi da uzmu knjigu u ruke i nauče nešto o nama oni i dalje lupetaju...
Ratne priče nikodija su široka tema, al nisam baš siguran da je osim tih vaših vođa Beograd dao ne znam kakve ratnike...u Slavoniji su uglavnom mobilisani Vojvođani, a dobrovoljaca je bilo iz Kragujevca, Valjeva, Loznice, a vaše vođe su bile u Erdutu sa Arkanom, a ne pamtim da je iko ikad rekao o njima u Slavoniji i Baranji ijednu lepu reč, a loših se ne može nabrojati, krađe, silovanja naših devojaka, šverc, svašta se radilo, najmanje se ratovalo...sad da li smo razbili dovoljno pekara ili ne, ako je to mera za Srpstvo onda smo tanji od vas sigurno...u svakom slučaju, svaka čast svakome ko je pošteno ratovao za naš narod u bilo kom ratu, nebitno odakle bio, iz kog grada naše zemlje, i mislim da ti ljudi prvi ne bi na ovaj način ulazili u diskusije.
Antikomunisti od 45-80-tih su idiotska tema, bilo ih je jako malo i najmanje ih je fudbal zanimao...pozivaš se na Knin, a tamo je nekad sve bilo za Hajduka, tek tamo kad je krenuo taj nacionalizam počelo je za zvezdu da se navija, jer je u tom periodu bila uspešniji klub na prvom mestu, pa se kao isfuralo da je Srpski, pre toga kao i sve u državi bilo je crveno da crvenije ne može biti, baš kao petokraka u grbovima svih klubova u tom vremenu.
-
Ima sve napisano samo se vratis par strana u nazad, da se ne ponavljam.
-
casual fcv wrote:Ratne priče nikodija su široka tema, al nisam baš siguran da je osim tih vaših vođa Beograd dao ne znam kakve ratnike...u Slavoniji su uglavnom mobilisani Vojvođani, a dobrovoljaca je bilo iz Kragujevca, Valjeva, Loznice, a vaše vođe su bile u Erdutu sa Arkanom, a ne pamtim da je iko ikad rekao o njima u Slavoniji i Baranji ijednu lepu reč, a loših se ne može nabrojati, krađe, silovanja naših devojaka, šverc, svašta se radilo, najmanje se ratovalo...sad da li smo razbili dovoljno pekara ili ne, ako je to mera za Srpstvo onda smo tanji od vas sigurno...u svakom slučaju, svaka čast svakome ko je pošteno ratovao za naš narod u bilo kom ratu, nebitno odakle bio, iz kog grada naše zemlje, i mislim da ti ljudi prvi ne bi na ovaj način ulazili u diskusije.
Ko kaze da su samo jedni ratovali? Gde je to napisano? Jel znas kad je bio pogrom 2004. mozda koliko je vasih bilo sutradan gde je trebalo? Koliko bilo koga drugog? Jarinje i ti dani dal znas mozda koga je koliko bilo tada?
Evo ovo su cak vremena kada ste i vi bili nacionalno svesni jel znas nesto o ovim stvarima? Pekara Siptarska je kostala vise ljudi po 6 meseci pritovra pa ti vidi dal ste toliko nakupili robije svi zajedno na tribini od 89. pa narednih 20 godina. Ima jedna jako interesantna prica kada je prosao Marksimir onaj, dola je proslava titule sledece kolo na Marakani protiv Spartaka iz Subotice. Po prici ljudi koji su bili glavni akteri tada bilo je recimo 40000 ljudi na stadionu.
Vec u startu u samoj prostoriji gde je policija uvek dolazila da pretrese sta ima i da pusti navijace da iznesu to na tribinu krecu problemi. Standardne stvari ne mogu i krece nevidjeno izdrkavanje nad ljudima. Kako su se ljudi dokopali tribine i objasnili ostalima sta se desilo, tako je i po tribini krenula nicim izazvana reakcija policije koja je isla i skidala ljude sa sipki, hapsila kako koga stigne izvodila iz mase.
E onda su ljudi seli, cela tribina. I krenulo je uprava napolje, u kojoj je sedeo tadasnji nacelnik ili sta vec, policije, Radmilo Bogdanovic. Iz totalnog izdrkavanja sada policija pocinje vec panicno da izgleda i to ona narodna milicija jos uvek strah i trepet. Bukvalno su zazalili sto su usli na tribinu.
"Nije ov Maksimir", "Ustase", "Vuk Vuk Draskovic navija za nas", "uprava napolje", orio se ceo stadion, cak je i zapad prihvatao pesme. Neverovatna scena, okretanje ledja i naduvavanje onoga kome niko do tada nije smeo rec da kaze iako mu je klinacno godinu dve pre toga i to samo iz razloga jer su Hrvati gledali Milosevica kao svog najveceg neprijatelja.
E kako je krenulo drugacije tako je sever uradio nesto sto niko do tada nije. Slavi se titula a ori se uprava napolje i to ne zato sto je klub u dugovima niti zato sto smo promasili pojacanja, bas kao sto se i u Cacku posle gej parade orilo Vucicu pederu izdao si Srbiju. Ali ne zato sto smo drugi, nego zato sto je organizovao gej paradu na koju je opet samo neko izasao. I ti sad hoces da podvedes sve pod jednu Siptarsku radnju, pa ne ide to tako.
У мом селу у Херцеговини, скоро сви Срби су навијали за Звезду. То није имало никакве везе са успехом клуба, једноставно, Срби су навијали за Звезду, Хрвати зна се за кога. Било је наравно људи који су навијали за Партизан, попут мог деде који је био војно лице.
Просто, тада је то било тако, слично је било и са новинама које су се читале, па је тако настала реченица како препознати Србина у Херцеговини: Пуши Дрину без филтера, чита Вечерње новости и навија за Звезду. За остале крајеве насељене Србима не могу да причам, али одакле сам ја, била је оваква ситуација.
Просто, тада је то било тако, слично је било и са новинама које су се читале, па је тако настала реченица како препознати Србина у Херцеговини: Пуши Дрину без филтера, чита Вечерње новости и навија за Звезду. За остале крајеве насељене Србима не могу да причам, али одакле сам ја, била је оваква ситуација.
-
Mnogo dobrih stvari je napisano. Ali mislim da ne treba pljuvati Gardu i ljude iz garde, da ne nacinjemo temu ne ide. Mislim i da dokaza nesto nema za takve tvrdnje.