Evo da malo razbijemo monotoniju koja je zavladala sa pocetkom ljetnih odmora vjerovatno kod vecine ljudi, sa 'izvjestajem' iz Berlina.
Elem, ne zamjerite ako bude malo veci tekst, jer je mene Berlin odusevio. (a nisam bio na utakmici Uniona
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
)
Uglavnom, mi smo picili avionom, 5 dana - 4 nocenja, a posto smo imali 3 puna dana, tako smo i planirali obilazak.
Berlin je stvarno grad, kao sto je i djoBr pisao prije, u kom se moze svasta vidjeti i u kom svako naselje nudi nesto svoje. Prvi utisak grada je sigurno drugi svjetski rat i Berlinski zid i sva ta patnja koju je nosila ta prica. To se primjeti na svakom cosku. U centru grada recimo je napustena zgrada i preko 4-5 spratova velikim crvenim slovima pise STOP WARS.
I moze se reci da je to neki glavni utisak koji sam imao sve vrijeme putovanja. Znaci totalno su u fazonu apoliticni, apsolutna ljevica. Po citavom gradu su natpisi Berlin grad mira, Berlin grad slobode, nikad vise fasizam, na taj fazon su i grafiti i recimo (vjerovatno se vecini ljudi to ne bi svidjelo) masovno koriste motive LGBT i duginih boja, pa tako recimo kao u nekim zemljama sto kace zastave svoje zemlje na prozore, u Berlinu cesto mozete vidjeti LGBT zastavu na prozoru. Cak sam vidio mislim ralf lauren marka, preko citave zgrade grafit onaj njihov jahac i u bojama duge i nesto na fazon Ralf LGBT neki takav trip.
Ono sto daje svoj smek citavoj prici je sto se cini da tamo mozes biti stvarno sta god pozelis, bez bilo kakvih problema. Bilo to arap, kinez, zadrti lik, nas neki covjek, peder, navijac, najprljavija metalika, hipster, rastaman, pjesnik pizda materina, sve je opustena varijanta i sami ljudi su dosta opusteni, nekako se brzo priviknes na taj liberalizam, valjda kako su svi u tom gasu, tako i tebe obuzme taj neki trip da na sve gledas ravnodusno bez nekih histerija i slicnih negativnih osjecanja.
Sam grad je tako uredjen i tako dobru mrezu gradskog prevoza ima da se bukvalno svako moze snaci. Ljudi se stvarno trude da sve bude oznaceno i naznaceno da ponekad izgleda i previse i da pomislis stvarno da samo glup covjek moze nesto promasiti.
Da sad ne idem u presiroke neke opise, sigurno da svi mozete/mo naci koje su to znamenitosti nekog grada, a i Brdjo je tu, pisacu neke paralele sa nama i Balkanom uopsteno.
Od stvari sto smo radili tamo izdvojio bih krstarenje rijekom Sprejom, mi smo uplatili 2 ipo sata, gdje smo u svim drugim gradovima za istu cijenu (15e) placali sat vremena voznje (uz studentski popust koji se daje maltene na sve 'vece' akcije). Inace je 17e, a sat je mislim 13e, tako da i ako niste studenti za 4e ne treba se dvoumiti.
Naravno obavezno i East Side galerija koju mozete spojiti zajedno sa najpoznatijim mostom u Berlinu (mislim nesto oberbruke ili tako nesto) a tu vam je odma i to krstarenje jer je galerija uz rijeku. Zanima me da li se neko u svijetu susreo sa slicnom forom, jer ovde mislim 1,8 km ostataka Berlinskog zida koji su sa jedne strane isarani muralima - street art i svi grafiti su na fazon politicke price. U fazonu recimo 'nikad ne zaboravi sta je to sloboda' i slicno.
Na mene je ostavio utisak mural na kojem je njemacka zastava i preko nje u vrhu i dnu plave 'trake' i u sredini davidova zvijezda ( naravno aludirajuci na jevreje) i pored natpis u fazonu 'oprostite za kristalnu noc, bla bla, da se nikad ne ponovi fasizam, ovo je pokusaj izvinjenja bla bla'.
Isto stvar koju bih napomenuo, a koju nisam jos do sada vidio, jeste da su ljudi kraj najpoznatije katedrale u gradu, Berlin Dom, napravili uz njene zidove - kafic. Odmah nakon sto sam to vidio, pomislio sam kakva bi reakcija u nasoj zemlji kada bi se nesto slicno uradilo i napravilo. Ne znam jos uvijek za takav primjer kod nas, mozda sam i ja negdje propustio, ali eto na kom su oni nivou.
Takodje, jako lucidno je rijesen problem beskucnika, kojih u obliku kao recimo u Americi ili nekim drugim milionskim gradovima ima jako malo.
Fora je sto su oni svi na neki nacin - zaposleni, a bave se sa skupljanjem plasticnih i staklenih flasa. Bukvalno svi ti likovi koji PODSJECAJU na beskucnike, izgledaju normalno, ne smrde, normalno su obuceni (nemaju poderanu odjecu i slicno), idu od covjeka do covjeka (koga vide sa flasom), od kante do kante i skupljaju te flase te ih kasnije salju na reciklazu a dobijaju neki kes zbog toga. Kako bi se reklo 'dvije muve jednim udarcem' + realno lijep odnos prema ekologiji i samoj Zemlji.
Sve u svemu Berlin je grad razlicitosti, ali na pozitivan nacin. Meni bar nije niko smetao ( sta god ce sad pojedinci reci
) cak ni gejevi, iskreno. Nekako utopis se u taj gas da je sve opusteno i nekako na taj nacin cini mi se i zive.
Takodje jedan veliki + za Berlin je da u 5 dana nisam vidio kolonu vecu od 5 auta. Siroki bulevari i ogromne ulice i guzve maltene da nema (neka Brdjo potvrdi ili opvrgne tvrdje).
I na kraju krajeva, jedan od rijetkih milionskih gradova koji mi se na prvu ucinio kao da bih mogao zivjeti u njemu. Tako da, kroz koju godinu, ko zna.
Mozda budemo Brdjo i ja zajedno na pivi.