Putovanja... pitanja, saveti, iskustva...

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
detelinara83

Re: Putovanja... pitanja, saveti, iskustva...

Postby detelinara83 » Wed May 15, 2019 2:40 pm

Што се тиче Берлина, даћу ти савет за смештај. Берлин плус хостел!
Шоу. Јефтино,свој паб имају, базен,сауна. Сама граница истока изапада..

CREW pg

Postby CREW pg » Wed May 15, 2019 5:12 pm

H-30 wrote:Шта посјетити у Минхену? које су добре пинице, и гдје је добра клопа?

Stari grad gdje se izdvaja Marienplac, pa mozes da prosetas po siroj okolini. Meni se svideo muzej BMW koji je malo udaljen od centra grada.
Van toga Engleski park, Kapija pobjede, Alianc arena.

Mnooog pivnica, najpoznatija je Hofbrauhaus - Hitler je tu drzao govore. Sve pivnice su na isti fazon, uzmi obavezno pivo od litar i pecenku butku i uzivaj :mrgreen:
"Вјечна зубља вјечне помрчинe
нит догори нити свјетлост губи"

Brdja

Postby Brdja » Wed May 15, 2019 5:19 pm

жабац wrote:Јел ти живиш у Берлину, ил нешто боравиш повремено?Могао би да бациш и ти коју, ако је било шта од ова два, не може да шкоди.
Živim. Toliko je veliki grad i toliko toga ima da ne znam odakle bih počeo. Svaki kraj je toliko veliki da u svakome ima sve što ti treba i u zavisnosti od toga ko šta voli, može u svakome da se vidi nešto. E sad, standardne stvari koje trebaju da se posete mogu lako da se nađu na netu pa da ne pišem detaljnije. Ovde je lepo objašnjeno
https://tripblogpost.com/sr/mapa-berlin ... -posetiti/

Što se tiče prevoza, sve je fantastično odrađeno i odlično funkcioniše. Pravi multi kulti grad i bukvalno svega i svačega ima. Tek u krajevima gde su Turci, Arapi i sl može da se naiđe na sve. Cene jako slične kao u Bg. Gomila reka, jezera, parkova... Svaki kraj ima nešto svoje zbog čega ga treba obići. Ljudi u Berlinu specifični na svoj način, pogotovo za oblačenje. U centru paziti na džeparoše, mada u kom velikom gradu nije tako. Dosta dobrih pivnica sa domaćim pivom. Pored Berlina postoji Designer Outlet gde mogu stvarno povoljne stvari da se kupe. Da, po klubovima baš slabo izlazim pa koga to zanima nisam baš neki izvor informacija za to. Staze za bicikliste su po celom gradu tako da ko voli može da iznajmi bajs i na taj način razgleda grad.
Eto, ako još nešto nekoga zanima, neka pita.
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.

ElPadrino

Postby ElPadrino » Wed May 15, 2019 6:06 pm

detelinara83 wrote:Што се тиче Берлина, даћу ти савет за смештај. Берлин плус хостел!
Шоу. Јефтино,свој паб имају, базен,сауна. Сама граница истока изапада..

Hvala brate za informaciju, doduse sa djevojkom idem pa izbjegavam te hostele sa po 10 ljudi, ali kontam da je za brljavljenje top.

@Brdjo

Pa bio bi dobar neki izvjestaj ono kako bi rekli ovi sto putuju "must see" stvari :mrgreen:
Dva ili tri nocenja smo kontali, znaci neka 3-4 dana, pa eto onako da na neki nacin napomenes sta ne bi smio propustiti.
Sigurno da ti taj grad dozivljavas na totalno drugaciji nacin, al racunaj da smo mi turisti. :)

Kad smo vec kod toga mogo si nekad kad uhvatis vremena raspisati malo sire, onako kako to sve dozivljavas, kakav je "puls grada" i slicne stvari.

Da li ima nekih dijelova grada gdje se ne bi trebalo zabasati ? I kakve su cijene prevoza ?

Brdja

Postby Brdja » Wed May 15, 2019 7:01 pm

Za stvari koje obavezno treba videti je dobar ovaj link što sam okačio. Za manji broj dana je ovaj konkretniji.
https://toposiguranje.rs/berlin-top-10- ... ba-videti/

Od delova grada koje treba izbegavati, definitivno Neu Köln noću. Ni preko dana nije baš skroz sigurno. Mada je deo grada koji naši ljudi vole jer više liči na Balkan, Tursku i sl nego na Nemačku. Ja tamo baš slabo idem, živim u delu grada gde žive uglavnom Nemci i koji je buržujski pa mi više odgovara ta kultura i način življenja.

Vožnja javnim prevozom od 2h je 2.80e, može da se menja prevoz za to vreme ali ne i pravac. Dnevna je 7e. Postoje i kratke karte koje su jeftinije i gomila nekih drugih ali je ovo osnovno. Postoje busevi, podzemni vozovi Ubahn i nadzemni Sbahn, tramvaji (istočni Berlin), brodovi. Ovo su cene za AB zonu što je i dovoljno.

Što se tiče ovako nekih pisanja o duhu grada i sl nisam baš preterano rečit, bolje odgovaram na pitanja haha. Aj da pokušam malo... Grad je podeljen na 2 dela, istok i zapad i što se tiče arhitekture i sastava ljudi. Nije baš sve crno-belo ali postoji razlika. U zapadnom delu, naravno mnogo više stranaca. Otprilike sa jednog dela grada na drugi treba javnim prevozom oko 2h manje više. Zavisi od dela grada ali baaš puno raznih nacionalnosti pa tako i drugačije ponašanje ljudi. O Arapima, Turcima, crncima... ne treba puno trošiti reči mada postoji dosta njih koji su se lepo uklopili u sistem. Nemci su otvoreni prema strancima mada koliko sam primetio najmanje prema crncima iako naravno neće niko ništa reći jer ne sme. Tu i tamo se naravno desi da neko nešto kaže ali retko. Nemci su neiskompleksiran narod što se tiče ponašanja, oblačenja. Oblačenje je tek posebna priča mada zna to da bude gotivno jer te zabole šta ćeš da obučeš. Skoro smo pravili neku žurku gde su bili Nemci i Balkanci. Nemci su igrali naša kola, uz našu muziku a kad je bila njihova muzika naši su kulirali i dosta njih izašlo napolje. Izbrljaviš po dejstvom alkohola i naš će da komentariše sutra, da prepričava a Nemac će da kaže ma opušteno, uživaj, normalna stvar. Vidi se razlika u razmišljanju. Vole piknike po parkovima, da trče, šetaju... Obožavaju da voze bajs i u prevozu imaju sva moguća prava. Ljubazni su dosta mada ipak imaju taj neki svoj poseban mentalitet. Neverovatno je koliko se trude da čuvaju okolinu, lože se na BIO proizvode itd. Iako Berlin i nije baš najčistiji grad, moje mišljenje zbog dosta stranaca. Skoro sedim u kolima na parkingu i upaljen auto i prilazi mi žena da me zamoli da ugasim auto dok stojim da ne štetim okolini. I to mi se nije samo jednom desilo. Ne znam da li si na sve ovo mislio kada si rekao da opišem Berlin pa ako te još nešto zanima, pitaj.
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

kocka

Postby kocka » Thu May 16, 2019 9:21 am

Brdja wrote:Od delova grada koje treba izbegavati, definitivno Neu Köln noću. Ni preko dana nije baš skroz sigurno. Mada je deo grada koji naši ljudi vole jer više liči na Balkan, Tursku i sl nego na Nemačku. Ja tamo baš slabo idem, živim u delu grada gde žive uglavnom Nemci i koji je buržujski pa mi više odgovara ta kultura i način življenja.

:lol: :lol: :lol:

Brdja

Postby Brdja » Thu May 16, 2019 10:33 am

Ne vidim šta je smešno jbg... Što mi prija više nemački stil života nego od raznih Turaka, Arapa i sl?
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

друг члан

Postby друг члан » Thu May 16, 2019 10:40 am

Burzujski od socijale :)
dopuna:
Image
Choose Life

Brdja

Postby Brdja » Thu May 16, 2019 10:53 am

Ma to buržujski sam napisao da bih naglasio da nema puno pomenutih nacija tj puno stranaca
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

kocka

Postby kocka » Sat May 18, 2019 10:39 am

Brdja wrote:Ne vidim šta je smešno jbg... Što mi prija više nemački stil života nego od raznih Turaka, Arapa i sl?

Али "буржујски" начин живота који теби одговара, што имплицира да си и ти неки буржуј :D

@Brdja ти си мени ко неки Мићара, само гастос верзија. Гомила ствари које ти пишеш су на нивоу карикатуре. Настави да ме увесељаваш.

ElPadrino

Postby ElPadrino » Sat May 18, 2019 11:07 am

@Brdjo pusti kraju ove sto satro nesto prozivaju, meni licno sasvim korektan post, ko je htio da razumije na pravi nacin, ko nije htio on je kocka. :mrgreen:

U svakom slucaju razbaci jos koju kad uhvatis vremena, mozes povuci jos neke paralele sa nasim i njihovm mentalitetom i tako neke stvari.

pertla

Postby pertla » Sat May 18, 2019 11:14 am

Brdjo primi ti el padrina na par nedelja u goste, da on lepo iz prve ruke oseti cari i mentalitet berlina
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

Brdja

Postby Brdja » Sat May 18, 2019 11:42 am

kocka wrote:
Brdja wrote:Ne vidim šta je smešno jbg... Što mi prija više nemački stil života nego od raznih Turaka, Arapa i sl?

Али "буржујски" начин живота који теби одговара, што имплицира да си и ти неки буржуј :D

@Brdja ти си мени ко неки Мићара, само гастос верзија. Гомила ствари које ти пишеш су на нивоу карикатуре. Настави да ме увесељаваш.
Pa sve i da jesam buržuj, jel to nešto loše? Jel bi ti više prijalo da napišem da sam sirotinja?
Jbg, i mene tvoji kompleksi uveseljavaju ali mi malo smeta što si glup a pokušavaš da ispadneš pametan jer za onog ko čita izgleda jako loše sve to. Umesto što me juriš od teme do teme, dođi u Berlin da te ugostim, da osetiš i ti malo čari buržujskog života ;-)
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

ElPadrino

Postby ElPadrino » Sat May 18, 2019 11:56 am

pertla wrote:Brdjo primi ti el padrina na par nedelja u goste, da on lepo iz prve ruke oseti cari i mentalitet berlina

Moj ti pertla, jos ima obraza zvati ovog sto ga podbada konstantno.. A mene ko jebe. E srbi, sta smo postali...

Brdja

Postby Brdja » Sat May 18, 2019 12:03 pm

@Pertla, ma nije problem, neka dođe na 3 meseca taman malo i da ga uposlimo da radi haha

@ElPadrino, sve zavisi od čoveka do čoveka ali ajde, ovi Srbi što ih poznajem u Berlinu su sa prelaskom granice postali najveći Srbi i najveći vernici. S tim što je to toliko usiljeno da je gadno. Tako da se slabo i družim sa našima. Skoro pričam sa nekim likom iz Rep. Srpske i on nešto u fazonu, jao ja ne volim Srbe iz Srbije, svi su nekulturni, psuju bla bla. A dok je to rekao opsuje par puta. Svašta dolazi ovde... Isto tako upoznam neku devojku u gradu sasvim slučajno, čujem da priča srpski pa počnemo nešto da pričamo, priča mi da se rodila ovde i dotaknemo se ove teme i ona isto u fazonu, ma ne družim se sa našima jer samo gledaju ko šta vozi, ko šta nosi i sl, puni kompleksa. Tako da nije to samo moje mišljenje, znam dosta ljudi koji neće da se druže sa našima iz istih razloga. Dosta je ljudi sa Balkana došlo u poslednje 2 godine, pogotovo iz Bosne i svega čovek može da se nagleda. U principu imam bolje iskustvo sa muslimanima iz Bosne nego sa Srbima iz R. Srpske. Tačno se oseti ta neka odbojnost. Ne kažem da nema naših koji su dobri, neću da generalizujem ali samo pišem moje lično iskustvo.
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

Brdja

Postby Brdja » Sat May 18, 2019 12:04 pm

ElPadrino wrote:
pertla wrote:Brdjo primi ti el padrina na par nedelja u goste, da on lepo iz prve ruke oseti cari i mentalitet berlina

Moj ti pertla, jos ima obraza zvati ovog sto ga podbada konstantno.. A mene ko jebe. E srbi, sta smo postali...
Haha dobio si i ti poziv nego dok sam otkucao :)
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

kocka

Postby kocka » Sat May 18, 2019 4:38 pm

Brdja wrote:
kocka wrote:

Pa sve i da jesam buržuj, jel to nešto loše? Jel bi ti više prijalo da napišem da sam sirotinja?
Jbg, i mene tvoji kompleksi uveseljavaju ali mi malo smeta što si glup a pokušavaš da ispadneš pametan jer za onog ko čita izgleda jako loše sve to. Umesto što me juriš od teme do teme, dođi u Berlin da te ugostim, da osetiš i ti malo čari buržujskog života ;-)

Brdja wrote:Isto tako upoznam neku devojku u gradu sasvim slučajno, čujem da priča srpski pa počnemo nešto da pričamo, priča mi da se rodila ovde i dotaknemo se ove teme i ona isto u fazonu, ma ne družim se sa našima jer samo gledaju ko šta vozi, ko šta nosi i sl, puni kompleksa. Tako da nije to samo moje mišljenje, znam dosta ljudi koji neće da se druže sa našima iz istih razloga.

Ти брате сам себи скачеш у уста. Прво пишеш како живиш у "буржујском" делу града и "буржујским" стилом живота, онда пљујеш по "нашима" јел само причају о материјалном, ко шта вози и носи :D

Ти си стварно карикатура лик, осим у случају да нас све овде спрдаш, онда ти свака част. Жив ти мени био и још 100 пута већи буржуј постао. А што се тиче позива, ако ме икада пут нанесе у Берлин, цимаћу те.

Brdja

Postby Brdja » Sat May 18, 2019 5:33 pm

Opet nisi shvatio... Nekome je lakše uterati u dupe nego u glavu. Stvarno pokazuješ koliko si glup kad ne možeš običnu rečenicu da shvatiš. I ne čudi me što u 2019. godini i dalje raspravljaš da li su bolji četnici ili partizani. Meni je drago da sam ti ja smešan tj da sam sušta suprotnost tebi jer zaista ne bih voleo da me osoba kao ti ceni i poštuje, to bi značilo da sam baš loša osoba. Ovako, tvoja kritika je meni pohvala. I nema potrebe da ti i dalje objašnjavam poentu mojih reči. Nećeš shvatiti jer ti je nivo inteligencije jednak veličini patika.
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,

Akcija

Postby Akcija » Sat May 18, 2019 8:33 pm

Jako dobra fora za Berlin, uopsteno i za skoro svaki jaci grad u Evropi, su free ture sa vodicem na engleskom jeziku, preporucujem ovu ekipu :

https://www.neweuropetours.eu/sandemans ... of-berlin/

Obidjete u 2-3h najznacajnije znamenitosti u gradu, na kraju mozete, a i ne morate da date tip, ali svakako preporucujem, moze dosta da se vidi iz prve ruke grad, sazna istorija, dosta korisnih stvari...

Druga stvar za Berlin koju preporucujem je poseta zgradi Rajhstagu, koja je besplatna, s tim sto mora da se najavi poseta unapred, malo se ceka da vam odgovore na mail, ali ko ima priliku iz prve ruke da vidi centar politike Nemacke, kao i originalne potpise ruskih vojnika koje su ostavili u zgradi, kao deo istorije, obavezno!

https://www.bundestag.de/en/visittheBun ... ion-245686

Treca stvar je east side galerija, takodje besplatna, gomila grafita na jednom mestu, jako lepo za setnju, pored reke je, ima par dobrih mesta za klopu.

Sve ostalo se uglavnom placa, preporucujem DDR muzej u istocnom delu, moze on line da se bukira za manje pare, zivot Nemaca u staroj drzavi pod okupacijom...

Za sve ostalo vam treba nekoliko dana i nedelja, al treba nesto ostaviti i za drugi put

ElPadrino

Postby ElPadrino » Sat May 18, 2019 11:45 pm

Hvala akcija brate, hvala uopsteno svima na trudu, moze se reci da ste mi dosta priblizili sliku samog grada i svega sto ide uz to.

Jos samo jedno pitanje za Brdju, da l ima neku mapu gradskog prevoza kuda sta ide i taj fazon ?

Return to “Само опуштено”