Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
suburban rebel

Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Postby suburban rebel » Thu Nov 22, 2018 11:01 pm

Мићара wrote:Мени је пунац радио 5 година у музеју у архиви, и студирао историју, човек је прочитао скоро сву архиву и праве записе, а на факсу је учио све контра од тога, толико мрзи комунисте да је то немогуће...

U kom to arhivu? Ili laze ili si ga pogresno razumeo, jer ne bi uspeo za sto zivota u bilo kom iole ozbiljnijem arhivu

Мићара

Postby Мићара » Fri Nov 23, 2018 12:42 pm

suburban rebel wrote:
Мићара wrote:Мени је пунац радио 5 година у музеју у архиви, и студирао историју, човек је прочитао скоро сву архиву и праве записе, а на факсу је учио све контра од тога, толико мрзи комунисте да је то немогуће...

U kom to arhivu? Ili laze ili si ga pogresno razumeo, jer ne bi uspeo za sto zivota u bilo kom iole ozbiljnijem arhivu

Нови Сад војвођански музеј, јбг ја не могу рећи човеку да лаже. Јер о томе прича једино када попијемо литар ракије.
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...

Nexon

Postby Nexon » Mon Nov 26, 2018 5:41 pm

Било и поновило се: Вијек славне Подгоричке скупштине и уједињења Црне Горе и Србије

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдум 21. маја 2006. година, на којем је, уз бројне малверзације и преваре, изгласана црногорска независност

На данашњи дан прије 100 година Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, изгласала је историјску и славну одлуку о уједињење Црне Горе и Србије.

Одлуку о уједињењу изгласало је 160 посланика Подгоричке скупштине, а тај документ је предвиђао да се Црна Гора уједини са Србијом у једну државу под династијом Карађорђевић.

Подгоричка Скупштина је засједала је од 24. до 29. новембра, а најважнија сједница одржана је 26. новембра када је донијета историјска одлука о уједињењу Краљевине Црне Горе и Краљевине Србије, као и одлука о детронизацији династије Петровића.

Nexon

Postby Nexon » Mon Nov 26, 2018 9:51 pm

У Беранама обиљежен дан уједињења: Црна Гора српска држава

У организацији српског народа Васојевића и Полимља у препуној сали Дома културе у Беранама одржана је прослава уприличена поводом 100 година од ослобођења и уједињења Србије и Црне Горе. Скуп је благословио епископ Епархије будимљанско-никшићке Јоаникије, истичући да је многовјековна Црна Гора саздана на идеји ослобођења и уједињења цијелога српства.

– И на Берлинском конгресу Црна Гора је призната као друга српска држава. А идеја уједињења у наставку њене историје јачала је и 1908. године у великој кризи анексије Босне и Херцеговине, а нарочито у току Првог и Другог балканског рата, када је велики дио српства ослобођен. Црна Гора је 1914. године ушла непринуђена ни од кога у Први свјетски рат, одмах чим је Аустроугарска монархија објавила рат Србији да се раме у раме са Србијом бори за очување слободе и за ослобођење поробљене браће. Она је и тада и у тај рат, такође, кренула вођена и гријана том вјековном идејом ослобођења и уједињења – казао је владика Јоаникије.

Нагласио је да се та надмоћ идеје ослобођења и уједињења Црне Горе манифестовала и на Великој народној скупштини српског народа, одржаној 1918. године у Подгорици.

– Наравно, била је присутна идеја уједињења и ослобођења и код других јужнословенских народа, али, ипак, она је била у неком другом плану и она ничим није могла наудити идеји уједињења Србије и Црне Горе. И практично оно што се догодило на Подгоричкој скупштини и одлуке које је донијела манифестују надмоћ те идеје без обзира што су јој силе овога свијета и људске слабости наносиле штету, па и сами краљ Никола. Нажалост, краљ Никола се пред крај свога живота колебао и он је тако највише нанио штету себи, својој династији, оним просто необјашњивим поступком капитулације и наредбом да црногорска војска положи оружје пред непријатељем. То ипак треба гледати као једну људску слабост, јер је то неспојиво са његовом мишљу, која је била заправо косовска мисао, неспојиво са химном „Онамо намо“ и са традицијом његове куће. Али људске слабости припадају свима, па и једноме краљу – истакао је владика Јоаникије.

Нагласио је да нико није могао оспорити народну вољу уједињења и да данашња догађања суштински нијесу раздвојила Србију и Црну Гору.

– Уједињење је била идеја која је преовладала у народу. И они који су хтјели да оспоре Подгоричку скупштину и да доведу у питање њене одлуке никако нијесу могли оспорити народно расположење. А по ријечима учесника Подгоричке скупштине Гаврила Дожића, знаменитог митрополита и патријарха српскога, тада је 95 одсто становништва било за уједињење. И он сам је дао велики допринос том уједињењу, чак је и у њемачком заробљеништву потврдио да нико више не може раздвојити Србију и Црну Гори. Ово што се данас догодило ми мислимо да суштински није раздвојило Србију и Црну Гору. Свакако народ у Црној Гори, као државотворни народ који је стварао Црну Гору, и даље браћу у Србији и у цијелом српству сматра својом браћом и овђе су вечерас људи који се нијесу одрекли свог идентитета, своје идеје, своје нације и своје српске Црне Горе – закључио је владика Јоаникије.

Историчар са Цетиња Предраг Вукић је говорио о историјским вишевјековним приликама које су претходиле одржавању Подгоричке скупштине. Он је казао да је она израз великог народног идеала који траје још од доба Немањића.

– Велика Подгоричка скупштина је заиста изгласала одлуку којом су потврђени велики народни идеали који су трајали вјековима и преношени са кољена на кољено. Да ли су ти народни идеали остварени, да ли су добрим дијелом изневјерени, друго је питање. Али, сасвим су природне одлуке Подгоричке скупштине, ако се зна да је народ у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и српским крајинама у Хрватској имао једно српско народно интегралистичко увјерење да се тај народ и уједини у јединствену државу – навео је Вукић.

Он је устврдио да је од 1918. године па до данашњих дана систематски угрожаван српски народни идентитет у Црној Гори. Међутим, како је навео, тај идентитет још увијек траје у Црној Гори.

– И поред настојања да се изгради други индентитет у Црној Гори српски народни идентитет и данас у њој живи и живјеће и убудуће, ако Бог да. Поручио бих са овога мјеста да сваки народ у Црној Гори и на Балкану има своје снове, жеље, идеале. Тако и и српски народ има право на те снове, жеље и идеале, без обзира ко их и како оспоравао. Зато ми желимо да се подсјећамо времена кад су се сви наши сународници нашли под једним државним кровом и вјерујемо да ће се то једнога дана поново догодити – поручио је Вукић.

О историјским околностима и народној вољи у Васојевићима уочи Подгоричке скупштине говорио је историчар Горан Киковић, рекавши да и данас у слободном Васовом племету траје искра слободе и уједињења која се разбуктала 1918. године. Он је подсјетио да је од укупно 165 посланика, колико их је било делегирано за Подгоричку скупштину, њих 32 било из андријевичког и беранског округа. Казао је да су посланици из Васојевића представљали, са незнатним изузецима, бјелопољски, плавско-гусињски и рожајски крај.
– За округ андријевички, коме је припадао и плавско-гусињски крај, посланици су били: Јанко Спасојевић, Зарија Вуковић, Љубо Бакић, Велимир Јојић, Марко Ћулафић, Ново Вугделић, Љубо Вуксановић, Новица Поповић, Божидар Томовић, Радослав Јагош Вешовић, Саво Спасојевић, Радоје Николић, Ристо Јојић, Томица Ивановић, Саво Пауновић. За округ берански, коме су припадали рожајски и бјелопољски крај, посланици су били: Милосав Раичевић, Прокопије Вековић, Милан Поповић, Никодим Цемовић, Љубомир Поповић, Александар Поповић, Тома Јоксимовић, Мило Делевић, Александар Бојовић, Милош Поповић, Кирило Балшић, Никола Мићовић, Андро Савић, Богдан Обрадовић, Радосав Јоксимовић, Вукајло Девић и Милић Дабетић – подсјетио је Киковић.

У програму, који су водили Јелена Божовић и Васко Драговић, наступили су народни гуслар Бошко Вујачић, глумац Иван Вучковић, Етно група „Ђурђеви ступови“, фрулаш Бранко Ковачевић са сином Бошком, КУД „Коло“ и вокална солисткиња Јелена Ристић.

Nexon

Postby Nexon » Tue Nov 27, 2018 11:04 pm

Стварање Краљевине СХС

РТС 1
субота, 01. дец 2018, 22:35

Документарни филм „Стварање Краљевине СХС" сниман је у Бечу, Љубљани, Марибору, Загребу, Сплиту, Подгорици, Сарајеву, Бањалуци, Новом Саду, Руми, Нишу и Београду.

MisterNO

Postby MisterNO » Mon Dec 03, 2018 3:27 pm

Тито je фалсификовао заседање Авноја!

На скупу, на коме су донете историјске одлуке о укидању монархије, увођењу републике, формирању шест федералних јединица - Хрватске, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине - и ударен камен темељац за увођење комунистичке власти у земљи, само две од шест републичких и једне административно недефинисане, војвођанске делегације, имале су какав-такав кворум. Из Црне Горе је у Јајце дошло свих 16, из Босне и Херцеговине 46 од 53 изабрана делегата. Из Хрватске 37 од 78; из Србије 24 од 53; из Словеније 17 од 42; из Војводине два од осам. Из Македоније и Санџака није дошао нико. Простим сабирањем, лако је утврдити да је у Јајцу било знатно мање од половине изабраних делегата.

Цео текст ОВДЕ.
Sergio Bonelli: Mister No je nastao prema stvarnom liku kojeg sam video na jednom putovanju

Nexon

Postby Nexon » Wed Dec 05, 2018 5:05 pm

На данашњи дан је војска Краљевине Србије пре 100 година морала да интервенише у Загребу да се пургери и далматинци не би побили.

Српска војска на улицама Загреба 1918.

Image

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 11:34 am

Солунски борац из Мионице пешке до Титовог гроба!

Солунски борац Живојин Лазић ставља цвеће и јабуку из његове баште на гроб маршала Тита у Кући цвећа (1981).

Живојин Лазић (1893-1986),из Санковића код Мионице,најпознатије је лице солунског борца и икона сељачке Србије.Симбол нашег добродушног и оштроумног сељака.

У 88.години је пожелео да обиђе гроб маршала Тита, ''јунака над јунацима'',како је за њега говорио.Кренуо је пешке из свог села удаљеног 90 километара од Београда на поклоњење покојном маршалу,са којим је имао сусрет 1977. и под чијом конадом су се борили његови синови.

Истрајао је у пешачењу иако је био на прагу десете деценије живота.

Живојин Лазић је био митраљезац 17. пука Дринске дивизије.Прошао је крвави пут и пакао преко Албаније у зиму 1915-1916,борио се на Солунском фронту.Демобилисан је 1920. након шест година ношења униформе.

Као 81-годишњак,1974. се запутио пешке на Кајмакчалан да ода пошту својим ратним друговима - хиљадама српских младића,који су 1916. пали у борбама за тај врх.Путовао је 23. дана искључиво пешке.

Кратак документарни филм о Живојину Лазићу погледајте овде.

Чланак и видео преузети са странице princip.info

САМО ЧИСТЕ ДУШЕ И ПАТРИОТЕ СУ РАЗУМЕЛЕ СФРЈ И СОЦИЈАЛИЗАМ.ЕТО КОЛИКО СУ КОМУНИСТИ ''ЗАТИРАЛИ СРПСТВО'' С ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ФИЛМ РАЂЕН У ПРОДУКЦИЈИ ФИЛМСКИХ НОВОСТИ.ШТА РЕЧЕ? ШАЈКАЧЕ ЗАБРАЊЕНЕ ПОД КОМУНИСТИМА АУУУУУУУ БРАТЕ КОЛИКО ШАЈКАЧА...ЗНАЧИ ЛАГАЛИ ВАС ЋАЛЕ И ДЕДА...Е ТО НИЈЕ ЛЕПО!!!! :evil: :mrgreen:

јахач магле

Postby јахач магле » Fri Dec 14, 2018 1:02 pm

Претили му убиством сина ако не оде код Тита на сахрану

https://www.srbijadanas.net/pretili-mu-ubistvom-sina-ako-ne-ode-kod-tita-na-sahranu/
...Сијају звезде као очи конобарице...

riper

Postby riper » Fri Dec 14, 2018 1:13 pm

Ovde je u pitanju bezobrazan pokusaj manipulacije. Na primeru jednog Solunca pokusavamo da dokazemo da nije bilo antisrpstva u komunizmu i tu pominjemo 1981. godinu. Fedayn tebra valjda znas da nije isto bas bilo odmah posle rata, pa 50ih, 60ih, 70ih i kada je umro Tito. Masovna ubijanja su prestala tamo sredinom 50ih, masovne deoprtacije na Goli otok su prestale nagde 70ih, mada je nakon 1974. godine jedan solidan deo ljudi isao u ove regularne zatvore. Osamdesete godine u SFRJ su bile mnogo liberalnije. Otuda me i ne cudi taj prilog.

Pa mi smo u komunizmu imali rok end rol, strip kulturu, strane filmove u bioskopima i slicno, ali to sve ne opravadava duboku antisrpsku prirodu tog uredjenje. Ono sto je meni najzalosnije je sto smo mi Srbi tu imali ulogu voljnih unistitelja sopstvenog nasledja i stvaranja jugoslovenske nacije.

Dakle daj nesto normalno, nemoj ove zajebancije da postavljas.

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 1:23 pm

јахач магле wrote:Претили му убиством сина ако не оде код Тита на сахрану

https://www.srbijadanas.net/pretili-mu-ubistvom-sina-ako-ne-ode-kod-tita-na-sahranu/

Живојин Лазић, село Санковић, општина Мионица, митраљезац Дринске дивизије. Исповест Живојина Лазића: Не знате ви, ђецо, шта се у мојој кући дешавало и како сам уцењен. Бануше, пред сумрак двојица непознатих људи – испод мантила вире им пиштољи.

Одлучено је, Живојине, да један твој син буде – мртав! Ти изабери: хоћеш ли да убијемо овог заменика шефа железничке станице у Београду или овог који ради у Новом Саду? Мислио сам да ће ме смрт покосити. Кумим и молим: немојте, децо, тако вам Бога, збијати шалу са мном, видите, ваљда, да сам стар и болестан. Они ни да чују: тако је, кажу, одлучено на важном месту. Дрхтим од страха за своју децу… Један се, као смилова, па ће ми рећи: има само један излаз: Види ову јабуку, треба да је однесеш на гроб – рекоше они на чији гроб. Ми ћемо те возити аутомобилом, а повремено снимати као да идеш пешице. Уцена је била страшна. Пристао сам како бих сачувао једног од својих добрих синова.

Возили су ме, а често извлачили из кола и снимали како пешачим. Да су мене уценили не бих пристао – ма, знао сам за његову регименту и злочине које је она починила у Мачви и Подрињу… А за оно шапутање на гробу, које телевизија није снимила, овако је рекао: „Задужио си нас, ни наши праунуци неће моћи да врате твоје дугове, а Србија неће моћи да се опорави на за 100 година.“

Врхунац понижења Срба и Србије, да солунски борац ода почаст црвеном злочинцу који се борио против њега и његове Србије у том истом рату.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Србадија

Земљо отвори се,баш је то рекао... :oops:

Ниђе везе,глупост наојобичнија од стране анти-комуниста.Свако ко је разуман,свесно људско биће схватиће да су десничари толико огрезли у мржњи према комунистима,да ово преазилази све границе трагикомедије.Јел ја лепо рекох на теми Вести везано за Ратка Младића о чему се ради? Е па кад је наш народ толико полупан па обмањује поред живих људи на примеру породие Младић и сина му Дарка, зашто би имао икакве моралне препреке да лаже за мртвог човека ЖИВОЈИНА ЛАЗИЋА.

КАО ПРВО ОБА ЊЕГОВА СИНА СУ БИЛИ У ПАРТИЗАНИМА ПОД ТИТОВОМ КОМАНДОМ!

КАО ДРУГО,АКО ГА ЈЕ КАО НЕКО ''ПРИСИЉАВАО'' ДА СЕ САСТАНЕ СА ТИТОМ ДОК ЈЕ БИО ЖИВ,ЗАШТО ЈЕ ТИТУ ОТИШАО НА ГРОБ КАД ЈЕ ОВАЈ УМРО?!

ТРЕЋЕ,ЈЕЛ СУ ГА ПРИСИЛИ И У КАСАРНУ ДА ОДЕ И ПОСЕТИ МОМКЕ ИЗ ЈНА? ПА КО НИЈЕ ЗАПЛАКАО НА ОВИМ ДОКУМЕНТАРЦЕМ ТАЈ НЕМА ДУШУ...

ЧЕТВРТО,ЈЕЛ СУ ПРИСИЛИ КОМУНИСТИ И ОВЕ ОСТАЛЕ СОЛУНЦЕ СА ШАЈКАЧАМА ДА СВИ ЗАЈЕДНО ОДУ И ОДАЈУ ПОШТУ МРТВИМА НА КАЈМАКЧАЛАН?!

Еј замисли ''злочиначка комунистичка СФРЈ'' обележава пробој Солунског фронта са све Солунцима... :D Значи ипак ће бити да у Србији није сузбијана култура,традиција,да се водило рачуна о ослободилачким ратовима и да су се преци поштовали.

Ок....јел знате ви анти-комунисти зашто на грбу СР СРБИЈЕ стоји 1804 година?

Image

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 1:38 pm

riper wrote:Ovde je u pitanju bezobrazan pokusaj manipulacije. Na primeru jednog Solunca pokusavamo da dokazemo da nije bilo antisrpstva u komunizmu i tu pominjemo 1981. godinu. Fedayn tebra valjda znas da nije isto bas bilo odmah posle rata, pa 50ih, 60ih, 70ih i kada je umro Tito. Masovna ubijanja su prestala tamo sredinom 50ih, masovne deoprtacije na Goli otok su prestale nagde 70ih, mada je nakon 1974. godine jedan solidan deo ljudi isao u ove regularne zatvore. Osamdesete godine u SFRJ su bile mnogo liberalnije. Otuda me i ne cudi taj prilog.

Pa mi smo u komunizmu imali rok end rol, strip kulturu, strane filmove u bioskopima i slicno, ali to sve ne opravadava duboku antisrpsku prirodu tog uredjenje. Ono sto je meni najzalosnije je sto smo mi Srbi tu imali ulogu voljnih unistitelja sopstvenog nasledja i stvaranja jugoslovenske nacije.

Dakle daj nesto normalno, nemoj ove zajebancije da postavljas.

Риперу ја тебе као неистомишљеника поштујем,али знаш ли ти као брат Звездаш да је партизанска Друга Пролетерска Бригада са Слободаном Пенезићем Крцуном уз Марш на Дрину јуришала на фронту?О томе имаш сведочења преживелих у емисијама ОКО Магазина,а и сам гледаш ту емисију,па не знам како ти је то промакло? Јел знаш да је филм ''Марш на Дрину'' снимљен у СФРЈ 1964 године,и да је Љуба Тадић у документарцу 'Слободан Пенезић' Крцун ТВ Београд отворено причао,како је цитирам: ''Крцун много волео ону моју реплику из филма О Дрино јебем ти...'' ;)

Ми можемо сад овде да се правимо блесави,али оно братееееее...Ја кад сам причао за Крцуна и кинематографију у СФРЈ нико није веровао.

МАРШ НА ДРИНУ (1964)

Image

Почаствован сам што сам члан форума и што могу да разбијем митоманију везану за СФРЈ.Хвала вам велика...

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 2:35 pm

Комунисти,комунисти ајмо сви у глас Живојин Лазић један је од нас! :D

ЗОВ ТРУБЕ (ДОКУМЕНТАРАЦ)

Живојин Лазић, село Санковић, општина Мионица, митраљезац Дринске дивизије. Исповест Живојина Лазића: Не знате ви, ђецо, шта се у мојој кући дешавало и како сам уцењен. Бануше, пред сумрак двојица непознатих људи – испод мантила вире им пиштољи.

И то рече Живојин Лазић пред смрт 1986 године у времеједнопартијског система,баш те године Делије не беху Делије (Делије су основане 1989),али су се још тада истицали националистичким испадима...и тако кренуше Циган... упс...пардон Делије да четникују,а Живојин Лазић их поведе у рушење комунистичког режима,што је двело до Мартовских демонстрација 1991! У име Христа против комуниста! :roll:

друг члан

Postby друг члан » Fri Dec 14, 2018 2:38 pm

:shock:
Choose Life

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 2:52 pm

друг члан wrote::shock:

Е буквално је таква моја реакција када те неко са севера едукује о националној историји,клубској историји СД Црвена Звезда...јебига туга...

1958

Postby 1958 » Fri Dec 14, 2018 2:59 pm

Често одем до на село

fedayn

Postby fedayn » Fri Dec 14, 2018 3:29 pm

Ма бре слатки мали Венди па ја призивам комунизам, онај стари добри систем у коме сам рођен где је постојала смртна казна.Ееееее овај Терзић што је кривично гоњен труби о неком моралу и православљу,јел видиш ти то слатки мали Венди? Где оде оно златно доба када је ГП Рад зидало и градило широм СФРЈ и по свету.Сад имаш клуб који се зове ФК Рад,а предузеће у стечају.Па како то може ајде ти то мени реци?! :oops:

Исповест Живојина Лазића: Не знате ви, ђецо

И да поновим опет...јел неко некада чуо да човек родом из Мионице се некоме обраћа са ЂЕЦО?! Дај немој да се зајебавамо!

Па ово је бре криминал шта се ради...све би ја то по кратком поступку...замислите оно ја да вам будем неки курац у будућности,неки комесар...и сад мене питају и Централног Комитета...

''Друже Федајин шта да радимо са њима...шта предлажете?''

''Како шта предлажем..предлажем стрељање''... :!:

јебем ти где ја живим...

1958

Postby 1958 » Fri Dec 14, 2018 3:39 pm

da nisi ti pedjer?
Често одем до на село

pertla

Postby pertla » Fri Dec 14, 2018 4:59 pm

fedayn wrote:Па ово је бре криминал шта се ради...све би ја то по кратком поступку...замислите оно ја да вам будем неки курац у будућности,неки комесар...и сад мене питају и Централног Комитета...

vlazni snovi...
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

Return to “Само опуштено”