Историјске заблуде + идеолошко препуцавање
Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање
Pa tvoji su gigo uklanjali spomenike crvenoj armiji
Често одем до на село
1958 wrote:Pa tvoji su gigo uklanjali spomenike crvenoj armiji
Bilo je i toga,narocito posle sukoba Tito-Staljin...ali ajde da se mi fokusiramo na sadasnjost,na to ko slavi 9.maj Dan Pobede nad fasizmom,a ko Dan Evrope? Da vidimo u kojim zemljama su to partizani ubice i silovatelji,a u kojim oslobodioci? Ovde imamo ocigledan sukob zemalja EU +USA (NATO Savez) sa zemljama poput Rusije,Belorusije i Kine...itd (ODKB Savez) vezan za zvanicnu istoriju...
Braco Srbi jel ste vi na Istoku ili na Zapadu? Iz cijih knjiga ucite?
Ја мислим да се ти и венди врло добро забављате и ја вам честитам на томе.
Nexon wrote:Ја мислим да се ти и венди врло добро забављате и ја вам честитам на томе.
A zasto tako Nexone? Jel slavis ti 9.maj 1945? Jel si bio nekad na marsu "Besmrtni puk" koji se odrzava sirom sveta na na inicijativu Ruske Federacije? Jel marsiras u centru Beograda na taj dan,i to poslednjih godina kada su na celu kolone "Nocni Vukovi"? Pa ja mislim da nije bilo njih i ovog naseg ogranka moto kluba sa jos par hiljada gradjana koji neguju kult narodno oslobodilacke borbe,da se vecina srpske "patriotske" navijacke scene nikada ne bi setila da stavi cvece na spomenik palim srpskim partizanima!

Дан Победе - Ноћни Вукови Србије
Ноћни Вукови Србије су прославили Дан Победе у Берлину, Београду и Новом Саду.
На велику прославу у Берлин је отишла делегација Ноћних Вукова Србије на челу са председником Сашом Савићем.
Возећи по киши и изузетно лошем времену, српски мотоциклисти из састава НВ Србија, НВ Република Српска и НВ Црна Гора, као и представници неколико братских и сојуз клубова подржали су тиме велики мото марш ”Путеви Победе”.
У Београду су Ноћни Вукови Србије били часна претходница Бесмртном Пуку Србије и тиме одали почаст нашим дедовима који су се борили против фашизма, за слободу Отаџбине.
И у Новом Саду су Ноћни Вукови обележили 9. мај, Дан победе над фашизмом полагањем венаца на Спомен обележје палим борцима Народноослободилачког рата 1941-1945. године у Новом Саду, Госпођинцима, Жабљу, Музеју невино страдалим грађанима у Чуругу и споменику Новосадском партизанском одреду на Ченеју...
Fotografije: http://1423.rs/DanPobede/index.html
Па због добре забаве.
Nexon wrote:
Грађани Србије се селе Аустрију са мађарским пасошима.
- Влада Паликућа
11. новембар 1918 и 9. мај 1945
Државни празници аутодеструкције Срба. После првог датума се западним крволочним комшијама први пут даје слобода, коју ће они великодушно узвратити својим ослободиоцима, после другог ступају на власт силе које поткопавају темеље на коме је ово друштво почивало вековима, шире духовну пустош од које се Срби ни дан данас не могу излечити, шта више та болест и зараза коју су огавни црвени колерици, тифусари и сифилстичари пренели овом народу данас метастазира и ужасно се испољава у јавном простору. Није ни чудо што људи беже.
Државни празници аутодеструкције Срба. После првог датума се западним крволочним комшијама први пут даје слобода, коју ће они великодушно узвратити својим ослободиоцима, после другог ступају на власт силе које поткопавају темеље на коме је ово друштво почивало вековима, шире духовну пустош од које се Срби ни дан данас не могу излечити, шта више та болест и зараза коју су огавни црвени колерици, тифусари и сифилстичари пренели овом народу данас метастазира и ужасно се испољава у јавном простору. Није ни чудо што људи беже.
Ево ко хоће да гледа документарац који је био на РТС прошле суботе-"Дуго путовање у рат"
Обележен Дан КОВ и годишњица Колубарске битке
На данашњи дан, 16. новембра 1914. године, почела је Колубарска битка, једна од најзначајнијих у Првом светском рату, вођена између Краљевине Србије и Аустроугарске
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:760971-Obelezen-Dan-KOV-i-godisnjica-Kolubarske-bitke

По броју војника који су учествовали у борбама једна већих битки Првог светског рата.
На данашњи дан, 16. новембра 1914. године, почела је Колубарска битка, једна од најзначајнијих у Првом светском рату, вођена између Краљевине Србије и Аустроугарске
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:760971-Obelezen-Dan-KOV-i-godisnjica-Kolubarske-bitke

По броју војника који су учествовали у борбама једна већих битки Првог светског рата.
Мила Михајловић, новинар италијанске државне телевизије РАИ, случајно је пронашла документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану, који баца потпуно ново историјско свјетло око српске голготе током Првог свјетског рата.
Овај документ, случајно откривен, али очито намјерно затурен – показује и доказује да српску војску нијесу спасили Енглези и Французи, што је опјевано и у чувеној пјесми „Креће се лађа француска“, већ Италијани и бродови Морнарице Италије.
Мила Михајловић, као приређивач репринт издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ (Паоло Ђордани је први пут објавио ову књигу 1917. године), открива низ детаља о понашању српских савезника, Енглеске и Француске, током преласка српске војске преко Албаније и њеног извлачења са албанске обале и пребацивања на грчко острво Крф.
-До тих података сам дошла сасвим случајно. Листајући по италиајнским архивама, набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије, написан 1917. године у Милану – испричала је Мила Михајловић на недавној промоцији књиге у Београду. – Ријеч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“. Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније, која никад није званично изашла на свјетло дана.
-Документ има изузетну историјску вриједност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију документ има огроман политички значај, јер откива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размјера за коју се слободно може рећи да је највећа и најсложенија у историји.
На крају, као потврда да је Италија добро обавила посао, постоји доказ: Никола Пашић је 22. фебруара 1916. године са Крфа упутио писмо италијанској влади, у којем пише: „По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам наискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација завршила брзо и на најбољи могући начин.“
Овај документ, случајно откривен, али очито намјерно затурен – показује и доказује да српску војску нијесу спасили Енглези и Французи, што је опјевано и у чувеној пјесми „Креће се лађа француска“, већ Италијани и бродови Морнарице Италије.
Мила Михајловић, као приређивач репринт издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ (Паоло Ђордани је први пут објавио ову књигу 1917. године), открива низ детаља о понашању српских савезника, Енглеске и Француске, током преласка српске војске преко Албаније и њеног извлачења са албанске обале и пребацивања на грчко острво Крф.
-До тих података сам дошла сасвим случајно. Листајући по италиајнским архивама, набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије, написан 1917. године у Милану – испричала је Мила Михајловић на недавној промоцији књиге у Београду. – Ријеч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“. Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније, која никад није званично изашла на свјетло дана.
-Документ има изузетну историјску вриједност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију документ има огроман политички значај, јер откива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размјера за коју се слободно може рећи да је највећа и најсложенија у историји.
На крају, као потврда да је Италија добро обавила посао, постоји доказ: Никола Пашић је 22. фебруара 1916. године са Крфа упутио писмо италијанској влади, у којем пише: „По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам наискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација завршила брзо и на најбољи могући начин.“
Горан Комар: У вези са српским морем
Када се овдје у Боки говори о српском мору, тада се казује ноторна чињеница о вишевјековном историјском трајању бокешких искључиво српских општина под патронатом Млетачке републике. Срби су овдје аутохтони и они ни једнога часа не потребују протекторат или неки вид помоћи Београда.
Цео текст ОВДЕ.
Када се овдје у Боки говори о српском мору, тада се казује ноторна чињеница о вишевјековном историјском трајању бокешких искључиво српских општина под патронатом Млетачке републике. Срби су овдје аутохтони и они ни једнога часа не потребују протекторат или неки вид помоћи Београда.
Цео текст ОВДЕ.
Sergio Bonelli: Mister No je nastao prema stvarnom liku kojeg sam video na jednom putovanju
- ultrastito
Priznajem da nemam pojma o istoriji, a ko pa ima...elem, bio bih veoma srecan kad bi mi neko objasnio zasto su ratni zlocinci koji ne trebaju da se pominju u narodu:
- Pavkovic
- Sljivancanin
- Lazarevic
- Mladic
ako moze po jedna recenica o njima zasto bi oni trebali da budu zlocinci. To sto ih je Hag osudio, to macku o rep.
- Pavkovic
- Sljivancanin
- Lazarevic
- Mladic
ako moze po jedna recenica o njima zasto bi oni trebali da budu zlocinci. To sto ih je Hag osudio, to macku o rep.
"...ми смо имали ту срећу да смо имали припадност крају, једном ћошку..."
преле
преле
Video si naslovnu stranu bljuca?
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu
- ultrastito
Da, zbog toga pitam
Mislim, ajd ono Seselj je budala, pa ga ne bih ni spominjao deci. Ali sto bi bilo pogresno pominjati deci recimo Pavkovica i Lazarevica kao ljude koji su se tukli protiv najvece vojne sile na svetu u apsolutno neravnopravnom odnosu u svim pogledima plus sa teroristima na zemlji...recimo...
Ne znam, mozda gresim. Neka me neko ispravi, molim vas.

Ne znam, mozda gresim. Neka me neko ispravi, molim vas.
"...ми смо имали ту срећу да смо имали припадност крају, једном ћошку..."
преле
преле
ma to je budalastina tih drugosrbijanaca ili petooktobarasa il kako ih vec nazvati
zato sto su haski osudjenici
mada ne vole ih jer predstavljaju kao manje vise slobin kadar
zato sto su haski osudjenici
mada ne vole ih jer predstavljaju kao manje vise slobin kadar
04 X 1945
Данас је специјални датум и велика годишњица.
20.000 Сплићана и навијача Хајдука дочекало 1918. српску војску на Риви
Најсвечанији дочеци одиграли су се у Сплиту, Ријеци, Дубровнику и Шибенику.
2. батаљон 5. пешадијског пука Дринске дивизије ушао је у Ријеку, ваљда истог дана када и 2. батаљон 13. пешадијског пука Тимочке дивизије у Сплит, 20. новембра, десетак дана пре формалног уједињења. Одиграло се то на позив Народног већа ДСХС, која нам је послала молбу.
„Добро нам дошли непобједиви соколови наши! Добро нам дошли ослободитељи наши, поносни наш цвијете, најљепши и најмилији. Благословен био час када вас видјесмо. Благословена вам свака стопа била!“ речи су којима је сплитски градоначелник др Јосип Смодлака дочекао на Риви 2. батаљон 13. пешадијског пука Тимочке дивизије 20. новембра 1918. године.
- Кудрави Гаучос
Врло интересантно да је овај господин заговарао одвајање ЦГ. Истини за вољу тврдио да је прави пут да се они одвоје па да ми онда помажемо нашу мањину доле, што се наравно није десило, јер је наш књаз исто друштво ко и њихов, и као уосталом читава та банда коју на евроунијатским скуповима набијају у исти тор да се сликају као некакви лидери тзв југоисточног балкана, а заправо су локални бандити који западу полажу рачуне а за узврат могу да пљачкају и малтретирају локално становништво. Али такав развој догађаја се ваљда могао и предвидети.... Сад се залаже за разграничење? Сумњив си Антићу, сумњив си као пенал на 16 и по метара
Имао сам шарм милионера и гестове правог каваљера!
Мени је пунац радио 5 година у музеју у архиви, и студирао историју, човек је прочитао скоро сву архиву и праве записе, а на факсу је учио све контра од тога, толико мрзи комунисте да је то немогуће...
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...
Република Српска слави Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918.
У Бањалуци је одржана Свечана академија поводом обележавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.
Свечаној академији присуствовали су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске, преноси РТРС.
Председавајући Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик истакао је да је улазак српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих датума и да не смеју бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа.
Додик је нагласио да је у Бањалуци потребно изградити споменик српском војнику који је са Солунског фронта дошао и подарио слободу, те подржао иницијативу градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да градским Статутом датум уласка српске војске буде одређен као посебан.
Претходно је служењем литургије у бањалучком Храму Христа Спаситеља почело обележавање Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.
https://rs.sputniknews.com/vesti/201811211117908588-bl-1918/
У Бањалуци је одржана Свечана академија поводом обележавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.
Свечаној академији присуствовали су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске, преноси РТРС.
Председавајући Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик истакао је да је улазак српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих датума и да не смеју бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа.
Додик је нагласио да је у Бањалуци потребно изградити споменик српском војнику који је са Солунског фронта дошао и подарио слободу, те подржао иницијативу градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да градским Статутом датум уласка српске војске буде одређен као посебан.
Претходно је служењем литургије у бањалучком Храму Христа Спаситеља почело обележавање Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.
https://rs.sputniknews.com/vesti/201811211117908588-bl-1918/