Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
njasvi

Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Postby njasvi » Fri Nov 02, 2018 2:04 pm

ma znam da je jovovic pucao u njega i pogodio al ne znam zasto ga nije ubio, pogotovo sto mu je prisao bas blizu mogo je da mu puca i u glavu ma pavelic je vec bio starac da ga je odalamio najobicnijom stanglom u vugla dva puta gnjida bi valjda crkla....

ne znam, davno sam to nesto citao bio sam jos u srednjoj skoli... secam se da mi je ostalo nejasno zasto ga nije ubio secam se da sam i profesorku istorije to pitao :D
04 X 1945

друг члан

Postby друг члан » Fri Nov 02, 2018 2:32 pm

Pavelic je navodno prvi pripucao,i ranio Jovovica, ovaj pucao na njega i oborio ga. Posto se sve desavalo na ulici,odmah se stvorila gomila,a Jovovic je mislio da ga je ubio.Pavelic bezi za Spaniju i umire u bolnici dve godine kasnije od posledica 28.12.1959 tako sam citao
Choose Life

SAO_Zeljin

Postby SAO_Zeljin » Fri Nov 02, 2018 5:22 pm

Procitajte knjigu, pisana iz prvog lica

навијај

Postby навијај » Fri Nov 02, 2018 6:51 pm

Мала је књига, могуће да је тих 60 све не сећам се. Има код Хајдука

Nexon

Postby Nexon » Sun Nov 04, 2018 11:34 am

Какво је ово срамотно обележавање Првог светског рата у Србији.
Чак се на оном кратком филму што је приказан на ртс 1. новембра оптужују имплицитно Принцип и Чубриловић за избијање рата што је немачки ревизионизам 1 кроз 1. Зна се добро да су Аустро-Угарска и Немачка имале ратне планове давно припремљене и да су они форсирали рат због својих стратешких циљева. Конкретно Аустро-Уграска је напала Србију да би елиминисали опасност од словенске побуне у Аустро-Угарској и да би изашли на луку у Солуну. Зато је Србија морала бити уништена.
Сви знају да је српска влада исунила скоро све услове које је захтевала Аустро-Угарска након убиства Фердинанда, чија посета Сарајеву на Видовдан чиста провокација, да не говорим да је анексија БиХ 1908 била незаконита, а да су Беч и Берлин подизали захтеве око атентата.

reziser

Postby reziser » Sun Nov 04, 2018 11:46 am

:arrow: w
друг члан wrote:Да ли је неко читао књигу Два метка за павелића? Нађох пдф неких 60ак страница,да ли је то све,или је то само део књиге? Да не крећем ако није

То ти је цела књига,нека врста исповести Митрополиту Амфилохију,која је преточена у књигу.Имам је негде.У принципу Јововић га је ранио,он се вуко по неким лечилиштима око 2 године и умро од последица Јововићевог атентата.

ultrastito

Postby ultrastito » Sun Nov 04, 2018 2:11 pm

sad nesto razmisljam, ali bez ikakvog preterivanja i subjektivizma, mi bismo bili najbogatija zemlja na svetu, ali bukvalno.

nas vec 600 godina aktivno pljackaju, ali ne ono dzeparenje, vec orobljuju. sve nam je pokradeno, istorija, umetnost, materijalna i prirodna bogatstva, ljudi...

turci su nas pljackali, austrougari, ustase, nemci, fasisti i nacisti, sfrjovci, siptari, mujage, ponovo ustase, milogorci, slovenci, makedonci, natovci, mi sami sebe...nema ko nije prosao ovom napacenom zemljom, a da nije bar kamen stavio u svoj dzep!

pa jebo te zivot, mi bi ladno mogli da dodjemo u zenevu, da tresnemo kitom o sto i da pitamo posto? kad ovaj pita sta posto, a mi mu kazemo posto ovaj krs sa jezerima i vasim bankama?

nek me neko ispravi ako gresim.
"...ми смо имали ту срећу да смо имали припадност крају, једном ћошку..."
преле

Bruno Sulak

Postby Bruno Sulak » Sun Nov 04, 2018 2:29 pm

To sam i ja razmisljao. Jebote dobro mi i imamo plate 300 evra kad vidim koliko su nas svi vekovima pljackali.

pertla

Postby pertla » Sun Nov 04, 2018 2:45 pm

Mene uvek zacudi sta jos ima da se otme i ukrade,kad znamo koliko se kralo kroz istoriju,sto davnu sto ovu skorasnju
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

Nexon

Postby Nexon » Sun Nov 04, 2018 9:38 pm

РТС 1: субота, 10. нов 2018

21:00

Дуго путовање у рат, документарни филм

Nexon

Postby Nexon » Tue Nov 06, 2018 10:42 am

На данашњи дан пре 100 година јединице Друге српске армије су ушле у Сарајево на позив представника из Сарајева да се уведе ред након распада Аустро-Угарске. После стотина година стране окупације Сарајево, већински српски град у томе тренутку, је поново било уједињено са Србијом.
Следећих пар недеља ће се десити огромно освајање под командом српске војске.
Хронологија следи у наредним данима.

Nexon

Postby Nexon » Wed Nov 07, 2018 11:52 pm

Будва: Покољења дјела суде - прослава вијека ослобођења

У Будви је одржана централна прослава 100 година ослобођења Будве и Боке под мотом "Покољења дјела суде". Скуп је одржан у Медитеранском спортском центру у организацији Српског народа Боке.

Image

MisterNO

Postby MisterNO » Thu Nov 08, 2018 12:13 pm

pertla wrote:Mene uvek zacudi sta jos ima da se otme i ukrade,kad znamo koliko se kralo kroz istoriju,sto davnu sto ovu skorasnju

Bukvalno! Da imamo naftu i gas kao Rusija pa i da mi bude jasno, ovako ne znam, fenomen definitivno.
Sergio Bonelli: Mister No je nastao prema stvarnom liku kojeg sam video na jednom putovanju

MisterNO

Postby MisterNO » Fri Nov 09, 2018 2:05 pm

АВНОЈски ЕУропљани

Славна српска фирма је, после више од сто година непрекидне, бескомпромисне борбе за слободу, на своју несрећу, 1918. године, од готовог направила вересију и, добровољно ушла у равноправни ортаклук са многима који нису били ни пропала фирма. У знак захвалности, нови ортаци су се првом приликом масовно прикључили страном завојевачу – 1941. године, и „частили” оне који су им донели слободу и могућност заједничког живота у једној независној земљи – геноцидом. И то стравичним.

И опет, кад се појавио нови, униполарни хегемон, 1991. године, нови-стари српски „ортаци” су одмах искористили прилику, не само да, скупа са Србима који су хтели да остану у заједничкој држави, насилно и нелегално отцепе оно што им је удељено 1945. године, већ и да на сва уста, где год су могли, опањкавају и сатанизују управо те зле Србе који су им два пута на тацни нудили могућност прављења снажне заједничке државе сродних народа, после вишевековног битисања под разним туђим империјама.

Цела анализа ОВДЕ.
Sergio Bonelli: Mister No je nastao prema stvarnom liku kojeg sam video na jednom putovanju

Bruno Sulak

Postby Bruno Sulak » Sat Nov 10, 2018 8:11 pm

Ako budete naisli na jutjubu na ove dokumentarce povodom stogodisnjice prvog svetskog rata okacite ih ovde. Nista nisam stigao da odgledam ove na rts-u.

SickOfItAll

Postby SickOfItAll » Sat Nov 10, 2018 9:55 pm

Имаш то вероватно на РТС Планети.

Kit_Karson

Postby Kit_Karson » Tue Nov 13, 2018 10:48 am

https://www.juznevesti.com/bbc-news-na- ... me.sr.html

Joш један у низу младих и несхваћених урбаних герилаца који пали из ове паорске земље...
Млади су широких видика и бунтовни, а онда гласају за Белог. Што нико не помиње протесте против погрома на КиМ у марту 2004, протесте против признања независности Косова 2008, против хапшења Радована Караџића? И ту су исто млади узели највише учешћа. Нису протести против Слобе и хипстерски протести против диктатуре једини овде

Кудрави Гаучос

Postby Кудрави Гаучос » Tue Nov 13, 2018 12:05 pm

Не сери да Лука оће да пали, јбт шта ћемо ако оде он и његов панк бенд :(
Имао сам шарм милионера и гестове правог каваљера!

riper

Postby riper » Tue Nov 13, 2018 12:12 pm

Malo je tesko sada ovde praviti dramu oko odlaska ljudi u inostranstvo, kada je to trend koji traje od 60ih godina proslog veka. Ljudi su odavde odlazili i u period kada se najbolje zivelo, tih zlatnih 70ih do 90ih, a kamoli nakon toga.

A posebno pogresan nacin da se skrene paznja i podigne svest o tome su te price, mlad i perspektivan, ima pank bend i pali iz Srbije. Pa mi ostadosmo bez Tesle i Pupina, nije sad da cemo se raspasti kada nam jedan mladi hipster muzicar napusti zemlju. Ono, to su sve neshvacene duse, koje su imale tu nesrecu da se rode na brdovitom Balkanu. Ne znam, da li se posle ovakvih tekstova ocekuje da se pravi ispracaj, ili da krenu ljudi da klece i mole mladjanog Luku da ostane, a on bas nece.

Inace ovo je karakteristicno pre svega sad za tu generaciju milenijalaca. Ok je sto neko hoce da napusti Srbiju, mnogi su cinili pre njih, mnogi ce posle njega, ali to mora da dobije nivo drame, da se javno oprasta na FB ocekujuci da ce neko plakati za njihovom velicinom. Fazon, “ja odoh a vi vidite kako cete bez mene”. Jebiga Luka, mislim da cemo nekako preziveti.

Return to “Само опуштено”