Nedavno sam imao priliku da budem u drustvu nekog lika koji trenira aikido i to kod nekog naseg bivseg ortaka koji ima neke silne crne pojaseve i one titule koje im slede. Sad, da napravim kratak uvod, taj nas bivsi ortak je poceo da trenira aikido kod Ljube Vracarevica, pa mu je jedno vreme bio pomocnik, pa je nakon nekog vremena sam otvorio svoju skolu.
Taj nas drugar je do sada nekoliko puta dobio opasne batine od obicnih likova koji niti su u nekom svetu borilackih vestina niti su u nekom fazonu misica, vec obicni ljudi koji su se pokacili sa ovim mentolom. Jedan od tih koji je isprebijao tog naseg drugara aikido majstora je drugi nas drugar, koji ga je isto vece tri puta patosirao. Ovaj ne da nije uspeo da napravi neke poluge, cuda/muda, vec se tukao kao ulicar, zamahujuci siroko bacajuci udarce kakve se deca biju u osnovnoj skoli. Dobio je batine jos nekoliko puta, jer osim sto ne zna da se bije je i debil. I danas taj debil nekoliko desetina polaznika uci kao necemu.
Uglavnom taj lik koga sam upoznao a koji je prodavao neku pricu da je on neki ludi aikidista (sto trenira kod tog naseg bivseg druga aikido velemajstora, cara, boga), preziveo je to vece teror, jer smo se svi sprdali sa njim. Posebno je propao kada je hteo da nam pokaze neke poluge koje navodno funkcionisu na ulici u realnim uslovima. Ajde sto meni nije uspeo da napravi polugu, sto imam ruku ko panj debelu, ali bre nije uspeo ni jednom klincu koji ima nezne rucice kao d a je preziveo logor. Dovoljno je bilo bukvalno da povuces ruku i sjebes mu citav trud.
Nakon te neuspele demonstracije prodavao je neku filozofiju kako je sam aikido neka filozofija zivota, neka sranja i slicno. Mi smo ga gledali, bas nam je onako legao za sprdacinu. Budala inace misli da bi ta njegova tehnika radila na ulici, a nije svesan da bi mogao da popase ozbiljne batine ako se glupira. Sva sreca nije nasilan niti kurcevit, vise je u onom hipster fazonu, a i izgleda rahiticno tako da ga verovatno niko nece uzeti za ozbiljno.
Uglavnom nakon toga sam malo pregledavao video klipove i video da postoji veliki hejt prema aikido, nazivajuci ga “bullshido”. Podrzavam misljenje da je aikido neprimenjiv na ulici odnosno u nekoj realnoj borbi iz raznih razloga, ali je nekim cudom i dalje veoma popularan. Evo samo jedan od tih smesnih klipova, a kasnije koga interesuje imaju ljudi koji pljuju aikido a da su vise od 10 godina trenirali tu vestinu.
https://www.youtube.com/watch?v=TFdhoi3wRII&t=16sDa se zna kada sam imao 14 godina nekoliko meseci sam trenirao aikido. To su bile 90te godine i film “Niko” sa Stivenom Sigalom je imao kultni status (ko se seca filma zna o cemu pricam). Tamo gde sam trenirao, lik je bivsi specijalac i bio je prilicno prizeman i normalan lik. On je govorio da je aikido neprimenjiv bez najmanje deset godina intezivnog treniranja. Kao napaljeni klinac ja ssam u glavi kalkulisao, do svoje 24te godine, ja cu se najebavati majke onima koji me napadju kao Stiven Sigal.
Ali trener je da ponovim, bio realan, on nas je terao da ostajemo na treninzima karatea i dzudoa (bili su pre i posle naseg treninga a imali smo parvo da trenirano sa njima za istu cenu), jer je smatrao da moramo da naucimo sto vise razlicitih vestina i pokreta. Inace, tek kada sam trenirao rvanje sam izvalio koliko su mi aikido trenizi bili lagani, maltene bez znojenja.
Sada kako gledam klipove, ljudi se bukvalno sprdaju sa aikidom, dok neki majstori ove vestine, koji su prihvatili neke izazove, dobijaju zestoke batine cak i MMA boraca pocetnika.