Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
B.Centrale

Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Postby B.Centrale » Sat Feb 10, 2018 2:19 pm

Krcun je raskrstio s religijom ali ne i s umetnoscu
bologna centrale

Новосадиста

Postby Новосадиста » Sat Feb 10, 2018 7:11 pm

Не рачунајући ових пар постова који те и науче нечему, преписка је на нивоу мој тата јачи од твог, тј овде ми смо мањи или ви сте већи комунисти од нас... Чињеница је да је и црно и црвено стадо удбина зајебанција, комунистички продукт или режимска деца како већ, све што је комунизам овде урадио добро, било би вероватно урађено и без "револуције пролетеријата", не знам да ли се овде људи праве луди ил шта, а ту мислим на ове са комуно-анархо-хипи-геј идејама, па ти ваши су побили толико ученог академског света по ФНРЈ да им се не зна ни број, многима се ни гроб не зна, побили су официра и војвода, поштених и храбрих људи, читаве фамилије са све децом како би утрли пут "револуцији" то је почело још 43-44 године, тј у рату. Чак је и Коминтерна била против тога, ал друг бравар, са Ђиласом, Ранковићем и екипом је осетио тренутак и решио да је време за геноцид. Исти су ми курац комуњаре и фашисти, иста им је деструктивна доктрина, и да се неко у 21 веку поистовећује са тим ми је тотално несхватљиво, још ми теже да схватим ове попут федајна коју се упљували покушавајући на било који начин да докаже овде великом аудиторијуму који не подржава исте идеје како је то уствари било мед и млеко и како су наши родитељи, бабе, деде и остали могли у Темишвар на сладолед, у Трст по панталоне, и Сегедин ил Пешту за 10 марака да пишају по коме хоће мани ме тог бла бла трућ трућ благостања и мира, лепог живота и црвеног пасоша ...

Него имамо овог новог Титу, полако прераста у маршала видим, па све контам његови сте љубимци и навија за вас, како гледаш на њега?! :mrgreen:
стадион-место народног бунта!

Србохолик

Postby Србохолик » Sat Feb 10, 2018 7:12 pm

Нека ме неко исправи ако грешим али од свих фабрика и фирми у сфрј једино је Железара Смедерево (и то само пред Балканске ратове једне године) могла да каже да је имала ту једну годину пословања у плусу. Све остале у федерацији, па и сама Железара, највише што су постигле је позитивна нула, а да се кроз кредите и сналажење по белом свету све то покривало. Нисам сигуран јесам ли ово чуо или прочитао негде али не би ме зачудило и да је тачно.

Новосадиста

Postby Новосадиста » Sat Feb 10, 2018 7:19 pm

Једна од занимљивих ствари је то да је неки сељак који не зна друго него да преоре њиву и закива коња (да ме неко не схвати погрешно немам против сељака ништа) после рата буде начелник полиције у Новом Саду, или неки директор или нека друга важна функција у државном апарату, и ако је све што може да понуди рало и волови (ово говорим јер знам проверено, тај човек је од другара деда, матори је преседео једно 5-6 добрих фотеља живео као краљ а пре тога у опанцима орао њиву ! Па у Русији су направили револуцију, дошао други светски рат они немају официра и врховног кадра војске, онда почели да унапређују мајоре, воднике и остале како би попунили места... Са оваквим грешкама на самом почетку не може на добро ништа да испадне...
стадион-место народног бунта!

džile

Postby džile » Sat Feb 10, 2018 11:57 pm

Rođaci wrote:u sledećoj sezoni "Senki nad Balkanom" Krcun traga za kopljem Toplice Milana

To sam skoro baš pričao sa ortakom, ne baš da Krcun traga, ali da će tako nešto mora biti pošto Stojiljković samo o takvim stvarima piše i na tome se zasniva zaplet, neka lopuža protuva ukrala relikviju i određuju se zajebani likovi da idu da je traže. Moguće da će da bude to Krcun, kao direktan potomak Toplice Milana i Ranković, kao opet direktan potomak Miloša Obilića.

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Sun Feb 11, 2018 12:44 am

Бјела скоро у неком интервјуу изјавио да планира серију о Томи Здравковићу. Ако му Стојиљковић пише сценарио Томи ће се, док пијан спава на клупици у лесковачком парку(где му је сад споменик), указати Минерва, која ће га кроз многе авантуре одвести у Хипербореју где ће Тома испод Црног Сунца наћи златни микрофон и по' киле манастирке. А тај микрофон се данас налази испод горе наведеног споменика, па зато градоначалник Меско хоће да измести споменик, да би се докопао златног микрофона.
...Гладан и крвав је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

fedayn

Postby fedayn » Tue Feb 13, 2018 11:39 am

riper wrote:Gledam da sto manje upadam u rasprave ovog tipa, jasno mi je sta fedayn pokusava da dokaze, ali ima delova gde debelo preteruje. Konkretno ovde da pocetkom 20. veka ideja Velike Srbije nije bila suprotna ideji Jugoslavije. To je olako izrecena tvrdnja, koja je samo delimicno tacna. To da nije bilo oprecno je bilo kod dela politicke elite Srbije, koja je tu ideju Jugoslavije na kraju i progurala. Kod dobrog dela intelektualne elite i naroda ona je itekako bila odbojna, a posebno Srba koji su ziveli na prostorima zapadno od Save i Dunava.

To sto su siptar, hrvat, balija igrali u nekom trenutku za klub koji se zvao Velika Srbija, ne dokazuje jugoslovenstvo, vec obicnu cinjenicu da je neka manjina, rodjena na teritoriji drzave u kojoj zivi, igrala za fudbalski klub te zemlje.

Нису то никакве олако изречене тврдње већ историјска фактографија.Идеја ''Велике Србије'' и ''Југославије'' су биле компатибилне у то време,као што су и Народна Одбрана,Црна рука (Уједињење или Смрт),Млада Босна и бројне друге партије и покрети подупирали једни друге.А врло добро ти је познато Риперу да су неке од њих биле окарактерисане као ''великосрпске'' организације док су друге биле ''југословенске''.Тенденција је таква да се ишло ка томе де се јужнословенски народи ослободе и уједине.

Да се ми ипак држимо суштине и да ову ствар истерамо до краја.Зашто се ти као неко ко је старији на овом форуму,навијач Звезде не укључиш више у расправу по питању историје Црвена Звезда? Зашто не објасниш људима да је СК Велика Србија преименована као што сам већ навео од стране њеног оснивача и управе у СК Југославија? Зашто не потврдиш историјску чињеницу да је на темељима СК Југославије настала СД Црвена Звезда? Зашто у памфлетима ''Четници Север'' прећуткују када већ имамо овакву историјску фактографију,да помену да је у редовима СК Југославије било од фудбалера до пријатеља клуба људи који су југословени панслависти,а неки још и тада чланови Комунистичке Партије? Зашто се прећуткује да је оснивачки акт СД Црвена Звезда донет од стране УСАОС (Уједињеног Савеза Антифашистичке Омладине Србије) читај СКОЈ!
Зашто се ћути да су оснивачи и фудбалери Црвене Звезде били ПАРТИЗАНИ,а не ЧЕТНИЦИ?

Које чињенице је изнео? Прво је слагао да је Крцун оснивач ЦЗ, па после у ублаженој верзији то демантовао, а нико не спори да је био велики навијач исте, затим прича како се четничке песме на Северу нису певале до 1991. године, а певале се, између осталог, у сред Загреба и то на оној чувеној и никад одиграној утакмици на Максимиру 13.05.1990. године, што има и на видео снимку емисије - репортаже коју је са те утакмице радила екипа ТВ Београд.

Лик осим што је дебил, јер ко би нормалан могао да се ложи на комунизам и сва та левиачрска срања на које се он ложи, је и најобичнији провокатор и класичан пример attention whore личности.

Ти си Пустињска лисице једна таква сисаљка са севера којих сам се ја годинама нагледао да не знам да ли уопште да ти у наредном периоду одговарам јер ме неосновано вређаш.Иди сисаљко код татица са севера да ти објасне ко је био Слободан Пенезић Крцун,ако и они уопште знају који је значај тог човека за сам клуб.Изгледа да у овој држави добро пролазе једино они који на сва звона разгласе шта раде и како раде.Човек који није имао ниједну функцију у клубу а који је окупио УСАОС,захваљујући коме је стадион изграђен и коме онако стидљиво и дан данас чланови управе помену име али полутихо ''много је урадио за нас'' дефинитивно то није заслужио.Ти ћеш мене да учиш шта се певало на северу 1990? А јел си знао да су Делије само две године раније одржавали контакте са навијачима АС Милан, да су били на гајби код левичара из групе ''Brigate Rossonere''? Па нама су у навијачки песмама укорењене комунистичке идеје ... O bella ciao,Рачунајте на нас..итд...

Ево мало групе ''Ultras'' како воде трибину док се пева ''Хеј Словени''....а на северу југословенске тробојке...комуниста није био само ко није хтео.Уживај.

fedayn

Postby fedayn » Tue Feb 13, 2018 11:51 am

Влада Паликућа wrote:''Мало је познато овдашњој јавности да су Делије идеју о настанку добиле инспирацијом покретима Млада Босна и Орјуна, а да екстремни национализам служи само као параван и повод за провоцирање навијача са друге стране брда који своје постојање баштине на одбрани Кадињаче и антифашизму Боже Копривице и Мухарема Баздуља '' Раша Попов

Ето ако мени не верујеш, Раша Попов је био човек од интегритета који је доста тајних знања поседовао, а ти ако те није срамота и даље дели убеђења са комшијама и пљуј у извор из кога пијеш

Раша Попово је био паметан човек само што ти уопште ниси укапирао шта је рекао.Ја сам о Младој Босни већ писао овде:
http://srpskatribina.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=131

Утекоше и Нексон и сви они који су се усудили уопште да полемишу.Чак и овај Лудак из Луднице на истој тој теми,рекоше ми људи да пре него што је почео да навија за ФК Рад да је је навијао за Црвену Звезду.Не знам у животу га нисам видео на северу,додуше млађи је доста од мене.Али ако је тако,часно је поступио.Политика му је била битнија од клуба и историје СД Црвена Звезда и променио је трибину.Мислим да би многи од вас требали исто то да ураде или да се суоче са истином.Црвена Звезда нема никакве везе са Четницима и монархијом.

п.с. Орјуна је про југословенски покрет ако је то уопште и битно за ову причу.

pustinjska lisica

Postby pustinjska lisica » Tue Feb 13, 2018 12:15 pm

fedayn wrote:
Ти си Пустињска лисице једна таква сисаљка са севера којих сам се ја годинама нагледао да не знам да ли уопште да ти у наредном периоду одговарам јер ме неосновано вређаш.Иди сисаљко код татица са севера да ти објасне ко је био Слободан Пенезић Крцун,ако и они уопште знају који је значај тог човека за сам клуб.Изгледа да у овој држави добро пролазе једино они који на сва звона разгласе шта раде и како раде.Човек који није имао ниједну функцију у клубу а који је окупио УСАОС,захваљујући коме је стадион изграђен и коме онако стидљиво и дан данас чланови управе помену име али полутихо ''много је урадио за нас'' дефинитивно то није заслужио.Ти ћеш мене да учиш шта се певало на северу 1990? А јел си знао да су Делије само две године раније одржавали контакте са навијачима АС Милан, да су били на гајби код левичара из групе ''Brigate Rossonere''? Па нама су у навијачки песмама укорењене комунистичке идеје ... O bella ciao,Рачунајте на нас..итд...

Ево мало групе ''Ultras'' како воде трибину док се пева ''Хеј Словени''....а на северу југословенске тробојке...комуниста није био само ко није хтео.Уживај.

https://www.youtube.com/watch?v=Kn15zoGVOkY

Ja се с тобом не расправљам, јер се са испраним мозговима, а то посебно случај комуњаром попут тебе, не расправља. Једноставно излишно је. Лакше бих научио животињу да рецитује Горски вијенац него што бих убедио "људе" попут тебе да 2 и 2 дају 4.

А што се тиче сисаљке, можеш заједно с мамом дебилом која није абортирала него родила кретена попут тебе, да ми се напасеш курца.

Е сад, што се осталих тиче, чисто да не буде забуне и заблуде до које доводи ова повраћка федиан, ево речи човека који има 60 година и који, усудићу се рећи, најбоље познаје историју Црвене Звезде почев од најранијих дана, бољеод многих "званичних историографа" СДЦЗ, јер је историју исте детаљно истраживао и поседује документацију и слике из најранијег периода Звезде, какву ни у клубу не поседују.

znanac wrote:Морао сам да се јавим овог пута због систематског фалсификовања историјских догађаја и чењеница које су се десиле на оснивачкој скупштини ОФД"Црвена звезда". Са фалсификовањем се почело одмах од 1945-1946- јер су се многа имена избрисала, многа додала, а највећа подвала нашем друштву је да нас је основала Полиција. Никакве везе полиција није имала са ОФД, напротив осим самих омладинаца комуниста који су деловали у Београду под окупацијом и фудбалера и спортских радника, нико више није непосредно учествовао у оснивању ОФД.
Ко хоће да завири у архиву да су полицијским клубом после рата сматрали Раднички из Београда, који је у својим редовима имао доста руководиоца из полиције,а и своје играче после запошљавали у својој служби.
Да је то тако потврдиће вам и Миодраг Малиша Петровић Који је од 1952-56 бранио за Раднички а онда га после голманске каријере запослили У Дом Удбе.
Википедија и фаце боок су видим већини мерило знања и спремни су да пласирају највећу лаж у вези ОФД да је у њој учествовао Слободан Пенезић-Крцун, што је ноторна лаж,-Крцун се у Звезди појавио крајем 50 година прошлог века у широј управи клуба.
Политичари су се у ОФД убацили Преко Саве Радојчића и Исе Јовановића, 1949-50. Једини који је од првог дана био иза ОФД-а био је Владимир Дедијер, једини који је штитио интересе Звезде и њених спортиста, он је тада руководио ФИСОСОМ касније ФИСАСОМ, врховним спортским телом НР Србије.
У мемоарима Светозара Вукмановића Темпа, он наводи да је политички отац ОФД и заштитник био први човек партије Србије Благоје Нешковић.
Звезда је већ имало своје име 4,марта на Омладинској конференцији и сали ДИФа, име је добијено на последњој иницијативној седници оснивача 3. марта, било их је 16 у тој малој соби,знају се имена и презимена свих присутних и касније су сви добили статус оснивача. Њима су се у децембру 1946.када се ФД Студент фузионисаао са ОФД Црвена звезда у децембру 1946. придружила још четворица тадашњих руководиоца Студента, тада су и они накнадно добили статус оснивача, значи укупно њих 20.

Многи тврде да су били на тој седници 3. марта и бркају их са 4.мартом, Мрка није био 3. марта када се расправљало о имену, то је била мала собица у Краља Милутина где је једва стало 16 људи, али је био 4.марта међу 500 омладинаца,када је Зоран Жујовић читао главни реферат о спорту и развоју спорта под новим околностима и говорећи о штетности ранијег спортског организовања. Тада је предложио да се усвоји име ОФД-а и предложио 16 људи који су ушли у руководство ОФД-а, то су руководиоци секција, председник, потпредседници,секретари, благајници, економи и неки играчи.
Тек 6.марта су сви они на првој седници ОФД-а добили своје функције што потврђују и новински чланци, где се помињу и нека имена руководиоца за које сам и ја био први пут чуо.
Систематски се брише једно име које се све више истиче и коме ће кад тад припасти једна од водећих улога у оснивању ОФД-а, а то су ми потврдили и његова ћерка и братаница.

Немојте наседати на нетачне податке, истраживао сам ово јако дуго, прикупио доста документације и оригиналне исечке из разних новина после 4.марта. УСАС је оснивач, који је 1947-48 променио име у Народна омладина и то је та веза. Многи ми нису веровали око многих ствари,око титуле 1946, око Рајка и споменика, око стадиона, имена улице, фалсификовња историје, одузете титуле 1986. (све сам скенирао што је остало у архиви), али и даље видим да су многи упорни да дају лажни печат историји ОФД-а.Гледали смо сагу Бјелогрлића око Монтевидеа, где историјских чињница има само око 30%, па онда филм о КК Црвена звезда и Небојшом Поповићу где има око 60 % историјских чињеница.
Немојте ово схватити као неко предавање или моје истицање само моје истине, истина је једна и историјом фудбала нека се баве само они којима је до тога стало.
У реверу носим марамицу белу ја,
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.

марамица маркизет, мене воли цео свет

Rođaci

Postby Rođaci » Tue Feb 13, 2018 12:23 pm

klanjamo se gospodinu fedayn

Nikodije

Postby Nikodije » Tue Feb 13, 2018 12:39 pm

Nije mi jasno zasto cigani zele da predstave svoj klub kao anti komunisticki i zasto su se upljuvali da objasne ko je sve bio u osnivackoj skupstini itd?? Klub ti se zove "Crvena Zvezda" osnovan je 45 te i naravno da je komunisticki, kao i vecina klubova sa ovih prostora sem mozda Backe,Hajduka i jos po nekih koji su osnovani par decenija ranije. Komunizam je bio na snazi 50 godina pa cak mozda i vise i normalno je da su mnoge stvari i organizacije,klubovi itd tekovina komunizma. Ja sam protiv komunizma a pogotovo nasih komunjara ali brate ne bezim od svoje istorije.

fedayn

Postby fedayn » Tue Feb 13, 2018 12:59 pm

pustinjska lisica wrote:Морао сам да се јавим овог пута због систематског фалсификовања историјских догађаја и чењеница које су се десиле на оснивачкој скупштини ОФД"Црвена звезда". Са фалсификовањем се почело одмах од 1945-1946- јер су се многа имена избрисала, многа додала, а највећа подвала нашем друштву је да нас је основала Полиција. Никакве везе полиција није имала са ОФД, напротив осим самих омладинаца комуниста који су деловали у Београду под окупацијом и фудбалера и спортских радника, нико више није непосредно учествовао у оснивању ОФД.
Ко хоће да завири у архиву да су полицијским клубом после рата сматрали Раднички из Београда, који је у својим редовима имао доста руководиоца из полиције,а и своје играче после запошљавали у својој служби.
Да је то тако потврдиће вам и Миодраг Малиша Петровић Који је од 1952-56 бранио за Раднички а онда га после голманске каријере запослили У Дом Удбе.
Википедија и фаце боок су видим већини мерило знања и спремни су да пласирају највећу лаж у вези ОФД да је у њој учествовао Слободан Пенезић-Крцун, што је ноторна лаж,-Крцун се у Звезди појавио крајем 50 година прошлог века у широј управи клуба.
Политичари су се у ОФД убацили Преко Саве Радојчића и Исе Јовановића, 1949-50. Једини који је од првог дана био иза ОФД-а био је Владимир Дедијер, једини који је штитио интересе Звезде и њених спортиста, он је тада руководио ФИСОСОМ касније ФИСАСОМ, врховним спортским телом НР Србије.
У мемоарима Светозара Вукмановића Темпа, он наводи да је политички отац ОФД и заштитник био први човек партије Србије Благоје Нешковић.
Звезда је већ имало своје име 4,марта на Омладинској конференцији и сали ДИФа, име је добијено на последњој иницијативној седници оснивача 3. марта, било их је 16 у тој малој соби,знају се имена и презимена свих присутних и касније су сви добили статус оснивача. Њима су се у децембру 1946.када се ФД Студент фузионисаао са ОФД Црвена звезда у децембру 1946. придружила још четворица тадашњих руководиоца Студента, тада су и они накнадно добили статус оснивача, значи укупно њих 20.

Многи тврде да су били на тој седници 3. марта и бркају их са 4.мартом, Мрка није био 3. марта када се расправљало о имену, то је била мала собица у Краља Милутина где је једва стало 16 људи, али је био 4.марта међу 500 омладинаца,када је Зоран Жујовић читао главни реферат о спорту и развоју спорта под новим околностима и говорећи о штетности ранијег спортског организовања. Тада је предложио да се усвоји име ОФД-а и предложио 16 људи који су ушли у руководство ОФД-а, то су руководиоци секција, председник, потпредседници,секретари, благајници, економи и неки играчи.
Тек 6.марта су сви они на првој седници ОФД-а добили своје функције што потврђују и новински чланци, где се помињу и нека имена руководиоца за које сам и ја био први пут чуо.
Систематски се брише једно име које се све више истиче и коме ће кад тад припасти једна од водећих улога у оснивању ОФД-а, а то су ми потврдили и његова ћерка и братаница.

Немојте наседати на нетачне податке, истраживао сам ово јако дуго, прикупио доста документације и оригиналне исечке из разних новина после 4.марта. УСАС је оснивач, који је 1947-48 променио име у Народна омладина и то је та веза. Многи ми нису веровали око многих ствари,око титуле 1946, око Рајка и споменика, око стадиона, имена улице, фалсификовња историје, одузете титуле 1986. (све сам скенирао што је остало у архиви), али и даље видим да су многи упорни да дају лажни печат историји ОФД-а.Гледали смо сагу Бјелогрлића око Монтевидеа, где историјских чињница има само око 30%, па онда филм о КК Црвена звезда и Небојшом Поповићу где има око 60 % историјских чињеница.
Немојте ово схватити као неко предавање или моје истицање само моје истине, истина је једна и историјом фудбала нека се баве само они којима је до тога стало.

ОДЛИЧАН ТЕКСТ! И поред тога што је човек ''релативно млад'' у односу на мог покојног оца који је у СД Црвена Звезда од самих почетака био,текст изражава суштину ко је основао СД Црвена Звезда нарочитао везано за онај болдовани део.Само што то интелектуално обогаљени људи попут Пустињске Лисице неће никада схватити,тако да имамо читаве генерације неписмених и необразованих људи који и не знају шта је ОФД,УСАОС и ко су оснивачи Црвене Звезде.Ипак сам писац текста превиђа једну ствар везану за Крцуна и УДБА-у.О овоме нисам хтео да говорим јер је прича лична.За разлику од од овде које каквих брадатих смрдљивих равногораца које никакве везе са Звездом немају (можда и имају али су посакривали партијске књижице и пасоше из СФРЈ) код мене се то преносиоло од оца до брата,да би на крају везаност за СД дошла и до мене.А сад везано за Крцуна и УДБА-у.Ово нећете читати на DELIJE.NET.

ЧИТАЈ ПАЖЉИВО

Мој отац је наиме један од бивших тренера АС Црвена Звезда.Наиме краје 60-их што тадашњи (сада још увек живи атлетичари могу да потврде) АС Црвена Звезда је крајем те деценије путовала на припреме у Минхен,Западну Немачку.Како су тих година,па све до распада СФРЈ политичари,научни радници па и спортисти били константно били изложени нападима реакције у иностранству (Усташка,Четничка,Албанска...итд) десило се и то да је мој отац са неколицином атлетичара нападнут.Шта се у ствари издешавало...како су наши спортисти увек били склони томе да лутају по граду и оду у куповину,мој отац је са неколицином хтео да набави штоф за одело,а сачекао га наводно наш човек (у ствари припадник усташког покрета) и рекао му да ће га повести на место где наши Југовићи држе радњу.Када су зашли у једну од улица, у некој напуштеној згради,кренула су провокативна питања: ''Зашто и Срби не убијете Тита?'' На запрепашћење мога оца у тој згради налазило се још неколико особа коју су кренули ка мом оцу и атлетичарима,и како је било сасвим јасно а и разговор је текао у том смеру да ће усташе да их нападну и киднапују (што и није био тако редак случај,сетите се само шта се десило са амбасадором Роловићем и бројним атентатима и убиствима наших грађана у иностранству),мој отац је нападача ударио песницом и испео да истрчи из зграде са атлетичарима који су се затекли.То могу да потврде људи из управе клуба.И сад оно најважније,није прошло много,на терен су изашли људи из УДБА-е такозвани ''чистачи'' који су почели да убијају реакцију.Не бих детаљисао,Крцун је погинуо 1964,али је сачувао одличну инфраструктуру која је чистила РЕАКЦИЈУ и то сви из Црвене Звезде знају јер су и сами имали проблема у иностранству,као многи наши људи.Ето то је Слободан Пенезић Крцун и то је ЈЕДНА ВЕЛИКА ПОРОДИЦА СД ЦРВЕНА ЗВЕЗДА, а ти Пустињска Лисице (ти ниси лисица него ласица) за ово што си написао:

јa се с тобом не расправљам, јер се са испраним мозговима, а то посебно случај комуњаром попут тебе, не расправља. Једноставно излишно је. Лакше бих научио животињу да рецитује Горски вијенац него што бих убедио "људе" попут тебе да 2 и 2 дају 4.

А што се тиче сисаљке, можеш заједно с мамом дебилом која није абортирала него родила кретена попут тебе, да ми се напасеш курца.

Е сад, што се осталих тиче, чисто да не буде забуне и заблуде до које доводи ова повраћка федиан, ево речи човека који има 60 година и који, усудићу се рећи, најбоље познаје историју Црвене Звезде почев од најранијих дана, бољеод многих "званичних историографа" СДЦЗ, јер је историју исте детаљно истраживао и поседује документацију и слике из најранијег периода Звезде, какву ни у клубу не поседују.

Ја сам сигуран да ти не би расправљао самном,него би ми скакао по лобањи...ал јебига не можеш...као што ни многи нису могли кад им саспеш истину у лице.Мој ти је савет да промениш клуб ако те толико боли и надам се да ћете овога пута да нађете кости Драже Михајловића,коме је НАШ ОСНИВАЧ (...да оснивач...он не мора да има никакву функцију јер је он и организовао УСАОС) ПРОСУО МОЗАК па га сад беспомоћно тражите.Задњи пут кад се лидер СПО понадао да је нашао земне остатке на Ади Циганлији,на крају је испало да су то биле псеће кости.Будите само истрајни и све најбоље. ;)

riper

Postby riper » Tue Feb 13, 2018 1:16 pm

fedayn

Od onoga gde si me citirao, za mene je najbitnija prva moja recenica, koja glasi da pokusavam da sto manje ulazim u rasprave ovog tipa jer to na kraju nikada nije argumentovana rasprava, vec svadja. To se dokazalo i o ovom slucaju.

Od citavog mog posta, samo je uvodni deo bio posvecen istoriji Crvene zvezde, ostalo je neko moje misljenje tipa „zasto je propao kominizam“. Dosta ljudi, ne samo na forumu vec i sire, saglasni su da je komunizam ideologija koja je propala u praksi, a sve zahvaljujuci neodrzivom ekonomskom sistemu koji je furala. Ali ajde to je druga prica.

Razlog zasto ne govorim toliko o istoriji kluba je taj sto su to rasprave koje sluze jedino za medjusobno prozivanje po forumima, ono „grobare osnovao tudjman u hrvarskoj, a nas najveci domaci krvnik Krcun“ i onda idemo u nedogled ko ce bolju foru na to da napravi.

Sada, kada uletimo u takve rasprave o istoriji i nastanku klubova, a imamo realnost da su nam ti klubovi na samom zacelju Ervope po mnogo cemu, onda smatram da je previse posvecivanje paznje tome gubljenje vremena. Nemam ja problem sa nastankom i istorijom Crvene zvezde, moze i hitler da ju je osnovao ja taj klub volim bez obzira na sve.

Za neku zvanicnu i nezvanicnu istoriju se nisam interesovao. Razlicite verzije istorije postoje u pricama ljudi iz vremena o kojem pricamo. Jedni ce reci da je u pitanju beogradska manguparija i reakcija, drugo da su to mladi skojevci, treci ce pricati nesto trece. Mi cemo naravno izvuci ono sto nam prija, preskocicemo ono sto nam ne odgovara, kao sto kao narod radimo za sve ostalo.

Surova istina je ta da su za vremene komunisticke Jugoslavije svi klubovi bili komunisticki i po nastanku i po opstajanju. Kada je publika u pitanju, mogu se povremeno naci neki izleti u neku reakciju na svakoj trbini, ali kada je neko rodjen u komunistickom vremenu, taj do kraja 80ih je jako malo znao o bilo cemu drugom.

Dakle svi smo robovi vremena u kojem zivimo. Danas kada je za nas komunizam samo neko lose secanje, pa normalno je da nijedna tribina u Srbiji nece biti u tom fazonu, niti ce tako nesto potencirati. Ne znam da li ocekujes zastave SFRJ sa petokrakom na tribini ili sta ti vec nedostaje.

I mi ne mozemo da se uporedjujemo sa nekim levicarskim tribinama Italije, Nemacke ili Spanije, gde komunizam nikada nije bio vladajuca ideologija, pa da patimo kako oni mogu a mi ne.

Sad da se samo malo vratim na temu publike, navijaca, ideologije za vreme SFRJ. Dakle nema tu sumnje sve je to bilo komunizam. Ali u onakvoj Jugoslaviji mozda si mogao da meris koliko si „srpski“ ili neki drugi klub po tome kakav je odnos protivnika prema tebi. Ako se ne varam, u knjizi Neleta Karajlica, pa i nekih drugih oni su opisivali kakav je dozivljaj bio kada gostuju Partizan, Zvezda ili neko drugi. To su oni delovi gde neko, naravno subjektivno, prenosi kakav je dozivljaj bio, kako se tada odnosilo prema tome. Ima i u tako nekim knjigama, memoarima i slicnim pisanijima drugih ljudi iz tog vremena.

Ali sve to je danas nebitno. Mi danas slavimo vise od cetvrt veka kako Zvezda igra prolece u Evropi. Cetvrt veka, ako nastavimo ovakvim tempom, ja cu do svoje smrti (pod uslovom da dozivim neki prosecan zivotni vek u Srbiji), Zvezdino prolece doziveti jos najvise dva puta. Zato me danas mnogo vise boli kurac za pricu tipa „da l’ si bio nekad cetnik, ustasa, partizan“ pre 70 godina, vec da li cu doziveti ponovo da svoj klub gledam na Marakani kako se nadmece sa najboljima.

Kada gledam forume englskih fudblaskih fanova (ne navijaca), oni razmatraju koga treba dovesti, kako ce njihov klub igrati naredne sezone, da li je cena karte opravdano visoka, da li ce klub dovoljno zaraditi od prodaje dresova. Cene istoriju takvu kakva je. Mi danas i dalje razmatramo da li ludji Krcun ili Tudjman.

A sve se ovo uklapa u nas srpski mentalitet da najvecu energiju trosimo na jalove rasprave, najcesce o proslosti, odnosno o necemu sto niti mozemo da izmenimo, niti na sta mozemo da uticemo. Nekako nas buducnost slabo interesuje.

PS/Da ponovim, ne postoji klub koji je za vreme komunizma bio antikomunisticki. Ne samo kod nas, vec u bilo kojoj komunistickoj zemlji. I ne samo klub, vec bilo kakva institucija ili neko udruzenje. A razlog je jednostavan, komunizam je totalitaristicka ideologija, ne dozvoljava na teritoriji koju kontrolise prisustvo bilo kakvog reakcionarnog elementa u bilo kojoj sferi drustva, bilo da je to sport, kultura, zabaca ili nesto cetvrto. Da je neki klub bio antikomunisticki, takav klub ne bi postojao. Ali to ne znaci da nije bilo slucajeva kada se na veci ili manji rizik povremeno islo protiv volje vladajuce elite. Bilo je tih sitnih pobuna i momenata reakcije. Svaki klub ce da iskopa u svojoj istoriji tako nesto.

fedayn

Postby fedayn » Tue Feb 13, 2018 2:02 pm

riper wrote:fedayn

Od onoga gde si me citirao, za mene je najbitnija prva moja recenica, koja glasi da pokusavam da sto manje ulazim u rasprave ovog tipa jer to na kraju nikada nije argumentovana rasprava, vec svadja. To se dokazalo i o ovom slucaju.

Od citavog mog posta, samo je uvodni deo bio posvecen istoriji Crvene zvezde, ostalo je neko moje misljenje tipa „zasto je propao kominizam“. Dosta ljudi, ne samo na forumu vec i sire, saglasni su da je komunizam ideologija koja je propala u praksi, a sve zahvaljujuci neodrzivom ekonomskom sistemu koji je furala. Ali ajde to je druga prica.

Razlog zasto ne govorim toliko o istoriji kluba je taj sto su to rasprave koje sluze jedino za medjusobno prozivanje po forumima, ono „grobare osnovao tudjman u hrvarskoj, a nas najveci domaci krvnik Krcun“ i onda idemo u nedogled ko ce bolju foru na to da napravi.

Sada, kada uletimo u takve rasprave o istoriji i nastanku klubova, a imamo realnost da su nam ti klubovi na samom zacelju Ervope po mnogo cemu, onda smatram da je previse posvecivanje paznje tome gubljenje vremena. Nemam ja problem sa nastankom i istorijom Crvene zvezde, moze i hitler da ju je osnovao ja taj klub volim bez obzira na sve.

Za neku zvanicnu i nezvanicnu istoriju se nisam interesovao. Razlicite verzije istorije postoje u pricama ljudi iz vremena o kojem pricamo. Jedni ce reci da je u pitanju beogradska manguparija i reakcija, drugo da su to mladi skojevci, treci ce pricati nesto trece. Mi cemo naravno izvuci ono sto nam prija, preskocicemo ono sto nam ne odgovara, kao sto kao narod radimo za sve ostalo.

Surova istina je ta da su za vremene komunisticke Jugoslavije svi klubovi bili komunisticki i po nastanku i po opstajanju. Kada je publika u pitanju, mogu se povremeno naci neki izleti u neku reakciju na svakoj trbini, ali kada je neko rodjen u komunistickom vremenu, taj do kraja 80ih je jako malo znao o bilo cemu drugom.

Dakle svi smo robovi vremena u kojem zivimo. Danas kada je za nas komunizam samo neko lose secanje, pa normalno je da nijedna tribina u Srbiji nece biti u tom fazonu, niti ce tako nesto potencirati. Ne znam da li ocekujes zastave SFRJ sa petokrakom na tribini ili sta ti vec nedostaje.

I mi ne mozemo da se uporedjujemo sa nekim levicarskim tribinama Italije, Nemacke ili Spanije, gde komunizam nikada nije bio vladajuca ideologija, pa da patimo kako oni mogu a mi ne.

Sad da se samo malo vratim na temu publike, navijaca, ideologije za vreme SFRJ. Dakle nema tu sumnje sve je to bilo komunizam. Ali u onakvoj Jugoslaviji mozda si mogao da meris koliko si „srpski“ ili neki drugi klub po tome kakav je odnos protivnika prema tebi. Ako se ne varam, u knjizi Neleta Karajlica, pa i nekih drugih oni su opisivali kakav je dozivljaj bio kada gostuju Partizan, Zvezda ili neko drugi. To su oni delovi gde neko, naravno subjektivno, prenosi kakav je dozivljaj bio, kako se tada odnosilo prema tome. Ima i u tako nekim knjigama, memoarima i slicnim pisanijima drugih ljudi iz tog vremena.

Ali sve to je danas nebitno. Mi danas slavimo vise od cetvrt veka kako Zvezda igra prolece u Evropi. Cetvrt veka, ako nastavimo ovakvim tempom, ja cu do svoje smrti (pod uslovom da dozivim neki prosecan zivotni vek u Srbiji), Zvezdino prolece doziveti jos najvise dva puta. Zato me danas mnogo vise boli kurac za pricu tipa „da l’ si bio nekad cetnik, ustasa, partizan“ pre 70 godina, vec da li cu doziveti ponovo da svoj klub gledam na Marakani kako se nadmece sa najboljima.

Kada gledam forume englskih fudblaskih fanova (ne navijaca), oni razmatraju koga treba dovesti, kako ce njihov klub igrati naredne sezone, da li je cena karte opravdano visoka, da li ce klub dovoljno zaraditi od prodaje dresova. Cene istoriju takvu kakva je. Mi danas i dalje razmatramo da li ludji Krcun ili Tudjman.

A sve se ovo uklapa u nas srpski mentalitet da najvecu energiju trosimo na jalove rasprave, najcesce o proslosti, odnosno o necemu sto niti mozemo da izmenimo, niti na sta mozemo da uticemo. Nekako nas buducnost slabo interesuje.

PS/Da ponovim, ne postoji klub koji je za vreme komunizma bio antikomunisticki. Ne samo kod nas, vec u bilo kojoj komunistickoj zemlji. I ne samo klub, vec bilo kakva institucija ili neko udruzenje. A razlog je jednostavan, komunizam je totalitaristicka ideologija, ne dozvoljava na teritoriji koju kontrolise prisustvo bilo kakvog reakcionarnog elementa u bilo kojoj sferi drustva, bilo da je to sport, kultura, zabaca ili nesto cetvrto. Da je neki klub bio antikomunisticki, takav klub ne bi postojao. Ali to ne znaci da nije bilo slucajeva kada se na veci ili manji rizik povremeno islo protiv volje vladajuce elite. Bilo je tih sitnih pobuna i momenata reakcije. Svaki klub ce da iskopa u svojoj istoriji tako nesto.

Ок разумео сам.Не бих даље расправљао везано за СД Црвена Звезда иако има доста тога везано за прву гарнитуру Звездиних фудбалера,која је ишла на фронт и онда се враћала да би одиграла утакмице,па опет назад.И то све фотографије у партизанским униформама.Него штета да не напоменем човека из СК Југославија који на жалост није дочекао да и он да заигра за Црвену Звезду,а његови саиграчи јесу.Истакнути комуниста Милутин Ивковић Милутинац,стрељан на Бањици.Играо га је Виктор Савић у Монтевидеу.

Milutin Ivković

Image

Dr Milutin Ivković (Beograd, 3. mart 1906 — Jajinci, 25. maj 1943) je bio jugoslovenski fudbaler i lekar.

Biografija

Rođen je u Beogradu od oca Jovana, pukovnika, i majke Mile, ćerke vojvode Radomira Putnika.

Fudbal je počeo da igra u omladinskoj ekipi beogradske Jugoslavije. Veoma brzo je postao prvotimac i za svoj klub je od 1922. do 1929. odigrao 235 utakmica. Pred kraj karijere je prešao u BASK. Za reprezentaciju Beograda je odigrao 42 utakmice, jednu manje od rekordera Moše Marjanovića. Odigrao je i dve utakmice za B reprezentaciju.

Od 1925. do 1934. godine odigrao je 40 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je učestvovao na Devetim Olimpijskim igrama u Amsterdamu, 1928. i na Jedanaestim Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1930. u Montevideu. Debitovao je 28. oktobra 1925. u prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke (0-7) u Pragu, a poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao je 16. decembra 1934. protiv Francuske (2-3) u Parizu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1934. godine, i posle odsluženja vojnog roka otvorio je svoju ordinaciju u Knez Mihailovoj 5 gde je radio kao lekar dermatolog. Na inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) bio je jedan od organizatora bojkota Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Bio je i glavni urednik časopisa „Mladost“, koji je takođe pokrenut na inicijativu SKOJ-a. Na tom mestu je bio od juna 1938. pa sve dok vlasti Kraljevine Jugoslavije nisu zabranile taj časopis.

Posle okupacije Jugoslavije, 1941. godine, sarađivao je sa narodnooslobodilačkim pokretom. Zbog svoje povezanosti sa radničkim pokretom i Komunističkom partijom više puta je hapšen i proganjan. Na fudbalskom terenu se poslednji put pojavio 6. maja 1943, na molbu svojih drugova, prilikom proslave 40 godina postojanja BASK-a. Nedugo posle toga, 24. maja 1943. u 23:45 je uhapšen od strane Gestapoa i zatvoren u logor na Banjici. Streljan je narednog jutra u Jajincima zbog „komunističke delatnosti“.

Bio je oženjen Elom, ćerkom advokata Fridriha Popsa, imali su dvoje dece.

Fudbalski savez Srbije postavio je 1951. godine spomen-ploču na stadionu JNA, a jedna ulica pored stadiona nosi njegovo ime. Njegova bista pored stadiona Stadiona Partizana postavljena je 1970. godine, bila je visoka 70 centimetara, zajedno sa postoljem 217 centimetara i bila je delo vajara Slavoljuba Vave Stankovića.Ukradena je sa postamenta 2012. godine.Posle pisanja „Politike“ o tome, zbog velikog interesovanja „Politika“ je pokrenula akciju „Vratimo spomenik Milutincu“ u martu 2013. godine.Spomenik je postavljen u maju 2013. godine

Влада Паликућа

Postby Влада Паликућа » Tue Feb 13, 2018 2:20 pm

Nikodije wrote:Nije mi jasno zasto cigani zele da predstave svoj klub kao anti komunisticki i zasto su se upljuvali da objasne ko je sve bio u osnivackoj skupstini itd?? Klub ti se zove "Crvena Zvezda" osnovan je 45 te i naravno da je komunisticki, kao i vecina klubova sa ovih prostora sem mozda Backe,Hajduka i jos po nekih koji su osnovani par decenija ranije. Komunizam je bio na snazi 50 godina pa cak mozda i vise i normalno je da su mnoge stvari i organizacije,klubovi itd tekovina komunizma. Ja sam protiv komunizma a pogotovo nasih komunjara ali brate ne bezim od svoje istorije.

Кад се каже звезда, мисли се на планету, а црвена планета је Марс. Марс је бог рата, зато је на Максимиру избио рат, и зато се не Маракани вечито србује и шире ратни покличи ка окупираним земљама. То је једном изрекао сликар Тапи код Минимакса, та емисија је сплетом чудним околности избрисана са јутјуба.

kocka

Postby kocka » Tue Feb 13, 2018 2:27 pm

Влада Паликућа wrote:
Nikodije wrote:Nije mi jasno zasto cigani zele da predstave svoj klub kao anti komunisticki i zasto su se upljuvali da objasne ko je sve bio u osnivackoj skupstini itd?? Klub ti se zove "Crvena Zvezda" osnovan je 45 te i naravno da je komunisticki, kao i vecina klubova sa ovih prostora sem mozda Backe,Hajduka i jos po nekih koji su osnovani par decenija ranije. Komunizam je bio na snazi 50 godina pa cak mozda i vise i normalno je da su mnoge stvari i organizacije,klubovi itd tekovina komunizma. Ja sam protiv komunizma a pogotovo nasih komunjara ali brate ne bezim od svoje istorije.

Кад се каже звезда, мисли се на планету, а црвена планета је Марс. Марс је бог рата, зато је на Максимиру избио рат, и зато се не Маракани вечито србује и шире ратни покличи ка окупираним земљама. То је једном изрекао сликар Тапи код Минимакса, та емисија је сплетом чудним околности избрисана са јутјуба.

1958

Postby 1958 » Tue Feb 13, 2018 5:22 pm

giga je ustvari krcun
Често одем до на село

Rođaci

Postby Rođaci » Tue Feb 13, 2018 5:28 pm

Palikuća doktor trolovanja

pustinjska lisica

Postby pustinjska lisica » Tue Feb 13, 2018 8:06 pm

1958 wrote:giga je ustvari krcun

Гига је Крцуново копиле.
У реверу носим марамицу белу ја,
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.

Џими Заказака

Postby Џими Заказака » Wed Feb 14, 2018 7:43 am

Fedayin je, pod uslovom da nije grobarski trol (u stvari čak i ako jeste), nešto najbolje što se desilo na srpskom navijačkom internet nebu od Pijanica Glogonj i foruma Ultrasa Bijelo Polje. Ovo je svakome ko "ne gaji simpatije" prema CZ milina čitati, nisam ironičan.

Return to “Само опуштено”