Занемарујем тактику wrote:brucelee wrote:Prvo Sljivancanin je imao priliku da vidi sta se dogadjalo od 1945, a Draza ne. Nisam rekao da Ratko nije Srbin, samo sam konstatovao da su oni svi debelo bili zadojeni titoistickom jugoslavijom i da cak kod takvih ljudi, koji danas sa pravom ili ne slove za junake i to srpske nije bilo izuzeta ta titoisticka crta u poslednjim ratovima. Do kraja su se drzali za slamku Josipa Broza Tita.
Pa za mene iskreno blizi je musliman koji veruje u Boga iz Sjenice, nego ateista iz kruga dvojke. Pritom Ivo Andric znam da mu je otac bio katolicki fratar, ali se izjasnjavao kao Srbin i nisam do sad nasao sta se izjasnjavao po veroispovesti. Pritom zar nisu najznacajniji pisci i Njegos, sv.vladika Nikolaj, Desanka Maksimovic,Dositej Obradovic, Jovan Ducic i mnogi drugi.
Ne znam odakle ti da je Crnjanski bio ateista, bio je osvedoceni pravoslavac, pritom jedno od poznatijih dela mu je knjiga o Svetom Savi. Ne verujem da bi se ateista bavio likom i delom rodonacelnika Srpske crkve i svetiteljem pravoslavlja. Opet i svi pisci su dakle bili vernici da li muslimani, da li pravoslavci, retko koga ces naci da je bio Bogoborac ili ateista.
Cirili i Metodije nisu bili Srbi, ali su nastanjivali ove prostore i opismenjavali nas narod. Znam poreklo slave, ali to se ustalilo i to predstavlja isto odraz iliti ajde nas mali zacin vere u Boga. Postovajuci svetitelje koje slavimo, mi proslavljamo Boga kome su oni posvetili zivote.
Nemanjice pre svega kao zaduzbinare i osvedocene vernike u Gospoda Boga, ne samo kanonizacija. I moze se diskutovati naravno, pa nije svetitelj bezgresan i bez greha kroz svoj zivot prolazio.
I apostol Pavle je bio Savle i gonitelj i progonitelj hriscana, cak jedan od onih koji su bili prisustvovali kamenovanju arhidjakona Stefana, dakle svetiteljstvo nije bezgresnost po pravoslavlju.
Ти си реко да човек који није православац није Србин или је то само површно. Зато сам навео Андрића и Селимовића. Зато сам те питао о Ратку Младићу. И писци које си навео су значајни, премда сам се ограничио одма на 20. век, а ти помињеш Његоша, али сам ове навео као пример да не можеш ставити знак једнакости између српске књижевности и православља. Што се тиче Црњанског одмах сам се оградио написавши вероватно, судећи по његовом животу, делима итд, допуштам могућност да сам погрешио. Да се вратимо на средњи век, задужбинарство и ктиторство је образац понашања у средњем веку, изградња цркава и манастира није само продукт религијских осећања, већ и политичких мотива. Опет кажем, ја верујем у Бога, али ако и ти верујеш у Бога, допусти некоме могућност да не верује. Прво што је Бог дао човеку је била слобода, допустио је слободну вољу Адаму и Еви да пробају или не пробају плод дрвета сазнања, а ти сад некоме ускраћујеш слободу да верује или не верује у тог истог Бога. Друго не верујем ни да си позван да одређујеш ко је прави а ко криви Србин, због таквих ставова национални корпус нам се осипа, и још ће се осипати, а ми тражимо праве Србе, и ајде да у тој потрази стварно нађемо правог Србине, не него нам остају све сами шкартови. Ништа на овом свету није црно-бело, осим најлепшег клуба на свету.
Pa dobro, kazem, vera i muslimani veruju. Crnjanski je 100% bio pravoslavac.
Ja dopustam svakome da radi i misli sta hoce, da veruje ili ne veruje, samo konstatujem da se slazem sa sv.Justinom Popovicem, ti znas valjda koliko je svetitelj bio ucen i da ne bi ipak dopustio neku glupost tek tako.
Slobodan je svako da veruje ili ne veruje, kao sto sam ja slobodan da kazem da za mene neko ko ne veruje i ko misli da je crkva nazadna, vera glupa i zaostala a smatra se Srbinom, da je to jednako kao neka seljancica koja dodje iz nekog sela u Beograd i tripuje se sto je izasla u Stefan Braun da je beogradjanka, npr.
Mislim da nam se nacionalni korpus upravo osipa iz razloga sto je pravih Srba jako malo, a ne zato sto je neka podela.
Meni kao verniku i Srbinu ne moze biti do jaja kad neko ko kaze da je Srbin a ne veruje u Boga da mu je super i ekstra sto je poginula neka devojcica od 8 godina u tamo nekoj Engleskoj. I ja sa takvima sigurno ne bi bio u bilo kakvom "korpusu".
To je skart.