Postby čompika » Tue Apr 04, 2017 9:28 pm
Evo jednog verovatno nepopularnog mišljenja, jebiga, ovako ja gledam:
- Za šta se ljudi koji su izašli na ulicu bore, šta traže?
1. traže smenu mirnim (dobiće je kurac, a i što bi dobili kada je sve legitimno bilo na izborima, ipak smo demokratska zemlja? Liči mi na ove Klintonkine proteste)
2. protesti da eskaliraju u neku vrstu revolucije, ok podržavam nasilje kao legitiman način borbe protiv nekoga ko krade izbore, nema podršku većine GLASAČA, ne većinu populacije koja je ostala kući da gleda neku tekmu ili film, u fazonu ma ne vredi. Ali to ovde nije slučaj, lik nije imao potrebe da krade izbore kada lik drži sve u šaci kojima je dao posao pa makar i kurira, i cela porodica glasa onda za njega. Drži ulicu i nekadašnje mangupe koji su odjednom u košuljama i sad su neki kurac. Drži sve veće gazde firmi, što privatnih što direktora državnih preduzeća. I to je to. Kada opozicija bude bila legitimna opcija, kada bude narod video nešto u njima, ako animiraju masu, ovaj će pasti na izborima.
A ako dođe revolucije, ok, skinućemo ga i dođiće Janković, Jeremić. Koji su njegovi kadrovi, šta oni planiraju. Da vode državu pošteno? Šta ćemo sa ovih 2 miliona ljudi kojima skoro svima zavisi opstanak od Vučića. Njihovi mutni poslovi, akcija na ulici, poslovi po državnim firmama. Opcija a - preuzeće sve to sledeći ko dođe na vlast. Opcija b - kontraprotesti i podele (koje već postoje), ali će tad biti pitanje opstanka stotina hiljada ljudi i nemojte misliti da će oni bez borbe se predati. A pošto niko od kandidata opozicije neće biti spreman da ugrozi u toj meri socijalni mir, vratiće se sve stare šeme, samo postaviti svoje ljude.
Ovde nema promene, i ne računajte na državu da će vam zbog nje biti bolje. Plate se neće povećavati. U državnom sektoru možda i mogu, za neki sitan procenat, u privatnom neće nikako - što bi onaj što je došao iz inostranstva, dobio subvencije, računao na jeftinu radnu snagu, sada sebi smanjivao profit? Što bi ovaj šupak ispred moje zgrade što ništa ne radi, a ima otvorenu trafiku, se odrekao svojih para. Plaća dvoje ljudi 20 soma da mu odrade dan, on uzima profit ne radeći ništa. Ako neće oni, ima ih nezaposlenih koji hoće.
Tako da barem što se mene tiče postoji opcija bežanja iz zemlje, raditi kao neki perač čaša, kuvar, konobar, zaradiš svoju sasvim pristojnu platu, dođeš kući i ne udaraš glavu o zid. Ili ostaneš ovde, ali onda radiš, učiš da radiš šta god možeš da naučiš, smišljaš neki plan da otvoriš nešto privatno, i borba. Uzmeš radiš godinu dana, stisneš se ko pizda, uštediš za kvalitetan kurs nekog programerskog jezika, ili front end, bilo šta. Posla ima tu na kamare, ko je sposoban i voljan da uči. Ako ti ne idu kompovi, jebiga, gledaj neku zemlju ako imaš, ako ne pod zakup, smisli šta valja gajiti, pa se baci na to uz dnevni posao da kapne kinta. I hiljadu takvih načina postoji. Mnogo će biti teže nego u inostranstvu, ali ko ovde nalazi za razlog da ostane, mora da krene što pre da razmišlja u tom pravcu.