Света Гора Атонска

Патриотске теме, расправе, текстови, фотографије, филмови, књиге...
Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Света Гора Атонска

Postby Peter » Wed Feb 10, 2016 6:17 pm

Овде ћемо писати о Светој Гори Атонској, о занимљивостима и о новостима из баште Пресвете Богородице. Надам се да ће се доста вас укључити у ову занимљиву тему.

Мапа поседа на Светој Гори

Светоимена Гора Атон састоји се од двадесет свештених, суверених, царских, патријаршијских и ставропигијалних манастира. Сваким манастиром управља игуман са епитропијом (намесницима) и герондијом (сабор стараца). Искључиво ових двадесет манастира имају право на поседовање земљишта на Светој Гори.

Image
манастирски поседи (територије) на Светој Гори

Скитова у Светој Гори има дванаест. Сваким скитом управља дикеј, саветници и сабор стараца. Сви скитови, келије и исихастириони у принадлежности (власништву) су једног од двадесeт суверених, свештених манастира-власника.

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Wed Feb 10, 2016 7:36 pm

Фотографије са празника Светог Саве у Хиландару 2016

Image

Хиландар – Свеноћним бдењем, Светом Литургијом и свечаном трпезом љубави, евхаристијски и молитвено обележена је ктиторска слава и спомен на оснивача Свете царске српске лавре Хиландара, Светог Саву Српског (14/27. јануар).
Свечаност у Хиландару је увеличао својим присуством Његово Преосвештенство Епископ обуховски г. Јона, викар Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија. Владика Јона је началствовао панигиром (празничним богослужењем) током којег је у чин јерођакона рукоположио хиландарског монаха.
За десном певницом у хиландарском саборном храму Ваведења Пресвете Богородице појао је на грчком монашки хор светогорског манастира Григоријата. За левом певницом појали су на словенском хиландарски монаси, јереј Александар Павловић и чланови хора Свети Симеон Мироточиви из Београда.
У манастир ју пристигло око осамдесет гостију из других светогорских обитељи, из Србије и са осталих страна.
Фотографије – монах Милутин Хиландарац

Image

Image

Image

Image

Image

Фотографије преузете са званичног сајта Свете царске српске лавре http://www.hilandar.org/savindan-proslavljen-u-hilandaru/

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Thu Feb 11, 2016 2:23 pm

Две разгледнице Хиландара, 1903. и 1909. година

Image

Image

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Fri Feb 26, 2016 11:43 am

Срећан свима празник Светог Симеона Мироточивог.
Свако добро свима!


У прилогу следи кратко житије Светог Симеона Мироточивог.


Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Fri Mar 04, 2016 5:27 pm

Светонемањићка царска хиландарска лавра била је и остала столећима духовно неугасиви и непобедиви бастион православног српства. Један Немац, новинар, застао је пред његовим зидинама и узвикнуо задивљено: "О, Хиландаре, о Хиландаре! Има ли још који народ на свету ван тела свога срце своје као што си ти роду српском"
Данас се навршава 12 година од великог пожара...
Image

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Fri Mar 04, 2016 5:28 pm

Руски патријарх у мају на Светој Гори

Image

Како је саопштено из кабинета Патријарха руског, Његова Светост ће посетити Свету Гору током месеца маја. Није прецизиран датум, али је речено да је посета поводом обележавања јубилеја 1000годишњице руског присуства на Атону.

Раније је помињано да ће руски Патријах на путу за Крит (на свеправославни сабор) посетити Свету Гору. Међутим сада је то демантовано.

извор:http://www.agioritikovima.gr

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Tue Mar 08, 2016 1:10 pm

Пролеће на Светој ГориСвештена Општина упутила протестну ноту Републици Грчкој

Image

Свештена Општина, као управна власт Свете Горе предала је протестну ноту политичком гувернеру Свете Горе Аристидису Касмироглу* због не адекватног чувања граница Свете Горе. По споразуму између Свете Горе и тадашње Краљевине Грчке, а који је потврђен и са данашњом Републиком, чување граница Свете Горе, као и контролу уласка на Свету Гору обављају званична гранична полиција, обалска стража и царинска служба Грчке.

Разлог за жалбу Свештене Општине изазвала је емисија британске телевизије ББЦ2, која у емисији приказује свој илегални прелазак границе током ноћи. У Србији је та емисија емитована под називом "Бунтовни монаси са Свете Горе". Проблем није само у величању расколничких монаха манастира Есфигмена, као ни то што су они ушли нелегално на Свету Гору, већ то што се емисији јасно види да постоји разрађени систем ноћне прелазака светогорске границе, као и кријумчарење преко ње. У допису Свете Горе стоји "новинари су могли ући потпуно легално, само да су се обратили за дозволу".

Једини легални улазак на Свету Гору јесте бродом. Светогорску копнену границу могуће је прећи само у изузетним случајевима, када дуже не иду бродови, или због неке друге ванредне потребе. И у таквим случајевима сваки прелазак копнене границе појединачно мора лично одобрити Прот Свете Горе. Копнену границу чува гранична полиција Свете Горе, док морску надгледа обалска стража која има своје испоставе у Дафнију и Ватопеду. Исто тако полицијске испоставе постоје на више места унутар Свете Горе. На месту где се изузетно одобрава прелазак копнене границе, поред граничне полиције постоји и кућица у којој дежура неко од сердара (протова гарда) преко којег Прот лично одобрава прелазак границе. Сваки такав прелазак сердар је дужан да евидентира у посебан регистар.

________________
* Политички гувернер Свете Горе је званични представник Републике Грчке у односима са Светом Гором, њега поставља Министарство спољних послова Грчке.

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Fri Mar 25, 2016 12:34 pm

Ево неких слика са Свете Горе. Празник за душу.
Висока резолуција
Image

Image

Image

Каруља
Светогорска пустиња.
Image

Проскомидија у Манастиру Хиландар.
Image

Image

Светогорско кољиво (жито)
Image

Image

Peter
Posts: 58
Joined: Sun Jan 31, 2016 5:09 pm

Re: Света Гора Атонска

Postby Peter » Thu Mar 31, 2016 12:34 pm

Пожар на Какову

Синоћ је на хиландарском метоху Каково букнуо пожар у коме су изгореле две помоћне кућице, доста дрвене грађе која је припремана за обнову манастира и две машине.

Image

Image

Image

Image

User avatar
Vicste97
Posts: 45
Joined: Mon Apr 11, 2016 6:21 pm
Location: SoneStraneDrine

Re: Света Гора Атонска

Postby Vicste97 » Mon Jun 27, 2016 2:39 pm

Монах Јосиф Виглиотис (становник Вигле) рођен је у Коринту у свештеничкој породици. На крштењу је добио име Христо. Као младић одлази у Велику Лавру где се замонашио 1983. године. Убрзо се упокојио старац келије Св. Мине на неприступачној Вигли. Игуман Велике Лавре је одлучио да тамо пошаље младог монаха Јосифа како се не би угасило кандило на самом рубу светоимене горе Атон.
Убрзо је отац Јосиф постао прави пустињак. Будући да је добар појац, повремено би одлазио на празнична бденија ван Свете Горе, да својим појањем увелича торжество празника. Тако је једне године певао у цркви у Скиросу, где је поводом празника организован и аеро митинг на оближњем аеродрому. Док је светогорски монах шетао аеродромом, пришао му је један пилот рекавши му да га често посматра са неба. Објаснио је збуњеном оцу Јосифу да се његова келија на Вигли налази на коти коју пилоти називају Прекретница и да он често патролира изанд те коте. Кад год би прелетао ту тачку он би посматрао монаха који обавља неко послушање око своје келије. Када су се растајали, пилот је обећао монаху да ће му следећи пут махнути крилима авиона да зна да је то он.
И заиста, кад год би монах чуо звук авиона, излазио би испред своје келије и често би видео како га пилот поздравља окретањем авиона. То дружење двојице пријатеља је трајало тако све до једног дана када је отац Јосиф узео заставу Свете Горе и стао на ивицу понора машући њоме и отпоздрављајући свом пријатељу. Убрзо су то спазили и други пилоти, који су све чешће надлетали келију како би поздравио и њих. Данас то више није дружење, већ неписано правило сваког пилота који лети у близини Вигле, да је обавезно прелети и "узме благослов" од монаха. Заштитник ваздухопловаца Грчке су Свети Архангели, али често ћете чути од пилота да је и отац Јосиф Виглиотис такође њихов заштитник. Неки од пилота су свог пријатеља и заштитника и посетили у његовој неприступачној насеобини и донели му разне пилотске сувенире. Тако је отац Јосиф добио и пилотску униформу са натписом Јосиф Монах. По некад се пилотима придруже и морепловци, па и они трубе са пучине све док монах Јосиф не изађе са заставом у руци, било да је она грчка или светогорска. Уколико у келији има поклоника то се и они придружују монаху са малим заставама у својим рукама.

Image
Да воли свој град не би себе мењо нагло, по основним принципима себе газиш стално !

riffoman
Posts: 8
Joined: Fri May 18, 2018 10:08 am

Re: Света Гора Атонска

Postby riffoman » Mon Feb 18, 2019 10:08 am

Pozdrav. Nedavno sam išao na autostopersko putovanje ka Svetoj Gori i napisao nekoliko priča o tome na ovom linku:

http://www.easttothesun.com/tag/sveta-gora/

User avatar
Jason Fly
Posts: 89
Joined: Sun Feb 07, 2016 11:43 pm
Location: Трибина

Re: Света Гора Атонска

Postby Jason Fly » Fri Nov 29, 2019 12:18 pm

Има већ месец, два, на РТС2 се приказује сјајни серијал о Светој Гори. У прилогу вам шаљем линкове. Уживајте !Return to “Српство изнад свега”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest