Острво

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Wed Jul 15, 2020 5:12 pm

Навијачи Бирмингема марширали центром града

Image

FOTO:
http://crveniskinhed.blogspot.com/2020/ ... 3.html?m=1

Почетком јула,неколико стотина младића,углавном чланова чувене групе 'Zulu Warriors',окупирало је улице Бирмингема (мада је ту било и представника екипе 'Section 5').У маси су се могле видети и неке озбиљне главе,хулигани активни током периода 1970-1980 година.Главни тема скупа односила се на проблем нарастајућег расизма у друштву.

Један од учесника Воли Вилкинс рекао је у изјави за BBC,који је разлог окупљања:
"Опште је позната ствар да је Бирмингем Сити мултикултурални клуб,са навијачком базом у којој такође влада мултикултуралност.Ми се противимо расизму као фудбалски навијачи.Након свих догађаја који су се десили протеклих година и недеља,у којима је главни актер био савез фудбалских навијача где десница доминира,желели смо да им ставимо до знања да нећемо дозволити да расисти спроводе своју политику.Суштина је да смо се ми борили против расизма и током '70-их и '80-их,мислили смо да смо победили то зло.Али изгледа да се оно поново враћа,тако да смо спремни да га уништимо по сваку цену."

Други навијач који се ту нашао је додао:
"Није уопште битно да ли сте црнац или белац,сви ми овде респектујемо једни друге".
Окупљени навијачи су истакли да су црни животи важни,одајући пошту старом припаднику 'Zulu Warriors'-a Тревору Антон Смиту,познатијем под надимком Big T,који је убијен у марту 2019 године од стране полиције.Изгледа да полицијско насиље није само проблем у САД.

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Wed Jul 15, 2020 10:37 pm

Интервју са Филом Торнтоном!

Image

Пред вама је интервју са Филом Торнтоном који је недавно објављен у немачком онлајн магазину "Sapeur One Step Beyond".Ко је заправо Фил Торнтон?Укратко Фил је аутор књиге о кежуал субкултури издатој под насловом "Casuals".Такође он је и један од суоснивача удружења "Football Lads & Lasses Against Fascism".

Његова књига представља културни едукативни класик,нешто посебно међу гомилом хартије о фудбалским кежуалима,написаним у духу "ми смо најјача и најлепше обучена банда". Ово штиво говори о субкултури која се појавила сасвим спонтано и независно од осталих ствари,дубоко укорењених у традицији радничке класе.Фил започиње причу описујући време када су на чувеној улици "Victorian street" уочене прве гангстерске банде,да би у наставку кренуо да пуни странице интервјуима непосредних сведока и учесника догађаја с краја 1970-их и почетка 1980-их,у данима рађања фудбалских кежуала.Иако је књига написана са инсајдерског становишта,она нам пружа комплетну слику свега што се несумњиво издешавало.Фил нам такође објашњава какав је био утицај музике и ноћног живота на кежуале,одговарајући истовремено на толико пута постављено питање : "Да ли се ту ради о одећи,тучи или о обе ствари истовремено?".

За корице се може рећи да су право ремек дело: приказана је јакна "CP Company" заједно са "Aquascutum" шалом,култна мешавина коју многи сматрају аутентичним симболима лежерно обучених момака.

Постоји гомила књига,филмова Ника Лава,бутика и робних марки посвећених кежуалима.Ви сте сведок рађања кежуал субкултуре,шта мислите о свему овоме?

Уколико је нешто добро урађено ја ћу то подржати.Међутим много тога је лажно.Узмимо на пример оригиналност филма "The Firm" - био је довољно лош још тада 1988.године,тако да сам се зезао на рачун његовог квалитета написавши пародичан чланак у магазину "Вoys Own".Верзија Ника Лава,коју чак до краја нисам могао ни да погледам,изгледала ми је карикатурално за кежуале.Мислим да је књига Кевина Сампсона "Awaydays",сјајан приказ ране "Mercyside scally" сцене са свим детаљима попут фризуре (ради се о фризури печурка) и њеним варијацијама.Замислите да уђете у клуб и кренете да играте на подијуму окружени скинхедима.Требало је имати храбрости за тако нешто,поготово ако живите ван великих градова.Подсетићу вас да су то биле 70-е године...
А што се тиче бутика,све је постало некако предвидиво,свуда иста марка,иста фабрика.Ја сам прешао са туристичког изгледа ("Paramo" или "Lowe Alpine") на ретро "scally" стил твид јакне,тексас кошуље, "Mark & Spancer" џемпере,ципеле "Clarks"...ништа од овога не би требало да вам представља проблем ако имате самопоуздања у себи.

Сматрате ли да се нешто слично кежуал субкултури може поновити? И мислите ли да фудбалски навијачи увек требају да буду против владајућих структура?

Верујем да су кежуали последња права субкултура 20.века и да данас не постоји субкултура која би могла да изврши сличан утицај на младе људе.Околности какве су постојале не могу да се понове,тако да млади људи морају да креирају своју сопствену сцену и моду,а не само да прате трендове наметнуте одозго или да копирају нешто што је било карактеристично за претходну епоху.

Хајдемо да поразговарамо о вашој гардероби Фил.Коју одећу не бисте обукли ни у лудилу?

Не марим превише за гардеробу.Недавно сам чистио поткровље и нашао у кеси капут "Henry Lloyd" који носим у књизи.То је једна од мојих омиљених ствари,коју сам добро се сећам,90-их ископао у неком бутику спортске опреме,и дао за њега око 10 фунти.Нисам колекционар,купујем гардеробу коју ћу свакодневно да носим,али неке ствари нпр. капе,јакне и ципеле,чувам са стране и повремено вадим.И даље носим пар ципела "Clarks" које су се појавиле средином 90-их као и "R.Newbold" јакну,коју сам купио у време када је моја ћерка била још мала,а она сада има 22 године.

Image

Гардеробер вам је пун,а кажете да нисте колекционар.Добро,можете ли да набројите ствари које су вам омиљене?

Обично носим варијације на исту тему кежуал стила,тако да и немам толико ствари.Вероватно поседујем више јакни него што је икоме потребно,али неке сам и продао.Водим рачуна о мојим "Paramo" јакнама,твид јакнама...међутим далеко од тога да сам претерано везан за неку одређену ствар.

Која су вам три највреднија пара патика која би сте издвојили?

У последње време ретко носим патике,међутим ако би морао да издвојим три култна модела то би били: "Adidas Jeans", "Nike Cortez" и "Dunlop Green Flash"...


Хајде да попричамо мало о брендовима.Током година једни су нестали,неки други се појавили.Шта вас је највише изненадило,а шта разочарало?

Fjallraven се појавио право ниоткуда.Мој друг Стив Конор и ја једном смо наступали у Ливерпулу,а око нас гомила публике,наших фанова и пратилаца из целе земље (један тип је дошао чак из Холандије иако је рођен у Ливерпулу) било је обучено у "Fjallraven" јакне,замељујући воштани "Barbour".Многи од тих новијих брендова као што су "Norse Projets", "Albam", "Engineered Garments"...су сасвим солидни али и прецењени.Тако да су се данас претворили у униформисано хиптерско издркавање. C.P. и Ѕ.I. су потпуно исклизнули,не бих куповао ништа од њихових колекција. MA Strum нешто не волим,док ове сарадње типа Barbour - Engineered Garments или Nigel Carbourn - Trespass нешто и не преферирам.Просто такве ствари ме одбијају.

У 2013. решили сте да издате 10-годишњу едицију књиге.Питер О'Тул је ажурирао старе корице,док је "The Casual Connoisseur" креирао мајицу специјалног дизајна.Шта вас је навело да поново пуштате књигу у продају и јесте ли изменили нешто у њој?

Од прве објаве књиге,на фудбалској сцени се пуно тога догодило и сматрао сам да заслужује надоградњу,којој су допринели људи попут "The Casual Connoisseur",момци из Шведске "Our Culture" и издавачи часописа "Proper and Umbrella".Написао сам и своју причу коју је Питер одбио да дода,јер би у супротном морао пиново да штампа читаву књигу,а онда сам ја доштампао део под насловом "100% Poor Wool". / Woollyback - Woolen (Woolyback,Wools) тако су звали скаузере.Питер О'Тул је онда направио овај кул дизајн за "The Casual Connoisseur",и морам да кажем да ми се свидео,иако је издавач имао неке своје идеје.Не бих желео да се враћам на књигу сваких десет година,али ако се којим случајем предомислим,то ће бити 2023 двадесетогодишњица.

Интернет је учинио да читав свет буде много повезанији,тако да данас постоји кежуал глобализација.Шта кежуали из '80-их мисле о свему томе?

Мислим да је то нешто позитивно и ја сам свим срцем за такве ствари.Интернет је тај који нас је окупио.Били смо раније поприлично изоловани у својим опсесијама,и онда када је настао интернет,сви ми широм Британије и Ирске,кренули смо да се повезујемо путем сајта који се звао "Terrace Retro",водио га је момак из Луверпула под именом Џон Фоли.Свиђа ми се демократија која постоји на интернету,или макар она која је постојала раније,док се нису појавили трговци паразити и влада која је почела све да контролише.И даље волим штампане ствари,фанзине...и ја сам правим неке своје брошуре,али оне нису о моди већ о историји и политици.

Фил,нажалост морамо да приведемо крају наш интервју.Чиме се тренутно бавите,радите ли на новим пројектима?Да ли се све што сте хтели да кажете налази у овој књизи или постоји још нешто?

Отворио сам свој сопствени друштвени центар и радим у крајње запостављеном подручју Рункорн.Поред тога отвара се још један простор,тако да сам заузет и са тим.И даље пишем скоро сваки дан,у свом раду имам десетак различитих пројеката.Онлајн можете да нађете неке од мојих прошлих и тренутних блогова.

Хвала вам на вашем времену и стрпљењу.Написали сте право ремек дело о кежуал субкултури и искрено било је јако лепо ћаскати са вама и упознати читаоце са вашим радом.Реците шта год желите за крај...

Ја сам један од оних који су део савеза "Football Lads & Lasses Against Fascism".Уверен сам да сви ми као фудбалски навијачи можемо и морамо да одбацимо од себе поруке мржње које нам десница сервира.Десничари су инструмент влајуће класе и увек криве погрешне људе за све потешкоће које се појаве.Сви ми требамо да бодримо своје клубове и репрезентацију,али исто тако требамо да бранимо локалну заједницу и све оне који нису имали толико среће да се снађу у животу.Као што је бенд "The Who" једном приликом рекао у песми : "Неће нас никад више направити будалама!"

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Thu Jul 16, 2020 1:26 pm

Wolverhampton Wanderers Hooligans

Image

Чланак из енглеских новина,објављен негде почетком или средином 80-их о хулиганима фудбалског клуба Wolverhampton Wanderers "Subway Army",препознатљивих по ромбоидним џемперима и фармеркама када је реч о стилу одевања.Банду су чинили црнци и белци старости од 16-20 година.Сакупљали су се на станици метроа поред "Molineux" стадиона по којој су и добили име.Насиље је њихов заштитни знак.Секире,ножеви,стаклене флаше и сузавац су њихово оружје.Поменут је и један од уличних сукоба у коме је настрадао тинејџер.

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Thu Jul 16, 2020 1:32 pm

Фронтмен бенда "Madness" о фудбалском насиљу

Image

Фронтмен бенда "Madness",Грејем Сагс Мекферсон,признао је недавно у интервјуу за "Daily star" да му се допадала хулиганска атмосфера на мечевима Челзија.

Навијач Плаваца наводи да је живео за лондонске дербије против Чарлтона,Вест Хема и Милвола,упоређујући окршаје хулигана са чувеном срењевековном битком за Азенкур.Иако Сагс данас има 58 година,он се са сетом присећа тих времена: "Било је стварно феноменално.Цела наша екипа је ишла на Челзи суботом.Мој добар друг је то сјајно описао.Будиш се ујутру сав напет ишчекујући утакмицу и на крају дана опет легнеш да спаваш нервно растројен.Када кажем да је било феноменално,то заиста и мислим,јер си могао да налетиш на било кога било где.На пример чекаш метро на станици и испостави се да је воз пун навијача Вест Хема.Можеш да набасаш на њих у било ком вагону."

Сагс каже како се једном десило да је само захваљујући интуицији пријатеља избегао жестоке батине:
"Навијачи Милвола су убедљиво најгори.Једном смо мој друг Чалки и ја отишли на стари стадион Ден.Имао је лош предосећај и у моменту ми је рекао да би требало да сакријемо шалове и одемо на супротан сектор.Испоставило се да је то била добра одлука,с обзиром на то да смо са другог краја стадиона могли да сведочимо правом истребљењу навијача Челзија.Неизвесност би владала и када би сте ишли подземном железницом,чујете галаму,а немате појма ко вреба иза угла".

Сагс наставља опусујући следећи случај:
"Другом приликом смо отишли на гостовање Чарлтону и упали на њихову трибину.Уме да буде јако узбудљиво док чекаш да неко запева Челзију,у нади да ће вас бити довољно како не би добили батине.Испоставило се да нас је било баш доста,толико да смо у једном тренутку почели да се досађујемо,па смо подметнули пожар.После неког времена стадион је био у пламену.Напољу иза облака дима сачекала нас је гомила полицајаца на коњима.Неком паметњаковићу је пало на памет како ће коњи проклизати по влажној земљи,уколико их будемо шутирали и гађали пикадо стрелицама у дупе.Потом смо ухватили лименке кока-коле из оближњег киоска и скидали полицајце са већ унезверених животиња.Сцена је личила на битку за Азенкур."

Сагс,чије је право име Грејем Мекферсон,такође каже да је био склон крађама и да је обично оперисао по "Oxfam" продавницама.Баш у то време,његов пријатељ долази на идеју о формирању бенда.
"Уђеш у просторију за пресвлачење,навучеш њихову одећу,преко ње обучеш своју и полако изађеш напоље.Мој друг је дошао на идеју да би било добро да од пропалица постанемо музичари и направимо бенд.Онда се догодила чувена музичка ТВ емисија "Top of the pops" 1980 године."

Сагс признаје да су се он и његов друг и даље бавили ситним криминалом у Лондону,иако су им се отворила врата музичке сцене наступом у овом шоу програму:
"У време када је изашла песма 'My girl' у новогодишњем издању,нас је и даље пратио имиџ сјебаних кратко подшишаних пропалица."

У својој новој књизи "Before we was we: madness by Madness",Сагс пише да је као дете био принуђен да се са мајком,џез певачицом Едит Говер,смуца по борделима:
"У Лондону смо живели у неким чудним апартманима.Сећам се да смо променили четири или пет места.Једна од тих кућа у југозападном делу града Потни је била бордел.За мене је то био део свакодневице.Ипак,ни у једном тренутку нисам дозвољавао својој мајци да буде део тога.Сналазили смо се и живели где год смо могли."

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Fri Jul 17, 2020 10:21 am

Глазговски осмех

Image

Глазговски осмех представљају расекотине на лицу проузроковане ножем или неким другим оштрим предметом које се протежу од угла усана све до ушију.Након зарастања рана,на образима остају ожиљци који подсећају на широк осмех.Нанете повреде овакве врсте први пут се јављају у криминалним круговима Глазгова,међу бандама које су користиле бритве и друга сечива,као омиљено оружје.Хулигани фудбалског клуба Челзи,такође су усвојили овај "осмех",тако да га у Лондону зову "Chelsea smile".
Брутално убијена Елизабет Шарп (Црна Далија) исто је имала ране на образима,од угла усана све до ушију.Славни шкотски глумац Томи Фланаган (глумио је у остварењима Braveheart,Faceless,Sons of Anarchy...),који је родом из Глазгова,задобио је сличне повреде у својој младости,када су га напали улични разбојници.Занимљива ствар је да су ови Фланаганови ожиљци посебно истакнути и искоришћени у ТВ серији "Sons of Anarchy",у којој игра улогу Филипа Телфорда.

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Fri Jul 17, 2020 10:45 am

Мода на трибинама

Image

У зимским месецима,дуги капути били су најбољи избор на трибинама Енфилда и Гудисона касних 1970-их,међутим Peter Storm владао је током пролећа и јесени.Може се рећи да је управо та робна марка постала катализатор љубави навијача према планинарској опреми.Запањено особље у специјализованим алпинистичким радњама најпре није могло да верује да толико младих ливерпулских дрипаца чека у редовима испред њихових продавница тражећи ветровке и обућу.Једноставно,Peter Storm био је отелотворење "финог момка из суседства" кога су преферирали фудбалски навијачи,јер је представљао савршену камуфлажу дрес кода на трибинама.

Image

Алпинистичке продавнице нису могле да задовоље потребе купаца што се потражње тиче,и мада власници нису разумели разлог таквог тренда,били су и више него задовољни због остварене зараде.Зелене и плаве комбинације Peter Storm-а можда су стекле највећу популарност,међутим ни друге егзотичније боје нису много заостајале,јер су људи желели да се издвоје из гомиле.

Последњих година,Peter Storm овековечен је у култном филму "Awaydays" у коме главни јунаци,хулигани једног фудбалског клуба,носе своје омиљене комаде на гостовањима током којих се сукобљавају са својим опонентима.Класичан тренд момака у ветровкама,џинсу и белим патикама,вероватно никада неће бити превазиђен,тако да према нашем мишљењу представља савршену форму што се тиче изгледа фудбалских навијача.Практичан и јефтин Peter Storm издржао је тест времена.Неки други брендови су долазили и одлазили,док је Peter Storm остао препознатљив по навијачком модном шику,без обзира на чињеницу што је првобитно био намењен љубитељима планинарења и камп извиђачима.

Milance
Posts: 13
Joined: Wed Jul 08, 2020 8:52 pm

Re: Острво

Postby Milance » Fri Jul 17, 2020 11:19 am

Hard Skin love Millwall FC

Image

https://youtu.be/fpBXZ_dZm7A

Део интрвјуа из scannerzina,чланови бенда Hard Skin као и увек директни и искрени...

Претпостављам момци да стe навијачи фудбалског клуба Милвол будући да долазите из тог краја?Зашто Милвол када неће никада ништа освојити?!Зашто не пратите праве клубове из Лондона као што су Челзи или Арсенал...или Вест Хем,Cockney Rejects их подржавају.Поред тога,када је Милвол играо у мом родног граду Ипсивичу,навијачи Милвола су виђени како пију џин и тоник у фенси баровима,а далеко од тога да су одавали утисак опасних момака каквим се представљају?

Дебели Боб: Милвол је наш локални тим.Налази се 10 км возом од места где живимо,и то је сјајан клуб са поносом и традицијом.Челзи су пичке које јуре за новцем,а навијачи су им глупани из више средње класе и богатијих слојева који прате клуб из помодарства.Арсенал је маскирана репрезентација Француске у малом...нека хвала...а Вест Хему тј. његовим навијачима треба олупати онај њихов чекић из грба у главу!Што се тиче лажи које си изнео везаних за навијаче Милвола - није тачно!На улицама Ипсвич Тауна није било никога тога дана услед страха од Милвола.

Џони: Имаш погрешне информације.Не бираш ти клуб за који ћеш да навијаш,већ он бира тебе.Лавови Милвола ће освојити трофеј једнога дана,запамти ове моје речи.Ипсвич Таун је обично говно од клуба и једино што су освојили је тај FA Cup 1978 године захваљујући првенствено Полу Маринеру.

Легендарно:
http://crveniskinhed.blogspot.com/2020/ ... t.html?m=1

Рецензија:
http://crveniskinhed.blogspot.com/2020/ ... n.html?m=1

bojan23
Posts: 315
Joined: Fri Feb 05, 2016 10:17 am

Re: Острво

Postby bojan23 » Fri Jul 17, 2020 3:01 pm

Millwall fans chanting "I'd rather be a pak* than a Scouse :lol:
З В Е З Д А Л Е !


Return to “Свет”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests