Италија

User avatar
tifoso
Posts: 3
Joined: Sun Jan 27, 2019 11:49 pm

Re: Италија

Postby tifoso » Thu Feb 27, 2020 8:30 pm

Ево и превода званичног саопштења групе:

"Као и за све ствари у животу, постоји почетак и неизбежан крај. Постоји време за све. Чак и у фантастичним причама, славним, кад тад ће се спустити завеса. Важно је да су се те приче проживеле,као учесници, као лавови, чак у опасности.. Без жаљења и гриже савести.
И зато, ad maiora*,

ИРИДУЋИБИЛИ

*(латинска честитка за успех, за веће циљеве и веће ствари)

Баш тако, после 33 године, одлучили смо да угасимо групу која је исписала битне странице историје, славне, која је једноставно револуционисала ултрас панораму. Не само италијанску већ и међународну.
Једна група, којој је цео свет зваидео, на жалост та група је пре 7 месеци изгубила свог, а и нашег најхаризматичнијег лидера, Фабриција.
Узбудљиви моменти, тешки, срећни и тужни дани, тренуци због којих смо се осећали живи у овом свету мртвих.
Све је почело од тог, већ давног,18 октобра 1987, кад се на трибини стадиона Олимпико појавила Иридућибили застава на морној текми Лацио-Падова. 10 метара платна, бели натпис и плава позадина.
Једно име које ће убрзо постати наш симбол, наша двобојска* рукавица за цео свет.

*рукавица позив на двобој-бој

Кортео у Сан Бенедету дел Тронто је и даље жив у памћењу свих, гостовања у Бергаму, Бреши*, Наполију, Катандзару, међу свима. Скудето освојен у “Виа Алегри”*, туче са осталим навијачким групама, ривалитет, иницијативе за милосрђе и солидарност.

*Виа Алегри је улица где се налази фудбалска федерација. Те године су били протести испред тј врста претње.

ИРИДУЋИБИЛИ је хтело да искаже нашу вољу да се никада не савијемо на компромисе, на “да господине” и на оно што је политички коректно.
“Нисмо керови ако немамо газду! Нисмо распуштени, ИРИДУЋИБИЛИ нас спаја”* рецитовала је једна парола првих година.

* игра речи CANI SCIOLTI (Распуштени Керови) - терминологија која се користи за појединце или за мале групице без вође и без имена.

Упозорење да се пренесе, из генерације у генерацију, са оца на сина.
Али, сад је време да се иде напред.
Превише проливене крви, диффида, хапшења, све са подигнутом главом, на сопственој кожи смо платили данак свих ситуација.
И, због поштовања према онима који више нису ту*, дошли смо до ове одлуке.
Неизбежно.

*мисли се на мртве

Осећамо се у обавези да се свима захвалимо,
савком појединцу који је био саставни део групе за ове дуге 33 године.
Увек присутни, упркос свему.
Од оснивача, до учесника. Од оних који су нас пребрзо напустили, до оних који се и даље часно боре. Од оних који су платили слободом, до оних који су упрљали руке фарбом. Од оних који су носили мотке за заставе, до оних који су ту сваку недељу у првој линији. Од оних који су носили заставе, до оних који су проводили несане ноћи у “седишту” -групе. Од оних који су плакали, до оних који су се смејали. Од оних који су увек веровали, до оних који су то престали. Онима који су макар једном били на чувеном зидићу.. Онима који су допринели сценографијама. Онима који су претрпели претресе.
Једна песница (маниполо) браће која је знала да, из генерације у генерацију, пренесе један идеал живота - Лациалитет. Зато што смо били ИРИДУЋИБИЛИ, и још смо. Били смо револуционари, и још смо. Микс друштвене агрегације, оригиналности, неизједначени преступи i голиардие. ИРР је била једна ковачница идеја, иновација, једног ултрас менталитета, непознатог до тог тренутка.

Од данас ће бити епохална скретница. Север без претходности. По први пут на трибини ће бити присутна само једна застава, иза којега ће се проналазити читава “тифозерија” Лациала: УЛТРАС ЛАЦИО.
Са истом вољом одувек, истим ентузиазмом,истим адреналином. И изнад свега, са истим духом оних којих смо били, оно што смо и оно што ћемо бити.

Увек ИРИДУЋИБИЛИ унутра, зато што је будућност само сећање једне предивне прошлости..

УЛТРАС ЛАЦИО"
Attachments
unnamed.jpg
Чувени кортео у Сан Бенедету
unnamed.jpg (35.66 KiB) Viewed 5330 times
Distinti saluti!

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Thu Feb 27, 2020 11:39 pm

Баш због тих мртвих чланова а и покојног вође нису требали да гасе групу...

SAO_Zeljin
Posts: 611
Joined: Sun Feb 07, 2016 10:57 pm

Re: Италија

Postby SAO_Zeljin » Fri Feb 28, 2020 9:34 am

Trebali su da se ugase jos pre 15 godina

User avatar
Jason Fly
Posts: 82
Joined: Sun Feb 07, 2016 11:43 pm
Location: Трибина

Re: Италија

Postby Jason Fly » Fri Feb 28, 2020 2:21 pm

А гасе ли и јутјуб канал, питам чисто онако?

partenopeo
Posts: 35
Joined: Sun Apr 23, 2017 1:31 am

Re: Италија

Postby partenopeo » Fri Feb 28, 2020 8:33 pm

Jason Fly wrote:А гасе ли и јутјуб канал, питам чисто онако?

Nagradno pitanje :D

Kalabrcna
Posts: 7
Joined: Mon May 27, 2019 11:56 pm

Re: Италија

Postby Kalabrcna » Sat Feb 29, 2020 10:48 am

Oni jesu jedni od pionira pravog ultra pokreta,i prvi su radili ovo sto sad rade ostali..saradnja sa upravom ,novac od karata i sve sto ide uz to..ali je onda fabrizio odlepio totalno :D

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Sat Feb 29, 2020 11:11 pm

Одличан текст о односима Интерниста и Веронеза:


VERONA vs INTER:

Priča o prijateljstvu koja je završila u krvi i mržnji


Ovaj vikend Inter i Verona se sastaju u Seriji A.A Ova utakmica će biti napeta zbog pozicije ova dva kluba na tabeli, ali najviše zbog istorije između navijača ova dva kluba. Kad su se Inter i Verona sastali u Kupu Italije prošle sezone (18. Decembra) izbili su navijački neredi u neposrednoj blizini i izvan stadiona, policija je morala baciti suzavac da bi se situacija smirila. Ono što je na papiru bila jednostavna Kup utakmica u hladnoj Milanskoj noći u Decembru , za Ultrase oba tima to je bila najvažnija utakmica. Verona često ima velik broj navijača, ali ovaj nadolazeći vikend će ih biti verovatno više. To je velika utakmica za klub, ali rivalstvo između klubova je važnije i da bi shvatili trebali bi se vratiti u prošlo vreme da saznamo kako su Inter i Verona od najboljih prijatelja postali gori od neprijatelja.
Interovi i Veronini navijači su bili prijatelji zbog nekih sportskih, ali uglavnom zbog političkih razloga. Postoje desno orijentirane grupe (desnice) u obe grupe, neke su ekstremnije od drugih. Prijateljstvo je počelo krajem 70 -ih, ali pojačani sredinom 80-ih zloglasnom neo – fašističkom (neki bi rekli nacisti) grupom Skins Inter, Curva Nord je dobila više moći. Skins Inter je jedna od najekstremnijih i najstrašnijih grupa koja je ikad postojala u italijanskom navijačkom svetu. Do danas mnogi Ultrasi odbijaju govoriti o toj grupi iako je 20 godina od kako su ugašeni. Prisutnost Skins Intera u Curva Nord, i slično ekstremne grupe Brigate Gialloblu u Veroni, napravilli su prijateljstvo između navijača još jačim i obe te grupe navijača ne samo da su se sastajale kada je bilo vreme za fudbal, već obe skupine su bile aktivne i u italijanskom skinhead pokretu koji je bio jak u početku 90-ih.
Kao što je napisano ranije, između političkih razloga navijači su takođe imali i sportske razloge da postanu prijatelji. 1973. godine Verona je tim koji je zaustavio Milan da dođe do Scudetta u sezoni 1972/1973, kada su ih pobedili u poslednjoj utakmici. Isti scenario je se dogodio po drugi put kada je Verona pobedila Arrigo Sacchijev legendarni Milan u poslednjoj utakmici sezone 1989/1990, što je rezultiralo da Napoli sa Maradonom osvoji titulu. 1990-1991. prijateljstvo je bilo vrlo jako između klubova. UEFA kup utakmica koja je trebala biti igrana na neutralnom stadionu je odigrana na Bentegodiju u Veroni. Inter je pobedio 3:1 a mnogi navijači Verone koji su bili su prisutni u Curvi Nord dali su podršku za svoje prijatelje. To je bila i noć u kojoj Inter započeo svoj put do osvajanja UEFA kupa kasnije te godine, čarobna noć za obe grupe navijača.
Do kraja 90-ih stvari su se počele menjati. Skins Inter je bio raspušten. Mnogi članovi su bili pod dugim zabranama i grupa je gotovo nestala. Nekoliko preostalih članova Skinsa pridružilo se drugim grupama u Curvi, ali sa malom političkom podrškom Skins Inter nije bio ni blizu moćan kao pre. Članovi Skinsa kojima su bio zabranjen ulazak na stadion uglavnom su otišli da bi bili aktivniji u političkom svetu. Desni ekstremizam u Curvi Nord i neo – fašizam postajali su slabiji. I prijatelji Brigate Gialloblu su takođe ugašeni iako je politika ekstremno desnog krila ostala u mnogim grupama, vođe tih grupa su bile promenjene. Nove vođe Veroninih navijača nisu želeli da budu prijatelji sa Interistima, jedan od razloga bio je taj što je Inter imao previše crnih igrača u svom timu. Odnos između dve grupe navijača postajao je sve napetiji.
Tokom utakmice u sezoni 2001/2002. navijači Verone su počeli rasistički vređati neke igrače Intera. Vođe Curve Nord nisu trpili to, kao ni činjenicu da mala ekipa kao Verona koji bi trebala biti ponosna što je prijatelj sa tako velikim klubom kao što je Inter nije cenila prijateljstvo. Interisti su hteli pokazati Veroni ko je šef. Iako mnogi Veronini navijači su bili protiv razbijanja prijateljstva s Interom, ništa se nije moglo učiniti da se zaustavi nasilna borba između navijača. U 2002. dva Veronina navijača su probodena. Kako se Inter i Verona nisu više sastajali u Seriji A, situacija je bila mirna neko vreme. Ali kad su se Italija i Škotska sastali na San Siru, dve grupe navijača su se pronašle nekako i počela je borba unutar stadiona pred očima prestrašenih promatrača.
Kao što je spominjano na početku teksta, u Decembru je bilo nereda u blizini stadiona kada su se dve ekipe sastale u Kupu. Sada se Verona ponovo vratila u Seriju A gde su iznenadili mnoge zbog broja bodova koji imaju. Suparništvo između navijača je još uvek tu a utakmica u subotu naveče je utakmica visokog rizika s mogućnošću nereda i tučnjave. Policija u Veroni bi morala biti spremna na to. Kada je Partizan gostovao u Milanu mere sigurnosti su bile na visokom nivou i ništa se nije dogodilo. Pitanje je da li će mere sigurnosti biti na istom nivou kada u subotu Inter bude gostovao u Veroni!? Jedno je sigurno, to će biti potrebno.

Image

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Mon Mar 02, 2020 7:31 pm

Лацио - Болоња

Лациали уручили поклон захвалности Синиши Михајловићу:
Image

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Tue Mar 03, 2020 1:44 am

kaljari - ROMA

Image

Reggina - Monopoli

Image

Image

Image

Image

Napoli protiv Torina, zajedno protiv virusa

Image

CATANZARO - Reggina

Image

cesena - Vicenza

Image
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Wed Mar 04, 2020 5:48 pm

Navijači Fiorentine - sećanje na Astorija, iznenada preminulog kapitena

Image

Image
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Thu Mar 05, 2020 1:31 am

Pescara - Ascoli

Image

Lecce - Atalanta

Image

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Thu Mar 05, 2020 6:01 pm

Modus Operandi wrote:Pescara - Ascoli

Imageevo ih i gosti

Image
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Sat Mar 07, 2020 3:23 am

Crotone - Pisa

Image


Perugia -BENEVENTO 03.03.2020

Image

Наполитанци - зајебанција са корона вирусом " Напред корона истребљуј Верону" тако некако би био превод.

Image

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Mon Mar 09, 2020 4:10 pm

Napoli, poruka protiv novosnimljenog filma ''o navijacima''

Image

ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Mon Mar 09, 2020 11:41 pm

У Италији прекинуто фудбалско првенство до даљњег због Корона вируса.

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Tue Mar 10, 2020 2:25 pm

Atalantini ne mogu u Valensiju zbog virusa na revanš meč Lige šampiona, ali će skupljati donacije u visini cene ulaznice.
Sav iznos uplatiće gradskoj bolnici u Bergamu.
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
Modus Operandi
Posts: 329
Joined: Sat Apr 23, 2016 2:48 pm

Re: Италија

Postby Modus Operandi » Wed Mar 11, 2020 11:31 pm

drugi_kolosek wrote:Atalantini ne mogu u Valensiju zbog virusa na revanš meč Lige šampiona, ali će skupljati donacije u visini cene ulaznice.
Sav iznos uplatiće gradskoj bolnici u Bergamu.
.Image

Прикупили су 40.000 евра које ће уплатити Болници у Бергаму.
Брешини исто имали акцију, купили аспиратор за плућа локалној болници од продаје шалова.

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Thu Mar 12, 2020 1:28 am

Jedna bizarna stvar jeste da su pojedini Atalantini sa zabranom morali da utakmicu protiv Valensije provedu u pandurskoj stanici, bez obzira što je igrano pred praznim tribinama.

Razne grupe su aktivne, za sada se kače parole ispred bolnica i pozdravlja se rad medicinskog osoblja. Parole tipa lekari vi ste naši heroji, sistem je truo.

Navijači Đenove su se javno oglasili i rekli da stopiraju sve svoje aktivnosti do tog 03.04. do kada je suspendovana liga

Image

Image

Image

Image

Image
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Thu Mar 12, 2020 2:18 pm

Na današnji dan - 12.03. godine 1972 rođena je grupa FEDAYN

Image

Image
ex - Panorama
forza belgrado.

User avatar
drugi_kolosek
Posts: 99
Joined: Sat Sep 21, 2019 12:34 pm
Location: Beograd

Re: Италија

Postby drugi_kolosek » Mon Mar 16, 2020 2:56 pm

Sve parole imaju sličnu poruku - doktori i medicinski radnici vi ste heroji


Image

Image

Image

Image

Image

ex - Panorama
forza belgrado.


Return to “Свет”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests