Postby Sevastopole » Tue Jan 04, 2022 2:07 am
Malo sad mesamo stvari ali dobro jedno po jedno. Sto se tice nasih dugova, ne znam dal je ovo mesto za to da opterecujem i tebe i bilo koga drugog. Kao za mnogo stvari, verovatno i ti tako gledas, moras da si tu da bi shvatio. Za navijaca Zvezde 5 godina bez titule je kao tebi u 4. ligi ili 3. isto mu dodje. Svako ima svoj kriterijum za uspeh. Mi imamo misljenje da je nama drzava upravo unistila klub, to je neki period od Miskovica do kraja Tadica, a u godinama to je sigurno nekih 10 ak, i to namenski su ga tlacili, postavljali svoje ljude da se zaduzuje. Bas kao i firme sve koje su upropascene u ovoj zemlji po istom receptu. Da nije bilo nas u tim trenucima, ko zna gde bi nam klub bio sad. Tako da ja razumem tebe kada gledas sa te strane, ali aj probaj ti nas da razumes kada vidis da ti drzava gasi klub bukvalno. U najboljem slucaju ga pusta niz vodu, a to nije mala stvar za navijaca Zvezde. Mi nemamo problem nikakav da se igra posteno, da se zalaze za regularnost, za poboljsanje fudbala, dal smo ikada mi odavali utisak "uspeh po cenu bilo cega"? Ja mislim da nije tako. Mi smo kroz tih 10 godina koje smo prosli, mnogo toga naucili. Verovatno bez tih 10 godina bi bili neka derista razmazena poput Juventusa itd. Ali to sto se nama desilo nas je napravilo na bolje ljude. To su trenuci kada ili stasavas ili odlazis u kurac. Ja mislim da smo mi stasali i izgradili citave generacije koje ne traze uspeh po cenu svega. Necemo da skacemo u govna zbog titule. Mislim da nema navijaca Zvezde koji se ne bi slozio da u svaki sportski centar u Srbiji se ulazu pare, nadajmo se da ce taj koeficijent jos malo doci dotle da cemo imati direktnog ucesnika u Ligi Sampiona, gde klub sam po sebi vise nije niti duzan ista drzavi niti drzava njemu, vec ce od tih para moci sam da se izdrzava. Iako mi imamo sponzore koji nam pokrivaju 20%/30% budzeta od onog sto je "potrebno", to su svakako velike pare za manje klubove. Svakako mislim da nema coveka koji ne bi hteo da gleda zanimljiviju ligu, punije stadione. Mnogo nam je bolji Kragujevac od Lucana, mnogo nam je bolje Uzice od Gornjeg Milanovca itd.
Oko represije, ne znam sta bih ti rekao. Sad da merimo situacije, verovatno bi ti neke delovale kao naucna fantastika, ali opet to je do velicine grupa i njihovih snaga potencijalnih. Ako mislis da je lako biti deo vece tribine i da su manji problemi tamo, ja bi rekao da se varas. Nama ne mogu da stave bas maricu na ulaz, ali mogu mnogo drugih stvari. I uz sve to ide jos gomila prljavstine za koju ti niti si je trazio niti ti je drago, ali ako hoces da budes navijac, ako hoces da sve ne izgubi smisao, moras da se suprodstavis necemu. A to nesto vrlo cesto ni ne moze da se pise niti treba nekog opterecivati time. Ali poenta price je da je svakome svoja "marica" problem.
Mnogo se sve promenilo, ovo vise nije navijanje. Svako ko i malo zivi navijackim zivotom zna o cemu pisem. Mi zivimo za prave navijacke dogadjaje i spektakle, ali je problem sto ne gleda svako isto na navijanje. Meni zivotni kodeksi ne dozvoljavaju da pisem ovde nesto i time ne da bi se opravdao, nego bi ucutao i one najlajavije, ne radim to niti cu jer neko mora da ima kocnicu. Ne radim to jer znam koliko je tesko ljudima koji su navijaci a nemaju vise svoje tribine, i ne samo tribine. Ali je ogroman problem sto to tvoje razmisljanje i primeri su za mene 200% ispravni i ja tako vidim navijanje, ali dzaba kad ti dodje neko i postavi ti stvari drugacije. Ti mozes da probas da menjas, mozes da prihvatis igru jer drugog izlaza nema. Jednostavno ne pitas se ti uvek sve.
Za pocetak, trebaju grupe po Srbiji da pokazu da postoje. Na zdrav nacin ne na bolestan. Sam si naveo primer svog grada i to je i najnormalnije i najprirodnije da se desi. Ali je izgleda trebalo dobro olupati glavu da bi to svi konacno shvatili. I izgleda dok ne shvate si, ili dok ne ozdravi drustvo koliko toliko, taj jezik ce razumeti samo oni koji su bas navijaci. Probalo se mnogo puta do sad, mislim da nismo bili dorasli svi zajedno za bilo sta zdravo. tek sada ne mislim da jesmo, ali opet, moze da se makar razgranici koje su grupe one koje zele da se navijacki nadmecu, koje razumeju jezik navijaca, a ne "dovela vas policija na skup", mora da proradi taj jezik ovde jer ce onda biti mnogo lakse. Znas sa kim mozes i od koga sta da ocekujes.
Nemoj da mi se spajaju stvari koje ne idu jedne sa drugima. Ili si navijac ili nisi. Teraj se u picku lepu materinu, jebo ti pas mater kad si krocio na tribinu, ako hoces nesto drugo, samo uvlacis sve u blato dalje a to blato postaje zivo u koje svi tonu.
Ovde, tacno mozes da izvalis kada pricas sa navijacem, kada pricas sa navijacem u penziji, navijacem u pokusaju, zlikovcem...mnogo se lako to vidi i oseti.