Nexon wrote:То су седамдесете у САД не осамдесете. Код њих је то последица Јон Кипур рата и Иранске револуције, нпр. арапски ембарго на извоз нафте на запад због подршке Израелу. Код нас је последица банкорт државе у осамдесетим и очајничког покушаја штедње.
До банкрота СФРЈ је и дошло због скока цене нафте на светском тржишту.
https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart
Као што видиш цена скаче са 56 долара 1978. године на 124.6 долара по барелу 1980. године и 1982. године имаш банкрот Југославије. А
Баш у то време 1978-1979 дешава се Иранска револуција, која утиче на скок цене нафте.
Nexon wrote:Бруто домаћи производ по глави становника није битан укупни бдп за поређење јер се све своди на појединачног човека.
Шта си ти овде хтео да кажеш, не знаш ни сам.
Nexon wrote:Изабрао сам Грчку која има приближна број становника као СФРј, могао сам и Јапан али он има 5 пута више становника, а други разлог је што су нам били суседи и практично 1947 били на истом нивоу као ми. Дакле, лошији смо Грчке, Бугарске, Мађарске, иако смо 1947 кренули са практично истог нивоа.
Буквално си набројао све земље осим Румуније, која је 1991. имала 23 милиона становника
И гле чуда, југословенски бруто домаћи производ по становнику је био већи од румуснког. Баш волиш да узимаш само податке који одговарају твојој причи
Nexon wrote:Шти се тиче поређења САД и УК са СФРј у томе периоду, ја то не бих радио јер је смешно.
Ваљда је логично да ако је САД и УК у кризи да криза закачи и СФРЈ ?
Nexon wrote:Економски СФРј је у поређењу са гомилом европских земаља била говно. Током шездесетих је то примећно у СФРј и кренуле су реформе које су никада економски нису одрадиле како треба али су зато комунисти успешно растурили Србију на три дела, као једину савезну државу унутар практично конфедерације уставом из 1974. Једина савезна држава којој су то урадили, због тога су нам дошле деведесете.
Не знам да ли си приметио али све земље света имају стално неке реформе, свет, друштва, државе се мењају и потребно је да се земља стално реформише, да би држала корак са остатком света. Тако да као што су постојале реформе у Југославији, постојале су и у Западној Немачкој, Шпанији итд. СССР је имао петогодишње планове, Кина је исто имала своје реформе и планове, има их и данас.
Дакле реформе су нормална појава и има их свуда. Колико су ове из времена СФРЈ биле успешне о томе би требао неки економиста да каже.
Што се тиче тих покрајина, постоји и теза да је то урађено да би Срби имали три гласа у Председништву СФРЈ, а не један.
Nexon wrote:Још је занимљиво питање како то да комунсти 1945 стварају националне државе унутар федерације? Ја сам мислио да су комунисти интернационалисти. Прва одлука је стварање федерације националних држава са границама из Јајца, које су баш поштене према Србији. Па онда ни то није довољно него се Србија дели на покрајине 1974.
Наравно када видиш да лупаш о економији, вртиш причу на национализам о неком растурању Србије на покрајине. Мање више све предвидљиво. Чињенице узимаш парцијално, како ти која одговара, изврћеш па бдп по глави становника постаје раст бпа. Штете што се не бавиш политиком, лепо би уновчио скилове