O ukusima definitivno ne treba raspravljati. Sta je umetnost, sta nije, sta je vredno, sta nije...vrlo diskutabilno i vrlo subjektivno.
Da dovedes 10 ljudi koji slusaju razlicite muzicke zanrove (od klasike do Jale Bube i ostalih) svako od tih 10 ljudi bi ti dao validan argument zasto je za njega Goca Trzan najbolja pevacica ikad ili List najbolji kompozitor ikad i ti ne mozes protiv i preko toga jer ko si ti (ne ti licno), nego ko smo mi da odredjujemo drugima sta ce da slusaju ili ne.
Realno, koji bi kriterijum uzeo u poredjenju izvodjaca i pesama recimo Zareta i Gocija, Cece, Slayera, Marvin Gaya, Mocarta, Cypress Hilla, Edit Pjaf, Djordja Balasevica? Popularnost? Vek trajanja? Svi navedeni traju decenijama/vekovima i svi navedeni kada bi to bilo moguce bi napunili svaki stadion (pa i Betoven, ako ga pusti Palma
) Muzika kao kompozicija? Glasovi? Da imaju nesto da ti cacnu emocije? Svi ovi navedeni imaju to, u zavisnosti da li volis da slusas jednog, drugog ili petog.
Poruka koja se salje, mozda...al opet, zasto bi i svaka pesma morala da bude edukativnog karaktera. Zasto bi pored svake pesme morao da se zamislis, sta je pisac hteo da kaze.
Zivimo u vremenu u kojem bukvalno svako moze da pravi i da bira kakvu god hoce muziku da slusa. Prirodno, ranije zbog deficita emitera muzike (od nosaca zvuka, preko malog broja radio/tv stanica) je dolazilo do kakve takve selekcije, pa si da bi recimo pevao na radio televiziji Beograd, morao da prodjes 20 krugova audicije i tako su i nastali svi stari pevaci od 45e pa do doba kada su pocele da se pojavljuju druge radio i televizijske stanice, izdavacke kuce i samim tim, kvantitet je porastao...a kvalitet? diskutabilno i subjektivno. Pojedini ako ne i svi muzicki pravci su napravili celu subkulturu, pa i to treba imati na umu. Cak su i ovi turbo narodnjaci 90ih napravili svoju subkulturu. Jebi ga, mozda ne crtaju grafite, voze skejt ili voze copere, ali definitivno postoje...
Malo je glupavo sad optuzivati Bube i Jale i neke Teodore da truju omladinu...poslednje je sto bih radio je da branim te pojave, ali ako se malo vratite u doba kad je vecina foruma bila u nekom tinejdz dobu, setite se kakav ste izbor imali sto se tice muzike pa slusate sta slusate sad. Sigurno da na RTSu, Pinku, Palmi nisam cuo za hip hop, a te televizije su recimo bile nekako najuticajnije u to vreme. Danas imas toliko platformi, aplikacija za sirenje i deljenje muzike, da je to nezamislivo. Mi koji nismo slusali "aktuelnu" muziku 90ih smo muziku kupovali kod SKCa, presnimavali kasete, ganjali radio stanice, pozajmljivali ploce, kasnije rezali diskove, kopali blogove i koristi programe tipa Soulseek da nabacis neku retku muziku, eventualno neki spot jer realno ja nisam mogao da vidim na nasim televizijama spot MC Eitha. Dakle ko kaze da ga truje neki IDJ je u najmanju ruku razmazen, jer bukvalno jedan klik na daljinskom i ti si vec na drugoj televiziji ili radiju ili na apsolutno suprotnoj strani od tog trovanja.
Moj neki kriterijum u to sta je muzika, a sta nije je vreme...ako nesto sto je neko napravio pre 20-30-50-100 godina i danas moze da se pusti, po meni je to dovoljan kriterijum da je to muzika koja je kvalitetna u okviru svog zanra naravno, jer su zanrovi toliko razliciti da nije realno uporedjivati SIlvanu i Nirvanu.