1748 wrote:Niko nije objasnio kako se raspodeljuju glasovi i kako ovima odgovara da što manje ljudi izađe. Računajte da će sns-ovo glasačko telo izaći u 100% sastavu! I oni će da nategnu % koji nategnu. Glasovi stranaka koji ne pređu cenzus se raspodeljuju strankama koje su ga prešle u procentu u kom je narod glasao za njih. Znači ako sns ima npr 40%, sps 15% dss 5% ds 5% (cifre sam lupao) toliki procenat dobijaju od glasova stranaka koje nisu prešle cenzus. Neka me neko ispravi ako grešim.
Čudno je to kako, što Čombe reče, na lokalu međusobnih lizanja koliko oš pa je tako zamenik gradonačelnika u Ns dss-ovac. Dveri su prešli cenzus u Ns ali ih to nije sprečilo (deo ekipe) da izađu iz dveri zarad vlasti u gradu i oforme Treću Srbiju i dobiju par preduzeća da vode koje će im sns uzeti par godina kasnije a oni će napraviti jedno 5 nebitnih stranaka. Te kombinacije na lokalu su mi nešto najjače u državi.
Prema Dverima sam bio skeptičan od samog starta, u početku sam kontao možda neko osveženje na političkoj sceni međutim pokazali su se ko su i šta su. Postali su stranka (ok moralo se zbog novog zakona to mi je jasno), ali su zato komplet vođenje svega prebacili u Beograd i kada se omladina u Ns (koja je maltene vodila starešinstvo u Ns) pobunila protiv takvog načina vođenja stranke, koji je skroz kontra njihovoj početnoj priči, oni su iz fizički napali, istamburali i izbacili![]()
Što se tiče ostalih stranaka, kad ih stavim na ''za i protiv'' listu mogu da skontam da ljudi glasaju za:
srs - zbog šekija i vernosti toj stranci
dss/dveri - ta neka srs ekipa koja vidi da ovi mogu a radikali ne mogu više ništa da urade na sceni i koji su za anti nato priču
radulović - što reče Nexon moderna levica prešla iz ldp-a
sps - još se nije očistio slobin kadar, ima ih još jebli sebe.
Za ostale stranke stvarno ne znam šta ima ZA da se glasa, a za sve nabrojane može jedno poduže PROTIV.
Da dodam da se u još jednoj stvari slažem sa Nexonom, na starom forumu je rekao da Tadića treba menjati (sns-om verovatno) i neko mu je postavio pitanje i šta kad dođu ti novi i ako nastave priču starih on je odgovorio ''menjati stalno dok neko konkretno ne krene da radi''. Odlično rečeno, ali kapiram jebeno neizvodljivo ovde.
2 pitanja za Neksona:
1. Kako ti gledaš na te dilove u lokalu?
2. Šta misliš koliki % bi dss dobio da izlaze solo na izbore?
Мислио сам да сам објаснио то са оним табелама на првој страни. Хајмо поново

Која странка има највише ониих који ће сигурно да изађу? Они су мотивисани, између осталог, јер им послови зависе од тога, тако је увек са позицијом и зато је тешко скинути власт али не и немогуће и она мора да се мења.
Такође их интересује да што више странака остане испод цензуса јер Донтов математички модел, који се користи за расподеле мандата у Скупштини, фаворизује у том случају странку са највећим бројем гласова, што више странака уђе они имају мање мадата на истом проценту освојених гласова.
То значи да ако снс има 45% и мање странака уђе они ће имати више мандата, важи обрнуто на њихових могућих 45%.
1. Гледам као део локалне политике и преживљавање странака. Да би странка правила што мање "логичних" дилова на локалу мора да буде јача на републичком нивоу.
2. 3-4%, без камапње пред изборе.