Dastanje 2016
Re: Dastanje 2016
"Ohrabrivali". Pa? Kakvu građanskopravnu ili krivičnopravnu odgovornost onih koji su "ohrabrivali" to povlači za sobom?
Da ne pominjem to što problem sa švajcarskim frankom nije nastao zbog države Srbije, nego zbog švajcarske centralne banke.
Jeste, i Mađari su spašavali svoje, samo na različite načine. U Mađarskoj je država obezbedila iznos od 9.000.000.000 evra na ime kursnih razlika konvertovanja, hrvatska država nije dala ništa i zato sad ide u Vašington da je vuku za uši.
Uostalom, i evro je debelo porastao od perioda 2005-2008, pa niko ne pominje ljude koji zaduženi u odnosu na tu valutu.
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=897&konverzija=no
Kraj diskusije.
P.S. Građani veruju Nebojši Čoviću kad kaže da Crvena zvezda nije bila FMP i nijedan pravnik ih ne može ubediti u suprotno.
Jebeš građane, njima nije bitno stručno mišljenje, nego šta kažu budale na televiziji.
Da ne pominjem to što problem sa švajcarskim frankom nije nastao zbog države Srbije, nego zbog švajcarske centralne banke.
Jeste, i Mađari su spašavali svoje, samo na različite načine. U Mađarskoj je država obezbedila iznos od 9.000.000.000 evra na ime kursnih razlika konvertovanja, hrvatska država nije dala ništa i zato sad ide u Vašington da je vuku za uši.
Uostalom, i evro je debelo porastao od perioda 2005-2008, pa niko ne pominje ljude koji zaduženi u odnosu na tu valutu.
http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=897&konverzija=no
Kraj diskusije.
P.S. Građani veruju Nebojši Čoviću kad kaže da Crvena zvezda nije bila FMP i nijedan pravnik ih ne može ubediti u suprotno.
Jebeš građane, njima nije bitno stručno mišljenje, nego šta kažu budale na televiziji.
Мени није јасна једна ствар око ових несрећника што се закопаше са овим кредитима. Нисам стручњак у области економије али се питам зашто нису уговорили променљиве тзв. "пливајуће" каматне стопе? Оне би требало да прате вредност новца и да се смањују или расту у зависности од курса валуте, тако не би дошли у ову ситуацију.
Вероватно су услови неповољнији или нешто слично, па због тих неповољнијих услова ризикујеш да паднеш у дужничко ропство.
Вероватно су услови неповољнији или нешто слично, па због тих неповољнијих услова ризикујеш да паднеш у дужничко ропство.
Имам три кера, два су различита а један је исти.
Rođaci wrote:"Ohrabrivali". Pa? Kakvu građanskopravnu ili krivičnopravnu odgovornost onih koji su "ohrabrivali" to povlači za sobom?
Kraj diskusije.
Субвенционисали.
Није настао ни због Швајцарске централне банке(SNB) већ због кризе 2008, франак је валута спаса, нарочито када је ЕУ у кризи, па је SNB интервенисала итд. Углавном, држава има своје прсте код одређеног броја људ који су настрадали, а видиш да су суседне земље спасавале део људи. Наравно, то што у снс седе данас исти који су довли те људе у проблеме није проблем за Вучића, јер он мора да нахрани банду своје базе, какав спас за обичне људе. Нека се учлане у снс па ће бити за њих, је л тако?
-
Ja sam zavrsio ekonomiju pa prvi put cujem za te plivajuce kamatne stope, a kamo li neki gradjanin ili seljak koji je podigao kredit za kola ili stan.
blatnjavi wrote:Мени није јасна једна ствар око ових несрећника што се закопаше са овим кредитима. Нисам стручњак у области економије али се питам зашто нису уговорили променљиве тзв. "пливајуће" каматне стопе? Оне би требало да прате вредност новца и да се смањују или расту у зависности од курса валуте, тако не би дошли у ову ситуацију.
Овде су људи настрадали јер је франак значајно ојачао у односу на време када су они потписали уговор. То је проблем. Треба ти много више динара, евра, долара...за један франак.
Код променљивих камата је исто ризик, зависно шта раде централне банке, можеш исто озбиљно да настрдаш ако нпр. инфлација крене да дивља и шта ти знам. Са друге стране, можеш и да профитираш...
Јасно ми је шта је проблем. Кажем само да је можда боље уместо фиксне камате уговорити променљиву која је везана за ЛИБОР или ЕУРИБОР тј. за међународно банкарско тржиште уместо да зависиш претежно од курса валуте као код фискне. Чини ми се да је мањи ризик да се промени просечна камата (ЛИБОР нпр.) од ризика да вредност стране валуте у односу на динар нагло порасте, као што се и десило.
одосмо у офф...
одосмо у офф...
Svajcarska centralna banka je godinama drzala donju granicu franka masivnim otkupom evra. Razlog je da svoju privredu odrze konkurentnom na evropskom trzistu, medjutim dolazi do naglog pada evra u odnosu na dolar sto svajcarce dovodi u losu poziciju. Ukidaju donju granicu, prestaju da intervenisu i franak vrtoglavo skace gore u odnosu na evro. Realno to ni Nostradamus nije mogao da predvidi.
Tako je.
Mere je uvela centralna banka Švajcarske da bi se štitila. Za promenu kursa može da se kaže da je posledica svetske krize.
Za naglu promenu kursa je odgovorna centralna banka, a upravo to se desilo.
Dok se kurs evra menjao godinama (kod nas je, npr, 11. aprila 2007. godine kurs bio oko 80 dinra), evro nije mogao da padne ispod 1.2 franka zbog mera centralne banke.
Ponoviću: kakvu građanskopravna ili krivičnopravna odgovornost postoji?
Mere je uvela centralna banka Švajcarske da bi se štitila. Za promenu kursa može da se kaže da je posledica svetske krize.
Za naglu promenu kursa je odgovorna centralna banka, a upravo to se desilo.
Dok se kurs evra menjao godinama (kod nas je, npr, 11. aprila 2007. godine kurs bio oko 80 dinra), evro nije mogao da padne ispod 1.2 franka zbog mera centralne banke.
Nexon wrote:Наравно, то што у снс седе данас исти који су довли те људе у проблеме није проблем за Вучића, јер он мора да нахрани банду своје базе, какав спас за обичне људе. Нека се учлане у снс па ће бити за њих, је л тако?
Rođaci wrote:Nexon wrote:Наравно, то што у снс седе данас исти који су довли те људе у проблеме није проблем за Вучића, јер он мора да нахрани банду своје базе, какав спас за обичне људе. Нека се учлане у снс па ће бити за њих, је л тако?
Релевантни закони одређују да л постоји кривичноправна или грађанскоправна одговорност (Закон о заштити корисника финансијских услуга, о заштити потрошача, о облигационим односима итд.), вероватно не постоји јер нису властодршци толико глупи.
Пре свега постоји политичка али и морална одговорност а то је суштина избора. А да ли ће то народ препознати... не верујем.
Oktagon, Oberan ili kako se zove vec pusikurko madjarski je pre 2-3 godine doneo zakon gde je penalio banke koje su levatile da se uzimaju krediti u francima i na taj nacin "resio" to pitanje ako se to moze nazvati tako. Jebes to kad je CB morala da garantuje ovima za tim milijardama, ali mislim da je cifra negde upola od 9 rodjo.
Kako god. I bolje za ovaj narod. Leba se nema, a svi uzimaju kredite, lizinge, kurce palce. Zanimljivo je da ko je npr. uzimao tada kredite u dinarima verujem da je zaradio.
Islandski model je najbolji kako poprcati banke, ali za to treba jedan preduslov imati koji mi nemamo - da si drzava.
Kako god. I bolje za ovaj narod. Leba se nema, a svi uzimaju kredite, lizinge, kurce palce. Zanimljivo je da ko je npr. uzimao tada kredite u dinarima verujem da je zaradio.
Islandski model je najbolji kako poprcati banke, ali za to treba jedan preduslov imati koji mi nemamo - da si drzava.
Најбољи модел би био да су плате пратиле курс евра, или било које друге стране валуте. Код нас је проблем што је оре 7 година 35000 било 450€, а сада није ни 300.
Да је барем тако рађено, људима би далеко лакше било и са тим кредитима, овако, сви људи у кредитима су у проблему, јер су им рате везане за страну валуту, а плате нису. Постоји могућност да ће за пар година морати да дају више од целе плате за једну рату кредита, ако се овако настави.
Да је барем тако рађено, људима би далеко лакше било и са тим кредитима, овако, сви људи у кредитима су у проблему, јер су им рате везане за страну валуту, а плате нису. Постоји могућност да ће за пар година морати да дају више од целе плате за једну рату кредита, ако се овако настави.
- pustinjska lisica
Rođaci wrote:Ma ne izbegavam, to je za smejanje. Ako nije mogao da skupi ispravnih 6.000 potpisa, onda i ne treba da se kandiduje. Podmetanja ima, ali sve to je trebalo rešiti na vreme.
Radovan Jelašić je, kao guverner, govorio da se ne treba zaduživati u švajcarcima.
Voleo bih da Obradović oblazloži na temelju zakonskih normi svoja izlaganja.
Начело једнакости престација као једно од основних начела ЗОО.
Такође, ту је и клаузула rebuc sic stantibus.
У крајњој линији, не мораш бити правник па знати, да нужда закон мења, нарочито када је овако осетљива тема у питању.
Не могу интереси лихвара банкарских бити изнад интереса обичног народа, поготово јер је по Уставу, носилац суверенитета народ. Јес да је ово у пракси теоријско просеравање, али је као такво формулисано у Уставу.
Сам си навео пример Мађарске, где су кредитори и Влада поделили трошак конверзија, тако да државу није коштало 9 милијарде евра, већ упола. Дакле може, само је потребна воља, односно бити држава, а не протекторат као што смо ми.
На крају крајева, јес да није Србија, али је у питању земља, где влада најсуровији могући капитализам, САД. Ако су они могли да спасавају своја презадужена предузећа, која су својом неодговорном пословном политиком изазвала ову кризу, може и држава ове мученике кредитима у швајцарцима.
У реверу носим марамицу белу ја,
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.
марамица маркизет, мене воли цео свет
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.
Nexon wrote:Иначе се данас Радуловић изјаснио да је за педерске бракове и да педери имају право да усвајају децу. Само толико.
Као да би добијао новац из IPA фондова да се не изјашњава тако.
- gradski_boem
The best of 1958...
Хтео сам да питам Неизлечивог и још пар људи који ће гласати за Сашу Радуловића.Да ли вам је познато да је Саша Радуловић саветник амабасаде САД и NALED-а? Човек који се залаже да неолиберални економски модел поробљавања Србије од стране мултинационалних компанија и страних фирми не може никако да буде добро решење.
И какав је то аргумент ''на његовој листи се налазе стручњаци''...?!Прочитао сам списак тих стручњака летимично и поред сваког имена се у биографији наводи да је радио/ла у САД или да има неке везе са NALED-ом.Млађан Динкић и Божидар Ђелић су такође стручњаци, са престижних универзитета,међународно признати и видели смо шта се десило.Такви стручњаци су довели до савршенства испумпавање капитала и избегавање плаћања пореза на приход.Погледајте само шта се дешава са кабловским оператерима.
Ако...ако..нека само негују потрошачку културу..
''Капиталисти ће нам на крају продати конопац којим ћемо их обесити'' - В.И.Лењин
ja ne znam kako niste do sada primetili da je Nexon dusevni bolesnik.
Gradski_boem ti si bolesnik, dusevni al ajde
Meni ova iz Zavetnika lici na nekog dusevnog bolesnika
Хтео сам да питам Неизлечивог и још пар људи који ће гласати за Сашу Радуловића.Да ли вам је познато да је Саша Радуловић саветник амабасаде САД и NALED-а? Човек који се залаже да неолиберални економски модел поробљавања Србије од стране мултинационалних компанија и страних фирми не може никако да буде добро решење.
И какав је то аргумент ''на његовој листи се налазе стручњаци''...?!Прочитао сам списак тих стручњака летимично и поред сваког имена се у биографији наводи да је радио/ла у САД или да има неке везе са NALED-ом.Млађан Динкић и Божидар Ђелић су такође стручњаци, са престижних универзитета,међународно признати и видели смо шта се десило.Такви стручњаци су довели до савршенства испумпавање капитала и избегавање плаћања пореза на приход.Погледајте само шта се дешава са кабловским оператерима.
Ако...ако..нека само негују потрошачку културу..
''Капиталисти ће нам на крају продати конопац којим ћемо их обесити'' - В.И.Лењин
Ово да се пусти пред дневник
https://www.facebook.com/srpskedveri/videos/vb.218558234887480/995063283903634/?type=2&theater
https://www.facebook.com/srpskedveri/videos/vb.218558234887480/995063283903634/?type=2&theater
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...
-
Први програм, комедија
Ајде бре шта се ложите ко ће с њом на дуел, који је она фактор у политици. Бар да има иза себе неко бирачко тело па ајде.
-
Dobro vergla Milica! Jeste to identican program koji zastupaju i dveri ali je i nesto normalno i ni jedna stranka ne treba da ima monopol na taj program. Steta sto nisu zajedno pa da i ona udje u skupstinu.
Koliko smaraju voditelji sa pitanjima o finansiranju, a odgovori su naravno smesni
Koliko smaraju voditelji sa pitanjima o finansiranju, a odgovori su naravno smesni