Bande

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
fedayn

Re: Bande

Postby fedayn » Fri May 25, 2018 10:42 am

tesko da su oni bili borci protiv rasizma,cak sta vise oni su bili pripadnici ideologije crnog rasizma

Dok u sat i po dokumentarca imas ceo istorijat ''Black Guerrilla Family'' grupe.Ne znam na osnovu cega si zakljucio da je ''banda'' rasisticka?
BGF je militantno krilo Crnih Pantera (marksisticko-leninisticke organizacije) u zatvorskom sistemu.Zasto kazem da su BGF i Crni Panteri nasa braca iz perioda SFRJ?Pa zato sto u arhivi RTS-a imate dokumenatarac,sada ne mogu da ga nadjem prosle godine je prikazivan na drugom programu,negde iz perioda 80-ih,gde se govori upravo o Crnim Panterima i njihovoj anti-kolonijalistickoj borbi.Bob Dilan,Dzejn Fonda...itd brojno poznate licnosti su podrzavale njihovu platformu.Recimo Andjela Dejvis (koja je bila u NVO zaodbranu Dzordza Dezeksona i njegova intimna partnerka) prebegla je na Kubu i dobila azil od Kastra.Mislim da je jos ziva i brizljivo cuvana od kubanskih vlasti...Ti si verovatno pomesao ovu grupu sa ''New Black Panther Party'' koja uistinu jeste rasisticka organizacija ali ona nema veze sa BGF-om niti sa originalnim Crnim Panterima i njihovim osnivacima koji su se distancirali od njihovih stavova.
Jel sam u pravu?Mislio si na ''New Black Panther Party''?

Ajde da razvijem malo pricu,posto ja stvarno nemam nameru da pisem mnogo na ovoj temi vezano za bande,niti smatram da ima bilo cega korisnog i poucnog kod ove vrste grupacija,ali itekako imam nameru da pisem o grupacijama kao sto je BGF jer je platorma kojoj se vodim ANTI-BANDE u kazneno popravnim institucijama sirom sveta.

Kada kazem da je BGF useravala ove tri ostale grupacije u zatvorima,to sto pricam je itekako potkovano dokazima.
Da krenemo od pocetka osnivanja BGF-a.U zatvorskim sistemima (kao i nekad po osnovnim i srednjim skolama) licne i ostale nesuglasice su se resavale u dvoristima.Tako je jednom prilikom clan Aryan Brotherhood-a izazvao je koliko mi se cini Crnog Pantera W.L. Nolena na ruke.Kako je W.L. Nolen krenuo da ga razvaljuje od batina,zatvorski cuvar je sa kule pucao i usmrtio W.L. Nolena odlucivsi ishod tuce.Jbg kad su desnicari bili fer u tucama?! Mora da se pokaze da je arijevska rasa superiorna. :mrgreen:
Tada se Dzordz Dzekson i jos par BGF-a organizuju i u toku noci bacaju doticnog zatvorskog cuvara sa kule.Otuda i ovaj logo ''Black Guerrilla Family'' zmaj koji se obavija oko strazarskog tornja.

Image

Ostalo znate i naveo sam vam gore o krvavovom pohodu Dzordza Dzeksona gde je ubijeno i zaklano 7 zatvorskih cuvara.
Serija The Wire koju toliko pominjete ovde je o BGF grupi iako nigde nije eksplicitno navedeno.Tacno je da danas BGF ima kriminalno krilo (ne podrzavam) i striktno ideolosko krilo vodjeno idejma Dzordza Dzeksona koje ja zdusno podrzavam.Uostalom glavni glumci iz serije su nekadasnji clanovi (neki i sad BGF-a)...to je mnogo komplikovanija prica od obnicnog kriminala,radi se o citavim porodicama koji su bliski Black Power Movement-u.

fedayn

Postby fedayn » Fri May 25, 2018 11:19 am

Jos jedan dokaz da BGF nisu rasisti,odlicno saradjuju sa Dead Man Inc. ''korporacijom placenih ubica'' kada neki clan Arijevskog Bratstva udje u zatvor u drzavi Merilend.Napadaju ga odmah i epilog se zna...Ceo zatvorski sisem je njihovu Merilendu.Jeste da je dokumentarac sa ''Ganglanda'' ali mi se svidja jer clanovi korporacije placenih ubica ne skrivaju svoja lica.

Dead Man Incorporated (dokumentarac)

Kratak istorijat o bandi inspirisanoj revolucionarnom idejom militanata ’’Black Guerrilla Family’’, koja se bori protiv američke vlade, klerikalne zatucanosti, političkog establišmenta...

Dead Man Inc. je zatvorska banda sa ograncima u mnogim kazneno-popravnim ustanovana širom USA.Osnovali su Perry Roark i James Sweeney 2001/2002 u okviru ’’Korekcionog Odeljenja Maryland’’. Perry Roark je bio u jako dobrim odnosima sa zatvorskom grupom Black Guerrilla Family (BGF), koja mu je dala dozvolu da stvori ogranak belih zatvorenika,tako da je DMI osnovana kao organizacija koja ima za cilj da ujedini sve belce u zatvorskom sistemu.Broj članova je rastao velikom brzinom zahvaljujući Michaelu Quinn-u koji joj se pridržio radi lične sigurnosti.On je naime počeo da regrutuje svakoga ko bi izrazio želju da pristupi.James Sweeney je takođe smatrao da treba raditi na masovnosti a ne toliko na kvalitetu,jer je u broju ljudi video snagu jedne grupacije.

Članovi Dead Man Inc. često oslovljavaju jedni druge sa ’’DAWGS’’ (Dead Man Incorporated Against World Government ili ti DMI protiv svetske vlade) što je ujedno i deo njihovog programa.Mogu se identifikovati po tetovažama na kojima se nalaze psi i brojevima 4, 13 i 9 (4 =D , 13=M , 9=I) , kao i piramidom na kojoj se nalazi oko proviđenja.

Što se structure tiče hijerarhija je podeljena u nekoliko celina, a na samom vrhu se nalazi vrhovna komanda.To su osnivači DMI : Perry Roark,James Sweeney i Brian Jordan.Članovi DMI u svakoj ustanovi čine jedinicu. Jedinicama rukovodi komandant,nakon njega sledi poručnik, narednik na terenu, oficir zadužen za nabavku oružja i službenik zadužen za finansije.

Prvobitno Dead Man Inc. je delovala kao organizacija plaćenih ubica Black Guerrilla Family grupe,ali ubrzo počinju da nude svoje usluge i drugim bandama u borbi protiv rivala.To ih je uvelo u trgovinu drogom i ostalim kriminalnim radnjama putem kojih su učvrstili svoju snagu.Kako je broj članova počeo naglo da raste u okviru kazneno popravnih ustanova države Maryland, vlasti su smatrale da lidere treba razmestiti i u Louisianu,Texas i Floridu.Međutim time se banda samo proširila i u drugim krajevima.Postoje takođe informacije da je DMI svoje aktivnosti prenela i na ulice Baltimora.

Treba reći da je bilo mnogo preokreta i unutrašnih sukoba unutar same organizacije.Nekada čvrsta struktura počela je da se raspada što je prouzrokovao veliki broj neproverenih članova.Loši međusobni odnosi i takmičenje među ograncima doveli su do nasilja.Podsticaj interne podele leži i u neslaganju vrhovnih lidera o tome u kom pravcu treba banda da ide u narednom periodu.Perry Roark je mišljenja da organizicaija treba da se drži svog statuta i sarađuje sa marksističkom grupom Black Guerrilla Family,dok manji ogranak oko James Sweeneya zagovara prihvatanje ideje bele supermatije koja će ih približiti nacističkim bandama u zatvoru.

Dead Man Inc. ternutno ima šest jedinica u Baltimoru, jednu u Carroll Countyju i jednu Howard Countyju.Nedavno je vrhovno veće Baltimora podignulo optužnicu protiv 22 člana DMI zbog učestvovanja u zaveri i reketiranju preduzeća.Neki od njih se terete oko ilegalne distribucije lekova.Optužnica je vraćena 6. oktobra 2011 i otpečaćena nakon hapšenja 7 članova koji su pod istragom.Jedanaest ih je trenutno u pritvoru a čestvorica se brane sa slobode.

riper

Postby riper » Fri May 25, 2018 1:22 pm

Ovo su prilicno zanimljive stvari i dobar material sto je Fedayn postavio. Nemam trenutno vremena, tek cu od ponedeljka uspeti da se prikljucim ovoj temi. Moja zamerka je kod Fedayna sto sve dogadjaje na bilo kojoj temi pokusava da podredi sopstvenom pogledu na svet. Ovde postoje stvari koje su podlozne razlicitim interpretacijama.

BGF je banda u smislu da je osnovna delatnost kriminal. Nebitno sto je nastala kao ideoloska grupacija. Nije retko da u zatvorskim sistemima postoje bande ciji su koreni bili duboko ideoloski. Svaka zatvorska i vecina ulicnih bandi nastale su kao grupacije koje stite ili svoj kraj ili svoje sunarodnike (ako je u pitanju zatvor). Kako je moc u grupi mnogo veca, a samim tim i moguncnosti, te grupacije sve vise napustaju ideologiju a sve vise se bave kriminalom.

Jedna od najvecih brazilskih bandi, tacnije najveca banda u Rio de Zaneiru, Comando Vermelho (crvena komanda), nastala je kao levicarska grupacija od politickih i klasicnih zatvorenika koji su baceni u kazamat od strane vojne hunte koja je tada vladala Brazilom. Danas osim imena nista tu bandu ne vezuje za svoje marksisticke korene.

Meksicke bande poput Meksicke mafije i Nuestra Familia nastale su kao odbrambene skupine. One furaju onaj Aztalan fazon repatrijacije i preporoda Meksikanaca, i ponovnog osvajanja teritorija koje su danas SAD, ali one nisu politicke skupine, niti imaju realnu politicku agendu. Jedini ciljevi bande je da jacaju, da se sire i da zaradjuju lovu po svaku cenu.

Postoji pokret koji je nedavno krenuo medju pojedinim latino bandama, pre svega onim ulicnim, da preuzimaju odnosno da se vrate svojim korenima i da ponovo pocnu da vode brigu o krajevima u kojima obitavaju. Mnoge bande vec imaju onu socijalnu ulogu, odnosno da pomazu sirotinji iz kraja. Imate te momente koji su vidjeni recimo u seriji "Gomora", gde kamoristi daju deci neke poklone, pomazu one kojima je pomoc potrebna. Imate to i u raznim mafijaskim filmovima od Kuma pa na dalje. U brazilskim favelama neretko su lokalni narko bosovi ti koji pomazu sirotinju. Sada i jedan deo latino bandi zeli da kopira sistem koji ima mafija a koji podrazumeva da se sranja ne prave u sopstvenom kraju i da se ljudi koji nisu u prici izoluju iz svega toga. Jedni od prvih koji su to radili to je portorikanska banda "Netas" (Njetas), pojedini ogranci Latin Kingsa. Ali jos je daleko od toga da oni sada imaju neku blagotvornu ulogu u drustvu.

Kada su u pitanju Crni panteri oni zaista ne bi trebalo da se smatraju bandom. Imaju jasnu politicku agendu i akcije koje su usmerene na njeno ostvarivanje. Kada je izbila epidemija kreka 80ih godina u Americi, Crni panteri su bili ti koji su presretali dilere i unistavali drogu. Prema njihovim svedocenjima, policajci koji bi uhvatili dilera, tu drogu su vracali na ulicu drugim dilerima.

Uglavnom ovo jeste jedna slozena tema, uloga bandi u drustvu, osim one destruktivne uloge da se vidi koje su to pozitivne stvari (koliko god cudno zvucalo), koje one rade.

fedayn

Postby fedayn » Fri May 25, 2018 2:04 pm

Riperu smisao svih mojih upisa na forumu je stih iz pesme legendarne pank grupe SHAM 69 : ''All you kids black and white together we are dynamite''. ;)
Nema tu moje ili tvoje vodenice,vodenica je zajednicka.Komunizam kao pogled na svet dolazi od reci communis sto znaci zajednicki.Tako da ja ne trosim svoju energiju baveci se razlicitostima vec jedinstvom.

Ili po pitanju ove tvoje teme navescu ti konkretan primer - mene bande ili ''bande'' zanimaju samo ukoliko imaju socijalni,klasni i multikuturalni karakter,pa se na kraju iz svega toga stvori nesto pozitivno.

Ne znam da li ti je poznato da kad je Dzordz Dzekson organizovao Black Guerrilla Family,on je nastojao da ujedini sve zatvorenike bez obzira na rasu.Tako je npr. stupio u kontakt sa vodjama Mexican Mafie,a prica se da je legendarni osnivac Mexican Mafie Rudolfo Kadena upravo ubijen jer je smatrao da La Eme od sada treba vise da se bori za kulturnu emancipaciju latino-amerikanaca,da kriticki posmatra repreisvni sistem koji je tim istim Latinosima nametnuo okove,da se zblizava sa afro/americkom zajedniciom..itd.Sve to je imala i Nuestra Familia na samom pocetku,sindikalni pokret Cezara Caveza...itd (Izuzev Aryan Brotherhooda koji su bili i ostali nacisticki beli tupavci nesto poput Vendija) koji su uz pomoc americke drzave stalno podgevali rasizam.Pa kad je vladi USA bilo u interesu da se radnicka klasa u americi ujedini?Oni upravo i nastоje da da naprаve geta po rasnoj liniji (GETO i rasna podeljenost su cinjenica) dok se deklarativno zalazu za multikulturalizam.

Prema tome,ja nemam nikavu dilemu da je BGF danas dobrim delom narocito u Baltimoru (drzava Merilend) kriminalna grupacija,dok su na primer u Kaliforniji i Ouklandu vodjeni politickom pricom Crnih Pantera.La Eme i Nuestra Familia su isto tako mogli da budu progresivni,ali je sve to saseceno u korenu tako da su ostali najobicniji debili.

riper

Postby riper » Fri May 25, 2018 3:46 pm

Sa ovim tvojim upisom sam potpuno saglasan. I mene je, kada sam pokretaoovu temu, najvise interesovao taj socioloski aspekt, pre svega zasto zemlja poput SAD ima takav problem sa kolicinom ulicnom kriminala. I tu se vidi da sau koreni veoma duboki i da su razlozi razliciti.

O BGF sam najmanje znao jer sam najmanje citao. Dobro si popunio tu rupu. Velika snazna i uticajna banda. Nastala iz ideala sa velikim i plemenitim ciljevima, kao i najveci broj drugih bandi, ali danas cista kriminalna organizacija, po metodama i brutalnosti bez razlike u odnosu na ostale.

Opet postojanje BGF i stav da su oni kul jer su imali plemenite namere a da su Arijevsko bratstvo ovakvi ili onakvi, ne pije vodu. I Arijevsko bratstvo je nastalo kao odgovor belaca u kalifornijskom zatvorskom sistemu koji su cinili najmanji deo populacije u moru crnih i latino zatvorenika i kao takvi bili su lake mete predatora. DAkle i Arijevsko bratstvo bila je pre svega odbrambena skupina. Da bi nadomestili nedostatak u brojevima oni su morali to da cine povecanjem agresivnosti i surovosti. Zato su ostali najmanji u broju, ali najozbiljniji po sranjima koje preve.

Inace ni Arijevsko bratstvo ni derivati (Nazi low riders isl...) nisu klasicni ideoloski rasisti. Kako je jedan lik govorio, u zatvoru cim udjes, u zavisnosti od boje koze ti automatski pripadas odredjenom taboru. Nema neke agende o superiornosti belaca i slicno, vec su ti automatski crnci neprijatelji i deo latinosa (arijevci su pobratimi sa Meksickom mafijom, Nuestra Familia sa BGF). I jasno je da Arijevsko bratstvo nema neku ideologiju ili agendu koju gura. Oni su se profilisali za ubistva, pa ih i na slobodi angazuju u meksicki karteli i italinska mafija i mnogi drugi.

Dakle u zatvoru je borba za opstanak stvorila veliki broj bandi, zatvore bukvalno zovu inkubatorima bandi. Svaka ulicna banda, odnosno svaka ozbiljnija ulicna banda maltene trazi od svojih clanova da prodju tu zatvorsku skolu, jer se tako stice ugled na ulici.

Kada smo vec kod ideologije i bandi, mogao bi kao poznavalac situacije malo da pises o bandama koje su nastale u ruskim kazamatima i gulazima. Tamo je doslo do nekog hibridnog spajanja klasicnih kriminalaca koji su hapseni u vreme SSSR i politickih zatvorenika. Kako je i jednih i drugih bilo mnogo klasicni kriminalci u zatvorima su zestoko maltretirali politicke zatvorenike, koji su mahom bili ljudi iz intelektualnog miljea (politicari, pisci, novinari, doktori itd...). Onda kada su ovi poceli da se organizuju i uzvracaju, klasicni zatvorenici su im prisli i stvorile su se bande koje su u ono vreme dizale pobune po zatvorima. U tim pobunama stvarane su komune gde su klasicni kriminalci primali dokttrinu politickih zatvorenika. Naravno sve je to prestajalo kada je sovjetska vlast na kraju u krvi ugusila te ustanke. Malo je materijala i literature, Solzenjicin je nesto pisao o tome, pa ako nadjes neki dodatan info ili izvor informacije i naravno ako te interesuje, nabaci ovde.

fedayn

Postby fedayn » Thu Jun 14, 2018 11:41 am

riper wrote:Kada smo vec kod ideologije i bandi, mogao bi kao poznavalac situacije malo da pises o bandama koje su nastale u ruskim kazamatima i gulazima. Tamo je doslo do nekog hibridnog spajanja klasicnih kriminalaca koji su hapseni u vreme SSSR i politickih zatvorenika. Kako je i jednih i drugih bilo mnogo klasicni kriminalci u zatvorima su zestoko maltretirali politicke zatvorenike, koji su mahom bili ljudi iz intelektualnog miljea (politicari, pisci, novinari, doktori itd...). Onda kada su ovi poceli da se organizuju i uzvracaju, klasicni zatvorenici su im prisli i stvorile su se bande koje su u ono vreme dizale pobune po zatvorima. U tim pobunama stvarane su komune gde su klasicni kriminalci primali dokttrinu politickih zatvorenika. Naravno sve je to prestajalo kada je sovjetska vlast na kraju u krvi ugusila te ustanke. Malo je materijala i literature, Solzenjicin je nesto pisao o tome, pa ako nadjes neki dodatan info ili izvor informacije i naravno ako te interesuje, nabaci ovde.

Izvini Ripke bio sam nesto odsutan..Ne znam nista o ruskim bandama nazalost,ali imam nesto sto bi tebe i mene kao navijace Crvene Zvezde zanimalo.Ne znam da li si video ovaj moj post sa teme Italija o FK Crvena Zvezda Napulj:

http://srpskatribina.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=37&start=400

Istrazujuci dosao sam do zanimljivih stvari vezano za taj njihov napuljski kvart Skampiu za koji su na kraju ispostvilo da je uporiste italjanske mafije Kamore.U onom gore intervjuu kada sam pisao o navijacima italijanske Crvene Zvezde momci su naveli da je to klub radnicke klase,da se sami finansiraju,da neguju taj neki lokalni napuljski patriotizam i antifasizam,a opet sa druge strane postoji prica da lokalni fudbalski klub potpomaze upravo ta ljihova mafija iz Skampije Kamora,sto me je pomalo razocaralo jer onda sve pada u vodu.Ne mora da znaci da je istina i ja zaista zelim da verujem da su pravi klasno orjentisan fudbalski klub koji se zalaze za vrednosti za koje se i sam zalazem.Ne znam sta ti mislis o tome,mozda bi trebali ti i ja kao predstavnici Crvene Zvezde iz Beograda da otputujemo do Napulja i to proverimo.... :mrgreen: Evo i clanka o Skampiji na engleskom pa sam prosudi..

Scampìa

Scampìa is a modern suburb in the north of Naples. The population is about 80,000. The district lies in the far north of Naples. To the south are the suburbs of Piscinola-Marianella, Miano and Secondigliano.

History

Scampia was built as a bedroom suburb in 1960s. The area was mostly developed in the 1970s and 1980s, with huge, high-rise residential blocks, in particular after the 1980 earthquake with construction of housing for displaced Neapolitans.Huge apartment complexes, wide boulevards and a massive park were built, without commercial districts or entertainment venues.With over 50% unemployment, the area has a very high crime rate, with heroin and cocaine sold, and used openly, in the streets.

Large metal gates on some of the walkways and stairs in the blocks of flats have been put there, not by the council, but by the Camorra crime syndicate, so they can be locked by drug pushers as they flee the police.

Scampia was the territory of the Di Lauro clan, which controlled the drug trade, and most other illegal activities in the area. In 2004 a bloody gang war erupted in the area, the so-called Scampia feud, between the Di Lauro family, and a breakaway fraction, the so-called "secessionists".[5][6]

The death of an innocent woman, Gelsomina Verde, caused widespread public revulsion and led to a major crackdown by the authorities. She was abducted, brutally beaten in an effort to get her to disclose the whereabouts of a gang member involved in the feud, and finally shot in the neck. Her body was stuffed in a car that was set on fire.

Vele di Scampia

The Vele di Scampia (English: Sails of Scampia) is a large urban housing project built between 1962 and 1975 in the Scampia neighbourhood. It was named for the triangular shaped buildings, reminiscent of a sail, i.e. wide at the base, narrowing as they rise. They are similar to Marina Baie des Anges in Villeneuve-Loubet, France.

Built as a result of Law 167, which was passed in 1962, the Sails of Scampia were designed by Franz Di Salvo.They were part of a project which also included development of the city of Naples to the east, in Ponticelli. They best represent Di Salvo's style of architectural design. Di Salvo first designed low-cost housing in 1945. He worked in collaboration with other architects, to design the District of Cesare Battisti Poggioreale, which represented the paradigm of a "new way of thinking" about social housing.

After years of continuous design experiments, the task of establishing a large apartment complex in Scampia was entrusted to the Cassa del Mezzogiorno. The design followed the housing unit principles articulated by Le Corbusier for the design of public housing. He was influenced by the trestle structures proposed by Kenzō Tange. Di Salvo proposed a plan for the district which was based on two building types: a "tower" and "tent". The tower type provides the dominant impression of sails. The tower type buildings are provided with social centers, play spaces, and other community facilities.

Decline

Originally, the complex consisted of seven massive apartment blocks, and housed from 40,000 to 70,000 people, although a real headcount was never conducted. Three of the seven blocks have been demolished, but some 40,000 people still live in the damaged structures.[10]

The idea behind the project was to provide a huge public housing project, where hundreds of families could socialize and create a community. The design included a public transportation rail station, and a large park area between the two buildings. The planners wanted to create a small city model with large parks, playing fields, and other facilities.

However, various causes have led to what is now regarded as a ghetto. Right after the earthquake in 1980, many families in the area were left homeless. Many of these families without shelter started to occupy the apartments illegally. Tolerated and ignored by the government, more people started to occupy the buildings including criminals.

Things were made worse by the total lack of police presence, resulting in drug trafficking, illegal street racing, gangs, and fencing operations. The first police station for the area was established in 1987, exactly fifteen years after people began occupying the apartments.

In popular culture

Scenes from the movie Gomorrah were filmed in the neighbourhood.

The music video for French rap duo PNL's single "Le Monde ou Rien" was recorded in and around the neighbourhood.Another music video for the French rapper SCH's single "Gomorra" was recorded in the neighbourhood buildings.

Le Vele di Scampia is featured by poet and writer Emanuele Cerullo, a resident of one of the buildings. He describes through poetry the dreams and hopes of Scampia's adolescents, portraying a different view of living in this project than that depicted by the media.

Gerald Seymour's 2009 novel The Collaborator uses this housing project as the setting for its denouement.

fedayn

Postby fedayn » Thu Jun 14, 2018 3:20 pm

Ne znam sta ti mislis o tome,mozda bi trebali ti i ja kao predstavnici Crvene Zvezde iz Beograda da otputujemo do Napulja i to proverimo... :mrgreen:

Eto ti ga sad...ispostavilo se da imamo svoje ljude tamo u Skampiji.Ovaj drugi s leva se zove Stefan Andronovic i deo je tog njihovog sportskog kolektiva Stella Rossa Napoli. :D Ne verujem da je gost,pre bi rekao da zivi u Italiji,Napulju.

Image

Batke

Postby Batke » Thu Jun 21, 2018 12:35 am

Nikako da stignem da napišem neki post ali me je ipak Riper žacnuo svojim postom o Astecima i njihovoj kulturi smrti i žrtvovanju ratnika tako da već dugo planiram da napišem ovaj post.
Naime Asteci su imali svog boga smrti ili vladara podzemnog sveta. Podzemni svet se kod Asteka zvao Miktal. Njime su vladala dva božanstva. Glavni Bog podzemnog sveta se zvao Miktlantekltli. Tačnije kralj podzemnog sveta. On je predstavljen kao kostur ali sa velikim očnim dupljama i on se brinuo o dolasku ratnika u podzemni svet. Međutim on je imao i ženu koja se zvala Miktekasavatl. Miktekasavatl se najviše prestavlja kao ženski kostur bez očnih duplji i raširenih ruku ogrnuta ogrtačem. Ovde se već vidi paralela sa čuvenim kultom Santa Muerte o kome je riper ranije pisao. Mikteksavatal je takođe kao i Santa Muerte bila zaštitnica nesrećnih u podzemnom svetu kao što dans predstavlja Santa Muerte. Takođe za meksički festival mrtvih vezuju Mikteksavatl kao onu koja uvek svome mužu govori kako je ko umro jer je ona ipak majka smrti i ona je tu da mrtvima omogući da komuniciraju sa živima kroz taj festival.
Mnogi se sećaju moga posta o bandama Novog zelanda i istorije Maora.Međutim zaboravio sam da napišem da brutalnost njihovih bandi premašuje skoro sve druge bande sa istočne hemisfere. Već sam pisao o istoriji Maora kao jednom od retkih naroda koji su istrebili samu sebe iako su živeli u miru sa Britancima i njihovim kolonistima (srem nekoliko vrlo ozbiljinih incidenata da se ne lažemo, a neke od tih incidenata su presuđene u maorsku korist.) Pisao sam i tome kako su ti Maorski vojni pohodi bili ritualni pre nego što su došli englezi na njihovo tle. Naime cilj tih maorskih pohoda je bio zaboriti neprijateljske poglavice i ratnike i pojesti ih. I dan danas malo ljudi zna da su većina polinežanskih plemena upotrebaljavala kanibalizam kao ritualnu pobedu. Naime polinežani veruju da pored svog tela osoba ima i svoj duh koji je u telo ali je odvojen i on se zove Mana. (ljudi koji igraju DOTA će znati o čemu se radi :mrgreen: )
Mana je polinežanske kulture bila oličenje božanske sile i božanskog prava da poglavica vlada na određenim plemenom ili ostrvom. Mana se manifestovala kroz poglavicu kao sila bogova. Svaki poglavica koji je zarabio protivničkog ili bi ubio u borbi njegovo telo pojeo džigericu ili bi mu pio krv kao ritual uzimanja njegove Mane. Slično je bilo i Maorima na Novome Zelandu. Ta tradicija se prenela preko Crnih Pantera prve maorske bande na Džukele oje su takođe počelie da primaju Maore u svoje redove te su njihovi ratovi dobili novu dozu brutalnosti kakva se viđa samo u Meksiku ili San Salvadoru. Kao veliki poštovaci njihove kulture članovi pomenutih bandi su počeli još krvavije i brutalnije da međusobno ratuju. Sećam se izjava jednog novozelandskog pandura da kada je video izmasakrirano telo jednog od crnih pantera rekao da je od čoveka ostalo samo mleveno meso ada su pripadnici džukela koji su ga ubili i samo pojeli neke njegove delove tela.(Srce, jetru i delove mozga) Isto tako sećam se jednog lika iz džukela koji je mrtav ladan izjavio da je pojeo jebeni TAMPON ( :? ) od neke ribe koje bila na njihovoj žurci samo da bi joj uzeo takozvanu Manu.
Iako policija Novog Zelanda polako pritiska bande i nekako uspeva da ih drži pod kontrolom (Nema više toliko čestih obračuna) I ti malobrojni obračuni postaju sve krvaviji i krvaviji.
Raspad sistema PFC Ex Mali Batica.

riper

Postby riper » Thu Jun 21, 2018 10:37 am

Brate Fedayn kada pises bez namere da se svadjas milina je citati sto napises. Zbog posla ne stizem da se jos posvetim vise ovoj temi, a hteo sam da napisem neke stvari i o BGF i uopste.

Batke sada mene "isprovocirao" podsecanjem na Asteke i uvek zanimjivom pricom o Maorima. Moj kum ima neke prijatelje koji su arheolozi. Mladi momci, kopaju po Srbiji i imaju zanimljiv stav o nekim stvarima. Nekoliko njih zastupa cvrst stav da Asteci, odnosno sve te srednje i juzno americke civilizacije nisu bile toliko napredne kao sto se mi tripujemo. Inace oni se zgrazavaju onih nekih istorijskih dokumentaraca na Diskaveriju ili NG i slicnim televizijama.

Uglavnom njihov stav je da Asteci, Maje, Tolteci, Inke, nisu bili toliko napredni, izmedju ostalog sto se nijedno (ili skoro nijedno) njihovo otkrice ne koristi danas. Oni nisu znali sta je tocak, izmedju ostalog. Poznati su kao vrsni matematicari i astrolozi, sto je ok, ali materijalno nista nisu ostavili sto se i danas koristi. Sumerijci, prva priznata civilizacija, ostavila je i tocak i niz drugih pronalazaka. Mnoge anticke civilizacije su unapredjivale i razvoijale neku tehnologiju gde neki danasnji proizvodi vuku duboke korene. Najnaprednija civilizacija je mozda bila i kineska jer je broj stvari koje su izmislili Kinezi duzi od onog zvanicnog. Kinezi su pre vise hiljada godina imali i spagete i novine i barut i svasta, a mnoge stvari se danas pripisuju nekim zapadnim zemljama.

Da se vratim Astecima, Inkama, Toltecima i ostalima. Za njih sve vise smatra da su bili nadrogirani narodi. Njihovi bogovi, kako su predstavljeni, uvek su sa krupnim (naduvanim) ocima i vlaznim nosevima. Smatra se da su oni neki prikazi kolektivne svesti i stanja naroda. Ovo naravno nije potvrdjena teorija, danas bi bila cak smatrana rasistickom ili u najmanju ruku politicki nekorektnom. Uglavnom pod uslovom da je recimo tacno, lakse moze da se objasni tako opusten stav prema smrti, tako olako masakriranje zrtava i takve razmere pogibija.

Opet, to ponovo moze da se poveze sa danasnjim stanjem, gde su ti ljudi u stalnoj opasnosti od smrti, gde maltene zive sa njom. I to sve zna da utice na mentalitet naroda, svesno ili podsvesno.

Da napravim jednu paralelu sa nama Srbima. Mi smo kao narod takodje dugo u prisustvu smrti. Vekovima na ovim prostorima je mir samo kratak period izmedju dva rata. Skoro da nema generacija koja nije iskusila rat, ubijanje, razaranje proterivanje. Na mnoge nacine to se urezalo u nasu svest. Tako recimo nasu sklonost ka divljim zurkama, opusten nacin zivota, dosta pridavanja znacenja drustvu i druzenju i prisne familijarne odnose, objasnjavaju tim nekim podsvesnim strahom da vec sutra moze da izbije neko sranje i da sve to nestane, tako da se maksimalno koriste ti trenuci zivota u kojima se uziva. Suoceni sa konstantnim strahom da cemo nestati i kao pojedinci i kao narod, mi to neko vreme dok "cekamo", ubijamo tako sto cemo se iziveti maksimalno. Nadam se da kapirate sta sam hteo da prenesem.

riper

Postby riper » Mon Jun 25, 2018 2:03 pm

Dok se ne zavrsi Mundijal da ne smaramo ovom temom. Cisto da ostane malo aktivna, u meksickom gradu uhapseni svi pripadnici policije zbog ubistva politicara. Malo sta iz te zemlje moze da nas iznenadi, ipak, u citavom tekstu mene je bez reci ostavila cinjenica (ukoliko je tacna), ubijeno vise od 100 politicara uoci lokalnih izbora koji su 1. jula. Ako lepo tumacim tvit koji je na kraju teksta koji sam posavio u pitanju je 116 politicara.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1409878

suburban rebel

Postby suburban rebel » Mon Jun 25, 2018 5:11 pm

Riperu, da li si citao Mikrobe, puske I celik?

riper

Postby riper » Mon Jun 25, 2018 8:48 pm

Brate, nisam, ali sada sam malo proguglao i vidim da je prilicno zanimljivo stivo koje bi mi itekako leglo. Pokusacu negde da ga skinem. Ako si citao, baci neke zanimljivosti.

suburban rebel

Postby suburban rebel » Tue Jun 26, 2018 2:26 am

Zapravo nema nikakve veze sa bandama, pa ne bih sirio pricu, ali me je tvoj post o americkim civilizacijama podsetio na nju. To je kultna knjiga koja govori o geogafskim, pa samim tim i ekonomskim faktorima u razvoju razlicitih ljudskih drustava i potpunosti dekonstruise rasizam. Autor postavlja pitanje zasto su bas Evropljani porobili ostale narode i zasto su oni bas imali glavno oruzje za to, mikrobe, puske i celik. Mene sama knjiga jako podseca na tvoj stil pisanja jer je pitko, sa mnogo argumenata i fantasticnih primera. preporuka svima

Кудрави Гаучос

Postby Кудрави Гаучос » Tue Jun 26, 2018 1:45 pm

riper wrote:Da napravim jednu paralelu sa nama Srbima. Mi smo kao narod takodje dugo u prisustvu smrti. Vekovima na ovim prostorima je mir samo kratak period izmedju dva rata. Skoro da nema generacija koja nije iskusila rat, ubijanje, razaranje proterivanje. Na mnoge nacine to se urezalo u nasu svest. Tako recimo nasu sklonost ka divljim zurkama, opusten nacin zivota, dosta pridavanja znacenja drustvu i druzenju i prisne familijarne odnose, objasnjavaju tim nekim podsvesnim strahom da vec sutra moze da izbije neko sranje i da sve to nestane, tako da se maksimalno koriste ti trenuci zivota u kojima se uziva. Suoceni sa konstantnim strahom da cemo nestati i kao pojedinci i kao narod, mi to neko vreme dok "cekamo", ubijamo tako sto cemo se iziveti maksimalno. Nadam se da kapirate sta sam hteo da prenesem.

Али већ сутрадан, све је опет било по старом, јер касабалије не воле да памте зло и не маре да брину бригу унапред; у крви им је сазнање да се прави живот састоји од самих затишја и да би лудо и узалудно било мутити та ретка затишја, тражећи неки други,чвршћи и сталнији живот кога нема.

Ово је из На дрини ћуприја, урезало ми се до дан данас и тачно илуструје то што си написао.
Имао сам шарм милионера и гестове правог каваљера!

МГП

Postby МГП » Tue Jul 03, 2018 7:46 pm

Malo sam danas čitao o Jalisco New Generation Cartel, navodno su preuzeli ulogu najsurovijeg u Meksiku. Nastali na sličan način kao Los Zetas, obezbjeđivali pošiljke droge drugim kartelima pa se osamostalili. Ako ko zna nešto više o njima neka baci koju. Smrtni neprijatelji su postali Zetasima, a i mnogim drugima su objavili rat.

P.S. Naletio sam danas na ovaj snimak o njima, brutalan je i mučan, ko ne može da gleda svašta neka ne otvara.
http://www.bestgore.com/beheading/cjng- ... nd-mexico/

lost&found

Postby lost&found » Wed Jul 04, 2018 9:06 pm

Nemojte bre da kacite ove stvari ljudi...

idemoo

Postby idemoo » Thu Jul 05, 2018 10:12 am

Ау јебем ти живот. Као прасиће да коље

riper

Postby riper » Thu Jul 05, 2018 10:58 am

I posle se covek pita u cemu je razlika od onih manijaka iz ISIS-a i ovih psihipata. Broj mrtvih se ne razlikuje dramaticno, po surovosti rekao bih da karteli prednjace cak i nad islamskim fanaticima. I to u zemlji sa jakom katolickom crkvom, gde se i dalje smatra da vaze neki jaki porodicni odnosi i slicno. Kako ljudi postanu ovakve zveri.

Tilt

Postby Tilt » Fri Jul 06, 2018 11:41 am

:mrgreen:

riper

Postby riper » Tue Jul 10, 2018 12:53 pm

Kako sam pratio malo dokumentarce i svakodnevne vesti, postoje neke slicnosti koje postoje kod dela americkih bandi, pre svega latino bandi u SAD i islamske migracije u Evropi.

Ovde pre svega pricamo o DRUGOJ GENRACIJI, dakle ne o onima koji u SAD ili Evropu sada dolaze, niti o onima koji su dosli ranije, vec deci migranata, koji su rodjeni i koji su stanovnici SAD ili neke od zemalja Zapadne Evrope.

Zasto je ova generacija vazna, pa zato sto se iz nje regrutuje najveci broj ljudi za bande u slucaju SAD, odnosno za razne islamske ekstrmne organizacije u Zapadnoj Evropi.

Danas je paznja medija zapadnih okrenuta ka masovnom prilivu migranata, a u potpunosti se zanemaruju cinjenice da su najveci broj teroristickih napada na teritoriji Evrope izvrsili ljudi koji su rodjeni u tim zemljama, dakle potomci migranata, rodjeni englezi (islamske veroispovesti), rodjeni belgijanci francuzi itd... Jako se malo posvecuje paznja sta je to sto je dovelo do toga da neko ko je rodjen u toj zemlji, za nekoliko nedelja verske indoktrinacije, postane spreman da ubija zemljake u zemlji u kojoj je rodjen, zarad alaha.

U slucaju SAD, postoji ozbiljno pitanje, zasto se iz latino populacije tako lako regrutuje u bande.

I SAD i Zapadna Evropa, na papiru su najliberalnije zemlje, daju podjednaku sansu svima, posebno to isticu kada nama divljim balkancima objasnjavaju kako su oni maksimalnom tolerancijom sredili stanja u njihovim zemljama. Dakle gde je to zapelo.

Kako sam gledao neke od dokumentaraca i kako sam citao tekstove, recimo za SAD govore da su „Pachucos“ pretece mnogih danasnjih meksickih bandi. Pachucos je termin koji je sirok, a u nekoj od interpretacija on oznacava generaciju, odnosno Meksikance koji su rodjeni u SAD, a koji su izgubili korene sa maticom (Meksikom) a koji se nisu uklopili ni u americko drustvo, koje je tamo 20ih i 30ih godina proslog veka bilo veoma rasisticki nastrojeno.

U toj krizi identiteta oni su stvarali neki svoj sopstveni identitet i osecaj pripadnosti. Stvarali su sopstvene komune, ekipe, soptveni sleng, nacin oblacenja, to je bio njihov odgovor na situaciju u kojoj su se nasli. Kasnije je nastala i „zoot suit“ kultura ovekovecena tim ekstravagantnim zoot suit odelima. To su bila ta prva mangupiranja, stvaranje bandi, ne u smislu kriminala, vec ekipe za druzenje. Meksikanci ih nikada nisu smatrali svojima, dok se ovi nikada nisu smatrali Amerikancima. Isli su uvek protiv zvanicne kulture, bili su bukvalno kontrakultura u tom nekom puritanskom predratnom obrascu. Posebno su dosli na udar tokom rata kada im na pamet nije padalo da se zrtvuju za SAD, zemljom kojom nisu smatrali svojim domom, a sto je izazivalo poseban gnev Amerikanaca koji su sluzili u Drugom svetskom ratu.

Poznati su zoot suit riots, neredi u Los Andjelesu, koji su izbili nakon sukoba americkih mornara i meksicke mladezi, a stalni sukobi su bili i u drugim veliki lukama gde su bili americki mladici koji su se borili u ratu i mladi Meksikanci koji su bili totalno nezainteresovani.

Dakle iz spleta raznih okolnosti rasla je citava jedna genracija, klinci ciji su se roditelji doselili iz Meksika u sredinu koja ih nije prihvatila i koja je imala prilicno negativan stav prema njima. Upuceni jedni na druge nasli su odgovor u stvaranju kontrakulture koja je kasnije iz Pachucosa prerasla u Chikano kulturu. Prve skupine koje su bile okupljene oko moto klubova i slicnih stvari bile su pretece mnogih ulicnih bandi. Ali tek rastom Meksicke mafije u kalifornijskim zatvorima, taj „gang culture“ je uzeo maha medju tom populacijom.

Slican put su presle i portorikanske i kubanske bande. Mladez koja je rodjena u zemlji koja ih nije smatrala svojima, a gde sa zemljom iz koje su roditelji dosli nisu imali nikakvih dodirnih tacaka stvarali su sebi soptvenu realnost.

U slucaju Evrope moze se reci da su stvari donekle iste. Ipak, napisacu prvo jednu bitnu razliku. Istorija emigracije u Americi je prepuna nasilja, gde su one grupe koje su uhvatile korene zestoko branile svoje pozicije u odnosu na ostale. Holandjani, Nemci i Englezi u odnosu na Irce, Irci u odnosu na Italijane, Italinani i Irci u odnosu na istocne evropljane, svi zajedno u odnosu na crnce, a kasnije i na latinosr.

U danasnjem vremenu lakse ce biti belom migrantu da se uklopi u americko drustvo nego crncu ili latinosu. Jednostavno, sve bele nacije su postale deo americkog drustva vrlo brzo nakon Drugog svetskog rata, ostali nisu.

Ipak, u zapadnoj Evropi nije bas tako. Nemam licnog iskustva, ali po onome sto sam pricao sa prijateljima koji zive tamo, sto cujem u razgovoru sa ljudima, jedan nemac, sved, francuz, englez, italijan, nikada te nece prihvatiti kao sebi ravnog. Mozda nikada nece reci protiv tebe, ne postoji zakon koji bi ti, ukoliko si tamo legalno, nesto diskriminsao, ali postoji ona prirodna diskriminacija koju nose sa sobom. Jednostavno za njih si uvek stranac pa makar se rodio tamo.

Situacija sa africkim i migrantima sa Bliskog istoka verujem da je jos gora. U smislu oni ce ti dati socijalnu pomoc, imaces priliku za posao, ali realno, nikada neces u potpunosti biti deo tog drustva. A kako nisi deo drustva, generacije posebno koje su tamo rodjene, nikada tu zemlju nece osetiti kao svoju.

Tako je i u zapadnoj Evropi narasla jedna citava generacija maldih nemaca, italijana, engleza, francuza, svedjana, koji su to samo u pasosu. Ti mladi koji su dosli sa severa Afrike, iz Somalije, Bliskog istoka ni sami sebe ne smatraju delom tog drustva i te drzave. Zato je i dovoljno malo samo da te u nekoj ekstremnijoj dzamiji indoktriniraju i ti si vec potencijalni terorista.

U krajnjem slucaju ti si problem u smislu da ces kao u Engleskoj da sprovodis serijat u tvom delu grada suprotno svakom realnom zakonu te drzave, ili ces ko u Rikenbiju u Stokholmu da imas svoju komunu gde sprovodis ono sto ti padne na pamet.

Da neko ne misli da je ovo sada velika kritika zapada sto nisu prihvatili male jadne migrante, ovo jeste kritika toga da su oni prihvatali i glumili ludilo totalno nespremni da ih totalno integrisu u drustvo. Osnovni razlog tome je sa jedne strane ogromna razlika koja postoji u kulturama i prirodna netrpeljivost koja postoji. Ovde ne govorim samo o rasizmu zapadnjaka, vec i o rasizmu i sovinizmu ovih doseljenika.

Ovo sa jedne strane i jeste cena koja se placa tom nekom privrednom razvoju gde ti je potreban stalan priliv radne snage, posebno kada zapadna drustva imaju ogroman pad nataliteta vec decenijama. U prevodu treba im neko da im cisti WC-e, ulice, da radi sve te manuelne poslove koje su gradjani tih zemalja da kazemo prerasli.

Smatram da ne postoji neka formula gde neko moze da integrise ogroman broj ljudi koji se koliko juce doselio u drugu drzavu. Ovde su u pitanju ogromni kulturni sokovi i za domace nacije ali i za doseljenike. Ipak, ako se neko doselio zato sto je bezao od rata i siromastva, njegovo dete je to koje ce biti ranjivo sa izgubljenim identitetom, koje ce utehu naci u nekoj vrsti kriminala ili verskog fanatizma.

Na kraju neki opsti zakljucak sto se mene tice je da su zapadna drustva i drzave apsolutno zasluzile sve sto im se desava i sto ce im se tek desavati. Ko od danas prognozira situaciju u narednih 10, 20, 50 godina, da li zaista moze da vidi neku harmoniju na zapadu ili je realnije da tamo bude neki haos manjeg ili viseg intenziteta u odnosu sa novom migracijom.

Return to “Само опуштено”