Душевна болница

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
Далтон

Re: Душевна болница

Postby Далтон » Mon Apr 02, 2018 6:59 pm

Zar mora da se potamani pola šume da bi se pila rakija i uživalo u tom kotliću i druženju? Pošto se krećem često po Jevropi i kadkad odem do slovenije/češke/austrije. Jesi li obraćao pažnju malo po njihovim atarima koliko ima srndaća i koliko je lepo videti svu tu divljač i ptice tamo. Primeti se da država živi i da je puna životinja. A kod nas... kao kuga da vlada. Sve poubijano i potamanjeno. Puca se u sve što se kreć na 4 noge.
Ne kažem da je svrha isključivo druženje ali može i da se sve to radi na drugi način. Da se malo sačuva i to jadi što je preostalo.
(Street Force / Curva Orientale)

Мићара

Postby Мићара » Mon Apr 02, 2018 7:33 pm

Наравно да је криволов проблем код нас, али за то нису крива ловачка друштва, баш та ловачка друштва се и боре против тога. И подпомажу поновно насељвање дивљачи код нас, то је био огроман проблем задњих 10 година, али полако ситуација и популација дивљачи се враћа у нормалу, проблем су биле а и дан данас су пестициди и разне отровне супстанце којима се пршће воће и поврђе и самим тим трујемо животиње у природи којима је то извор хране. У праву за европу, и слажем се да је лепо видјети дивљач поред пута и не само поред пута него и у шетњи до воћњака...
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...

Пирамида

Postby Пирамида » Thu Apr 05, 2018 9:30 am

Зна ли неко нешто о овом обичају ?
Image
Офсајд слепче!

prcko

Postby prcko » Thu Apr 05, 2018 9:55 am

Ja sam vidjao to po svadbama. Idu od coveka do coveka sa kolacem, ti kao otkines malo i stavis kintu. Ogavno.

Rođaci

Postby Rođaci » Thu Apr 05, 2018 12:05 pm

riper

Postby riper » Thu Apr 05, 2018 12:09 pm

Imas vise tih fora, neko ide sa pogacom, na nekim svadbama mladoj skinu cipelu pa cipela kruzi a svatovi treba da kite. Sto je najgore, oni najbezobrazniji domacini svadbi znaju da tako puste mladinu cipelu ili pogacu nekoliko puta tokom noci i svi prisutni moraju da ubacuju kes. Jedan moj burazer bio kum na svadbi i uvalili mu mikrofon da cita ko je sta doneo, kao iz one reklame sa Nenadom Jezdicem za Lav pivo. Ovaj odjebo hteo da napusti svadbu, na kraju dali nekom drugom da cita.

Znam da se ovo vezuje samo za neke ruralne svadbe, ali tih retardiranih obicaja ima svuda, samo je pitanje koliko ce se toga gde primeniti. Kod naseg drugara sa kojim smo odrasli na ispracaju, kada smo ulazili u restoran, njegov cale i komsija postavili sto na ulazu i trazili da od svakog ko dodje da preda koverte sa lovom. Oni onda to otvore, napisu od koga je i upisu cifru. Pred nasim ocima covek vodi evidenciju ko je koliko doneo njegovom sinu za ispracaj.

Da ne govorim tek oko sahrana, mislim da knjige mogu da se napisu.

prcko

Postby prcko » Thu Apr 05, 2018 12:52 pm

riper wrote:Kod naseg drugara sa kojim smo odrasli na ispracaju, kada smo ulazili u restoran, njegov cale i komsija postavili sto na ulazu i trazili da od svakog ko dodje da preda koverte sa lovom. Oni onda to otvore, napisu od koga je i upisu cifru. Pred nasim ocima covek vodi evidenciju ko je koliko doneo njegovom sinu za ispracaj.

Ovo je brate klasika, jedino je neobicno sto mu je to cale radio, obicno se taj posao poveri nekom komsiji ili rodjaku.

čompika

Postby čompika » Thu Apr 05, 2018 12:57 pm

Pa svadbu gomila ljudi i pravi radi zarade, ne znam šta se čudite. Jeste bezveze, al tako je.

pertla

Postby pertla » Thu Apr 05, 2018 1:18 pm

prcko wrote:
riper wrote:Kod naseg drugara sa kojim smo odrasli na ispracaju, kada smo ulazili u restoran, njegov cale i komsija postavili sto na ulazu i trazili da od svakog ko dodje da preda koverte sa lovom. Oni onda to otvore, napisu od koga je i upisu cifru. Pred nasim ocima covek vodi evidenciju ko je koliko doneo njegovom sinu za ispracaj.

Ovo je brate klasika, jedino je neobicno sto mu je to cale radio, obicno se taj posao poveri nekom komsiji ili rodjaku.

Ja ovo nikad nisam doziveo a mislim i da prvi put cujem.nema sanse da bih usao na tu svadbu
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

riper

Postby riper » Thu Apr 05, 2018 1:27 pm

U ovom slucaju je bio ispracaj u vojsku. Lik sa kojim se druzimo, rodjen i odrastao na Vracaru. Mi smo bili sokirani.

јахач магле

Postby јахач магле » Thu Apr 05, 2018 1:27 pm

pertla wrote:
prcko wrote:

Ja ovo nikad nisam doziveo a mislim i da prvi put cujem.nema sanse da bih usao na tu svadbu

Има разних варијанти, на списку упишу нпр. под бројем 45 Пертла, исти број упишу на папирић који залепе на твој коверат и терај даље.
...Сијају звезде као очи конобарице...

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Thu Apr 05, 2018 1:51 pm

Раније је био обичај да младенци или лик који иде у војску у једном делу вечери крену са чашичоцом ракије и иду од човека до човека, а ликови попију ракију, честитају и дају неку лову. Колико видим тога у последње време нема, јер су коверте све присутније, што је много боље него да младенци добију 18 миксера. Ипак никад нисам присуствовао весељу где се чита ко је колико донео или се пребројава на улазу, ја сам мислио да то постоји само код Цигана. :mrgreen:
...Гладан и крвав је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

Rođaci

Postby Rođaci » Thu Apr 05, 2018 1:56 pm

ja to doživeo u Čačku
dođeš u salu, na ulazu sede kuma i, čini mi se, dever, i zapisuju ko je koliko doneo

prcko

Postby prcko » Thu Apr 05, 2018 1:57 pm

pertla wrote:Ja ovo nikad nisam doziveo a mislim i da prvi put cujem.nema sanse da bih usao na tu svadbu

Za svadbe u Sumadiji od 200-400+ ljudi , to je skroz uobicajna scena. Obicno budu dva stola, sa jedne strane mladozenjin, sa druge mladin. Ako se donese poklon umesto kesa, stave te u svesku pod nekim rednim brojem i napisu poklon, a na sam poklon zalepe nalepnicu sa tim brojem. Bedak je sto se otvaraju koverte a obicno se formiraju redovi, pa je ceo proces prilicno transparentan. :roll: Posle ostaju te sveske i kad te neko od gostiju pozove na svadbu posle par godina, ti tacno znas koliko si "duzan".

riper

Postby riper » Thu Apr 05, 2018 2:00 pm

Kakvih sve obicaja ima i za veselja i za sahrane, nama kao narodu treba dijagnoza da se pise. Ipak, najludje stvari mi je opisivala koleginica sa faksa, vahinja ili kako kazu vlajna, sta se sve radi tamo po istocnoj Srbiji. Ovi vlasi sto su po inostranstvu sva slavlja (svadbe, rodjendani, punoletstva itd...) prave striktno u letnjim mesecima kada dodju u Srbiju. Razlog tome je naravno taj sto oni na tim proslavama moraju da pokazu svu raskos i da se popisaju svima u facu koji misle da su bolji ili bogatiji od njih. Kevu ti jebem kakve su to ludacke price to nije normalno.

Inace ovo oko poklona, postoje obicaji gde sami gosti napisu vrednost poklona. Cak i ako je kupio mikser, TV ili nesto trece, cena se zalepi na kutiju. To je da domacin slavlja zna koliko mu je gost platio poklon kako bi, kada on bude gost na tom veselju, ne donese manje vredan poklon. Inace nije to neka teska vukojebina, o ovome sam cuo da se dogodilo u Mirijevu.

A ortak sto je bio na svadbi negde u Srbiji, pod satorom naravno. Kaze sator je otvoren, gosti sede, a ostali stanovnici u tom selu stoje sa strane i gledaju. Kada vide slobodno mesto oni sednu i goste se. To je normalno, to se od njih i ocekuje, zato je i otvoren sator, samo cekaju svoj red. Navodno domacin tako ispostuje svoje komsije. Ortak kaze, nije mogao da se opusti dok jede, ono, kao da je u menzi gde treba da pozuri da napravi mesta za drugi.

Кудрави Гаучос

Postby Кудрави Гаучос » Thu Apr 05, 2018 2:15 pm

Свадбе су саме по себи веома мучна дешавања. Па да л имо ове наше љомбераније са гласачким комисијама, да л били западњачки једнорози који прде дуге испод белих сунцобрана на гарден партију.. исто ти се вата. Пробе за даћу, обрни окрени.
Имао сам шарм милионера и гестове правог каваљера!

Rođaci

Postby Rođaci » Thu Apr 05, 2018 2:21 pm

riper wrote:Kakvih sve obicaja ima i za veselja i za sahrane, nama kao narodu treba dijagnoza da se pise. Ipak, najludje stvari mi je opisivala koleginica sa faksa, vahinja ili kako kazu vlajna, sta se sve radi tamo po istocnoj Srbiji. Ovi vlasi sto su po inostranstvu sva slavlja (svadbe, rodjendani, punoletstva itd...) prave striktno u letnjim mesecima kada dodju u Srbiju. Razlog tome je naravno taj sto oni na tim proslavama moraju da pokazu svu raskos i da se popisaju svima u facu koji misle da su bolji ili bogatiji od njih. Kevu ti jebem kakve su to ludacke price to nije normalno.

na Tjubu ima toga k'o blata
sve vrh snimci

ali ništa bolji nisu ni naši čobani
čim vidiš Radoša Bajića negde, odmah znaš da je to teški primitivizam i stoka na sve strane

Last edited by Rođaci on Thu Apr 05, 2018 2:24 pm, edited 1 time in total.

CamoSurprise

Postby CamoSurprise » Thu Apr 05, 2018 2:22 pm

Zajebavate da se niste sa tim sreli?
Pa ok, nalepnica na poklon je normalno, da imas evidenciju sta ti je ko doneo. Glupo je sutra da odes sa kompletom kineskih casa, kod drugara koji ti je doneo 100 jura. Sad baš to da to radi neko iz uže rodbine i da se čita, nisam prisustvovao.
Bio sam i na takvim slavljima sa nazdravljanjem i darivanjem, to na krštenju. Eksiraš rakiju, kažeš zdravicu i daruješ dete...i tako svaki gost.
Bio sam na ispraćaju sa slikom budućeg vojnika u prirodnoj veličini u čelu šatre, a sve se dešava dok je čovek u vojsci. Znači ni kad je kretao, ni kad se vratio, nego negde posle 2-3 meseca vojske, samo da se uzme kinta.
Generalno tih stvari za izbijanje kinte ima dosta, posebno ako ste u nekoj funkciji, tipa kum, dever, barjaktar...
Jednom kod drugara na svadbi, mi došli ekipno, smestili se, krenula cuga, klopa, kad u neko doba dolazi mlada i donosi nam kafu svima. Mi se zgledamo, što ona donosi, jel nema konobar, ja još ni ne pijem kafu...ostavi to ona, promuva se malo i ode. Tek posle snimimo da se ta kafa koju mlada donese plaća.
Još neki tipovi izbijanja kinte...
Kupovina i cenkanje oko mlade...ok mi smo na našoj svadbi napravili foru od toga, ali ima slučajeva gde bude svađe i debelog šurenja.
Cipelu kradu, to jest mlada se obično nekom od svoje familije izuje - dever plaća i to ga ošure.
Barjaktar plaća, ako mu skinu jabuku. Drugar znao za foru, klinka mu neka ukrala jabuku, on kao ok, evo 200 dinara za čokoladu. Mala počela da se buni, ovaj poneo kilu jabuka, uzeo drugu i stavio na barjak, problem rešen.
Šurenje za slike se podrazumeva. Još ima onih bezobraznih fotografa, slika te u svakoj pozi, ulaziš, ljubiš se, jedeš... i donese ti sve te slike. Jednom na nekoj svadbi fotograf bio baš taj tip, bezobrazan - uvaljivač, ljudi se snebivaju svi, ali uzimaju slike. Donese meni slike, rekoh - ok, daj ovu gde smo mi porodično sa mladencima, ostale vrati. Ovaj zinuo...posle i drugi ljudi počeše da mu vraćaju slike.
Roman može oko tih običaja i doživljaja sa svadbi.
Gilajdza RIP

riper

Postby riper » Thu Apr 05, 2018 2:36 pm

Da, jabuka na svadbi. Lep obicaj koji podrazumeva da imas vatreno oruzje sa sobom. Kada se zenio, ovaj ortak kojeg sam pomenuo da je cale uzimao kintu na ulazu za ispracaj, mlada iz Ledina. Nisu se dogovorili da ce biti jabuka. Mladin cale zakacio na zastavu, a to na terasu kuce i trazi da se obori. U svatovima samo jedan ima utoku i nesto kao puca, naravno pogadja kurcinu. Pola sata se prepirali, cak se i posvadjali buduci prijatelji, sve zivo kasni i crkva i opstina, mladin cale ne popusta. Onda neki burazer od tog naseg ortaka, kao usunjao se unutra, popeo i skinuo zastavu, eto da ispuni formu. Onda se jos nekih 15 minuta prepirali burazer od mlade i dever oko kupovine mlade. Kao sve zajebancija, na kraju mladinom burazeru mislim da je negde oko 50 evara iskesirao. Mi se krstili i rukama i nogama kakve dijabole svi kolektivno.

Ali najjace obaranje jabuke je bilo na svadbama i ispracajima u selu 90ih godina. Selo mi je blizu hrvatske granice, pa je tokom ratova bilo bas dosta vojske. Kada vide neko veselje rezervisti banu, budu do jaja docekani jer ljudi su voleli vojsku. Onda krecu da pucaju iz kalasa. I dalje se cudim kako tih godina nije bilo mrtvih.

Улични ратник!

Postby Улични ратник! » Thu Apr 05, 2018 2:46 pm

Ne znam što se svi toliko čudite,pa mi smo ubedljivo najprimitivniji narod u Evropi dobro možda su Šiptari gori od nas po tom pitanju. Ajd razumem ja i neku zajebanciju oko običaja ali da se neko mrtav ozbiljan loži na običaje u 21.veku ne mogu nikako. Zašto smo toliko zatucan narod mi neće biti jasno ni za 30 godina,zašto smo tolike salječine u svakom smislu te reči...

Return to “Само опуштено”