Занемарујем тактику wrote:Све оно што је било лепо и корисно у старој вери наставило је да живи кроз хришћанство, хришћанство је Србима дало државотворност, да није било хришћанства остали би само скуп племена.
Pravo hrišćanstvo je nestalo poodavno sa ovih prostora, još onomad kad su rani hrišćani potamanjeni a iz Novog Zaveta izbačena sva jevanđelja koja su navodno bila jeretička. Dakle, Crkva kao institucija je sjebala hrišćanstvo, razni patrijarsi, vladike i u greh ogrezli sveštenici. Dok se Srbi ne oslobode takvog parazitskog hrišćanstva nećemo moći da napredujemo i biće nam isto vako kako nam je danas. Džaba država, džaba sve ako na vlasti imaš jednu takvu organizaciju kakva je SPC. Ali to nije samo naša boljka. Isto, pa može se reći i mnogo gore je u Grčkoj, gde zvanična grčka pravoslavna crkva progoni ne samo Zilote, nego i Starokalendarce, a to ne pričam napamet no znam, jer je moja tetka tamo pristupila Starokalendarcima, doduše u početku najviše zbog kalendara koji se poklapa sa našim, a kasnije i zbog toga jer je uvidela kakve kajle i dvorove imaju grčki obični sveštenici, a da ne pričamo o vladikama i tako tim moćnim figurama. Pa bre naš Sveti Sinod, i oni džipovi i sva bahata ludila, pa to je mala skromna bogougodna monaška zajednica u odnosu na to šta rade popovi vamo po severu Grčke. Tamo kad odeš u crkvu za neki praznik, pa to su gospođe na štiklama, to je zlato, srebro, frizure, to se oblači za crkvu ko da ide na svadbu il' u klabing. Moja tetka ide u tu zvaničnu crkvu samo kad je imendan njenom suprugu, da ispoštuje svekrvu, i pošto se oblači skromno ovi je gledaju ko da je sa marsa pala, u fazonu pa gde's to pošla tako odevena ko klošarka? A da ne pričam o monopolu na prodaju sveća, pa to je klasično udaranje reketa, ako ne kupiš od njih ne možeš ni da zapališ u njihovoj crkvi.
Ako se ovi naši ponašaju ko banda uterivača dugova (dođe mi na babinu sahranu pre 2 meseca, da utera keš, ja ga pošaljem kući jer mi baba striktno rekla da neće popa na sahrani, a ovaj se još i buni, negoduje, a baba nije ateista, išla je u crkvu, al' od malih nogu nije trpela popove, njena stvar jbga) onda su grčki sveštenici organizovani ko prava mafija, ali ko nije pohodio grčke crkve o tome zaista nema pojma. E baš iz tog razloga moja tetka je ostala sa Starokalendarcima u jednoj maloj skromnoj crkvici, i sad pošto GPC slavi Bogojavljanje po novom kalendaru onda se ceo grad okupi na toj jednoj reci u Drami pa to bude ko festival, ceo dan, skroz drugi fazon od našeg, ali pošto starokalendarci obeležavaju Bogojavljanje kad i mi, oni su ranije odlazili do neke fontane i tu vršili službu, ali im je sad GPC preko svojih ljudi na vlasti i to zabranila, pa jedino što mogu je da izađu na ulicu ispred te crkvice, iznesu ono bure za krštavanje starijih osoba i napune ga vodom. Ali sad je u toku drugi zajeb na severu Grčke, jer se u poslednjih 6-7 godina u Grčku doselilo dosta Rusa, koje Grci zovu Rusopondiji, i koji su oduvek bili tu, ali u mnogo manjem broju, ko nek manjina, ko Rusini kod nas ili tako neki Slovaci, i logično da su se ti Rusi odma priklonili starokalendarskoj crkvi, tako da je ona počela da jača, i sad predstavlja ozbiljnu pretnju ovoj zvaničnoj, da ne kažem državnoj crkvi mada to ona u principu i jeste, jer taj sekularizam je teška prevara, kako u Grčkoj tako i kod nas, jer svi vrlo dobro znamo kolko su crkva i država povezane i u talu.
Ma bre to je progon nesrazmernih razmera, ko što kod nas ganjaju Zilote po šumama i gorama, tako se vamo obračunavaju na sve moguće načine sa Starokalendarcima, i aj' sad, gde je tu hrišćanstvo ako ti hapsiš, biješ, maltretiraš sve druge manje grupe? Neki su to još poodavno nazvali pravoslavna džamahirija, a ja evo nemam bolju definiciju od toga, jer se ponašaju bahato ko mafija, jer ne veruju u Boga, jer su izdali Isusovo izvorno učenje, jer lažu, jer kradu od naroda, jer reketiraju, jer se jebu ko zečevi, jer praktikuju pedofiliju i homoseksualizam, i najbitnije JER ŠTITE JEDNI DRUGE umesto da se ta trula jabuka koja kvari punu gajbu jabuka izbaci iz te gajbe i da se nastavi dalje u miru. Dakle, kad SPC odstrani mangupe iz svojih redova, da ih ne imenujem sad, svi nažalost znamo te njuške, ja ću reći bravo, vi ste hrišćani, il' se bar trudite to da budete, pa možda i odem u neku njihovu crkvu, a dotle samo ulica, i u Grčkoj starokalendarci, i eventualno ko bude imao sreće pa naleti na nekog Zilota, pa ga ovaj uputi gde je njihova štek crkva. Al' zaista svaka njima čast što još uvek postoje u Srbiji posle svih ovih progona, pa ja bre kontam da su Rimljani bili staloženiji sa ranim hrišćanima kada su ih bacali lavovima, jbeš mi sve.
P.S. Ja sam gnostik druže, Abraxas je moj "bog", ali izuzetno poštujem staroslovensku veru, i sve paganske bogove, i sve te praznike kao što su npr. zimska kratkodnevica i pre neki dan letnja dugodnevica. Dakle, nije ista stvar gnosticizam i ovaj staroslovenski paganizam, ali je u mnogo čemu je jako slična priča, zato mi je i drago kad neko piše o Svarogu pa makar to bilo i u ekstremno-desnoj konotaciji, jer u mom umu ne postoji ni levo ni desno, postoji samo jedno (ONE SOUL), ili kako je to jedan čiča lepo objasnio pre 30-ak godina, parafraziram: Ako hoćeš da letiš trebaju ti oba krila, jer ako kreneš samo sa levim (left wing) ili samo sa desnim, sunovratićeš se na zemlju i razbićeš se ko pička. Amin.
Ovo neće na dobro da izađe...