Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
gradski_boem

Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање

Postby gradski_boem » Thu Jun 23, 2016 1:11 pm

zmijuga wrote:Image

Једно време,пре неких пар година када су навијачи Рада и Зенита почели да успостављају индивидуалне контакте и да се друже,помислио сам јбт. неће ваљда да настане официјелно пријатељство између група,јер то би био много лош трип,прави хорор баш због оваквог салутирања.Иначе је цела Источна Европа,бар што се тиче навијача почетком 90-их упала у дубиозу са нацизмом,неким десним идеологијама,нео-паганштином..чуда муда...јер тада је био веома јак утицај Западне Европе на разарање свих оних вредности на којима је почивао Источни Блок.

Клинци са екс југословенског простора су тада набављали наци-панк и скинхед часописе масовно,актуелан је био филм ''Ромпер Стомпер'' http://www.imdb.com/title/tt0105275/,рок бендова ''white power'' је било колико хоћеш, него да се вратим на тему.

Последњи догађаји из Украјине (Доњецка,Лугањска,Крима) натерали су многе припаднике група у Русији да ставе прст на чело,да кажу:
''Чекај бре па тај велики патриотски рат 1945 је део наше традиције.На крају крајева наши очеви,деде,бабе су били припадници Црвене Армије.Какве су ово пиздарије из САД, англо-немачкке уније,то контаминира здрав разум''.

И онда је последњих година почео да се обележава Дан Победе и на руским трибинама,ултраси Зенита су против Ростова 2015 год. чак и направили кореографију са совјетским војницима у њихову част,појавиле су се и мајице духовитог садржаја:

МОМ ДЕДИ НИЈЕ ТРЕБАЛА ВИЗА ЗА БЕРЛИН 1945! :D

Image

Image

Овакве и сличне кореографије тј. пароле појавиле су се и на трибинама Спартака,ЦСКА,Локомотиве,Динама...велики велики корак напред!

Panzram

Postby Panzram » Thu Jun 23, 2016 3:32 pm

Ovo sve na stranu, nego šta nije u redu sa "neo-paganštinom" kako si je ti krstio, zar paganizam nije vera naših predaka? Šta bi sa onom vašom gurbetskom: "Ne zaboravi ko ti je đed bio"?

To što su nas Rimljani i ostali žabarski ološi pokrstili to ne treba da znači da treba da zaboravimo našu izvornu staroslovensku veru, našeg Peruna, Svaroga, Stribora i ostale. Ako već Srbe muslimanske veroisposvesti cimate da se vrate hrišćanstvu, zašto vam smetamo mi koji želimo da se vratimo našim staroslovenskim korenima?
Ovo neće na dobro da izađe...

gradski_boem

Postby gradski_boem » Thu Jun 23, 2016 3:49 pm

Ovo sve na stranu, nego šta nije u redu sa "neo-paganštinom" kako si je ti krstio, zar paganizam nije vera naših predaka? Šta bi sa onom vašom gurbetskom: "Ne zaboravi ko ti je đed bio"?

To što su nas Rimljani i ostali žabarski ološi pokrstili to ne treba da znači da treba da zaboravimo našu izvornu staroslovensku veru, našeg Peruna, Svaroga, Stribora i ostale. Ako već Srbe muslimanske veroisposvesti cimate da se vrate hrišćanstvu, zašto vam smetamo mi koji želimo da se vratimo našim staroslovenskim korenima?

Панцраме,одговорићу ти другом приликом нашироко.Драго ми је да си на форуму и волео бих више да се укључиш на навијачке теме без обзира што више не идеш на утакмице,ако ништа друго бар на део ''Old school''. Нпр. волео бих када би написао нешто о групи ''Punk Knights'' ,мада је она нешто раније била на трибини пре него што си ти кренуо на Обилић.Јел сам у праву? Одговори на другој теми да не би затрпавали ову глупостима.

Лудак из луднице

Postby Лудак из луднице » Thu Jun 23, 2016 6:07 pm

gradski_boem wrote:Него да се вратим на тему.Последњи догађаји из Украјине (Доњецка,Лугањска,Крима) натерали су многе припаднике група у Русији да ставе прст на чело,да кажу:
''Чекај бре па тај велики патриотски рат 1945 је део наше традиције.На крају крајева наши очеви,деде,бабе су били припадници Црвене Армије.Какве су ово пиздарије из САД, англо-немачкке уније,то контаминира здрав разум''.
И онда је последњих година почео да се обележава Дан Победе и на руским трибинама,ултраси Зенита су против Ростова 2015 год. чак и направили кореографију са совјетским војницима у њихову част,појавиле су се и мајице духовитог садржаја

Momak, trebao bi da znas da su sve grupe u Rusiji usaglasile neutralan stav prema ratu u Ukrajini. Ako neko i podrzava jedne ili druge, u pitanju su pojedinci a ne zvanicni stavovi tribine. Taj rat je naterao mnoge da stave prst na celo , da , ali da bi skapirali da je prolivanje slovenske krvi zarad mocnika iz Brisela, Vasingtona ili Moskve - besmisleno. Nit su komunisti na strani Novorusije, nit su 'fasisti' na strani Ukrajine. Situacija je mnogo, mnogo slozenija i bespotrebno je otvarati ponovo te rasprave.

To sto ti pronadjes neku kretensku sliku sa SSSR obelezjem pa tvoj komunisticki oboleli mozak utripuje da se tamo radja nekakva crvena ideja je dokaz koliko si neupucen. Upravo su navijaci najvecih ruskih klubova najveci zagovornici borbe protiv sovjetofilije i Putina, to sto bi ti voleo da je drugacije, jebiga. Nasao si 3 nebitne slike sa Zenitove tribine, evo ja cu ti pronaci bar 20 na kojima se vide rune, keltski krstovi, carske zastave , parole ,salovi i jos mnogo toga sto sa sobom nosi kako ti kazes 'nazzi' konotaciju.

A sad mi izbunari neku sliku moskovskih cigana sa lenjinom, pa mi dokazi kako si u pravu.

Sve sto ti radis je provociranje, a kad ti neko konkretno odgovori i predlozi nesto (kao 1958) , kreces sa tvojim klasicnim proseravanjem kako ti 'poznajes ljude' i kako tebe 'ljudi postuju' .

Новосадиста

Postby Новосадиста » Thu Jun 23, 2016 7:33 pm

"Нео-паганштина" што каже овај са овим дипломатским одговорима, је и даље присутна код нас, чак и покрштавањем, људи на овим просторима нису хтели да се одрекну својих старих богова и обичаја, па отуда ког нас у Србији славе... Чак су и Руси пре нас примили Хришћанство касније Православље.
Има неколицина књига које описују зверства над тадашњим паганима које су чинили војска Немањића и витезови Реда Змаја који бране Крст и Хришћанство, насилна покрштавања, зашто се наша историја рачуна од њих, зашто нам је Свети Сава школска слава и наш први архиепископ итд да не дужим ко хоће прочитаће или већ зна... Па последњи пагански храм и упориште је уништио Цар Душан Силни у замену за круну коју добија од цркве...
А и та "нео-паганштина" јел то ближе фашизму или комунизму?! Ипак Словенски Савез је нешто као Југославија и СССР... :-) А опет људи га више повезују са неким нео-нацизмом...

ПС: @Лудак из Луднице Био Лењин на дербију пре коју годину на ЈНА :)
стадион-место народног бунта!

pustinjska lisica

Re: Другачије слике

Postby pustinjska lisica » Thu Jun 23, 2016 7:57 pm

Види га Тезви, од атеисте и сатанисте прешао на неопаганштину.

Додуше, бар је доследан у антихришћанству :mrgreen:
У реверу носим марамицу белу ја,
свака мене фрајла, свако ме девојче зна,
кад год ја сретнем лепе цурице целу им дадем,
а оне викну дај дуплирај душице.

марамица маркизет, мене воли цео свет
марамица маркизет, мене воли цео свет

riper

Postby riper » Thu Jun 23, 2016 8:48 pm

Tako je bre, mi da se vratimo korenima, Perunu i ekipi, Grci Zevsu, ovi u zapadnoj evropi Jupiteru, ovi koji su malo severnije Odinu i Toru, pa kad pukne rat, da se ne zna ko koga jebe po verskoj liniji.

Neopaganizam kao neki kultururni pokret mogu da razumem. Ako se neko tripuje na to u pravom religijskom smislu, onda nemam reci. Cak bih vise razumevanja imao za nekog ko kaze da je ateista nego da se vratio na Peruna, Zevsa, Jupitera, Odina...

Inace kada je u pitanju rat u Ukrajini i mene zanima da li postoji neki preovladjujuci stav. Kod nas je u ratovima 90/ih, pa i danas, jasno usaglaseno ko nam je neprijatelj (naravno, mislim na navijacke grupe). I pored toga sto smo krvolocni jedni prema drugima, nikada niko nije dovodio u pitanje to ko nam je neprijatelj. Da li se grupe u Rusiji slicno ophode, ili nemaju neki odredjen stav, bilo bi zanimljivo neko da napise nesto o tome.

Panzram

Postby Panzram » Thu Jun 23, 2016 9:17 pm

Čekaj, smeta ti vera naših predaka, a ovaj hrišćanski paganizam ti ne smeta?
Šta tek reći za ljude koji tripuju da je Isus vaskrso? (to ni oni ne veruju)
Šta, zar iko ovde zaista veruje da kad dođe sudnji dan da ćemo svi ko zombiji da iskočimo iz grobova?
Ako već vređaš tuđe religije nemoj jbga da se osetiš prozvanim kad ja krenem da vređam tvoju. Molim lepo.

Мићара

Postby Мићара » Thu Jun 23, 2016 9:37 pm

Зависи мићо у шта ко вјерује, јел ти вјерујеш у цркву и попа у аудију и папу у бентлију. Или у Бога творца свега видљивог и невидљивог? Једини вјерски објекат који посјећујем је Острог а волио бих отићи до Хиландара. Па ти иди тамо па почни да причаш ту причу. Одрасли човече.
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...

Bolesni^od^ljubavi

Postby Bolesni^od^ljubavi » Thu Jun 23, 2016 10:34 pm

Новосадиста wrote:"Нео-паганштина" што каже овај са овим дипломатским одговорима, је и даље присутна код нас, чак и покрштавањем, људи на овим просторима нису хтели да се одрекну својих старих богова и обичаја, па отуда ког нас у Србији славе... Чак су и Руси пре нас примили Хришћанство касније Православље.
Има неколицина књига које описују зверства над тадашњим паганима које су чинили војска Немањића и витезови Реда Змаја који бране Крст и Хришћанство, насилна покрштавања, зашто се наша историја рачуна од њих, зашто нам је Свети Сава школска слава и наш први архиепископ итд да не дужим ко хоће прочитаће или већ зна... Па последњи пагански храм и упориште је уништио Цар Душан Силни у замену за круну коју добија од цркве...
А и та "нео-паганштина" јел то ближе фашизму или комунизму?! Ипак Словенски Савез је нешто као Југославија и СССР... :-) А опет људи га више повезују са неким нео-нацизмом...

ПС: @Лудак из Луднице Био Лењин на дербију пре коју годину на ЈНА :)

Ne znam gde bih mogao da nadjem te knjige a mislim da je ovo vrlo zanimljivo i da bi voleo jos neko sem mene da cuje ovu pricu, pa mozes ukratko da napises o tome ovde na temi ili meni na posaljes na pp. Mada ne vidim zasto ne bi napisao ovde jer tema tome i sluzi.

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Thu Jun 23, 2016 10:59 pm

Panzram wrote:Šta tek reći za ljude koji tripuju da je Isus vaskrso? (to ni oni ne veruju).

Ако неко створи СВЕ, од највеће звезде, до најситнијег атома, зашто би му био проблем да васкрсне?

А што се тиче старе словенске вере, то може да остане на нивоу приче, лепа прича, али само прича, то не може постати религија. Па научници не могу да се усагласе како је изгледао словенски пантеон, који су га богови чинили, који је бог био задужен за шта. Од једног до другог краја Словени су веровали другачије, некима је Световид био врховни бог, некима Сварог, некима Перун. Питање за тебе ако си заговорник старе словенске вере, да ли су Дабог/Дажбог и Дајбог исти бог или су то различити богови? Шта је Весном и Ладом за обе се наводи да су биле богиње пролећа? Све оно што је било лепо и корисно у старој вери наставило је да живи кроз хришћанство, хришћанство је Србима дало државотворност, да није било хришћанства остали би само скуп племена.
...Гладан и крвав је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

mungos

Postby mungos » Fri Jun 24, 2016 12:04 am

Igli Tare i Krisna Hare

Modus Operandi

Postby Modus Operandi » Fri Jun 24, 2016 12:40 am

Кудрави Гаучос wrote:Бар нас је ослободила војска која није имала шаховницу на капи, него звезду црвену

Истинска руска елита:

Panzram

Postby Panzram » Fri Jun 24, 2016 10:00 am

Занемарујем тактику wrote:Све оно што је било лепо и корисно у старој вери наставило је да живи кроз хришћанство, хришћанство је Србима дало државотворност, да није било хришћанства остали би само скуп племена.

Pravo hrišćanstvo je nestalo poodavno sa ovih prostora, još onomad kad su rani hrišćani potamanjeni a iz Novog Zaveta izbačena sva jevanđelja koja su navodno bila jeretička. Dakle, Crkva kao institucija je sjebala hrišćanstvo, razni patrijarsi, vladike i u greh ogrezli sveštenici. Dok se Srbi ne oslobode takvog parazitskog hrišćanstva nećemo moći da napredujemo i biće nam isto vako kako nam je danas. Džaba država, džaba sve ako na vlasti imaš jednu takvu organizaciju kakva je SPC. Ali to nije samo naša boljka. Isto, pa može se reći i mnogo gore je u Grčkoj, gde zvanična grčka pravoslavna crkva progoni ne samo Zilote, nego i Starokalendarce, a to ne pričam napamet no znam, jer je moja tetka tamo pristupila Starokalendarcima, doduše u početku najviše zbog kalendara koji se poklapa sa našim, a kasnije i zbog toga jer je uvidela kakve kajle i dvorove imaju grčki obični sveštenici, a da ne pričamo o vladikama i tako tim moćnim figurama. Pa bre naš Sveti Sinod, i oni džipovi i sva bahata ludila, pa to je mala skromna bogougodna monaška zajednica u odnosu na to šta rade popovi vamo po severu Grčke. Tamo kad odeš u crkvu za neki praznik, pa to su gospođe na štiklama, to je zlato, srebro, frizure, to se oblači za crkvu ko da ide na svadbu il' u klabing. Moja tetka ide u tu zvaničnu crkvu samo kad je imendan njenom suprugu, da ispoštuje svekrvu, i pošto se oblači skromno ovi je gledaju ko da je sa marsa pala, u fazonu pa gde's to pošla tako odevena ko klošarka? A da ne pričam o monopolu na prodaju sveća, pa to je klasično udaranje reketa, ako ne kupiš od njih ne možeš ni da zapališ u njihovoj crkvi.

Ako se ovi naši ponašaju ko banda uterivača dugova (dođe mi na babinu sahranu pre 2 meseca, da utera keš, ja ga pošaljem kući jer mi baba striktno rekla da neće popa na sahrani, a ovaj se još i buni, negoduje, a baba nije ateista, išla je u crkvu, al' od malih nogu nije trpela popove, njena stvar jbga) onda su grčki sveštenici organizovani ko prava mafija, ali ko nije pohodio grčke crkve o tome zaista nema pojma. E baš iz tog razloga moja tetka je ostala sa Starokalendarcima u jednoj maloj skromnoj crkvici, i sad pošto GPC slavi Bogojavljanje po novom kalendaru onda se ceo grad okupi na toj jednoj reci u Drami pa to bude ko festival, ceo dan, skroz drugi fazon od našeg, ali pošto starokalendarci obeležavaju Bogojavljanje kad i mi, oni su ranije odlazili do neke fontane i tu vršili službu, ali im je sad GPC preko svojih ljudi na vlasti i to zabranila, pa jedino što mogu je da izađu na ulicu ispred te crkvice, iznesu ono bure za krštavanje starijih osoba i napune ga vodom. Ali sad je u toku drugi zajeb na severu Grčke, jer se u poslednjih 6-7 godina u Grčku doselilo dosta Rusa, koje Grci zovu Rusopondiji, i koji su oduvek bili tu, ali u mnogo manjem broju, ko nek manjina, ko Rusini kod nas ili tako neki Slovaci, i logično da su se ti Rusi odma priklonili starokalendarskoj crkvi, tako da je ona počela da jača, i sad predstavlja ozbiljnu pretnju ovoj zvaničnoj, da ne kažem državnoj crkvi mada to ona u principu i jeste, jer taj sekularizam je teška prevara, kako u Grčkoj tako i kod nas, jer svi vrlo dobro znamo kolko su crkva i država povezane i u talu.

Ma bre to je progon nesrazmernih razmera, ko što kod nas ganjaju Zilote po šumama i gorama, tako se vamo obračunavaju na sve moguće načine sa Starokalendarcima, i aj' sad, gde je tu hrišćanstvo ako ti hapsiš, biješ, maltretiraš sve druge manje grupe? Neki su to još poodavno nazvali pravoslavna džamahirija, a ja evo nemam bolju definiciju od toga, jer se ponašaju bahato ko mafija, jer ne veruju u Boga, jer su izdali Isusovo izvorno učenje, jer lažu, jer kradu od naroda, jer reketiraju, jer se jebu ko zečevi, jer praktikuju pedofiliju i homoseksualizam, i najbitnije JER ŠTITE JEDNI DRUGE umesto da se ta trula jabuka koja kvari punu gajbu jabuka izbaci iz te gajbe i da se nastavi dalje u miru. Dakle, kad SPC odstrani mangupe iz svojih redova, da ih ne imenujem sad, svi nažalost znamo te njuške, ja ću reći bravo, vi ste hrišćani, il' se bar trudite to da budete, pa možda i odem u neku njihovu crkvu, a dotle samo ulica, i u Grčkoj starokalendarci, i eventualno ko bude imao sreće pa naleti na nekog Zilota, pa ga ovaj uputi gde je njihova štek crkva. Al' zaista svaka njima čast što još uvek postoje u Srbiji posle svih ovih progona, pa ja bre kontam da su Rimljani bili staloženiji sa ranim hrišćanima kada su ih bacali lavovima, jbeš mi sve.

P.S. Ja sam gnostik druže, Abraxas je moj "bog", ali izuzetno poštujem staroslovensku veru, i sve paganske bogove, i sve te praznike kao što su npr. zimska kratkodnevica i pre neki dan letnja dugodnevica. Dakle, nije ista stvar gnosticizam i ovaj staroslovenski paganizam, ali je u mnogo čemu je jako slična priča, zato mi je i drago kad neko piše o Svarogu pa makar to bilo i u ekstremno-desnoj konotaciji, jer u mom umu ne postoji ni levo ni desno, postoji samo jedno (ONE SOUL), ili kako je to jedan čiča lepo objasnio pre 30-ak godina, parafraziram: Ako hoćeš da letiš trebaju ti oba krila, jer ako kreneš samo sa levim (left wing) ili samo sa desnim, sunovratićeš se na zemlju i razbićeš se ko pička. Amin.

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Fri Jun 24, 2016 11:14 am

Ниси ми одговорио на питање о Христовом васкрсењу. А што се тиче цркве и њеног понашања, нисам ни ја одушевљен, али није на мени да судим, свако ће испаштати за своје грехе, а греси оних који се крију иза мантије су самим тим много тежи. Тако да ако се расправа сведе на причу о цркви онда нећу да настављам.
Неоспорна чињеница је да читава европска цивилизација почива на хришћанству, да није било хришћанства, можда би се ми данас женили својим мајкама као Келти, или би нас у младости раздевичили средовечни филозофи као у старој Грчкој, или би жртвовали људе. Наравно да је и пре хришћанства постојало култура вредних дивљења, наравно да су веровања наших предака разноврсна и лепа, али је хришћанство све то што је било добро пре Христа својим доласком оплеменило.

Што се тиче овог лево-десно, свиђа ми се твоје размишљање. И лево и десно, средњи пут, и национализам и социјализам. :mrgreen:

SAO_Zeljin

Postby SAO_Zeljin » Fri Jun 24, 2016 11:50 am

Ne znam o kakvom razdevicavanju pricas ali ako postoji kultura vredna divljenja onda je to starogrcka

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Fri Jun 24, 2016 3:20 pm

SAO_Zeljin wrote:Ne znam o kakvom razdevicavanju pricas ali ako postoji kultura vredna divljenja onda je to starogrcka

Неоспорно, једна од највећих култура, уградила је себе у целокупну цивилизацију. Немој ми рећи да никад ниси чуо да је у Старој Грчкој хомосексуализам била готово нормална појава. Постојао је обичај да младе момке љубавним вештинама подучавају средовечни мушкарци. Ово наравно не пишем да бих увредио старогрчку културу, али је христијанизација Европе из прехришћанских култура избацила све оно што је било лоше.

Panzram

Postby Panzram » Fri Jun 24, 2016 3:38 pm

Занемарујем тактику wrote:Ако неко створи СВЕ, од највеће звезде, до најситнијег атома, зашто би му био проблем да васкрсне?

Pazi, ja ne sporim da je Isus bio veliki propovednik, čak možda i na nivou Bude, i da je želeo samo najbolje svima oko sebe, al' taj deo sa varskrsenjem je i dan danas pod znakom pitanja, a posebno ako se uzmu u obzir jevandjelja koja si izbačena iz Novog Zaveta a u kojima nema ni reči o bilo kakvom vaskrsu, i gde se cela priča završava tako što Isus kao mučenik umire na krstu. Čak se tvrdi da je taj deo o vaskrsu najverovatnije dodat u prvom ili drugom veku kad je uspostavljena prva organizovana crkva. Dakle, čim je hrišćanstvo odvojeno od naroda i ukalupljeno u nekakve crkve sa biskupima, đakonima i raznim sveštenicima, priča je krenula da se šteluje, ne bi li imala što jači impakt na sirotinju raju, vazda željnu čudesa. Znači, što luđa i neverovatnija priča to će više ljudi da poveruju u nju, tako je bilo onomad, tako je evo i dan danas. I onda su se pojavili ti slepi vernici, koji su sve to prihvatali bez zadrške, bez ikakvog pitanja, pa je logično došlo do podele, gde su istupili gnostici i još neke grupe, koje nisu htele da prihvate slepu veru u bilo šta, no isključivo znanje. Isus je svaku svoju priču potkrepljivao sopstvenom akcijom, dakle pokazao se i na delu, dok je velika većina ovih koji su ga nasledili isključivo gurao praznu priču.

Ali kao što sam napisao i 2009. meni je najiskrenije malo bezveze da na navijačkom forumu uopšte raspravljamo o hrišćanstvu, jer ja možda ne znam ko su pravi hrišćani, ali zato sigurno znam ko nisu. Omladina koja pohodi stadione, koja akcija, koja bližnjeg svoga odvali kuvanom po glavi, ma ne mora ni kuvanom, može i na ruke, zar ne? Ajmo realno, dal bi bilo koji hrišćanin učestvovo u takvim akcijama, pa makar samo dizao koreografije na tekmama, pa dovoljno je da si u društvu nasilnika i da skandiraš te pogrdne stvari pa da shvatiš da to veze nema s pravoslavljem, pa makar ti na zastavama bila ultra hrišćanska obeležja, i makar pre svake tekme redovno pohodio crkvu. Isus je bio protiv bilo kakvog nasilja, i zamisli sad Isus se vrati na zemlju i izvali vas hrišćane kako vodite neke totalno besmislene bitke, zbog tamo nekakvog kluba ili grupa?! Ma ajte molim vas, nemojmo se zajebavati. Ako je to fora samo zbog srbovanja (što u većini slučajeva i jeste), ja to svakako podržavam, jer uvek treba jebati majku strancima a posebno katolicima i muslimanima, ali da sad to neko ozbiljno shvati i umesto da se zamonaši nastavi da se krlja po tekmama, meni je to bezveze, skroz kontradiktorno, jer kad bi ja makar i na sekundu poverovao u tog vašeg Boga pa ja bi smesta batalio sve vezano za navijače i verovatno otišao u neki manastir, a ne da tu slavim slavu i glumim pravoslavlje sa kuvanom u ruci. Nerealno, zar ne?

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Fri Jun 24, 2016 4:07 pm

Panzram wrote: Nerealno, zar ne?

На другој теми се жалиш на људе како те схватају по неким њиховим калупима, а сад ти мене стављаш у неки калуп. Кувану у животу нисам узео у руке, моје акцијање везано за клуб се своди на то да купим сезонску, да погледам што више утакмица, да испратим што више гостовања(о свом трошку), са другарима сам у возу више пута налетео на усамљене цигане са обележјима, па никад нисмо никог напали, заболе нас, идемо да се зајебавамо. Такође не подржавам хришћанство на трибини као неку организовану ствар, типа заставе са ликовима светаца, православни симболи итд. За мене је вера ствар најдубљег човековог осећања, и његовог личног односа са Богом, и нема поенте натрљавати неком другом на нос. С друге стране у праву си за опијање, скандирање свакаквих глупости, али ако тако стриктно гледамо онда ни један аспект живота нема везе са хришћанством осим монаштва или неког баш изолованог живота. Једини савршени хришћанин је умро на крсту, а и није био само човек.
Има истине и у овоме да навијачки форум није место за разговор о религији, нисам ни хтео да улазим у расправу, али ме натерало то што често код људи срећем таква размишљања која су ми нејасна, људи се фокусирају на причу о Христовом васкрсењу или о безгрешном зачећу Девице Марије, и расправљају да ли је то могуће, па ако је Бог створио све онда му је све могуће.

Panzram

Postby Panzram » Fri Jun 24, 2016 4:19 pm

Pa zato sam i rekao da je dovoljno da dižeš koreografije i da budeš u toj masi koja jebe majku po klupskoj, nacionalnoj, verskoj il' kojoj već drugoj osnovi. Al' svaka tebi čast ako možeš međ takvim ljudima da ostaneš čist. Ja to nikad nisam mogao, zato sam i odbabrao gnosticizam, paganizam il' koji već satanizam, jer tamo je sve to dozvoljeno pa čak i poželjno, ne postoji ta podela na dobro i zlo, na moralno i nemoralno. Dakle ja kad sam išao na tekme redovno, ja sam se vodio tim načelima, a ne znam kako bih postupao da sam bio pravoslavac. Verovatno bih utekao od nevernika i "budala". :mrgreen:

Return to “Само опуштено”