Kriptovalute

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
друг члан

Re: Kriptovalute

Postby друг члан » Fri Dec 01, 2017 12:33 am

Pa nije samo zlato pokrice za valutu,takodje i nafta,robne rezerve itd. itd,u svakom slucaju pogledacu film
Choose Life

хајка

Postby хајка » Fri Dec 01, 2017 12:50 am

MARKER wrote:док за стварање долара није потребно ништа, кад реше да га направе, само се појави цифра на екрану и то је то.

Upravo tako, i niko ne zna koliko dolara ima u opticaju i sta se desava sa njim, dok se sa Bitcoinom sve zna i zato je on "savrsena" valuta. Inace to "rudarenje" ili ti resavanje zadatka je toliko kompleksno da je veoma tesko objasniti, ali u sustini korisnik koji rudari biva nagradjen delom novcica za reseno matemeticko pitanje a to je koliko se bitcoin transakcija desilo u odredjenom vremenskom periodu i racunar koji dodje do najtacnijeg resenja stavlja rezultat u blockchain i potom biva zapisano u glavnu knjigu bitcoina (general ledger) i tako se u svakom trenutku postavlja tacno stanje sa Bitcoinom, koliko ga ima u opticaju i koliko transakcija se vrsi (pritom niko ne zna osim vas koja je priroda tih transakcija).

Sto se tice licnog primera, ja sam u ranoj fazi imao Bitcoine, i to tako sto sam ih zaradio. Uradio sam neki posao nekim strancima i ponudili su mi da me plate u tome, ja sam pristao u ubrzo zamenuo u dolare. Sta mislite koliko puta dnevno hocu da pojedem sebi jaja kada vidim da sad vredi preko $10 000? Nije mi dobro...

I ulozio sam nesto para u NEO, kinesku kripto valutu.

Занемарујем тактику

Postby Занемарујем тактику » Fri Dec 01, 2017 1:40 am

Чије ти математичке задатке решаваш? Коме то користи? Коме си учинио услугу својим решавањем задатака да би те наградио нечим што вреди? Типа истовариш камион дрва, камион је празан, двориште је пуно, домаћин није морао да диже терет па ти је дао нешто вредно, новац, сланину, ракију. Надам се да сам добро објаснио шта ме занима. :mrgreen:
...Гладан и крвав је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

MARKER

Postby MARKER » Fri Dec 01, 2017 1:57 am

Занемарујем тактику wrote:Чије ти математичке задатке решаваш? Коме то користи? Коме си учинио услугу својим решавањем задатака да би те наградио нечим што вреди? Типа истовариш камион дрва, камион је празан, двориште је пуно, домаћин није морао да диже терет па ти је дао нешто вредно, новац, сланину, ракију. Надам се да сам добро објаснио шта ме занима. :mrgreen:

Исто можеш рећи и за злато, суштина је иста, људи су се сложили да то вреди толико колико вреди и што је најважније, имају поверења у ту врсту складиштења вредности. Сложићеш се да је сигурније имати милион $ у злату, него у новчаницама, ако гледамо на дужи период. Биткоин се умешао у причу и то веома озбилљно. Шта ћеш, живимо у електронском добу, криптовалуте су мање више неминовност, у погледу техолошке иновације. Ако је иновација толико добра, тешко да је било шта може спречити у свом развоју. Кога занима како је изгледао равој биткоина од 2009. до данас, моше се лако информисати. Када се добро информишеш, не треба ти много памети да схватиш да је ово ствар која је незаустављива и која ће донекле и некако добацити, сами Бог зна како и колико. Углавном, цела прича о криптовалутама је још увек млада, следећа деценија ће показати има ли будућности у томе или нема. До тада, отворене су разне могућности за профит, па ко се нашао у причи, нашао се, што пре, то боље.

lost&found

Postby lost&found » Fri Dec 01, 2017 2:48 am

Prvo da kazem da mi je drago da tema koju sam otvorio ide u dobrom smeru, i da cak i ljudi koje ovo ranije nije interesovalo i oni koji su apsolutno skepticni oko cele price, aktivno ucestvuju.

Mislim da ce Bitcoinu (ili generalno, kriptovalutama) biti jako tesko da ikada preuzmu primat u odnosu na konvencionalni, papirni novac (fiat money). Zasto? Zato! Salim se. Pa bankama i vladama to nece biti u interesu. Banke zaradjuju na provizijama pri slanju novca, konverziji valuta itd, sto je u kriptosvetu znacajno jeftinije. Vlade zemalja bi volele da znaju sve i svja o svakom stanovniku svoje zemlje (a ove mocnije zemlje, i o ostalima), bitcoin omogucuje mnooogo vecu anonimnost. Tako da ce tu biti dosta anti-propagande, saplitanja itd. A ako glavni i odgovorni urednik svega bitnog na planeti Zemlji (Amerika) oseti ozbiljniju pretnju po svoju ekonomiju, verujem da ce se odluciti i za ban kriptovaluta. Ako se to desi (uz jos mozda par bitnijih drzava), tu je najverovatnije kraj cele price. Kina je vec to uradila, a negde sam procitao da je oko 80% BTC u vlasnistvu ljudi koji zive tamo. Ako je to tacno, verovatno je i to jedan od razloga sto cena BTC uglavnom raste, jer volumen ljudi koji poseduje ili trejduje BTC ostaje isti ili raste (Jer Kinezi ne mogu, bar ne u Kini, da cash-out-uju svoje BTC za Juane). Ko zna, mozda nasa deca ili unuci budu koristili ovaj tip valuta kao dobar dan, ko ce ga znati. I Tesla Motors je napravio revoluciju sa elektricnim automobilima i uvalio kurcinu naftasima i njihovom bolesno-pohlepnom lobiju, jer sve vise ovakvih automobila vidjam na ulici, i to najrazlicitijih modela. Sto se mene tice, treba ispratiti ovu pricu jer je jako zanimljiva i potencijalno ce se razviti odlicne aplikacije bazirane na Blokchainu koje nemaju nikakve veze s novcem.

Brdja

Postby Brdja » Fri Dec 01, 2017 5:59 am

Ali nikako da odgovorite. Kome se rešavaju ti zadaci?
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.

Далтон

Postby Далтон » Fri Dec 01, 2017 7:41 am

lost&found wrote:Ja nisam nikad rudario (niti mislim da cu) , ali koliko sam cuo sto vise rudara ima i sto se vise Bitcoina izrudari, to je prica sve manje isplativa. E sad, kontam da dosta ima veze i koliko placas struju tamo gde zivis itd. Mislim da je neko na forumu pisao da je rudario Btc, pa eto nek se jave.

Naprotiv. Sto se vise BTCa izrudari to je profitabilnije odnosno cena mu skace jer ga je sve manje u blockchainu. Ja sam pisao u temi za sve i svasta koliko me secanje sluzi ali ne o BTCu konkretno nego o planovima za Ethereum.
Neminovno je da ce btc skociti jos vise. Stagnirao je jedno vreme na par hiljada, dosao do 6000 pa pao za skoro 2000 i onda bum.. skoro 11.000$.
Iako sa ortakom prognoziram kriptovalute vise od dve godine i svakodnevno smo u toku (pogotovo on jer sam ja van zemlje), zelim da kazem da ce jos vise skakati u buducnosti. Isto kao i stock market. Sto jedna firma ekonomski vise napreduje to joj vrednost raste. S obzirom da ljudi sve vise ulaze u kriptovalute to ce im cena skakati.

Struja naravno da igra veliku ulogu u svemu tome kao i u svakom poslu mora da bude i rashoda. Medjutim, rudarenje u Srbiji je po meni na kriticnom nivou (osim ako zivite u BG) jer kod nas cena struje varira iz godine u godinu a u ruralnim sredinama se desava da nestaje veoma cesto, sto dodatno moze iskomplicirati rudarenje.
Ja sam u Bangkoku i koliko sam cuo od devojke da ovde nije nestajalo struje skoro nikad od nastanka drzave, sto je idealno za rudarenje i omogucava masini da radi 24h dnevno 365 dana godisnje. + struja je trofazna i jeftina. E sad.. nisam pametan sta i kako, ali trenutno mi je onemoguceno da pocnem to ovde da radim jer nisam drzavljanin, nemam posao i neke dodatne prihode koje mogu uloziti a takodje i velik stan gde mogu smestiti RIG.
Cim budem u mogucnosti pocinjem bilo to u skorije vreme ili ne, treba se u to baciti.
(Street Force / Curva Orientale)

prcko

Postby prcko » Fri Dec 01, 2017 7:50 am

Brdja wrote:Ali nikako da odgovorite. Kome se rešavaju ti zadaci?

kako iz ničega može postati nešto?", to jest kako iz kalkulacija koje ničemu ne služe može nastati novac? Za detaljan odgovor na ovo pitanje morate imati predznanje iz političke ekonomije, ali – pojednostavljeno rečeno – ni papirni novac ne vredi ništa sam po sebi, već mu vrednost nastaje na tržištu, to jest percepciji ljudi da on nešto vredi. Broj Bitcoina je ograničen, njihovo "pojavljivanje" iz "ničega" nastaje u predvidljivom ritmu, što sprečava inflaciju, a to je pak osnovni preduslov za poverenje brokera i trgovaca koji priznaju Bitcoin.

Далтон

Postby Далтон » Fri Dec 01, 2017 7:56 am

EDIT: U toku dana cu napraviti jednu prezentaciju i okaciti vam ovde sa detaljnim objasnjenjem sta i kako sve to radi i cemu sluzi + imam jedan dokumentarac koji ce vam objasniti kako sve to funkcionise koji cu postaviti ovde cim zavrsim prevod na srpski.

kocka

Postby kocka » Fri Dec 01, 2017 7:59 am

објаснио то газда језда још давних дана

https://www.youtube.com/watch?v=3YeS4EzGqnQ

zizou

Postby zizou » Fri Dec 01, 2017 8:27 am

Sto da uzmem za rudarenje uz pretpostavku da mi je struja bedza? Daj uputite me malo :D

santamarija

Postby santamarija » Fri Dec 01, 2017 8:32 am

Далтон wrote:
Struja naravno da igra veliku ulogu u svemu tome kao i u svakom poslu mora da bude i rashoda.

Meni sinoc nestala faza, samim tim i neta mi nestalo ,pa ni televizor nisam mogao da gledam.Skoro kupio masinu za susenje vesa,hteo da se pohvalim kolegama , svi do jednog mi pitali da li sam normalan i da li znam koliko ta masina trosi struje. To u Srbiji nece da se desi i nece da moze, ali u svakom slucaju dostta ste pojasnili. Posto mi dete uci racunarstvo i automatiku,moram prepricati ovu temu i pokazati postove koji su ovde ispisani,posto planira da zivi u Japanu,mozda nauci korisno nesto sa tribine foruma. U svakom slucaju hvala na odgovrima.

DRINK

Postby DRINK » Fri Dec 01, 2017 9:52 am

Dakle ne mora da se rudari da bi se doslo do toga? Da li to znaci da ja sad mogu da upalim racunar ukucam nesto na netu i kliknem opciji buy i postanem vlasnik jednog prelepog bitcoina?

нуклеарни удар

Postby нуклеарни удар » Fri Dec 01, 2017 9:53 am

Остаје нејасно коме користи то решавање задатака и како??
Овај сајт је добар за праћење вредности валута
https://coinmarketcap.com/
Интересантно:
http://www.potcoin.com/ (за мислиоце)
https://www.emc2.foundation/ (наши људи у тиму)
https://coinmarketcap.com/currencies/cardano/
https://coinmarketcap.com/currencies/iota/
https://coinmarketcap.com/currencies/power-ledger/
Last edited by нуклеарни удар on Fri Dec 01, 2017 10:07 am, edited 2 times in total.

pertla

Postby pertla » Fri Dec 01, 2017 10:03 am

stručnjak wrote:
prcko wrote:Bitcoin je cripto valuta, aj nazovimo je virtuelna. Nije pod kontrolom ni jedne centralne banke ni drzave. Dostupna je svakome, na bilo kojoj adresi pod bilo kojim indentitetom, sto je je cini jako atraktivnom. Ona se "rudari" tako sto specificna kompjuterska konfiguracija resava kojekakve algoritme i matematicke operacije. Dakle kupis komp od soma evra, nakacis ga na struju, internet i pomocu prostog softwera skupljas kajmak. Vrednost bitcoina konstantno raste i predvidjanja su takva da ce se taj trend nastaviti. To na primer znaci da si ulozio 1.000 dolara pre 3 godine, danas bi bio milioner. Prica se da je vodjin brat glavni rudar u Srbiji. Znam lika koji je usao u pricu i tvrdi da mu mesecno ostaje 800 evra cisto. Placa stan u BG koji koristi samo za to, placa struju, internet, i kad sve to poplaca kaze ostaje mu 800 evra cisto. Ako on laze mene, ja lazem vas. :mrgreen:

Deluje kao prica "leba bez motike" ali mozda vredi pokusati.

Kasnimo dosta za njima, namazani su gadovi. Napunili su državne ustanove (podrume ministarstava, bolnica, škola, fakulteta...) veoma jakim računarima, država plaća struju a oni rudare i skupljaju kajmak. Kopaju uglavnom ETHEREUM, to je najisplativija kriptovaluta za kopanje u poslednje vreme. Ako iko od vas zna lično Boška Obradovića ili nekoga od njegovih najbližih saradnika, recite mu da javno pokrene ovu priču bilo u medijima, bilo na Facebook-u, a najbolje bi bilo da se to uradi u Skupštini Srbije. I posle se čudimo zašto Kraljevo, Valjevo i ostali gradovi ne plaćaju struju.

Kao prvo da pohvalim temu,taman ste mi razjasnili neke nedoumice.

Kao drugo,jel ti druze stvarno verujes u ove bajke?kakvi vucici,ethereumi,lumensi i delirijum tremensi.ljudi danas u srbiji za bilo sta sto se spomene u kontekstu velikih para vezuju bracu,kao to oni drze,to su oni uzeli,to oni rade...jeste brate,od prodaje crnog luka do kriptovaluta,sve rade vucici.svi pricaju a niko nema pojma,culi su,sve tiho pricaju "znas ti ko to drzi...".
Dvor na Uni,crkvica na brijegu,to je mesto dje se Srbi legu

Далтон

Postby Далтон » Fri Dec 01, 2017 11:04 am

нуклеарни удар wrote:Остаје нејасно коме користи то решавање задатака и како??

Nije nejasno. Primera radi: Ja posedujem firmu koja se bavi proracunima i rešava algoritmičke zadatke. Postoje mnoge agencije firme itd.. I time oni bukvalno ''virtuelno iznajmljuju" tvoju brzinu rig-a (odnosno mašine za kopanje) i time prave proces tvoje mašine da "rudari" te kodove, koje mi danas nazivamo kripto valutama (bitkoin, ethereum ...). Što je tvoja mašina jača to će posuspešiti brži transfer informacija i obuhvatati veći broj rešavanja algoritama neke kompanije.
Mislim da će ti ovaj video bolje objasniti kako sve to funkcioniše.

Desnoruki levak

Postby Desnoruki levak » Fri Dec 01, 2017 11:18 am

Dobro jel neko ovde rudari lično ili je sve iz druge ruke?:) Da li bi neko mogao konkretno da kaže za nekog ko bi recimo ovaj ethereum hteo da rudari..koliko je potrebno da se izdvoji za idealnu mašinu za rudarenje i koliki mogu da očekujem račun za struju?

prcko

Postby prcko » Fri Dec 01, 2017 11:18 am

нуклеарни удар wrote:Остаје нејасно коме користи то решавање задатака и како??

Kolimo sam uspeo da zakljucim, nikome.

alkohol

Postby alkohol » Fri Dec 01, 2017 11:33 am

Desnoruki levak wrote:Dobro jel neko ovde rudari lično ili je sve iz druge ruke?:) Da li bi neko mogao konkretno da kaže za nekog ko bi recimo ovaj ethereum hteo da rudari..koliko je potrebno da se izdvoji za idealnu mašinu za rudarenje i koliki mogu da očekujem račun za struju?
Evo iz prve ruke. Kopam zcash, posto nvidia kartice bolje kopaju taj algoritam, dok su amd kartice bolje za ETH. Struju imam za dz, tako da ti tu ne mogu pomoci. Na primer, hoces da kopas ETH, ako kupis 6 kartica RX 580 (oko 40-45k po komadu), maticnu plocu (oko 12-15k), procesor, memoriju (do 6-7k, oni ne uticu na profit), napajanje (ili neko jace od oko 1500w ili dva od 750w - nekih 20-30k rsd), 6 komada ekstendera (oko 5-6 dolara komad) i mozda neki dodatni ventilatori, u zavisnosti gde bi ti stojao Rig. To te izadje oko 3200 dolara, onako ugrubo. Prema trenutnoj ceni i tezini kopanja, profit je oko 350 dolara mesecno, minus struja naravno.

Doduse, kartice se mogu uzimati i na kupujemprodajem, ima onih likova sto donose iz madjarske, pa izadje jeftinije, ili ako imate nekog da dolazi iz amerike, tamo je mnooogoo jeftinije. Ako te jos nesto interesuje, slobodno pitaj.

buckmuzz

Postby buckmuzz » Fri Dec 01, 2017 11:35 am

Ја сам прегледао линкове али опет ми није јасно где најједноставније може да се купи тај стелар луменс који је помињао стручњак?

Return to “Само опуштено”