1) kada naručujete stvari od fizičkih lica, ne plaćate ni PDV ni carinske troškove ako se radi o pošiljkama u vrednosti do 70 evra, pod sledećim uslovima:
- radi se o besplatnoj pošiljci, što će reći da unutra nema fakture, računa ili na bilo koji drugi način izražene cene
- pošiljka nije komercijalne prirode
- radi se o povremenim pošiljkama
- radi se o robi namenjenoj isključivo za ličnu upotrebu naručioca ili članova njegove porodice, koja po prirodi i količini ne ukazuje da se radi o robi namenjenoj za komercijalnu upotrebu
- za duvanske i alkoholne proizvode i parfeme i toaletne vode važe gornji uslovi, plus ovi limiti:
- ako pošiljka sadrži duvan i duvanske proizvode (koji definiše Zakon o duvanu), oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina se odnosi na sledeće količine: 50 cigareta, 25 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu), 10 cigara, 50 g duvana za pušenje ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih duvanskih proizvoda);
- ako pošiljka člana sadrži alkohol i alkoholna pića, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: destilisana i žestoka alkoholna pića sa procentom alkohola većim od 22 %, nedenaturisani etil alkohol sa procentom alkohola od 80 % i više (1 litar) ili destilisana i žestoka alkoholna pića, aperitivi sa osnovom u vinu ili alkoholom i slična pića sa procentom alkohola ne više od 22 %, penušava i likerska vina (1 litar) ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih pića i ostalo vino (1 litar);
- ako pošiljka sadrži parfeme i toaletne vode, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: parfemi do 50 ml ili toaletne vode do 25 ml.
Imajte u vidu da se za duvan, duvanske proizvode, alkohol i alkoholna pića obračunavaju i akcize.
Vrednost pošiljke se obračunava isključivo prema ceni robe, a troškovi prevoza, odnosno poštarine, ne ulaze u tu vrednost (dakle, bitno je da je vrednost robe ispod 70 evra, poštarina ne ulazi u ukupnu cenu prilikom obračuna vrednosti pošiljke).
2) za nekomercijalne pošiljke sa robom u vrednosti do 50 evra naručenom od stranog pravnog ili robom čiji je pošiljalac fizičko lice uz koju je priložen račun/faktura ili naznačeno da je plaćena navedena cena se ne plaćaju carinski troškovi, ali se plaća PDV.
Ja sam dosad naručio nekih 50-60 stvari iz inostranstva za sebe i druge ljude i svaki put je carina ispoštovala sva ova pravila. Recimo, nisu mi naplatili nikakve troškove na paket muzičkih diskova i jednu ploču kupljen od fizičkog lica, u vrednosti od 65 evra (to su bile prave vrednosti stvari, lako proverljive na sajtovima na kojima se prodaju), ali su mi naplatili PDV za paket sa tri diska kupljen direktno od strane izdavačke kuće, koji je bio u vrednosti od 33 evra.
Treba paziti na stvari koje su kupljene za mnogo manje para nego što vrede ovde. Recimo, ovde neka lampa košta 100 evra, na Aliju je nađete za 20. Mnogo je pametnije da se Kinezu kaže da ubaci račun ili da napiše da je plaćeno 20 evra, pa da carina obračuna PDV na taj iznos, nego da na paketu piše da je u pitanju poklon, pa da carina utvrdi tržišnu vrednost od 100 evra u Srbiji i onda obračuna i carinske troškove i PDV na taj iznos.