Блатњави на овим нашим просторима се говори један језик јер се сви међусобно разумемо. Ти га прептостављам зовеш српски. Наравно постоје и комплексаши који измишљају своје националне језике, читај Хрвати, Црногорци под идејом једна нација један језик. Мени је деда говорио увала, кева увала/заљев/мени је остало заљев. Кад кева каже овде беванда сви мисле да је хравтски, а кад каже баталит онда није проблем јер је српски, а исте речи и беванда и баталит се говоре на том простору одакле је. Као да кажеш Русима који кажу тисућу да причају хравтским језиком и да те вређају ако кажу тисућу, а с друге стране масу Хрвата говори хиљаду/иљаду.
Да се вратим на тему. Тешко ћеш Србе из окупираних простора/НДХ, убедити да су размишљали о власти, револуцији и осталом када су подигли устанак у Лици 1941. да би спречили усташки покољ и када им је горело под ногама. И током рата, средином рата, тамо 1943. у много места имаш званичне подтаке и документа да од 500 партизана из једног места у НДХ, њих 400 су Срби, остало Хрвати и/ли муслимани. Од тих 500 партизана је 30-ак чланова комунистичке партије. Остали нису. Има још много различитих примера. Те територије које сам поменуо су ослобађане и ослобађали су их људи са тих простора заједно уз друге партизане из свих крајева Југославије. Национална структура партизана је била таква да су већину чинили Срби.
У Краљевини Југославији Косово и Метохија су били у саставу Србије. За време фашистичке и нацистичке окупације Косово и Метохија су били у саставу Велике Албаније. Партизани су ослободили Косово и Метохију и вратили га у састав Србије. За време СФРЈ Косово је имало аутономни статус као и Војводина. Писао сам о томе већ раније, да се не понављам. Да ли је на Косову и Метохију била добра ситуација у време СФРЈ? Није баш. Морала је бити боља и за то кривим све одговорне. Да ли је тај устав из 1974, био лош по Србе, јесте. Да ли се на било који начин могу поредити "окупација" фашиста, нациста, усташа за време 2.св.рата, и "комунистичка окупација" након 2.св.рата? Не могу.
Ја знам да су многи огорчени због комунизма, црвених, диктатуре, Тита и свега осталог. Ја сам исто критичан према тој владавини и систему бивше СФРЈ. И према Титовој улози у 1.св.рату, и касније. Али не могу да се пореде "окупација" нациста, усташа, и фашиста под којом је извршен геноцид над Србима, под којима су на најзверскије начине убијане жене и деца, на најморбдније начине, вешани ученици у школама, минирани и паљени по црквама, окретани на ражњу, клани и протеривани. Не могу да се пореде Јасеновац, Стара Градишка, Паг и сва нацистичка, фашистичка и усташка окупација са постратном "окупацијом" и "диктатуром" комуњара.
Поготово да се својатају Срби из Крајине, Босне, Косова и Метохије као жртве црвене диктатуре, када су Срби са тих простора највећим делом били у партизанима и устали против окупатора. А на крају и по Србији, и Београду оставили кости да би се окупатор отерао из Србије. Срби из Лике, са Баније, Кордуна и из Славоније су ратовали и ослобађали Београд од Ресника, преко Аутокоманде до Земуна.