Историјске заблуде + идеолошко препуцавање
Re: Историјске заблуде + идеолошко препуцавање
kakav ti je ovo RTS snimak? pa više istine ima na delije.net nego u tome, nemoj da zajebavaš sad
Rođaci wrote:kakav ti je ovo RTS snimak? pa više istine ima na delije.net nego u tome, nemoj da zajebavaš sad
Da ne bi mozda i sliku u koloru postoji se koliko vidim radi o 1946 godini? Ali da ostavimo to po strani,posto na snimku vidimo oko drugog minuta komandanta cetnika Skabovica koji optuzuje Drazu da je on naredio da se zarobljeni partizani predaju Nemcima...pa se jos posvadjase i pomenuse da je to islo preko Tes(m)anovica za novac...boze me sacuvaj samo da nije od onog Tese sa Balkan Info neki rodjak...ali nije ovaj je TesManovic!

Cekaj bre,pa na jednom malom detalju se vidi koliko su zlo bilo cetnici i kakav je karakter njihove borbe.Ja ne znam stvarno da su partizani ikada predavali zarobljene cetnike Nemcima.Jel znate vi?
fedayn wrote:Cekaj bre,pa na jednom malom detalju se vidi koliko su zlo bilo cetnici i kakav je karakter njihove borbe.Ja ne znam stvarno da su partizani ikada predavali zarobljene cetnike Nemcima.Jel znate vi?
Па и нису, само су их клали. И поред тога што су успели да побију и протерају одавде толике људе, плус што су имали пола века апсолутну моћ у својим рукама, комунисти су нестали у делићу секунде, као и њихова "држава". Вероватно зато што је била постављена на здравим основама

Rođaci wrote:e jesi pravi cigan, lažeš i manipulišeš isto koliko i četnici ultra kop
Ne,ajde ovako da preformulisem pitanje...ali sad ozbiljno,da li se u tim tvojim transkriptima pominje uopste taj Skabovic koji se suceljava sa Drazom? Ako je stvarno tako bilo,onda on jeste izdajnik...sta on ima koji moj da predaje zarobljene partizane Nemcima?
Комунисти су иначе били права морална вертикала, јер они никад такве ствари не би радили. Њихова борба је била чанса и поштена, али мангупи уништише плодове те борбе у моменту, семе им и племе погано...
-
fedayn wrote:Cica Drazo, gde je moje dete, cica Drazo, gde je moje dete? Cuvaju ga srpske bajonete, cuvaju ga srpske bajonete
A Drazina deca u SKOJ-u odrekli ga se.
Kako te nije sramota

Tokom devedesetih uveliko se verovalo da su Gordana i Branko početkom Drugog svetskog rata otišli u partizane, a najmlađi sin Vojislav u četnike. Istoričar Bojan Dimitrijević, koji se dve godine viđao sa Brankom dok je pripremao knjigu o đeneralu, tvrdi da mu je najstariji Dražin sin priznao da su on i Gordana bili skojevci pre rata.
Nije me sramota,samo sklapam kockice.A za ovog istoricara se stvarno ne moze reci da je pro-komunisticki nastrojen.
Nije prokomunisticki ali je izrazito anticetnicki i pronedicevski.Dovoljno,za nestanak bilo kakve objektivne price.Uz to ako dobro pamtim plakao je kad su ga isklucili iz ds-a.Zut a nedicevac,tanak izvor al bas tanak.

Moj otac Draza - Ispovest Branka Mihailovica 1992 za casopis "Svedok"
http://www.svedok.rs/index.asp?show=98403
-Vi ste bili skojevac, komunista, bili ste na suprotnoj strani od oca u građanskom ratu. Vaš otac je bio komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, a vi krenuli za pokretom koji je predvodio Josip Broz?
- U vreme kad sam počeo da saznajem i sagledavam političke stvari - a to se zbivalo 1938. i 1939. godine - Jugoslavija je bila u velikom previranju. Uticaj komunista je bio veoma jak u gimnazijama. Gotovo celo moje društvo i moja okolina bili su orijentisani u revolucionarnom smislu. Uglavnom su postojale tri grupe: Fašisti-ljotićevci koji su bili veoma malobrojni; zatim takozvani kulturnjaci, okupljeni oko Srpskog kulturnog kluba, koji su, čini mi se, bili malobrojniji od treće grupe koja je naginjala ka komunističkom opredeljenju. Moji drugovi i ja bili smo pod uticajem Maksima Gorkog, pod uticajem Ostrovskog - „Kako se kalio čelik“. Te ideje su u nama, osamnaesgogodišnjacima, proizvodile takvo dejstvo da smo - kad je počeo rat - listom stali uz taj pokret.
- Da li je vaš otac ikad pokušao da vas odvrati od mladalačkih, skoevskih, komunističkih uverenja, da vas, jednostavno, razuveri?
- Ne! Roditelji su mi bili ljudi širokih shvatanja. Otac je, kao što rekoh bio vrlo i široko obrazovan čovek, i majka učiteljica. Nismo u kući bili usko-nacionalno vaspitavani. Cak ni pravoslavna crkva, po svojoj prirodi, nije takva da bi ostvarila nad nama neku versku zatucanost. Naprosto, mi Mihailovići kao da smo bili predodređeni da budemo zahvaćeni nekim drugim, drugačijim vetrovima - nego što je bio nacionalni pokret moga oca. Sad se, međutim, pokazuje da su Srbi bili žrtvovan narod - i to svesno... Rekoh, otac i ja se nikad nismo direktno suočili s istinom - da sam skojevac, da je sestra skojevka... Nikad mu nisam rekao: Znaš, ja mislim tako i tako“. Ali, on je to znao. Svi smo, i on, i Gordana, i ja - izbegavali da se suočimo sa tom temom.
-
fedayn wrote:Tokom devedesetih uveliko se verovalo da su Gordana i Branko početkom Drugog svetskog rata otišli u partizane, a najmlađi sin Vojislav u četnike. Istoričar Bojan Dimitrijević, koji se dve godine viđao sa Brankom dok je pripremao knjigu o đeneralu, tvrdi da mu je najstariji Dražin sin priznao da su on i Gordana bili skojevci pre rata.
Nije me sramota,samo sklapam kockice.A za ovog istoricara se stvarno ne moze reci da je pro-komunisticki nastrojen.
Naravno da te nije sramota posto vi za sramotu i ne znate. Za vas je potpuno normalno i opravdano da decu ucenjujete da javno istupaju protiv svojih roditelja a sve u interesa revolucije. Istu decu koja su rat provela u logoru Banjica, valjda zato sto im je otac bio veran saradnik okupatorske vlasti. I Drazi i Kalabicu su komunisti ubili jos maloletnu decu a njih proglasili za zlocince. Pa jos Kalabic iz zahvalnosti sto su mu ubili sina pristane da radi za oznu i pomaze u hvatanju svoga komandanta. Nije nejasno kako su takve konstrukcije nastale, segrti, opancari, bezzemljasi i ostala nepismena bagra bolje nije ni mogla. Nije nejasno ni to kako su npr tvoji roditelji poverovali u takve nebuloze. Kad te odvoje od ovaca i smeste u centar Beograda u stan koji su oteli nekom ko je taj stan zaradio svojim radom onda ti bas i ne pada na pamet da sumljas u bilo sta

NOVA GLUPOST JOSKE BROZA
Izgleda neki ideoloski sukob na relaciji KPJ i NKPJ
Naravno da te nije sramota posto vi za sramotu i ne znate. Za vas je potpuno normalno i opravdano da decu ucenjujete da javno istupaju protiv svojih roditelja a sve u interesa revolucije. Istu decu koja su rat provela u logoru Banjica.
Koliko je meni poznato deca Draze Mihailovica su u logoru Banjica bili kao SKOJ-evci.Kasnije ih je druga strana vadila odatle.No nebeitno.Poenta price je da su oboje bili levicari-marksisti svojevoljno, i da ih niko na to nije prisiljavao s obzirom da su se jos pre Drugog svetskog rata zanimali za tu ideologiju kao komunisticki aktivisti.
I šta sa tim sada? Velika pobeda komunizma?
Jebote jel ti shvataš koliko je apsurdno i neukusno tvoje ponašanje?
Suditi preko tastature, iz ove vremenske perspektive koja kakav god da je haos, je med i mleko jer nismo prošli ni deo iskušenja ljudi tog doba.
Uopšte, kako nema neke doze rezervisanosti, poniznosti kada se priča o tom periodu i ličnostima iz tog perioda. I to vazi za obe strane.
Jebote jel ti shvataš koliko je apsurdno i neukusno tvoje ponašanje?
Suditi preko tastature, iz ove vremenske perspektive koja kakav god da je haos, je med i mleko jer nismo prošli ni deo iskušenja ljudi tog doba.
Uopšte, kako nema neke doze rezervisanosti, poniznosti kada se priča o tom periodu i ličnostima iz tog perioda. I to vazi za obe strane.
Napred Evropa slobodnih naroda,napred u socijalizam!

Spoiler:
@fedayn
Да ли је НР Кина комунистичка земља ?
Да ли је НР Кина комунистичка земља ?
kocka wrote:@fedaynДа ли је НР Кина комунистичка земља ?
Jel si slusao nekad predavanja Erika Lija,covek objasnio u jednoj recenici:
market economy каже човек из видеа.
Да ли је то комунизам, да ли се то помиње у комунистичкој теорији ?
Нисам упућен, па ме занима одговор.
Taкође, која су права радника у НР Кини ? Радно време, годишњи одмор, итд.
Да ли је то комунизам, да ли се то помиње у комунистичкој теорији ?
Нисам упућен, па ме занима одговор.
Taкође, која су права радника у НР Кини ? Радно време, годишњи одмор, итд.
Nisam,ni ja u potpunosti upucen,ali se zanimam za to sto oni rade,pogotovo sto i dan danas izucavaju Marksa i ne odricu ga se,kao sto se ne odricu Mao Ce Tunga.
Oni svoj sistem zovu socijalizam sa kineskim karakteristikama (objasnjeno takodje u dva minuta)...
Kocka neodoljivo me podsecas na jednog lika iz NKPJ-a '74 godiste,koji isto tako ispituje,propituje izokola...ne ulazis previse u rasprave samnom,cak se moze reci da si mi odmah tu pri ruci u debati sa desnicom na forumu...I ta tvoja registracija na forumu,misterija za koga navijas i ostalo...jako..jako cudno....
Izgleda da mnogi citaju ovaj forum.
Oni svoj sistem zovu socijalizam sa kineskim karakteristikama (objasnjeno takodje u dva minuta)...
Kocka neodoljivo me podsecas na jednog lika iz NKPJ-a '74 godiste,koji isto tako ispituje,propituje izokola...ne ulazis previse u rasprave samnom,cak se moze reci da si mi odmah tu pri ruci u debati sa desnicom na forumu...I ta tvoja registracija na forumu,misterija za koga navijas i ostalo...jako..jako cudno....

Izgleda da mnogi citaju ovaj forum.
Зар Маркс није за укидање приватног власништва ? У НР Кини колико знам постоји приватно власништво, постоје чак и милијардери:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_by_net_worth
То се нешто не поклапа са Марксом ?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_by_net_worth
То се нешто не поклапа са Марксом ?
Kocka,ne znam zasto si preskocio onaj deo Erika Lija gde on odgovara na pitanje novinara o prirodi ekonomskog sistema NR Kine ovim recima:
"Ne postoji nikakva sansa da grupa milijardera u NR Kini kontrilisu politbiro,ali je itekako moguce da u USA grupa milijardera kontrolise i kreira americku politiku.
Sto se Marksa tice,on je komunizam definisao kao drustveno ekonomski poredak zasnovan na visokom stepenu razvoja proizvodnih snaga i prevazilazenju svojine kao klasne i otudjujece kategorije.Ali je isto tako istakao da postoje dva stupanja:
-prvi (nizi) socijalizam
-drugi (visi) komunizam
Socijalizam je prelazni period iz kapitalizma u komunizam,pri cemu socijalizam kako kaze Marks,"u ekonomskom,moralnom,duhovnom... nosi na sebi tragove starog drustva iz cije utrobe izlazi".
Mozemo mi ovako danima da diskutujemo,ali sam u jednom ranijem postu vec rekao da nije bas najprikladnije voditi ovakve diskusije na navijackom forumu.

"Ne postoji nikakva sansa da grupa milijardera u NR Kini kontrilisu politbiro,ali je itekako moguce da u USA grupa milijardera kontrolise i kreira americku politiku.
Sto se Marksa tice,on je komunizam definisao kao drustveno ekonomski poredak zasnovan na visokom stepenu razvoja proizvodnih snaga i prevazilazenju svojine kao klasne i otudjujece kategorije.Ali je isto tako istakao da postoje dva stupanja:
-prvi (nizi) socijalizam
-drugi (visi) komunizam
Socijalizam je prelazni period iz kapitalizma u komunizam,pri cemu socijalizam kako kaze Marks,"u ekonomskom,moralnom,duhovnom... nosi na sebi tragove starog drustva iz cije utrobe izlazi".
Mozemo mi ovako danima da diskutujemo,ali sam u jednom ranijem postu vec rekao da nije bas najprikladnije voditi ovakve diskusije na navijackom forumu.