Тема за све и свашта
Re: Тема за све и свашта
Браћо, јел неко добро познаје Закон о раду? Имам питање везано за дежурства, али нису везана за здравство. Дакле, јел постоји негде у Закону о раду да се то дежурство плаћа, тј, да је некако регулисано?
a šta je to dežurstvo? noćni rad? prekovremeni rad?
moguće je da postoje i interna dokumenta (pre svega pravilnik o radu) kojim bi možda dežurstvo bilo plaćeno drugačije nego redovan rad
sam Zakon o radu ne poznaje pojam dežurstva kao takav, ali poznaje prekovremeni i noćni rad i tu postoji čitav niz odredaba, među kojima su i odredbe o plaćanju takvog rada
moguće je da postoje i interna dokumenta (pre svega pravilnik o radu) kojim bi možda dežurstvo bilo plaćeno drugačije nego redovan rad
sam Zakon o radu ne poznaje pojam dežurstva kao takav, ali poznaje prekovremeni i noćni rad i tu postoji čitav niz odredaba, među kojima su i odredbe o plaćanju takvog rada
Član 108
Zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, i to:
1) za rad na dan praznika koji je neradni dan - najmanje 110% od osnovice;
2) za rad noću, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade - najmanje 26% od osnovice;
3) za prekovremeni rad - najmanje 26% od osnovice;
4) po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca (u daljem tekstu: minuli rad) - najmanje 0,4% od osnovice.
Pri obračunu minulog rada računa se i vreme provedeno u radnom odnosu kod poslodavca prethodnika iz člana 147. ovog zakona, kao i kod povezanih lica sa poslodavcem u skladu sa zakonom.
Ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.
Opštim aktom i ugovorom o radu mogu da se utvrde i drugi slučajevi u kojima zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu, kao što je uvećanje zarade po osnovu rada u smenama.
Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.
Zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, i to:
2) za rad noću, ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade - najmanje 26% od osnovice;
4) po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca (u daljem tekstu: minuli rad) - najmanje 0,4% od osnovice.
Pri obračunu minulog rada računa se i vreme provedeno u radnom odnosu kod poslodavca prethodnika iz člana 147. ovog zakona, kao i kod povezanih lica sa poslodavcem u skladu sa zakonom.
Ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.
Opštim aktom i ugovorom o radu mogu da se utvrde i drugi slučajevi u kojima zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu, kao što je uvećanje zarade po osnovu rada u smenama.
Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.
МГП wrote:Član 108
А шта му је основица? Цјела плата за месец читав или дневно плаћање (дневница)?!
Ко се плаши сам у соби то је рђав знак, кога плаши помрачина или празан мрак...
Rođaci wrote:a šta je to dežurstvo? noćni rad? prekovremeni rad?
У суштини прековремени рад. Дакле, радим 40 сати недељно, али сам за викенд дежуран, а пошто имам 50 људи испод себе, то значи да морам да читам мејлове од тог дана, да ако се неко разболи нађем замену, подесим неке техничке параметре којима само ја имам приступ а морају да се подесе за викенд итд.. У суштини, радим за викенд сигурно пет, шест сати, плус што морам да сам доступан на телефону стално, управо у случају када неко позове да је болестан и слично. У другим тимовима, ово дежурство је плаћено, а пошто треба да добијем повишицу од Нове године, тражићу још неке ствари, попут плаћеног дежурства јер ми викенди уопште нису викенди, стресније ми је то него радна седмица у фирми.
to mora da bude plaćeno, traži to
jedino ako nije neka preraspodela radnog vremena u pitanju, ali bi u tom slučaju morala da postoji i odluka o tome, plus bi u nekom drugom periodu bio slobodan za te sate koje sad provodiš radeći, a bio isto plaćen
jedino ako nije neka preraspodela radnog vremena u pitanju, ali bi u tom slučaju morala da postoji i odluka o tome, plus bi u nekom drugom periodu bio slobodan za te sate koje sad provodiš radeći, a bio isto plaćen
Ne mora niti će biti plaćeno. Traži drugi posao pa onda daj otkaz tim govnarima kad im nikako ne odgovara. Ako se uzdaš u zakon, pravila red i ostale kurce u Srbiji, onda se na isti i nabij, lakše će ti biti
Није прерасподела времена, 40 сати радна недеља, плус то дежурство када сам дневна смена. То већ има код нас у фирми, али моје одељење је некако волшебно ван тога, па сам хтео да проверим јел има негде то у закону написано, чисто да имам информацију, свакако ћу то тражити после Нове године. Џиле, могао би да дођеш код нас, и овако познајеш одређене женске особе из Новог Сада
Etaoin osnovica je valjda iznos neto plate koju primaš bez nekih dodataka ( topli obrok, putni troškovi...). Opet nisam ni ja siguran, ko je upućeniji nek me ispravi.
МГП wrote:Etaoin osnovica je valjda iznos neto plate koju primaš bez nekih dodataka ( topli obrok, putni troškovi...). Opet nisam ni ja siguran, ko je upućeniji nek me ispravi.
Ma vazi, sto se dobija 110% takve osnovice za dan rada na drzavni praznik.
To se odnosi na dnevnicu, a dnevnica ti se valjda racuna plata podeljeno sa brojem radnih dana, pa mu to dodje dnevnica, a ti za jedan dan rada na drzavni praznik dobijes tu duplu dnevnicu plus jos 10 posto.
Hipoteticki plata 30.000 a 30 radnih dana, dnevnica ti je dakle 1000 dinara za rad na drzavni praznik dobijes 2100.
Nisam siguran, ali tako je nekako...dok ovo vezano da je to neto plata bez dodataka koji su najmanji pride, pa ljudi bi ubijali za rad na drzavni praznik
Jebije ja znam za ovu osnovicu a oni na koju su mislili jebi im mater ako mi je jasno. Prije će biti da je to što si ti napisao. Treba sačekati Rođu da se oglasi, to je njegov fah.
da da, osnovica se izračunava prema osnovnoj zaradi, ali srazmerno broju dana, tako da je npr. za rad na državni praznik upravo ovako kako kaže brusli
Evo vam moj isecak pa racunajte
Placanja: sati Bruto iznos
Redovan rad 176 53895.83
Rad na drz. i ver. pr. 8 2661.84
Regres 28.53
Topli obrok 28.53 (za ceo mesec)
Inace brucelee nije u pravu, ako je dnevnica 1000, za rad na praznik dobijes 1100.
Etaoin, prvo proveri da li ti radni dan pisu kao 7 sati ili kao 8, s obzirom da radna nedelja nije ponedeljak-petak, vec ponedeljak-nedelja. U prvom slucaju si u kanalu, u drugom slucaju imas osnova za zahtev da ti placaju prekovremeni rad. Sto u stvari i jeste to tvoje dezurstvo.
Placanja: sati Bruto iznos
Redovan rad 176 53895.83
Rad na drz. i ver. pr. 8 2661.84
Regres 28.53
Topli obrok 28.53 (za ceo mesec)
Inace brucelee nije u pravu, ako je dnevnica 1000, za rad na praznik dobijes 1100.
Etaoin, prvo proveri da li ti radni dan pisu kao 7 sati ili kao 8, s obzirom da radna nedelja nije ponedeljak-petak, vec ponedeljak-nedelja. U prvom slucaju si u kanalu, u drugom slucaju imas osnova za zahtev da ti placaju prekovremeni rad. Sto u stvari i jeste to tvoje dezurstvo.
nije brate, treba da dobiješ 2.1 osnovicu
jasno se to vidi iz odredaba koje je postavio MGP, jer piše najmanje 110% od osnovice, a ne 10% od osnovice
čak možeš i da tumačiš zajedno sa ostalim odredbama, jer imaš ispod da se npr. za rad noću dobija najmanje 26% od osnovice, što ne bi predstavljalo povećanje da se odredba primenjuje tako kako ti kažeš, nego umanjenje od 74%
jasno se to vidi iz odredaba koje je postavio MGP, jer piše najmanje 110% od osnovice, a ne 10% od osnovice
čak možeš i da tumačiš zajedno sa ostalim odredbama, jer imaš ispod da se npr. za rad noću dobija najmanje 26% od osnovice, što ne bi predstavljalo povećanje da se odredba primenjuje tako kako ti kažeš, nego umanjenje od 74%
Da, moja greska, pomesao sam rad na drzavni sa prekovremenim radom
-
Bunt wrote:Da, moja greska, pomesao sam rad na drzavni sa prekovremenim radom
prekovremeni rad kod mene se placa 126 posto isto odnosno slicno kao i drzavni praznik..dnevnica tog dana ako je recimo 1000 dinara i ako radis 8 sati prekovremeno za to vreme dobijes 1000 osnovicu i 1260 dinara ukupno 2260 dinara , recimo kao primer radim u subotu 8 sati , dok rad na drzavni praznik dobijes 1000 plus 1100 ukupno 2200..naravno i za jedno i za drugo vreme ostali lade jajca .... nedlejno je propisano 40 sati rada u skoro svim oblastima,jedino ima neke skaracenje radnog vremena ljudi u hitnoj,vatrogasci,oni nedeljno imaju manji fond sati...poslovi gde su uslovi rada otezani isto tako imaju skrecenje redne nedelje obicno oko 5 sati i povcean broj dana godisnjeg odmora. u Srbiji su svi prestravljeni i u drzavnim firmama i u privatnim... tako da niko ne sme nista da trazi bojeci se za tih bednih 30 000 i tek kada se takvi pobune u srbiji ce biti bolje ..ali to se nece desiti bar u dogledno vreme ...takodje dnevnice se odredjuju koletivnim ugovorima i jos dosta odredbi stoje u kolektivnom ugovoru pa se od firme do firme odredjuje radno vreme trajanje istog i duzini radne nedelje ..i da dodam da rad nedeljom ima povecanje,ali ne znam koliko je..jer nikada ne radim nedeljom pa se nisam preterano interesovao.
Naravno, Zakon o radu apsolutno dozvoljava da svaki poslodavac prava radnika unutrašnjim aktima odredi na povoljnijem nivou od zakonskog. Država određuje minimume, a poslodavci mogu da idu preko toga koliko god žele.
Opet pomoć.
Samsung j5 (2017) ili honor 8 lite?
Vredi li izdvojiti mnogo više para za honor 9?
Unapred hvala.
P.S. do sada sam koristio j5. Zadovoljan sam telefonom. Jedina mana interna memorija.
Samsung j5 (2017) ili honor 8 lite?
Vredi li izdvojiti mnogo više para za honor 9?
Unapred hvala.
P.S. do sada sam koristio j5. Zadovoljan sam telefonom. Jedina mana interna memorija.
Izabrao si identicne telefone. Samsung ima AMOLED ekran, ali sa manjom rezolucijom u odnosu na Honor. Samsung ima 32gb za skladistenje, a Honor 16, al zato Honor ima brzi procesor. Mislim, jebiga. Sta da ti kazem.
A za ovu trecu perverziju od telefona bi izdvojio pare, da ih imam, naravno.
A za ovu trecu perverziju od telefona bi izdvojio pare, da ih imam, naravno.
-
Ja imam Huawei Honor 8 lite, brz je, solidan telefon, ali mi se bolje pokazao prethodni Samsung J7 (2016), imam jos dosta prostora u Huawei-u, ali cesto zabode, stane, kamera ponekad zabaguje. A koristim ga tek 2 meseca.