lost&found wrote:Druze, ja ovde trenutno i ne primam platu, da mi je cilj da radim za nekoga, imao sam tamo kvalitetniji zivot nego sto bih za 2 soma evra imao ovde, al opet kazem nit sam se zbog toga vratio nit sam ja bitan u celoj prici. U Srbiji, a i ostalim zemljama koje si naveo je nakaradni kapitalizam, i ponavljam mentalitet je ovde recimo podanicki, i ljudi nemaju nacin razmisljanja koji bi doprineo da bolje iskoristimo sistem koji trebnutno preovladava. Opet kolko god nije uspeo u mnogim zemljama, procenat uspesnosti komunistickog sistema je jedna velika 0 (ako se slazemo da je Kina samo na papiru komunizam). Dakle opet bolje kapitalizam nego komunizam, barem na osvnou predjasnjih iskustava. A da li mozda postoji jos i bolji sistem (al da se uzme u obzir i ljudska psiha u to) , pa verovatno da postoji, al ovo je trenutno na snazi i to nam je sto nam je.
значи није проблем у капитализму, него је проблем у људима ? Испада да су већина човечанства дебили и поданици а становници САД изабрана раса ?
Ова твоја прича делује на неки Холивудски филм где амерички председник спашава свет од ванземаљаца

А није ни далеко од оне комунистичке приче, како је комунизам "савршен" систем, али су људи стока једна, па не може да им тако нешто паметно уђе у главу.
Не постоји друже добар и накарадни капитализам,постоји један исти капитализам и у Србији, Норвешкој, САД и Камеруну. Само што као и у сексу неко јебе, а неко га прима.
Могу само да замислим коју би причу гуслао да је Хладни рат завршио обрнуто. Вероватно би се клео у Ломоносова.
lost&found wrote:ja te opet pitam , koje je tvoje resenje za trenutnu situaciju ? dakle, ja prihvatam ono sto je trenutno na snazi i pokusavam sto bolje da mu se prilagodim, sta ti predlazes da treba svako od nas da radi ? ovde je otprilike cela srz nase rasprave, a ti mi ne dajes odgovor, evo i kudravi te pita pa si ga iskulirao.
брате ти приватно ради шта желиш, али мојне да тврдиш да је капитализам добар за Републику Србију. У ствари тврди шта хоћеш, ко сам ја да ти било шта браним, једино што ти је тврђење шупље. За тебе приватно јесте добар, за Републику Србију није. А које је државно уређење добро за Републику Србију стварно појма немам.
lost&found wrote:Norvezaninu je bolje od gradjanina UAE jer zivi u zdravijem sistemu, a ne u sistemu gde zene do juce nisu imale pravo da voze, gde je gistro alkohol i gudra zabranjen, a princevi verovatno na onim privatnim zurkama puse nargilu itd. Ako izuzmemo klimatske uslove, jel bi pre ziveo u drustvu sa Norvezanima ili sa Arapima ? kod Norvezana je normalno da ako imas pare ne razbacujes se, a Arape po americi mi je izuzetno gadno bilo da gledam, jer su uspeli da budu iskompleksiraniji i od nasih punisica, idu do kafica i parkiraju Lambudrzinija odma ispred, i posle ga gare kad pale nazad. Znaci klasicni debilcici, koji se gade i normalnom coveku koji tamo vozi jos mozda i bolja kola, al nikad neces osetiti da on to natrljava na nos drugima koji to nemaju (jer ga je kupio zbog sebe, eventualno da kara bolje ribe, al ne i da piša po sirotinji).
ово "здравијем" систему је твој субјективан угао посматрања. Шта дефинише "здравији" систем ? То да жене могу да возе ауто ?! Који је то критеријум ?
Дакле дај неке критеријуме типа просечна плата, трошкови, порези, просечан животни век, просечна незапосленост , бдп и слично.
А то што је арапин возио ламборџини док си ти јахао бајс по америци, то је критеријум нула .
lost&found wrote:I opet mi nisi dao odgovor zasto onda Venecuela nije jedna od najuspesnijih zemalja, a ne gora cak i od nas 100struko puta, ako mentalitet nije presudan. Mislim nemoj ni da mi odgovaras, jer svakako od mene sigurno bolje ne znas kako tamo stvari stoje i kakav nacin zivota se vodi, al samim tim sto biras na sta odgovaras i izvlacis samo podatke koji tebi odgovaraju pa ih privatas kao opste, govori da pricas napamet i iz neke mrznje prema Americi/kapitalizmu/zapadu (koja je u Srba legitimna, ali u ovoj raspravi bi trebalo da se zaboravi, jer nema veze s ovim o cemu pricamo)
Што бих ти давао одговоре, када их ти већ знаш. Питаћу те пошто наш ситуацију у Венецуели, да ли је Венецуела под санкцјама ?
lost&found wrote:Jeste radi 200 ljudi, al opet si omasio, po 70ti put moju poentu, gde si ti tvrdio da na zapad mozes da odes samo da bi se ti licno okoristio, a nikako Srbija od toga ne moze imati koristi. A ja znam brdo nasih koji su znanje i iskustva steceno napolju, uspeli u manjoj ili vecoj meri da sprovedu ovde i em naprave sebi super uslove za zivot u Srb, em otvore nemali broj radnih mesta sa platama nekoliko puta vecim od prosecne. Jeste, to je kap u moru, al to je krivica ostalih ljudi, nikako ovih koji se cimaju, i otvaraju zdrave biznise u Srb gde je mnogo teze nego da su ostali i to uradili na zapadu. Ti budi primer, pa uradi nesto i pomozi Srbiji na taj nacin, i sa znanjima i iskustvima stecenim samo ovde, i ja cu ti prvi skinuti kapu i reci bravo majstore, pa makar to bio lanac pekara (dobro za ovo verovatno i ne mozes puno toga da naucis odlaskom preko) ili nesto ozbiljnije od toga.
Па јел се ниси лично окористио ако када се вратиш овде отвориш фирму ?! Или си ти ту фирму отворио што си неки хуманитарац да би други имали посла овде ?! Фирму си отворио да би ти лично имао користи, сео ставио на папир и израчунао да ћеш већи кеш да вртиш овде, него ако останеш тамо, дај немој да се зајебавамо.
И ово када причам у првом лицу једнине не мислим лично на тебе, да не буде неки неспоразум.
lost&found wrote:Ja uopste nisam uporedjivao broj naucnika rodjenih u USA vs broj naucnika koji su tek kasnije dosli u USA (iako je verovatno broj ovih drugih veci, ali ti si bio skeptican da ovi prvi uopste i POSTOJE - to je otprilike kao i razmisljanje prosecnog srbina, svi ameri su debili. Da da kako da, ne), nego to da u takvom sistemu ti kao pojedinac sa genijalnim idejama, imas uslove da ostvaris svoje genijalne zamisli. U komunizmu mozes da budes okruzen mediokritetima i da se stopis u to sivilo, ovamo moras da se laktas i rukama i nogama, al ako si ambiciozan, u velikoj vecini slucajeva nema zime za tebe. Citaj sta pisem, i sto je jos bitnije, pokusaj da razumes sta kazem, posto za sad uglavnom izvlacis neke sulude zakljucke i pricu skreces van onoga sto ima veze sa onim sto sam ja rekao.
Друже ни у једном систему ако си амбициозан нема зиме за тебе, Мехмед - паша Соколовић је догурао до фактички најјачег човека у Османском царству, а био је чобан.
Тако да та твоја прича о САД је класична империјална прича, импеерије и јесу империје зато што извуку неког чобана са периферије и од њега направе војсковођу, научника, владара. Исто се дешавало и у римском царству када су неки германи чобани постајали генерали, није то никакав америчко - капиталистички изум.