Вести
Re: Вести
То није питање за стране банке које су овде да узму профит.
Права адреса је НБС која то треба да регулише а не да излаже земљу спољнем ризику. Али као што рекох овде нема државе.
А што не би банка дала кредит у динарима?
Колико видим никаквих озбиљних није проблема са динаром у дугом периоду, чак ни код кризе 2008.
Права адреса је НБС која то треба да регулише а не да излаже земљу спољнем ризику. Али као што рекох овде нема државе.
Колико видим никаквих озбиљних није проблема са динаром у дугом периоду, чак ни код кризе 2008.
-
Mozda ce i da da, ali ako uzme u obzir sve rizike koje ovde mogu da je snadju kamata bi bila 200 puta veca pa nisam siguran da se to nekom isplati
-
Inflacija 93. je bila 1000% nedeljno. Kreni da pozajmljujes svoje pare
Волео бих да могу да узмем кредит на таквој инфлацији.
Али какве то везе има са данашњим временом? Лепо сам то написао изнад.
Али какве то везе има са данашњим временом? Лепо сам то написао изнад.
То није питање за стране банке које су овде да узму профит.
- lost&found
Nazalost na nasim podrucjima picvajz moze da izbije vrlo lako, sto povlaci destabilizaciju dinara sa sobom.
Какви сте то људи?
Браните олош који одузима станове људима за пар хиљада динара.
То нема нигде осим у овој дивљини.
Чуј може бити пичвајза. Па може га бити и на многим другим местима па није тако.
Ако дође до тога имају могућност да се извуку ионако сав профит годинама већ извлаче из Србије.
Браните олош који одузима станове људима за пар хиљада динара.
То нема нигде осим у овој дивљини.
Чуј може бити пичвајза. Па може га бити и на многим другим местима па није тако.
Ако дође до тога имају могућност да се извуку ионако сав профит годинама већ извлаче из Србије.
- lost&found
SAO_Zeljin ti je davao razloge zasto je nerealno ocekivati da strane banke daju kredite u dinarima, ja se nadovezao. O originalnoj temi (Svajcarci - banke - stanovi) nisam nesto preterano informisan, niti sam pratio, tako da nisam sa na taj deo ni obazirao kad sam pisao ovo gore.
Moze biti picvajza svugde, al s mnogo vecom verovatnocom na Balkanu, nego recimo u vecini, ako ne i celoj EU. Nazalost.
Moze biti picvajza svugde, al s mnogo vecom verovatnocom na Balkanu, nego recimo u vecini, ako ne i celoj EU. Nazalost.
ma smešne priče
u gradnji su prilike takve da je zakonom određeno da plaćanje može da se vrši i u devizama, iako je zvanično sredstvo plaćanja dinar i gotovo sve ostalo, posebno svakodnevne stvari, treba da se plaća dinarima
inače, Nebojša Katić je još 2007. godine pisao:
https://nkatic.wordpress.com/2007/03/13/svajcarci-za-stanove/
Kako je odluka o subvencionisanju stambenih kredita već doneta, vlada je u pravu kada istu odluku primenjuje i na kredite u švajcarskim francima. Nema razloga da vlada vrši dodatnu i arbitrarnu valutnu diskriminaciju i upušta se u analizu međuvalutnih rizika. Na bankama i građanima je da procenjuju rizik sopstvenih odluka i snose konsekvence, dobre ili loše.
Vlada Srbije greši kada se upušta u procenjivanje svetskih valutnih kretanja i o tome obaveštava javnost. Nije na ministrima da daju finansijske savete građanima i procenjuju njihov rizik. Sutra bi se neko, s pravom, mogao dosetiti da od vlade traži da mu nadoknadi gubitke ako franak naglo ojača. Valutno tržište jedno je od najrizičnijih svetskih tržišta, a procenjivanje valutnih kretanja, pogotovo dugoročnih, jalov je posao. Analiza i ekstrapolacija vremenskih serija ovde je loš metod.
Krediti u švajcarskim francima trenutno su povoljniji od onih u evrima jer je kamata niža, a franak relativno slab u odnosu na evro. Slabost franka je rezultat upravo niskih švajcarskih kamatnih stopa. Ko se danas zadužuje u francima svakako profitira, ali i preuzima rizik koji je nesporan.
u gradnji su prilike takve da je zakonom određeno da plaćanje može da se vrši i u devizama, iako je zvanično sredstvo plaćanja dinar i gotovo sve ostalo, posebno svakodnevne stvari, treba da se plaća dinarima
inače, Nebojša Katić je još 2007. godine pisao:
https://nkatic.wordpress.com/2007/03/13/svajcarci-za-stanove/
Kako je odluka o subvencionisanju stambenih kredita već doneta, vlada je u pravu kada istu odluku primenjuje i na kredite u švajcarskim francima. Nema razloga da vlada vrši dodatnu i arbitrarnu valutnu diskriminaciju i upušta se u analizu međuvalutnih rizika. Na bankama i građanima je da procenjuju rizik sopstvenih odluka i snose konsekvence, dobre ili loše.
Vlada Srbije greši kada se upušta u procenjivanje svetskih valutnih kretanja i o tome obaveštava javnost. Nije na ministrima da daju finansijske savete građanima i procenjuju njihov rizik. Sutra bi se neko, s pravom, mogao dosetiti da od vlade traži da mu nadoknadi gubitke ako franak naglo ojača. Valutno tržište jedno je od najrizičnijih svetskih tržišta, a procenjivanje valutnih kretanja, pogotovo dugoročnih, jalov je posao. Analiza i ekstrapolacija vremenskih serija ovde je loš metod.
Krediti u švajcarskim francima trenutno su povoljniji od onih u evrima jer je kamata niža, a franak relativno slab u odnosu na evro. Slabost franka je rezultat upravo niskih švajcarskih kamatnih stopa. Ko se danas zadužuje u francima svakako profitira, ali i preuzima rizik koji je nesporan.
lost&found wrote:SAO_Zeljin ti je davao razloge zasto je nerealno ocekivati da strane banke daju kredite u dinarima, ja se nadovezao. O originalnoj temi (Svajcarci - banke - stanovi) nisam nesto preterano informisan, niti sam pratio, tako da nisam sa na taj deo ni obazirao kad sam pisao ovo gore.
Онда у Немачку никада не би требало да дођу јер су имали за време Вајмара већу хиперинфлацију од нас 1993.
Како уопште нешто тако може да се потеже као некакв аргумент?
Банке морају да испуне оно што им НБС пропише. Ако је задуживање у страној валути опасност по државу, а јесте, онда мора да се та опасност елиминише.
То се иначе десило у Чешкој. Они су имали велику кризу крајем деведесетих због велике изложености страним валутама и донета је одлука да се све пребаци у чешке круне.
(Street Force / Curva Orientale)
-
Nexon wrote:lost&found wrote:SAO_Zeljin ti je davao razloge zasto je nerealno ocekivati da strane banke daju kredite u dinarima, ja se nadovezao. O originalnoj temi (Svajcarci - banke - stanovi) nisam nesto preterano informisan, niti sam pratio, tako da nisam sa na taj deo ni obazirao kad sam pisao ovo gore.
Онда у Немачку никада не би требало да дођу јер су имали за време Вајмара већу хиперинфлацију од нас 1993.
Како уопште нешто тако може да се потеже као некакв аргумент?
Банке морају да испуне оно што им НБС пропише. Ако је задуживање у страној валути опасност по државу, а јесте, онда мора да се та опасност елиминише.
То се иначе десило у Чешкој. Они су имали велику кризу крајем деведесетих због велике изложености страним валутама и донета је одлука да се све пребаци у чешке круне.
Ne znam da li si glup ili si samo trol. Najbolje da se sve pretvori u kukiriki da se ne zavisi ni od dinara ni od evra
Па могуће да си ти паметнији али мораш онда тако паметан да ми објасниш неке ствари.
Ево нпр. ја стално слушам како никада није било боље, отварамо поглавља ЕУ, онда ти дођеш и кажеш да је то све лаж и превара. Ја сам изненађен твојим констатацијама. Како нас ЕУ комесари хвале а банке из ЕУ нас деру и не верују својим комесарима из Брисела? Неко ту краду и неко то одобрава одавде.
Следеће, није ми јасно како може да се на данашње стање пројектује нешто што се десило пре више од 25 година у другим околностима и да се онда на основу тога бране банке које преко извршитеља терају најсиромшаније на улицу за пар хиљада динара дуга.
Ето, не тражим пуно. Ти си паметан, објасни ти мени, лагано за тебе.
Ево нпр. ја стално слушам како никада није било боље, отварамо поглавља ЕУ, онда ти дођеш и кажеш да је то све лаж и превара. Ја сам изненађен твојим констатацијама. Како нас ЕУ комесари хвале а банке из ЕУ нас деру и не верују својим комесарима из Брисела? Неко ту краду и неко то одобрава одавде.
Следеће, није ми јасно како може да се на данашње стање пројектује нешто што се десило пре више од 25 година у другим околностима и да се онда на основу тога бране банке које преко извршитеља терају најсиромшаније на улицу за пар хиљада динара дуга.
Ето, не тражим пуно. Ти си паметан, објасни ти мени, лагано за тебе.
Узгред, док паметни Зајтин појасни мени, да видимо где се троше новци пореских обвезника Србије док се најсиромашнији избацују на улице и док се деца лече СМС порукама.
Ово се спонзорише из буџета Србије, некакве креације који је практично право министарство културе са посебним буџетом.
Ово се спонзорише из буџета Србије, некакве креације који је практично право министарство културе са посебним буџетом.
- Bruno Sulak
Vozite polako, bukvalno na svakih 20-30 km stoji patrola sa radarom. Fali para u budzetu...
НОВИ амбасадор Србије у Русији биће Мирослав Лазански сазнају "Новости"
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... e-u-Moskvu
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... e-u-Moskvu