Druidid wrote:Jel bio neko u Moskvi?
Idem tamo na 3 dana, a da bih obisao sve sto bih zeleo trebalo bi mi bar jedno 20. Ako je neko bio tamo nek napise neki best-off sta obici, takodje gde, sta jesti i piti?
Uf... Moskva - grad u kome i prelazak prosecne ulice zahteva ozbiljan napor
Ogroman grad, zaista. Svasta nesto moze da se vidi, pa evo ukratko sta sam ja uspeo da vidim za 4 dana letos kad sam bio za SP.
Kremlj/Crveni Trg - naravno da ces ovo da vidis, ja bih samo skrenuo paznju da pored toga sto u samom Kremlju ima nekoliko prelepih crkava
(kao i ona najlepsa, van zidina, tj na Trgu - Crkva Svetog Vasilija Blazenog) sve preporuke za muzej oruzja. Takodje imas i ogroman trzni centar tu GUM, zgrada prelepa, starinska, al cene su jace.
Katedrala Hrista Spasioca - mrtva trka sa Vasilijem Blazenim koja je lepsa, u nju mozes i da udjes lako. Blizu je i Puskinov muzej, ali nisam bio. Takodje, na 10ak min pesaka odatle ti je i Stara Arbatska Oblast, preporucujem ti da prosetas tim delom, lepe starinske zgrade, pastelnih boja, neki fazon knez Mihajlove, mada u Moskvi ima jos par delova koji podsecaju na nas Knez (recimo kod Crvenog trga ima jos jedna na taj fazon koja se zavrsava tu, ili pocinje, kako god).
Boljsoj Teatar - to ces svakako videti, makar u prolazu
VDNkH - E ovo je vec dalje od centra, treba malo vremena da se stigne. Inace je neki ogroman park sa jos ogormnijim spomenicima (tipicno komunisticki stil) + par muzeja (kosmonautika npr.). Nije lose za videti, al ce ti uz prevoz do tamo i nazad trebati bar jedno 2-3 sata za to. Taman ti je to dobra prilika da se provozas njihovim metroom koji je odlican, a posebno su metro stanice prelepe, kao da si u nekom muzeju.
E sad sto se klope tice. U centru, na nekih 10ak min peske od Boljsoj Tetra, imas malo, zavuceno mesto koje se zove ni manje ni vise "Lepim i Varim"
Tu mozes da probas ruski pelmeni/peljmeni. To je nesto nalik azijskim "dumplings" (ne znam kako je prevod kod nas), tj upravo je to, samo s malo drugacijim ukusima/zacinima. Jelo kao jelo mi nije bilo toliko zanimljivo na drugim mestima, al ovde je poprilicno dobro. Ako se secam, imaju i neke pelmeni punjene mesom bizona, ili tako nesto, mislim da je to bilo bas do jaja.
Onda, imas Burger Heroes. Oni su na nekoliko lokacija po gradu, zanimljivi su jer koriste crni hleb za burgere. Boja valjda jer mu dodaju aktivni ugljenik, tako nesto, e sad koliko je zdravo/stetno to, nisam siguran.
U svakom slucaju, probaj njihov Black Mamba burger (mozes i da guglas), odlican, ide s nekim sosom od brusnica.
Ono sto je na mene ostavilo najveci utisak je - gruzijska klopa! To probaj da nadjes, a moje preporuke idu za restoran "Хачапури/Khachapuri". Samo, ima par restorana s tim imenom, pojma nemam da li su svi od istog vlasnika, zato sto je Hacapuri ime za jedno njihovo jelo (kao neko pecivo i unutra jaje, probaj, dobro je za dorucak). Da ne bude zabune, ja mislim na ovaj s adresom "Ukrainskiy Bul'var, 7", levo od reke Moskva, blizu jedne od Staljinovih bliznakinja (7 skoro identicnih zgrada razbacanih po gradu sa zvezdom na vrhu) - mislim da se ranije zvao hotel Ukrajina, a sad neko drugo ime.
Odlicna klopa za vise nego korektnu cenu. Rostilj im je ekstra, rebarca pogotovu. Ma nema greske.
Eto, to ti je ovako nabacano sta sam ja video/obisao, ne znam koliko ces ti stici za ta 3 dana, al javi utiske...