Вести

Разонода, спорт, музика, филмови, серије, занимљиви клипови...
Brdja

Re: Вести

Postby Brdja » Tue Oct 24, 2017 7:35 pm

Ovde je super ali si otišao preko da radiš. Mozga bez.
Spustili su tenzije,
izdali su prezime,
izdali ste pretke,
eto sto vas narod prezire.

santamarija

Postby santamarija » Tue Oct 24, 2017 8:11 pm

Далтон wrote:Vazda se o ovakvim temama kenjalo na tribini. Ne samo ovde. Po celom internetu. Ja dana nisam imao da nisam bio bez posla. Cepao sam muda mesecima ali nisam imao dana pauze. Uvek sam se cimao maksimalno, ostajao duze, slihtao se sefovima da bi naucio vise i pokazao svoje inferesovanje. Nije mi ni u planu bilo da idem bilo gde dok mi se bas zbog tog deranja mudima o vruc beton nije ukazala prilika sa svega 22 da zapalim dalje u evropu. Iz koje sam se posle cimnuo na brod u Ameriku a sada na Tajland gde se nadam jos vecem uspehu. Da ne kenjam vise. Licno znam pojedine sa tribine koje itekako imaju dobar i dobro placen posao.
Najbolji drug je sa 25 godina sada sef gazpromove pumpe.

Niti sam ikada bio clan stranke niti mi je to ikada iko nabijao na nos zbog zaposlenja. Ni meni ni ortaku. A vas kada citam isto vidim kao one pilicare koji sede u kaficu od 9 ujutru do fajronta i seru kako nista ne valja.
Ili smo mi idioti koji se i malo cimamo ili ste vi ludi koji ste mladost sprcali po diskotekama sa najboljim pickama o caletovom trosku a sada kada se doslo do 30tih nemate iskustva niukakvom sektoru obrazovanja i zaposlenja. I zato naravno da ce vas svugde odbiti za posao jer jebi ga, lepo je spavati do podne, rucati, izblejati sa drustvom, smotati nesto usput i svima do jaja.

Ne govorim licno ni o jednom forumasu, nego u globalu o celoj omladini koja ovako radi ili je radila.
Zivot je majka onima kojima je u mladosti kada je trebalo da se izivljavaju po klubovima bila maceha i koji su isli u krevet u 21h da bi ustali na vreme na posao. Takvih ce uvek biti i mucno mi je da iscitavam kako godinama na ovom forumu kenjate o jedni te istim stvarima.

Alo bre, 23 godina radnog staza imam,srednju strucnu spremu, radim za 26 000 dinara. Imam dvoje dece na fakultetu. Ej bre................

čompika

Postby čompika » Tue Oct 24, 2017 9:22 pm

Kad taj posao kreće, u 4 ujutru jebote kad su legali u 9?
Evo batice ja iz svog okruženja nemam nijednu osobu da zarađuje više od 50-ak hiljada (sem jednog programera) a mnoge ispod 300e. A nisam okružen lelemudima, sve su to momci i devojke koji su iz srednje izašli odma na tržište rada, ili nastavili obrazovanje, pa sad rade poslove koje bi mogli i sa srednjom, znači od kuvara, konobara, rada u salonu, čuvaju decu. Nemaš srednju klasu, 95 posto robova i 5 posto ljudi rođenih u parama ili ekstremno dobro povezani da rade nešto jače. I ti robovi će većina ostati robovi ako su u zemlji, jer je takvo tržište. Ima šanse za neki mali procenat, ali za veliku većinu ne. "Prosečnu platu" mnogi u zemlji sanjaju, a i to je nažalost malo ukoliko ćeš da se odvojiš sa devojkom pa da joj praviš dete kad tad, da ti bude žena, tj manje nego što bi trebalo jedna porodica da ima obezbeđeno sa 2 prosečne plate.
Eto kažeš ti si jedan od tih što ležu u 9, i nisi imao dana bez posla. Što si napolju, jel toliko dobro bilo ovde ali eto ti bi malo da promeniš? Ti sa 22 napustio zemlju, eto sa toliko sam ja diplomirao, i mnogi ovde... Ako ti je muka batice ajde idi deri šimejlove tamo, nemoj ovde da me jebeš u mozak.

Kockalone

Postby Kockalone » Tue Oct 24, 2017 9:51 pm

Кад већ спомињете запошљавање, једна заниљива карта.
Image

Nexon

Postby Nexon » Tue Oct 24, 2017 11:16 pm

Одакле је мапа, одакле је скинута?
Званична статистика за последњих пар месеци доста другачије говори, нарочито за ЦГ.

U Crnoj Gori je ove sedmice skoro 49,57 hiljada nezaposlenih, 1,2 više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju ZZZ, porasla sa prošlosedmičnih 21,12 odsto na 21,37 odsto.

Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000. godine, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Zavod je od početka godine evidentirao 10,65 hiljada novozaposlenih.

http://www.bankar.me/2017/10/24/skoro-5 ... rnoj-gori/

Ова мапа говори нешто друго. Да је у ЦГ најнижа, што званична статистика каже да није тачно.

Nexon

Postby Nexon » Tue Oct 24, 2017 11:33 pm

Види, Херцеговци са Цетиња неће да раде. Је л знаш ти коцко да су Цетињани пореклом Срби из Херцеговине, већина из околине Гацка, насељени на Цетиње у 16 и 17 веку?!
Нека се угледају на оргинал из Боке, праве Србе Херцеговце, не потурице, видиш како су склони раду.

хајка

Postby хајка » Wed Oct 25, 2017 1:04 am

santamarija wrote:Alo bre, 23 godina radnog staza imam,srednju strucnu spremu, radim za 26 000 dinara. Imam dvoje dece na fakultetu. Ej bre................

Znam da ce ovo sad zvucati grozno i znam da neces ovo prihvatiti, jer u zivotu je najteze sebi sam priznati, ali si za ovu situaciju si sam kriv prijatelju.

Samo kreiramo svoju sudbinu i koliko grizemo tako ce nam biti. U normalnim drzavama je zivot na easy ili normal, u Srbiji je na hard, ali i na hard moze da se igra.

Далтон

Postby Далтон » Wed Oct 25, 2017 5:01 am

Evo ti odgovor iznad. Nije stvar sto sam ja sada otisao negde i sto cu vise zaradjivati. Veruj da ni tamo nisam u pocetku imao nesto vise nego u Srbiji, pa se vremenom formira i dolazi na svoje.
Stvar je koliko se cimnes za nesto i koliko sebe das u to, odnosno koliko sebi postavis ciljeve i da to guras maksimalno.

@Brdjo, nisam jednom rekao da je "super" ili sjajna situacija. Veruj nije nigde. Stvar je u tome da ne podlegnes situaciji velike okoline koji bleje kuci bez prebijenog dinara, kojih je sve vise. Sto ranije shvatis koliko je sistem usran bice bolje po tebe. Pa makar zapalio preko ili ostao kuci.
A da se moze raditi za dobar kes i ovde i u Srbiji, moze!
(Street Force / Curva Orientale)

Tilt

Postby Tilt » Wed Oct 25, 2017 5:57 am

Kenjate i jedan i drugi. Čovek je napisao koji iznos mu je mesečno namenjen i to se smatra platom. Nije napisao šta još sve drugo radi da bi obezbedio onoliko novca koliko je potrebno. Tako da ako neko školuje dvoje dece s tolikom platom sigurno se "cimnuo i sebe dao u to".

To o cemu vas dvojica pišete je za skroz drugu kategoriju i zaista postoji.

lost&found

Postby lost&found » Wed Oct 25, 2017 7:19 am

Slozio bih se sa Tiltom. Jebi ga, nemaju svi priliku da odu tako lako negde preko pa da razviju malo svest o tome da vecim cimanjem moze da se doprinese vise (pa cak i u Srbiji). Moraju deca bas od malih nogu da budu ucena da skolovanje u Srbiji jako malo znaci ako ostanes u Srbiji, i onda ako to znaju, onda ih treba uciti da moraju paralelno da razvijaju i ideju za sopstven biznis, po mogucstvu sto manje zavistan od srpskog trzista i ekonomije (realno ovo je programerima i IT-ovcima lakse, al ostali bi morali dobrano da smisle kako je to uopste moguce). E samo tako potencijalno mogu nove generacije nesto da urade cak i u Srbiji, bez da nuzno zapale preko, pa se mozda vremenom nesto i promeni, i onda kroz par generacija ce zapravo i skola biti dovoljno cimanje. Tako da , ne slazem se sa Hajkom, jer nije tako jednostavno coveku koji vec ima 35-40 god (kolko sam skapirao to je neka zivotna dob santamarije) , sam od sebe da izgradi taj mentalitet bez da ode preko na par meseci i vidi kako drugi zive, ponasaju se, i skapira da samo malo da se promeni, mnogo bi bolje bilo. I ovo kazem ne zato sto sam i ja u slicnoj situaciji, pa trazim opravdanje za sebe, naprotiv, visoko sam obrazovan i zivim preko, manje-vise lagodnim zivotom, ali mi je krajnji cilj Srbija, i voleo bih da je vecini koji su nesto napravili ozbiljnije preko takodje cilj Srbija i biznis u istoj, jer i to bi pomoglo poprilicno.
Onaj Radovac , direktor Microsofta je recimo dobar primer za sve ljude preko koji su se navikli na komfor zapadnog sveta ali i dalje su nostalgicni, pa vagaju. Ko vec ima porodicu, taj je verovatno otpisan , al ostali bi trebalo da to odgledaju kao motivaciju za eventualni povratak.

santamarija

Postby santamarija » Wed Oct 25, 2017 7:21 am

Tilt wrote:Kenjate i jedan i drugi. Čovek je napisao koji iznos mu je mesečno namenjen i to se smatra platom. Nije napisao šta još sve drugo radi da bi obezbedio onoliko novca koliko je potrebno. Tako da ako neko školuje dvoje dece s tolikom platom sigurno se "cimnuo i sebe dao u to".

To o cemu vas dvojica pišete je za skroz drugu kategoriju i zaista postoji.

Mesecni troskovi najminimalniji su 60 000 dinara. 150 evra stan i troskovi za BG i 120 evra za NS, dve menze po 5100 i svaki dan bar po 200 din za kafu. To je oko 60 soma svakog meseca. Bez cipela,jakne,carapa,farmerki,patika,knjiga....dolazaka,odlazaka....Poenta je da se radi normalan posao,prevoz pacijenata na dijalizu,ustajanje u 4i 15 zvrdanje kolima uglavnom u lokalu,bez da te stoka kazni,da te ne jebe tamo neka glupaca koja pravi raspored. Sve to za 26000 dinara. Sta treba da.radim? Kako da se izborim za vecu platu,kad se ovi govnjivi politicari pitaju za istu. To je za njih ok plata. Beda je bre velika u drustvu i za.ove pare bi bar deset ljudi bi doslo da radi na prvi pomen drzavnog posla. Ne treba ti sef,ne treba ti niko,moras da dovezes ljude,moras da radis. Ja sam se zenio sa 23 pre 20 i kusur godina rat,sankcije,kriza ali sam isao i idem dalje. Na sprdnju i uajebanciju sam poceo da radim nesto deseto,od toga danas lepo zivim,a ako kazem da za ove cetiri godine nisam dinar pozajmio onda mora svuma da.bude jasno da ovde nista ne valja i da dok se narod ne promeni,nema nama leba. Mora da se uozbilji i mora da.se sistem menja,ali to ovde ne pije vodu.kad Beli na izborima bude treci. Pri tome ne.mislim nista lose o istom,ali samo dokazuje.da je drzava u kurcu i da se velikoj vecini svidja stanje u kome se nalaze.sad nesto ja da.kenjam o tome,taman posla,ali evo napisao sam to sto sam napisao. E sad nece ljudi da rade,pogotovu mladi za ovu kintu,bolje da nema banke u dzepu i ne radi,kad ne bi imao banke u dzepu i kad bi radio.

Scum

Postby Scum » Wed Oct 25, 2017 8:23 am

Vi sto ste zapalili preko, nemate pravo glasa. Lako je da mudrujes druze kada si ko zna koliko daleko odavde. lost&found, visokoobrazovani momce, da pogodim, zavrsio si fakultet ovde o drzavnom trosku i onda zapalio u tri lepe. Koliko ima takvih, to je tuzno. U sustini, ti ni nisi kriv, oni koji ostanu ovde ga izduvaju u vecini slucajeva.
There's blood on the streets and the streets are ours.

SAO_Zeljin

Postby SAO_Zeljin » Wed Oct 25, 2017 9:35 am

Scum wrote:Vi sto ste zapalili preko, nemate pravo glasa. Lako je da mudrujes druze kada si ko zna koliko daleko odavde. lost&found, visokoobrazovani momce, da pogodim, zavrsio si fakultet ovde o drzavnom trosku i onda zapalio u tri lepe. Koliko ima takvih, to je tuzno. U sustini, ti ni nisi kriv, oni koji ostanu ovde ga izduvaju u vecini slucajeva.

Ne znam coveka ali ova konstatacija da je zavrsio fakultet ovde o drzavnom trosku ti je teska glupost. Ako je i zavrsio fakultet ovde onda je zavrsio o trosku svojih roditelja i nema drzava nista sa tim. Drzava je jos omogucila postojanje raznih privatnih i drzavnih fakulteta gde je kriterijum nula tako da sad ni jedna diploma nista i ne vredi pa ti dodje bolje da fizikaliju radis negde na zapadu nego ovde

santamarija

Postby santamarija » Wed Oct 25, 2017 10:19 am

SAO_Zeljin wrote:
Scum wrote:Vi sto ste zapalili preko, nemate pravo glasa. Lako je da mudrujes druze kada si ko zna koliko daleko odavde. lost&found, visokoobrazovani momce, da pogodim, zavrsio si fakultet ovde o drzavnom trosku i onda zapalio u tri lepe. Koliko ima takvih, to je tuzno. U sustini, ti ni nisi kriv, oni koji ostanu ovde ga izduvaju u vecini slucajeva.

Ne znam coveka ali ova konstatacija da je zavrsio fakultet ovde o drzavnom trosku ti je teska glupost. Ako je i zavrsio fakultet ovde onda je zavrsio o trosku svojih roditelja i nema drzava nista sa tim. Drzava je jos omogucila postojanje raznih privatnih i drzavnih fakulteta gde je kriterijum nula tako da sad ni jedna diploma nista i ne vredi pa ti dodje bolje da fizikaliju radis negde na zapadu nego ovde

Tako je i slabo se bori ko protiv toga. To je problem, veliki problem. Zato i nema nade za ovu decu sto zavrsavaju redovno fakultete i muce se,jer postoji privatni fakultet. U Evropi se ceni sto je neko zavrsio BU i ta diploma tamo ima vrednost,ovde NE. Ovde nije bitno da li si zavrsio faks ili ne,ovde je bitno da si doneo diplomu. To sto sinu kupis doktorsku diplomu i zaposlis ga da operise sirotinju raju , sta te boli tuki, ti znas da pod takav noz ne ides. Ovde skripi redom od MEDIJA , preko SUDSTVA pa sve do SKOLSTVA. Tim redom,tek posle dolaze ostale sfere drustva koje su takodje unakazene i dok mladi ljudi ne zauzmu neki stav da treba da se zrtvuju za zemlju, da treba da se ukljuce u borbu, nema od ove drzave nista. Medjutim i ti ljudi idu linijom manjeg otpora,ili beze van ili se uklapaju u dosadasnji sistem...

Чомбе

Postby Чомбе » Wed Oct 25, 2017 10:48 am

lost&found wrote:Slozio bih se sa Tiltom. Jebi ga, nemaju svi priliku da odu tako lako negde preko pa da razviju malo svest o tome da vecim cimanjem moze da se doprinese vise (pa cak i u Srbiji).

Није уопште тешко отићи, само треба стиснути петљу и имати жељу да одеш, ствар избора. Нису ништа криви они што су отишли нама који смо остали.
Има пуно оних који само кењају, а отишли би ако би им неко понудио све на готово, дођи Србине ево ти кућа, кола, посао, јахта, курве, папири... :)

riper

Postby riper » Wed Oct 25, 2017 11:05 am

Kada sam pricao sa nekim ucenim covekom direktorom firme sa kojom smo saradjivali, u razgovoru smo se dotakli i Bolonje, privatnih fakulteta, diploma i slicno. Trend koji su doneli Bolonja, da se maksimalno olaksa studiranje, odnosno da sto vise diplomira, kao i pojava privatnih fakulteta prema njegovom misljenju imaju svoj cilj i to na nivou citave Evrope.

On smatra da je cilj da se napravi suficit, visak ljudi sa diplomama kako bi im se oborila cena rada. Onako prilicno me je iznenadio i naterao na razmisljanje. Prica itekako ima smisla.

Zavrsio sam fakultet po starim kriterijumima, kada sam morao da cistim godinu da bih uopste davao ispite iz naredne, dakle nema repova, nema vucenja (promenilo se pri kraju mog studiranja). Danas se pominju kolokvijumi, prisustvo na predavanjima, u teoriji, ako budes dobro dete, dolazis redovno, ne kasnis, malo ti treba da sesticu. U nekoj teoriji skoro da ne treba da izadjes na sam ispit (uproscavam stvari ali tako izgleda).

Sa daleko manje znanja i cimanja se prelaze godine, polazu ispiti i to na drzavnom fakultetu. Na privatnim necu da spominjem. Nijedan privatni fakultet nije lud da puca sebi u noge da digne kriterijum, pa da niko ne zeli da ga upise. Ovako odrape skolarinu, ali znas da za te pare do diplome neces da se namucis.

U sustini, mnogi privatni fakulteti imaju korektne programe, predavanja koja su savremenija i bliskija studentu. Ono sto njima fali to je definitivno kriterijum ocenjivanja. Cak i oni koji su podigli kriterijume zrtve su loseg marketinga iz perioda kada su privatni fakulteti bili zaista na nivou predskolskih ustanova po traznom znanju.

Sustina je sto drzava, na nasem volsebnom putu ka EU, ne moze da zabrani privatne fakultete. Jednostavno i obrazovanje je podlozno trzistu. Jedina kontrola koju drzava ima je ta da im obnavlja ili ne obnavlja licencu. Znajuci gde zivimo, jasno je da je to smejurija.

Privatni fakulteti sami po sebi nisu zlo. U SAD mnogi privatni fakulteti su daleko prestiznijih od drzavnih.

Ali zasto je to tako. Pa zato sto trziste rada na kraju rangira koja diploma vise vredi. Nekoj advokatskoj firmi prijavice se desetine mladih svrsenih pravnika sa najrazlicitijih fakulteta. Ali ta firma ce znati da ce prvo birati Harvard i ne znam ni sam koje, pa tek onda nesto drugo.

Ja imam srecu da u mojoj struci, na konkurse koji nisu unapred namesteni, prednost daju ljudima sa drzanim fakultetom. Najcesce ne pise u oglasu, ali do sada sam cetiri puta bio na konkursima gde sam prosao, gde je veliki plus bio drzavni fakultet. Znam da u mnogim strukama nije.

Ali ako se u ovoj zemlji bude razvijao privatni sektor i ako su to normalni privatnici koji zele najbolje ljude za svoje kompanije, onda ce i oni da gledaju tako nesto, onda ce oni rangirati diplome.

To sto u drzavnim firmama primaju sa onim nadrifakultetima, pa tu realno niko nije ni imao sansu da udje, taman bio dr, mr dipl. picka materina. Nadam se da ce doci taj trenutak kada ce trziste rada samo napraviti razliku koji su fakulteti pozeljni. Za sada smo jako daleko od toga.

Inace ne pljujem ljude koji studiraju privatne fakultete. Cenim svakog ko je upisao, studirao, ali imam tu dozu sujete da cenim da se do diplome daleko vise cimaju oni koji su na drzavnim studijama. Ono sto je tuzna istina, bilo da je privatni ili drzavni faks, najcesce su svrseni student totalno nepripremljeni da zapocnu da rade u struci. Bez nekoliko meseci i godina rada, bukvalno da se uci zanat, nema nista od pocetka karijere.

SAO_Zeljin

Postby SAO_Zeljin » Wed Oct 25, 2017 11:35 am

Mislim da ti je pogresna podela na privatne i drzavne fakultete posto ima masa drzavnih fakulteta sa kriterijumom nizim ili bar istim onom na privatnim fakultetima a narocito su to razna isturena odeljenja. Pa danas nema mesta sa vise od 5000 stanovnika koje nema neki fakultet, visoku ili visu skolu.

tizlabor

Postby tizlabor » Wed Oct 25, 2017 11:47 am

Aj kad vec pricate o fakultetskom obrazovanju,jel znate vi da ukoliko covek zavrsi DIF za fudbalskog trenera sa desetkom,dobije diplomu drzavnog i SVETSKI priznatog fakulteta,na istoj se potpisu kurta i murta,znaci diploma ne kod Race u Blace nego od davnina priznatog fakulteta,da sa ISTOM TOM DIPLOMOM NEMOZE DA VODI FUDBALSKI KLUB U ZONI????
Ali moze ako ode kod Bata Djore i izvadi pet glava(ili kolko vec kosta mozda gresim) za licencu,e onda more.I ne treba mu nista vise,lova i mozes da treniras sta oces.
A covek koji je odvojio godine i godine zivota,i ko zna kolko vise para za to skolovanje,za upravo to da BUDE JEBENI FUDBALSKI TRENER,nemoze to da radi jer je se neko negde uvalio za tal sa nekim.I to valjda pod izgovorom da FSS nema uvid u strucnu obuku na DIFu,i samim tim nemoze da izda sertifikat koji jedino oni mogu da izdaju po statutu UEFE i FIFE.Ali zato u strucnost Bata Djore daju ruku u vatru....neka Stankovic igra spica.
Tako funkcionise ova drzava,tako to ide,zato smo tu i gde jesmo.

подвала

Postby подвала » Wed Oct 25, 2017 11:58 am

Posto sam neko ko je pohadjao (pohadja i dalje) i privatni i drzavni fakultet i imao uvid kako stvari funkcionisu na obe strane, podelicu ovde neka svoja dosadasnja iskustva.
Na jednom drzavnom fakultetu BU sam polozio tridesetak ispita (+-2) i mogu slobodno da kazem da je kriterijum uglavnom smejurija. Ispit koji sam najvise spremao je 7 dana, a najmanje, verovali ili ne, dvadesetak minuta. Pola ispita je bilo na zaokruzivanje, dobijes neku skripticu ili stotinjak pitanja i ponudjena 4 odgovora, na tebi je da ih na ispitu samo prepoznas i nemas problema. Da nisam svojim ocima video kako to izgleda i polagao te ispite mozda bih poverovao onima koji su te iste padali po pet puta i takodje pola fakulteta jaukalo na tog profesora kako je pretesko.. Ja nisam mogao da verujem sta slusam, zaista i dan danas mi nije jasno.. Covek sa strane bi rekao da je to ko zna kakav bauk. Mislim da sam jedini lik koga poznajem, a koji je za sopstveni fakultet rekao da je lak, svi ostali su u gasu da trebaju super moci da se bas njihov fakultet zavrsi. Pa lik sa difa mi je pricao kako je teza anatomija kod njih nego na medicini. Ok, svaki ciga svoga konja hvali, ali daj.. O uslovima da ne pricam, nemas mesta da udjes na predavanje, ne da sednes. Organizacija nula, pitas pet ljudi isto pitanje, dobijes pet razlicitih odgovora.
Sto se tice privatnih, mislim da je najveci problem njihov sto ugavnom privlace ljude koji su tu jer su culi da je lako. Sa takvim studentima ti i ne mozes da postavis neki ne znam kakav kriterijum. Opet, ubedjen sam da ko hoce, moze dosta toga da nauci i da ce mu dosta lakse biti dostupne neke informacije, generalno nisi samo nebitna brojka kao na drzavnom, vec ako iole pokazes da nisi jos jedan u nizu ovih gorepomenutih, ti ljudi ce se iscimati oko tebe i usudio bih se da kazem da na kraju, po znanju, neces biti nesto preterano iza prosecnog studenta sa drzavnog. Bio sam na dva privatna i profesori koji mi predaju su zaista kvalitetni i ljudi koji mogu da prenesu znanje, naravno ako imaju kome. Cak mi je jedan od ta dva dosta tezi bio od onog drzavnog, ali to je mozda zato sto se ja u toj materiji uopste ne pronalazim i brzo sam to i batalio. Uslove ne bih uopste da poredim, dva sveta. Kada bi privatni fakulteti malo poradili na tome da privuku kvalitetne djake mislim da ne bi treebalo puno godina da presisaju ove drzavne koji su u potpunom rasulu, a odrzava ih samo to sto i dalje imaju neko ime u drustvu. Previse se degradiraju neki privatni koji uopste nisu tako lagani kao sto se prica (osim ako ti nije cilj prosek 6 i imas vezu za drzavno preduzece), dok se uzima kao aksioma to da je svaki drzavni mnogo tezak.
Po meni, glavni kvalitet drzavnog su sami studenti, a privatnih uglavnom uslovi i organizacija. Kada bi se te dve stvari spojile na jednom mestu, nebitno kom, e tada bi mogli da pricamo o kvalitetnom obrazovanju. Do tada, sve je ovo prepuno mana i nedostataka, bilo drzavno, bilo privatno. Bori se za sebe, shvati zasto si tu, stici znanje, uci jezike, idi na kurseve, ako imas mogucnosti sutra preko na master, pa tek onda krece prava borba. A ne na biro i kukanje.

Edit: kada kazem drzavni mislim na Beogradski Univerzitet, ove druge ne bih komentarisao.

riper

Postby riper » Wed Oct 25, 2017 12:18 pm

Cisto da budem jasan. Kada sam pisao o drzavnom fakultetu, to sam pisao iz pozicije nekog ko je to studirao pre Bolonje. Dakle ne postoje kolokvijumi kojima bismo smanjili gradivo. Kolokvijumi su bili, ne znam ni sam iz kog kurca uvedeni. Na ispitu bukvalno citavo gradivo. Najgore od svega je sto nisi mogao da dajes ispite iz naredne odnosno tekuce godine dok ne ocistis prethodnu. Na svakoj godini si imao najmanje jednan "ubica" ispit, kojim su filtrirali studente. Neki kvalitetni studenti, koji su dolazili sa dobrim prosecima iz srednjih skola, nasukali su se vec u prvoj i drugoj godini na neke od tih "ubica" i prekidali dalje skolovanje. Tek kada sam upisao cetvrtu godinu, to pravilo su ukinuli. Dakle ovo je period pre sakupljanja bodova i nekih zajebancija.

Ono gde mogu da se saglasim to je da su privatni fakulteti uspeli da na mnogo atraktivniji nacin predstave gradivo studentima. Mi u amfiteatru slusamo predavanje profesora, jedva se cuje sta prica, a on sa emtuzijazmom Laze Bakmaza nama prenosi znanje. Dakle ono je plac, ali to je ta stara skola.

Ono gde su takodje drzavni fakulteti debelo podbacili je apsolutna samovolja profesora u ocenjivanju. Ovo je primeceno kod manjine profesora, velika vecina je bila prilicno korektna. Ali najgori su bili oni od kojih je zavisilo da li su raspolozeni ili ne. Neko je iz cistog izdrkavanja mogao da te obori i da ti se usere u visemesecne napore i stres, a taj isti, neki drugi rok, delio je ocene bez problema sto ne znas da beknes.

Sada od kako je Bolonja primenjena svuda, zaista ne znam o kriterijumima. U moje, sada ispade praistorijsko vreme, prvi privatni fakultet je bio BK Univerzitet, dakle Braca Karic. Drugarica iz kraja je studirala taj fakultet. U to vreme za sumu koja je delovala daleko veca. U jednom danu imala je upisanih devet polozenih ispita. Dakle to su bili oni neslavni poceci privatnih univerziteta. Vremenom se to podiglo na visi nivo, ali ti poceci su napravili los brend da ce uvek biti dozivljavani kao zajebancija.

Inace u to vreme od drzavnih visokoskolskih ustanova, za totalni raspad vazila je Visa ekonomska. To je bilo gore nego da se sada kaze da neko studira recimo Singidumum. Znala se tacna cena ispita, moglo je da se zavrsava 90 odsto ispita po unapred uredjenom sistemu.

Inace ima onaj stari vic kada unuk dodje sa tri drugara kod babe.

Baba prica sa njima pita jednog sta ti radis.

Ovaj kaze: Studiram bako.

Sta studiras: Medicinu.

Baka ono impresionirama, u fazonu, svaka cast, to je bas tesko.

Pita drugog jel i ti studiras medicinu.

Ovaj kaze: Ne bako ja studiram masinski fakultet.

Baka jos vise zadivljena, cestita na izboru fakulteta.

Pita baka treceg: A sta ti studiras?

Ovaj kaze: Megatrend Bako.

Baka: MA BOLI TEBE KURAC
:D

Return to “Само опуштено”