Postby riper » Fri Jul 28, 2017 10:42 am
Vejvard Pajns sam procitao za kratko vreme. Knjiga je citljiva. A onda je dosla serija koja je skrenula u drugom pravcu, a zatim otisla i dalje od knjige. Onda sam provalio da Vejvard Pajns ima jos dva dela koja jos nisu prevedena (u medjuvremenu mozda jesu). Tako da to imam na svojoj listi za procitati.
Tesko je posle “Game of Thrones” naci u epskoj fantastici nesto sto ce biti na tom nivou. Ima mnogo gluposti jer sada je pocelo masovna eksploatacija tog zanra. Dugo je “Gospodar prstvenova” bio maltene jedini roman epske fantastike.
Roman koji je mene impresionirao, a koji je ostao u debeloj senci Gospodara prstvenova, iako je prva knjiga napisana 1977. godine je “Letopisi Tomasa Kovenanta nevernika”. Ovo je neka veoma mracna epska fantastika, mislim da je roman u ono vreme bio daleko ispred svog vremena. Da se danas pojavio bio bi daleko medijski zastupljeniji.
Glavni lik, Tomas Kovenant je u stvari gubavac, zivi u savremenom svetu, ali se u jednom trenutku budi u nekom skroz drugom svetu (tipa Gospodara prstenova). Sam glavni junak je veoma mracan, radi izuzetno lose stvari, moralno on nije Aragorn, dakle skroz dobar. Antiheroj na trenutke koji ima da ispuni neki zadatak. Roman je stvarno u pojedinim trenucima tezak za citanje. Ja sam procitao 5 knjiga. Serijal je zapoveo 1977. godine, poslednje cetiri knjige su napisane u periodu 2004. do 2013. godine.
Znam da su prve cetiri knjige odavno prevedene na nas jezik, a da je pre neku godinu serijal doziveo reizdanje, samo se ne secam koja je nasa izdavacka kuca to izdala. Imam skinuto na engleskom, pa cu dovrsiti ostatak kada imam vremena. Ako trazis nesto drugacije, to je ova knjiga. Samo zaista nije za svakoga, jer ce mnogima biti mucno da je citaju.
Dalje od klasicne epske fantastike, a da nije neko zesce sranje, izdvajam serijal “Mac senki”. Do sada su izasle cetiri knjige, ceka se peta. Napisala je neka riba Dzulija Viktorija Dzouns. Iako je sada u epskoj fantastici tesko biti skroz originalan, ova knjiga je ok, makar ovo sto je do sada izaslo.7
Ima i serijal “Vukodav” koji je napisala Ruskinja Marija Semjonovna. Bio sam podozriv prema slovenskoj epskoj fantastici, ali je citav serijal iznenadjujuce dobar. Marija Semjonova je uspela da napravi slovenskog Konana, ubacuje mnoge elemente slovenske tradicije, a knjiga je ravnopravna sa epskom fantaskitkom na zapadu. Stavise, mislim da su Rusi snimili i film i to su sunuli dobar kes. Gledao sam na jutjubu trejler izgledalo je odlicno.
Takodje, citao sam roman, ne znam kako se sada zove taj podzanr, kao alternativna istorija. Knjiga se zove “Parmenion”. Glavni lik je Parmenion, najbolji general Aleksandra Velikog. Kroz njegov zivot se opisuju Aleksandrova osvajanja, ali u svemu tome se mesaju i Bogovi i natprirodna bica. Knjiga je odlicna jer je pisac Dejvid Gemel veliku paznju posvetio taktici u bitkama. Do detalja su opisane neke istorijske bitke, sa detaljnom taktikom, strategijom. Knjiga je ozbiljna i odlicna.
Trenutnno imam skinuto nekoliko popularnih serijala epske fantastike koji jos nisu prevedeni kod nas. Oni su na cekanju, jer glavu odmaram hororima.