J-1 Exchange Visitor; Student: J-1 students may be employed on the campus of the school in which they are enrolled to a maximum of 20 hours per week with prior written authorization from the Responsible Officer (RO) of their Designated Program. Employment does not require additional permission from Department of Homeland Security (DHS) or an EAD....
....In some cases, the right to work comes with a person’s visa status, so that they do not need to apply for an EAD at all.
http://www.hooyou.com/ead/noneed.htmlEAD je taj emplojment dokument, to je verovatno za neke druge tipove viza. Ja iskreno prvi put cujem za to.
Uglavnom da ne ulazimo u teorije sada, u praksi znam desetine ljudi koji su nakon j1 ostali na nacine koje sam napisao duz cele amerike i niko nikada im nije trazio bilo sta osim ona dva dokumenta, a svaki posao koji je isplacen preko pejceka i na kome se placa porez je legalan a ne na crno. Ljudi rade, zive, kupuju/iznajmljuju nekretnine, rade porez na kraju godine...bez ikakvih problema.
Ja od dokumenata od pocetka imam samo to dvoje + grin kard, s tim da mi grin kard sluzi samo kao zamena za pasos pri novom ulasku u zemlju (doduse sad vidim da se ovdei pominje da meni to ne treba - U.S. Citizens and Permanent Residents of the U.S. If you are a lawful permanent resident or a conditional permanent resident, you do not need an EAD. Your Alien Registration Card (Green Card) proves that you may work in the U.S.) ali nevezano od mene, nikome od nikad od j1 studenata koji su ostali nije trazen taj ead.
-