Отаџбина

Патриотске теме, расправе, текстови, фотографије, филмови, књиге...
User avatar
Мићара
Posts: 652
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:07 pm
Location: Преко Дрине.

Отаџбина

Postby Мићара » Fri Dec 16, 2016 8:47 pm

У ову тему би сврстао све што се тиче наше отаџбине наше земље и људи који је воле поштују и цјене, овде можете постављати слике, видеа текстове, све оно што наша земља има драгоцјено и садржи сву љепоту која је неописива и коју је немогуће сву приказати.

ИЗ РУСИЈЕ С ЉУБАВЉУ: Пешчана анимација посвећена Србији
Ксенија Симонова, руска уметница која је пореклом са Крима, представила је свој нови филм „Живи, Србија!“, жанра пешчана анимација.
„Ова анимација приказује живот велике земље, која верно чува своју веру и умеће да се радује и пева упркос свим тешкоћама и проблемима. Урађена је након моје посете градовима и манастирима у Србији. Тада сам заволела и заувек ћу волети ову земљу и њене невероватне људе“, написала је уметница на свом званичном сајту.
Према њеним речима, идеја за анимирани филм о Србији се родила раније, али је реализована тек након посете и боравка у Србији. У филму су две добро познате српске народне песме „Тамо далеко“ (написана током Првог светског рата) и „Дан Светог Ђорђа“ (Ђурђевдан, из времена Другог светског рата).
Ксенија Симонова је посебно везана за песму „Ђурђевдан“ која говори о љубави коју не може сломити затвореништво, концентрациони логори и рат.
„Ту песму сам раније заволела када сам је чула у филму Емира Кустурице „Дом за вешање“, али је песма у филму на ромском језику. Постоји и њена пољска верзија у извођењу Горана Бреговића и пољске певачице Каје — нас две се знамо. Али сам српску верзију и историју настанка ове песме чула тек у Србији. Јежила сам се слушајући о томе. Срби су нам најбратскији народ, и вероватно ниједан други народ у Европи, осим њих и нас није кроз историју прошао тако страшне и крваве путеве… Живи Србија!“, рекла је Ксенија Симонова.
Ксенија Симонова је стекла светску славу после победе у телевизијском такмичењу „Украјина има таленат“ 2009. године. Наступала је у краљевском Алберт холу у Лондону, на Евровизији, снимила је филм за модну кућу „Кристијан Диор“, кратак филм за заштиту белих медведа за WWF (Светски фонд за очување дивље природе), наступала је са Тосканским симфонијским оркестром у Фиренци, учествовала на затварању Специјалне Олимпијаде у Атини, наступала у једној сцени са маестром Валеријем Георгијевим на Међународном оперском фестивалу у Ротердаму. Овај списак би се могао наставити. Део њеног стваралаштва је о деци оболелој од рака, о трагедијама избеглица, судбини царске породице, светитељу Луки (Војно-Јасенецком) и преподобномученици Јелисавети, Великом Отаџбинском рату.

Ко се плаши сам у соби, то је рђав знак.Кога плаши помрачина или празан мрак...

User avatar
Мићара
Posts: 652
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:07 pm
Location: Преко Дрине.

Re: Отаџбина

Postby Мићара » Sun Dec 18, 2016 11:36 am

Ко се плаши сам у соби, то је рђав знак.Кога плаши помрачина или празан мрак...

User avatar
Мићара
Posts: 652
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:07 pm
Location: Преко Дрине.

Re: Отаџбина

Postby Мићара » Tue Dec 20, 2016 1:07 pm

Цар Стефан Душан Немањић, српски владар од 1331. до 1355. године. За вријеме његове владавине, српска средњовековна држава је значајно проширена на југ и запад Балканског полуострва, Српска црква је уздигнута на ранг патријаршије, а држава на ранг царевине.
Поред тога, 1349. године донешен је Закон благовјернаго цара Стефана (познатији као Душанов законик), најзначајнији правни акт средњовијековне Србије.

Image
Ко се плаши сам у соби, то је рђав знак.Кога плаши помрачина или празан мрак...

User avatar
Мићара
Posts: 652
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:07 pm
Location: Преко Дрине.

Re: Отаџбина

Postby Мићара » Tue Dec 27, 2016 3:39 pm

Image
Православни Божић код Срба 7 јануар.

Један од највећих празника српског народа и православне вјере. Сваки прави човјек и Србин га слави у кругу своје породице и оних најближих. Рођење Исуса Христоса сина Господа Бога који је подарио живот на земљи и све оно видљиво и не видљиво. Уз тај читав дан осјети се благостање код људи и присуство оца сина и св. духа.
Прије него што божић наступи 2 дана прије је Туцин дан 5 јануар, назван је туцин дан (па када се ушицама удари прасе чује се тај звук напрскања лобање тј туц! :) :cry: немојте ко мој стари да гађате карабином на 1 метар па да му развалите вилицу и онда га јури 10 људи а прасе скаче 10 метара у ваздух без вилице... :lol: ) из разлога што се баш на тај дан приноси жртва господња како ми зовемо печеница или јање.
Када се животиња уреди и очисти набије на ражањ, остави се на хладно мрачно мјесто мало посоли да не би месо привукло оно што не треба, и затим се захвали богу и окади се.


Сутрадан свиће Бадњи дан (обавезан пост!) 6 јануар.
Прије него што сунце изађе, једно од најмлађих и најстаријих глава породице, унук и деда крећу у шуму како би нашли бадњак и принјели га уз кућу. Бадњак је храстова младица или младо дрво, сматра се светим јер су апостоли донјели то дрво у пећину како би се огрејао син Божији Исус Христос који је тек био рођен. Бадњак се приноси уз повике "Домаћине, стигао ти бадњак твој пријатељ, да ти донесе здравља среће, љубави твојој породици и да те прате добри и мудри људи итд." уз то се баца жито уз кућни праг како би била родна година. Тада се спрема посни ручак риба, пшеница, воће, поврће итд. за породичну вечеру уз коју се помало весели и ложи бадњак. Тог дана се пече и печеница која је припремљена претходног дана туцин дана, уз пуцање из танџара и зоља по нека бомба зеленкаста и петардица а обавезно уз то наздравља се са домаћом ракијом, да би се најавило рођење сина Божијег. Бадњак се насјече тај исти дан након што мало остоји уз кућу и ложи се, већином га дјеца ложе уз то пјевају : "колико варница толико здравица, колико варница толико парица, колико пламена толико знамења итд... " Неко ложи кући некона градском тргу или испред цркве.
Image
ImageРођење Господа сина Божијег Исуса Христоса Божиђ дан!
У саму сумрак свитања иде се на уранак прије него што сунце изађе, обавља се у свакој православној светињи цркви манастиру богослужење у част и славу сина Божијег. Требало би сваки човек православни Србин да иде на уранак то је само један дан који би требало да испрати како треба у години дана, ма да је тога све мање. Да се причести уколико је постио Божићни пост, и узме нафору свети колач, иако није постио и подјели га са својим најближима. Нешто прије подне око 12 сати поставља се продични ручак уз богату софру храну и пиће и већином уз радост породице и благостања... Најстарија особа лепшег пола тј. бака уноси у кућу сламу и баца је испод стола, а у њу сакрива бомбоне и новчану сићу, како би дјеца пијукала и тражила бомбоне и слатикише у слами. Тако се код Срба слави, све до касних вечерашњих сати, а бога ми неко и до раних јутарњих. Уз мирбожење, Христос се роди!
Живи били!

Image
Ко се плаши сам у соби, то је рђав знак.Кога плаши помрачина или празан мрак...

User avatar
Jason Fly
Posts: 44
Joined: Sun Feb 07, 2016 11:43 pm
Location: Трибина

Re: Отаџбина

Postby Jason Fly » Fri Feb 17, 2017 4:08 pm


Космет је Србија
Posts: 428
Joined: Thu Feb 18, 2016 1:28 pm

Re: Отаџбина

Postby Космет је Србија » Mon Apr 10, 2017 4:46 pm

Фотка од које се јежим дуго времена и ако неко зна где је сликана замолио бих да напише... одавно је већ имам у компу али никако да се наканим да окачим овде.

Image

User avatar
Vicste97
Posts: 16
Joined: Mon Apr 11, 2016 6:21 pm
Location: Бијељина

Re: Отаџбина

Postby Vicste97 » Wed Apr 26, 2017 4:23 am
Braca goloruki tjeraju Sforovce raspale ! 8-)
Да воли свој град не би себе мењо нагло, по основним принципима себе газиш стално !

Odan
Posts: 308
Joined: Mon Aug 29, 2016 12:04 pm

Re: Отаџбина

Postby Odan » Thu Apr 27, 2017 1:08 pm


User avatar
Мићара
Posts: 652
Joined: Tue Feb 09, 2016 8:07 pm
Location: Преко Дрине.

Re: Отаџбина

Postby Мићара » Sat Nov 04, 2017 11:29 am

Ко се плаши сам у соби, то је рђав знак.Кога плаши помрачина или празан мрак...


Return to “Српство изнад свега”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest