Интервју са вођом Fedayn Napoli Масимо Бандит из 1999.
Федаин Наполи су стигли до двадесете године свог постојања. Двадесетогодишњица је важна ставка за једну од најреспектабилнијих ултрас група. Њихова визија покрета је једноставна "Бити ултрас пре свега и бити ултрас увек". Група "чврстих и честитих" која највише од свега воли да се сукобљава са другим групама али на исправним основама које се од осамдесетих година све више губе (имати на уму да је интервју пре скоро 10 година). Федаини се поштују или мрзе. Ко их поштује имаће и поштовање са њихове стране. Помало су затворени и доследни својим ставовима из 1979. године и алергични на све што је успутна мода у навијачком животу. Њихова филозофија је садржана у концепту "Другачији од већине" . Причамо о њихових 20 година са Масимом бандитом , једним од наполитанских ултраса са најдужим стажом на Курви Бе.
- Кажи нам нешто о двадесетогодишњици Федаин Наполи !
- За ових 20 година остали смо увек исти, доследни самим себи и својим принципима. Никада нисмо били помодари, имамо свој стил какви желимо да будемо и то никада нисмо издали нити ћемо изневерити. То је дух ДОСЛЕДНОСТИ који карактерише групу од 16. Септембра 1979.
- Шта значи припадност Федаинима ?
- Међусобна повезаност, доследност , тврдоглавост , смелост и понос зато што се припада Федаинима. Најважније је да све што радимо -радимо без икакве личне користи , увек купујемо улазницу за утакмицу , не прихватамо никакву помоћ и тако дајемо пример свим осталим навијачима. За нас су најважнији грб клуба и група. Бити Ултрас пре свега значи оданост грбу а не бизнис. Бити Ултрас по таквим принципима дозвољава нам да немамо никакве обавезе према играчима или према управи.
- Како ћете славити своју двадесетогодишњицу ?
- Желимо да направимо велику забаву и позовемо све чланове групе , као и оне људе који су нам се нашли при руци када нам је помоћ била најпотребнија. Биће то прослава само за нас и за оне којих више нема међу нама. Штампаћемо и материјал групе у лимитираним количинама , јер увек када то радимо, радимо без жеље за профитом . Такође смо направили и провокативан материјал против Ферлаина који смо већ пустили у продају, као једини циљ да покренемо пропагандну кампању како би отерали Ферлаина из Наполија .
- Федаин је група са доста високим просеком година ?
- Да истина је. ми смо "стара гарда' . Просек година је између 27 и 36. То је зато што желимо да млађи прво "поједу војничку порцију" (италијански израз за доказати се и научити ствари кроз прођене невоље) пре него што нам се придруже.
- Федаин је култна група у свету навијања . да ли се слажете са овом дефиницијом/
- Ако је то истина, то је зато што се никада нисмо мењали, никада нисмо били масовни и никада нисмо имали узоре. То су елементи који изазивају дивљење код осталих, па можда зато.
Група смо чврстих, непопустљивих и дрских момака која се никада не повлачи пред проблемом, чак шта више...
Кажемо да смо Ултрас од главе до пете и зато је нормално да тражимо увек сукоб са противницима. важно је да је тај сукоб увек са ултрасима као што смо ми , фер и са међусобним поштовањем . Презиремо бескорисно насиље .
- Наполитанце често оптужују за вандализам и беспотребно насиље. Шта мислите о томе ?
- Ми бранимо све што је вандализам и беспотребно насиље. Напуљ је велики град са великим бројем навијача, па зато често долази до застрањивања и скретања младих са правог пута па тако често долази до вандалског понашања. Наш задатак је да васпитамо млађе да знају да вреднују исправне принципе који треба да важе међу ултрасима.Ни испаљена ракета на противничке навијаче није позитивна ствар , па ипак се дешава.
- Прича се о дуализму између Курве А и Бе , какве су разлике по вашем мишљењу?
- Курва А има велико поштовање према нама који смо донели и зачели у Напуљу навијачки покрет. На гостовањима смо увек заједно са групама са супротне трибине, од Масерие до Мастифса са којима имамо реципрочну наклоност. Међутим у последње време међу групама на Курви А је дошло до међусобног неразумевања која су желели да међусобно расправе на гостовањима, али се то нама није допало. Прљав веш морају да перу на њиховој трибини . Када Наполи игра ван куће , ми смо "газде".Навијачи Наполија морају да буду компактни и такве поделе нису за толерисање.
- Курва А вам је посветила један транспарент у коме вас позивају да се преместите на њихову трибину ?
- Када би Курва А били јединствена, размислили би о њиховом предлогу, међутим докле год постоје несугласице мишљења смо да је то нецелисходно.Нама је добро и на Курви Бе где је трибина и настала , имамо своју половину трибине и нико нам не прави проблеме. У прошлости је било врло ружних искустава са Командо Ултра Курва Би (група која је претрпела промене и сада се зове Ултрас Наполи) и Палумелом (вођа те групе) .
- Прича се о певању "Ко не скаче тај је Палумела" ,о међусобним тучама?
- Наш начин размишљања је светлосним годинама испред Палумелиног КУКБ-а . Однос је изглеђен и сада смо у суживоту јер се Палумела увек лепо опходио према нама (мој кометар, Палумелу је држала Камора да га не одувају) . Било је момената када је било веома напето на трибини , али никоме није ишло у корист да дође до међусобног рата на трибини. Шта нас разликује? Ми смо ултра група , КУКБ је клуб навијача по свим критеријумима , ми имамо бунтовну нарав, КУКБ је увек имао став какав има управа клуба. Ми смо ултраси и идемо и даље када треба, док КУКБ се лимитира само навијањем на трибини и то онако народним , као што се приказује Напуљ на разгледници. Ми смо напредни а Напуљ је главни град заосталог размишљања у Италији. то су две потпуно супротне визије света ултрас.
- Прошла година је била врло турбулентна ?
- испали смо у другу лигу и то су навијачи веома лоше поднели. Руководство клуба на челу са Ферлаином се нашло на мети протеста који су кулминирали увредљивим транспарентима и неодлажењем на гостовања. Наполи је завршио на безвезном месту које му не припада . Ове године ми се чини да ствари иду мало боље и Новелинов Наполи би требао да буде међу кандидатима за улазак у прву лигу.
Федаини су против Ферлаина били покретачи протеста подпомогнути заједно са групама са Курве А!Транспаренти са тешким речима имали су утицај јер је Наполи срљао ка пропасти , а његови навијачи ипак заслужују прву лигу. И данас смо против управе, држимо прст на обарачу иако Наполију иде мало боље. Такође и КУКБ није задовољан Ферлаином , али то не показује на провокативан начин као ми.
- Не учлањујете људе у своју групу, али да ли се зна колико људи броји ваша група?
- Иако је наша група стара 20 година, још увек је активна и пуна енергије. На гостовањима нас је увек доста и идемо за свој грош или аутобусом или редовном железничком линијом. На нивоу групе најактивнијих је педесетак , али ако се у Федаин рачунају сви који се крећу око нас, онда нас има између 300 и 400.
- Шта мислите о повратку политике на трибине ?
- Нама су само важне боје Наполија и групе. Мрзимо све што је обојено политиком. Озбиљно нас брине укрштање политике и навијања. Некада је политика имала више смисла, нарочито међу навијачима Вероне и Аталанте који су заиста пратили одређену политичку идеологију. У време Скинса политика је била мода.
- "У свету који пропада још увек стојимо на својим ногама" је ваша фраза која је била опште прихваћена међу навијачима.?
- Ми стојимо још увек на својим ногама док навијачки свет пропада : кореографије које финансирају председници клубова, гостовања која су комплетно плаћена, јер на пример Лациали на други начин не би путовали. Ми преко недеље радимо и да би пратили свој клуб није нам потребна ничија помоћ.
- Које групе поштујете без обзира на ривалитет/
- Осећамо дубоку наклоност према Ђеновљанима са којима нас повезује пријатељство. Код осталих увек вреднујемо само како се понашају.
Ценимо Аталанту и Брешу јер се увек сукобљавају на поштен и аутентичан начин. Између осталог, они су малобројни преостали навијачи који још увек долазе да нас траже када им долазимо у госте.
Частан сукоб је спектакл сам за себе, права ствар која треба да буде саставни део живота једног ултраса.
- Да ли је индискретно питање Наполи - Верона/
- Из разлога зато што смо дуго протестовали против управе, нисмо ишли на гостовања од почетка Децембра па све до краја првенства. тако смо остављали празна места на трибинама која нам припадају. Из истог разлога нисмо ишли у Верону. Тежак избор али неопходан да би се чуо глас нашег протеста. Баш нас брига да ли неко није разумео наш став , по нама ко је прави ултрас, он јесте. !
- Салернитана - Наполи је био дерби са пуно варница. какав однос имате према Салернитанима , још једна добра навијачка групација у Кампањи (покрајина одакле је Наполи) ?
- На придајемо пуно важности Салернитани. Сетили смо се четворице погинулих навијача из Салерна , али искључиво због навијачке солидарности. Епизоде насиља или графити "АнтиСалерно' само су глупости неких отпадника. Ми мислимо да су навијачи Наполија послужили као пример навијачима Салернитане.
- Какав имате суд о заједничким протестима Ултраса на којима сте присуствовали ?
- Били смо у Ђенови, Козенци и Болоњи, али смо отказали и Мантови. Подржавамо све идеје "Архиве Навијања" . Највећи проблем су правила међу ултрас групама. Раније смо их имали , данас скоро да више не постоје. То је једна од лоших страна света Ултрас , а разлог је изопаченост насиља (то је проблем који имамо и код нас !!!) . И друга ствар је да због актуелних проблема које имају поједине трибине, ситуацију у своје руке преузимају клинци који немају никаквог искуства у навијачком свету и жеља им је да главни буде њихов глас или чак шта више да они командују трибином.
- Коме посвећујете 20 година?
- Посвећујемо их нама и нашим друговима као што је Индиано који више није међу живима и онима који се у овом моменту налазе у великим животним тешкоћама због неких промена као на пример "Пицола Песте" (то је дао асоцијацију коју само они могу да разумеју ,а ради се о старом вођи са оног снимка у Милану који сам поставио где се види како се опасачем супротставља вођу Интерових Скинса који има нож; човек је у затвору осуђен на 30 година невезано за навијачке активности).
Али се зато не присећамо оних који су посустали и клонули на свом навијачком путу, они који нису имали довољну љубав и доследност према групи за даље одрицање . Ко их јебе, све оне који су поклекли!
За ових 20 година научили смо да правих Ултраса има веома мало и међу преживелима смо и ми. Остатак је само свет оних чије групе преживљавају искључиво због материјалне добити. Бити Федаин значи бити Ултрас из љубави!
![Image](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/26bf972cdf8108aabd414681ceb6be6d.jpg)
![Image](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/e2f3f53c21d5ce4fd238785bcc08c770.jpg)
![Image](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/78c5b20c3e62a2ea74d0c9d1bde3941a.jpg)
![Image](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/d07a8251f804dc88fbd138f72cc7291f.jpg)
![Image](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/169d9c64e411d2f1bc794f387ae0b4f5.jpg)