Српска навијачка сцена - дискусија

1958

Re: Српска навијачка сцена - дискусија

Postby 1958 » Tue Oct 30, 2018 2:43 pm

Pa vidim da si sa madagarskara po ovome sto pises. Dakle ti ovde iznosis zvanicni stav Delija? Vratili ste se na velika vrata. Cestitam.

Necu se oglasavati vise na ovoj temi. Besmisleno je.
Често одем до на село

rodney

Postby rodney » Tue Oct 30, 2018 4:26 pm

Pozdrav braco,citam ovaj forum vise od 10 godina,nisam imao potrebu da se registrujem do pre 4 godine kada sam prestao da idem na Zvezdu.

Ispricacu vam u kratkim crtama moju pricu,da bi shvatili svrhu mog upisa ovde.Krenuo sam sa ekipom iz kraja na tekme i u pocetku je to bila odlicna prica(po mom ukusu, bez hijerarhije u grupi,bez ikakvog vodje).Posle odredjenog vremena,dobijaju se uputstva odozgo sta treba da se radi,grupa se menja, zatvara u manje grupice.Dvojica,trojica dobijaju instrukcije iz "centrale",koje ne dele sa ostalima do trenutka stupanja na delo.

Kasnije se cak radi i na tome da grupa prestane da koristi alkohol i narkotike,kako bi u slobodno vreme svi zajedno trenirali(?!)... mi koji smo te stvari radili, skrajnuti smo iz bilo kakve price iako smo (za sebe mogu da tvrdim)bas mi kad je trebalo bili prvi i klub voleli vise od vecine u istoj,koja je tu bila iz raznih drugih interesa.I tako sam ja prestao da idem na utakmice kao navijac.

E sad svrha mog upisa ovde je da prkosim likovima kao sto je sevastopole i jos par ljudi ovde,koji su dosli da lobiraju ovde i pokazu svima (pa cak i likovima koji mogu roditelji da im budu) "kako treba da se radi".

Vasa "fabricka greska".

Игало

Postby Игало » Tue Oct 30, 2018 10:10 pm

Родни друже, ти се дебело омашио форум, и твој упис нема никакву сврху овде, имаш форум групе о којој пишеш па тамо млати са таквим стварима. Ако је тебе то што си написао одвојило од стадиона, извини, али мислим да немаш онда о чему да причаш овде. Право је питање шта је тебе привукло на стадион, и из којих си побуда кренуо на утакмице?

Из твог писања рекао бих да је у питању ''екипа''. Тих екипа навијача имаш на сваком ћошку, кад их слушаш они су једини исправни, све им смета а оном ствари нису мрднули да нешто на боље промене, и не гледају даље од свог носа, јер да гледају за почетак би схватили да то због чега би требали да су ту њих уствари и не занима. И најбоље би било да не настављаш овде даљу дискусију око неког твог примера, јер постоје људи који и даље живе навијачки и желе да уживају у томе.

Много се тога лошег запатило у том ''њиховом'' свету и желе нешто бар да пробају на боље да промене. За почетак да могу да се потуку без бојазни да сутра неће дочекати, или да на миру могу да прошетају са девојком без да их неко витла мотком, бакљом, ножем, или нечим четвртим.

1958, могу да се сложим са добрим делом твог првог уписа, зато сам чак и написао да није довољно само причати клинцима, него свима, за почетак можда пре и тим старијима на које се ти млађи угледају без да трепну. Али не бих се сложио да само ''тамо'' треба да се прича, тамо гори и тамо треба пре свега, али треба и ''овде''. Много се лошег запатило и ''овде'' и ''тамо'', кидишемо једни на друге као животиње, спремни смо некоме живот да одузмемо, зарад чега?

То мора да се мења и о томе мора да се прича и овде и тамо. Нису једино црвени и црни проблем, али је код њих проблем најизраженији сразмерно са бројем људи, што не значи да осталима цветају руже. Сви треба да се боримо за здраву причу, али да почнемо прво од себе, било да група броји 30 или 3000 људи. Ако свака група не почне од себе, и ако се настави са пребацивањем лопте са једне на другу страну, џаба онда сва ова прича, онда само настављамо да тонемо све дубље.

TopalovicMladji

Postby TopalovicMladji » Tue Oct 30, 2018 10:23 pm

Ma ospi bre po ciganima! Udri govna! Cigani babaroge! Ne, nego cigani imaju najveci kvantitet medju grupama i najvise pristalica. Ima i dobrih i losih, i tamo i ovamo. Samo ne moze kod vukova iz leskovca da se vidi ta razlika i lose stvari nego kod ljudi. Sto vi generalno idete na stadion? Zurka zezanje, fudbal i sport, ili da buljite ko sta radi na tribini?

Pa jel brani neko nekome da ode na istok zapad? Ja koliko znam, ne. Ako je razlog pak zurka i zezanje s ortacima, pa lepo idi sprdaj se na toj tribini ne zalazi dalje u grupe organizacije kurceve palceve i cao zdravo. Ako hoces da budes deo neke grupe prihvati i dobre i lose strane. Nemam nista ni protiv koga, samo se osipa paljba na dve grupe kao da su ostali svi fini, mirni, nece oni nikakve sukobe nista lose oni ne bi.

A gleda se svaka prilika da se blizancima uzme skalp, majica duks sal kacket sve to. E a kad blizanci hoce da uzvrate sa zastavama onda babaroge, ajde sad picke slabije napadate. Pa cekaj druze ako ti hoces da uzmes neko obelezje, budi spreman i da branis svoje.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Tue Oct 30, 2018 10:41 pm

rodney wrote:Pozdrav braco,citam ovaj forum vise od 10 godina,nisam imao potrebu da se registrujem do pre 4 godine kada sam prestao da idem na Zvezdu.

Ispricacu vam u kratkim crtama moju pricu,da bi shvatili svrhu mog upisa ovde.Krenuo sam sa ekipom iz kraja na tekme i u pocetku je to bila odlicna prica(po mom ukusu, bez hijerarhije u grupi,bez ikakvog vodje).Posle odredjenog vremena,dobijaju se uputstva odozgo sta treba da se radi,grupa se menja, zatvara u manje grupice.Dvojica,trojica dobijaju instrukcije iz "centrale",koje ne dele sa ostalima do trenutka stupanja na delo.

Kasnije se cak radi i na tome da grupa prestane da koristi alkohol i narkotike,kako bi u slobodno vreme svi zajedno trenirali(?!)... mi koji smo te stvari radili, skrajnuti smo iz bilo kakve price iako smo (za sebe mogu da tvrdim)bas mi kad je trebalo bili prvi i klub voleli vise od vecine u istoj,koja je tu bila iz raznih drugih interesa.I tako sam ja prestao da idem na utakmice kao navijac.

E sad svrha mog upisa ovde je da prkosim likovima kao sto je sevastopole i jos par ljudi ovde,koji su dosli da lobiraju ovde i pokazu svima (pa cak i likovima koji mogu roditelji da im budu) "kako treba da se radi".

Vasa "fabricka greska".

Dodji jedan dan od nedelje svrati da ti se refundiraju pare sve date za karte i gostovanja onda i za drogu sto si dobio da rasturas deci po osnovnim skolama da ti se plati. Znas tamo u centralu.

rodney

Postby rodney » Tue Oct 30, 2018 10:55 pm

Prva stvar,napisao sam da ne idem na utakmice kao navijac(idem inkognito na istok ili zapad),druga stvar na forumu grupe o kojoj pisem se brisu komentari i cenzurisu upisi,a na temi o povratku navijaca na sever se govori kako je sve ipak bajno.Tako da ne znam o cemu pricas u drugom delu upisa,slazem se sa tobom da stvari treba da se promene,ali je jako licemerno od nekih ljudi da objasnjavaju ovde likovima koji se stvarno trude u ozdravljenju scene "kako to treba da se radi".

A cinjenica da sa severa kao i sa drugih tribina odlaze ljudi iz razloga slicnim mojim postoji i o njoj se govori i ovde,uostalom ne bi se gore pomenuta tema na forumu grupe o kojoj pricam ni otvarala.Kapiram kako je tebi zvucalo ovo sto sam u kratkim crtama napisao,ali promakla vam je poenta a to je da se neko trudi da scena ne bude zdrava i da se stavljaju ljudima slemovi od kojih isti dalje i ne vide,i nije bitno bilo sta,sto bilo ko kaze ako se ne poklapa sa misljenjem "nadredjenih" na tribini.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Tue Oct 30, 2018 11:27 pm

Otiso si, sarmu probo nisi.

Игало

Postby Игало » Tue Oct 30, 2018 11:57 pm

Много се нешто у задње време провлаче по навијачким причама те журке и зезања са ортацима, то можеш друже и у дискотеци. Можда те нисам добро разумео, али ти Топаловићу шаљеш некога ван навијачке трибине зато што га занимају спорт и фудбал (исправи ме ако грешим)? Као навијача прво и основно што треба да те привуче на тај стадион и тебе и те твоје другаре за журку је ваљда тај фудбал. Чему онда журка ако си сврха сам себи?

Генерално је то све озбиљнији проблем код надолазећих генерација, што немају оно прво и основно, културу зашто долазе на тај стадион. Ја као навијач тежим да будем што оригиналнији, разноврснији, бољи, али све то за почетак у сврху клуба за који навијам. Да се насмејеш од муке кад видиш да неко са 18,19,20 година не зна играче из прве поставе свог клуба. Прва и основна ствар код сваког навијача би ваљда требао да буде тај клуб, због ког правиш те журке и луднице, прескаче се тај први много важан степеник.

Родни јасно је о чему ти причаш, али то су унутрашњи проблеми твоје групе који се не решавају овде. Ми се овде бавимо проблемом Српске навијачке сцене где нам је свака група као један пакет, замисли у шта би се ово претворило да кренемо сад о свакој групи понаособ да разглабамо.

На крају крајева, да ли мислиш да је некоме ко ће на улици бити са друге стране битно да ли твоја група ставља шлемове или не, битно је да се крене неким здравим путем, са шлемом или без шлема, само да је здраво и без последица којих смо се нагледали у задње време. Све да су и најгори ти твоји, ако има воље за неким побољшањем то треба ценити и не треба спутавати некога у таквим стварима.

Lunapark

Postby Lunapark » Wed Oct 31, 2018 10:42 am

Prvo da pohvalim kvalitetnu raspravu i moderatore koji su krenuli da uredjuju ovo kako treba, gde su neki dan obrisane stvari kojima nije ovde mesto a stoje poruke ljudi iz kojih ćemo nadam se da malo progledamo i menjamo se na bolje. Možda ipak ima nade i interesa da budemo bolji ljudi i navijači.

1958 wrote:Razlika izmedju navijaca blizanaca je u tome sto su crveni svi u sloznom talu dok se crni bore oko tala. Jako jednostavno.

1958 ti se toliko trudiš da sabotiraš kvalitetnu raspravu od strane ljudi koji imaju šta da kažu i da nas sve uvučeš u to blato dragstorskog olajavanja jer tu izgleda najbolje funkcionišeš, o a navijanju nemaš šta da pričaš? Ne znam zašto to radiš? Idi piši o pljeskavicama na samo opušteno, pusti ljude ovde neka razmene to malo razmišljanja i neka se nešto normalno pokreće.

Niko ovde ne bi nikome morao da otvara oči da nije kritično odnosno već je kasno, ali ako ima promil šanse da se nešto iole menja, što sabotiraš ovim glupostima? Ne znam šta ti treba da bukvalno u svakoj raspravi ulećeš tako, čačkaš ljude, provociraš navlačiš ih u taj mulj da se onda i oni nastavljaju na gluposti. Ne znam šta da kažem nego težak bezobrazlu, da ti kao pripadnik grupe koja ima svojih problema, koja isto treba da dodje sebi, ti ovde pišeš iz te provokatorske pozicije.

Jel pišeš svoje poruke iz pozicije navijača, ili iz pozicije kvartovske babetine? Pa jebemu, jel sad tebi drugi treba da krenu da vilene ovde o tvojoj grupi, problemima, da podbadaju, da provociraju samo zato što ne znaju da napišu ništa normalno ili nemaju šta ni da napišu kada je navijanje u pitanju pa da pišu gluposti? Pa ne treba to da se radi daj da se naučimo više nekim osnovnim stvarima, proći će nam život u glupostima.

Ajde napiši koju kako sa te strane kojoj pripadaš treba nešto da izgleda ako si normalan, napiši neki primer dobrog gostovanja i poteza, napiši nešto što će klinci koji čitaju da im malo otvori oči da budu bolji. Prestani više da provociraš i sprdaš se sa ozbiljnim stvarima. A najbolje će biti ako nemaš šta da napišeš, da radiš kako treba u svom dvorištu pa će i to za početak biti dobro.

Koji je to složni tal u pitanju? Ko daje tu lovu i šta onaj koji se tali treba zauzvrat da uradi i kome polaže račune? U kakvom su to talu ljudi koji od usta odvajaju da bi se šetalo Zagrebom, Moskvom, radile navijačke stvari po Parizu, Atini? Zašto bi oni koji nemaju normalan privatan život, odriču se mnogih stvari zbog navijanja, kojima pate i najbliži zbog takvog tvrdokornog suvog navijačkog stila života ali ispravnog, zašto bi ti ljudi gledali kako im se nakon svega toga neko pred nosom tali? A da pri tome svakome ko se tali pičku ne polomi?

Pa neću sigurno ja u patikama sa rupicama nakon svega da gledam kako mi se neko tali na tribini, vozi besnim automobilima, izigrava neko mudo, pravi se pametan i pita se za bilo šta. To ne postoji kod pravih, niko to neće da dozvoli. Neće ni jedna ozbiljna tribina da dozvoli da joj ljudi dobiju dve godine zabrane za piro a da neko sve to gleda u ulickanim cipelama i kupi kajmak, obrće lovu na tribini. To ne postoji. Ljudi, naravno da je navijanje takva stvar gde onaj koji je pravi navijač ne laje o tome okolo šta kako i na koji način radi, i da mu je navijačka satisfakcija da drugi razbijaju glavu kako je šta uradio, ali nemojte da to što pojma o tome nemate koristite da izmišljate neke talove, agenture i gluposti gde ih nema.

Ja znam da je nekome najlakše prihvatiti da je neko uzeo neku lovu i da ima tal u jurnjavi Zelenih, Arapa, Hrvata i svemu ostalom, jer taj koji tako gleda on sam nije takav i nezamislivo mu je da mu je ideal da gleda Boyse po Trešnjevki kako ne smeju da pridju i kako gledaju sa distance, kako se nerviraju i čupaju kosu a ne mogu ništa, ali nemojte onda da lupetate gluposti i lažete po internetu. Dan danas ljudi otplaćuju prošlu godinu evropska gostovanja, daju u proseku po 150 evra samo za kartu za utakmicu da bi se klub bodrio na zabranjenom gostovanju na Parku prinčeva, idu u Aziju i putuju nedeljama da bi tamo klub imao podršku, i rade još hiljadu ispravnih stvari o kojim se malo zna ili najčešće uopšte ne zna i onda takvima neko na internetu da priča o talovima?

A pri tome to pričaju ljudi koji ili nemaju veze sa navijanjem ili ako imaju u slobodno vreme obilaze pljeskavice dok oni o kojima pišu o talovima mozgaju kako u neki Liverpul da odu jer je bitno i čega će morati da se odreknu jer ne može da se namakne toliko love u ovoj bednoj zemlji koliko ima navijačkih izazova za nekoga ko je navijač. Agentura i talovi jesu bitna tema i treba da se priča o ovim stvarima kada dodje red na to ako se ima neka predstava o tome ali ne ovako napamet u nekim frazama svi smo isti samo nas talovi dele itd.
Last edited by Lunapark on Wed Oct 31, 2018 10:47 am, edited 1 time in total.

TopalovicMladji

Postby TopalovicMladji » Wed Oct 31, 2018 10:46 am

Игало wrote:Много се нешто у задње време провлаче по навијачким причама те журке и зезања са ортацима, то можеш друже и у дискотеци. Можда те нисам добро разумео, али ти Топаловићу шаљеш некога ван навијачке трибине зато што га занимају спорт и фудбал (исправи ме ако грешим)? Као навијача прво и основно што треба да те привуче на тај стадион и тебе и те твоје другаре за журку је ваљда тај фудбал. Чему онда журка ако си сврха сам себи?

Генерално је то све озбиљнији проблем код надолазећих генерација, што немају оно прво и основно, културу зашто долазе на тај стадион. Ја као навијач тежим да будем што оригиналнији, разноврснији, бољи, али све то за почетак у сврху клуба за који навијам. Да се насмејеш од муке кад видиш да неко са 18,19,20 година не зна играче из прве поставе свог клуба. Прва и основна ствар код сваког навијача би ваљда требао да буде тај клуб, због ког правиш те журке и луднице, прескаче се тај први много важан степеник.

Lose smo se razumeli, osnov dolaska na stadion je klub i sport, bar u nekoj zdravoj okolini i zdravom drustvu.

Lunapark

Postby Lunapark » Wed Oct 31, 2018 11:08 am

rodney wrote:Pozdrav braco,citam ovaj forum vise od 10 godina,nisam imao potrebu da se registrujem do pre 4 godine kada sam prestao da idem na Zvezdu.

Vasa "fabricka greska".

Pozdrav burazeru. Ne ulazeći uopšte u to da li si ti, tvoja priča i slučaj izmišljen ili ne, svakako je dobra podloga da se prokomentariše. Prvo je pitanje da li si ti ikada bio iskreni navijač i navijao za klub jer da jesi, zbog tog kluba i navijanja za njega bi danas išao na utakmice kao navijač i navijao nevezano za ekipu. Navijao bi van ekipe, sa strane, sa istoka, zapada, juga. I tada si dobar navijač kao i kada si u nekoj ekipi.

Druga stvar, ako neka ekipa nije po tvom ukusu ti sebi nadješ onu koja je, pa ako te zanima uopšte da budeš u nekoj ekipi ti budeš u onoj gde se opušteno pije i duva, ne trenira, gde ne postoji nikakva hijerarhija itd. i uživaš. Ako ne postoji ni takva ekipa, ti nadješ par drugara koji su u tom fazonu i opušteno sa njima sve to radiš, malo cirka, malo duvka štagod. Da se ne ponavljam ono što je već rečeno ranije a valjalo bi da se nešto i pročita.

Niko nikoga ne tera da bude ono što nije, niko nikoga ne tera da radi ono što ne želi. To je suština. Biti navijač, biti aktivan navijač, biti u ekipi koja ima svoju filozofiju nije nikakvo moranje, već izbor. Onaj ko se pronalazi u takvom navijanju i takvoj ekipi taj će da bude deo nje, onaj ko se ne pronalazi u tome, jednostavno neće, traži dalje i gleda kako da mu bude lepo na neke druge načine. Ako se ekipa menja, bez obzira da li na dobro ili na loše, ti tražiš sebi šta je za tebe dobro. Bolje da nisi u nekoj ekipi ako niste na istim talasima.

Em bi to tebi bilo teret, em bi ti njima bio teret. Prosto. Ko šta voli u tome je i toga je deo. Pa ti fino pustiš sebi „ja sam fabrička greške generacije, dovoljno pametan, šteta previše slep“. Sedneš na klupicu srolaš jedan džoint, popiješ pivo, udješ na tribinu izgalamiš, uživaš i šta ti više treba?

A zašto ti nisi u tom nekom momentu znao stvari koje je znalo par ljudi iz te tvoje ajde ekipe, pa upravo ova tvoja poruka govori dovoljno o tome zašto nisi znao. Dobro su te ljudi procenili. Vidiš kako sada prkosiš na internetu, kako lako sve padne u vodu, zamisli da je tebi rečeno za neko dešavanje pre nego što si batalio, a ti se krivo ustaneš, smoriš, razočaraš, kriziraš pa kreneš da jadikuješ i pričaš okolo.

Koja god ako uopšte je neka ekipa u pitanju, na tvom primeru se vidi i vreme je pokazalo da su dobro uradili. Mislim da nema potrebe da svojim kukanjem i budalaštinama razvodnjavaš priču ovde i daješ loše primere.

losvolocos

Postby losvolocos » Wed Oct 31, 2018 11:27 am

По неким постовима види се да су неки овде упали погрешним путем у навијачку причу. Прво ако си због екипе на трибини а не због клуба то је велика грешка,бар ја тако гледам. Када сам кренуо на утакмице свог клуба маштао сам да ћу једног дана да играм за исти. Па временом када схватиш да нећеш бити део онога на терену а полако упознајеш оно на трибини да можеш и ту да допринесеш много, да помогнеш онима доле да победе некад и три пута јачег противника.

Онда настаје тај понос та страст као да си ти играо осећај неописиве среће и позитивног расположења. Па временом када почнеш да капираш и причу трибине,нађеш свој кутак у навијачком свету ништа лепше у животу нема. Е сад ако неко не осећа када треба да помогне онима доле на терену да загрми када треба, него гледа где се осећа дим вутре или ко оде мало да се дозира тај и није ту из љубави према клубу него због сасвим погрешних разлога.

Тако да ја мислим да би млађи требало да науче да схвате једном шта је нај битније из због чега су на трибини. Да је клуб изнад свега па онда све остало. Али опет кажем то је моје лично мишљење.

Драгољупче

Postby Драгољупче » Wed Oct 31, 2018 11:38 am

Јунаштво и чојство.Два битна сегмента за здрав однос не само навијачки него уопште.Миљанов је то лепо обајснио "Јунаштво је када браниш себе од других, а чојство је када браниш друге од себе" !

Врховна команда

Postby Врховна команда » Wed Oct 31, 2018 1:58 pm

losvolocos wrote:По неким постовима види се да су неки овде упали погрешним путем у навијачку причу. Прво ако си због екипе на трибини а не због клуба то је велика грешка,бар ја тако гледам. Када сам кренуо на утакмице свог клуба маштао сам да ћу једног дана да играм за исти. Па временом када схватиш да нећеш бити део онога на терену а полако упознајеш оно на трибини да можеш и ту да допринесеш много, да помогнеш онима доле да победе некад и три пута јачег противника.

Онда настаје тај понос та страст као да си ти играо осећај неописиве среће и позитивног расположења. Па временом када почнеш да капираш и причу трибине,нађеш свој кутак у навијачком свету ништа лепше у животу нема. Е сад ако неко не осећа када треба да помогне онима доле на терену да загрми када треба, него гледа где се осећа дим вутре или ко оде мало да се дозира тај и није ту из љубави према клубу него због сасвим погрешних разлога.

Тако да ја мислим да би млађи требало да науче да схвате једном шта је нај битније из због чега су на трибини. Да је клуб изнад свега па онда све остало. Али опет кажем то је моје лично мишљење.

То су чињенице а не само твоје исправно лично мишљење.Људи треба да долазе због клуба а не због вође,због екипе,дувања,цирке,вртења барјака,итд...Спорт односно клуб изнад свега!

Sevastopole

Postby Sevastopole » Wed Oct 31, 2018 3:44 pm

Daj nemoj da se ljudi pecaju na pisanja ovakvih, to je kao kada bi se ja registrovao i krenuo da pisem kao razocarani Grobar recimo ili Radovac, totalno nebitno i pri tome koristio one stvari za koje ih svi optuzuju da sam zato prestao da idem na utakmice inace bi ja jos isao. Svako od Delija kad procita ovo zna koliko je sati, jer prvo ceo ovaj recnik niti je od nekoga ko je makar i delio tribinu, niti ima takve vrste komunikacije na toj tribini. To su ciste lazi i izmisljotine. Ne znam zasto smo coveku posvetili 100 redova teksta kada je prica lazna, bukvalno kao na Blicu kada citas komentare ispod vesti.

Ko voli navijanje on ga voli i nema toga sto ce da se desi da ti odes sa stadiona. Mozes da promenis tribinu mozes da se odaljis od kopa, ali da ti zbog centrale koja je od tebe zahtevala da dilujes drogu deci ispred osnovne skole, da prestajes da ides, ma vazi. Steta pa ova deca nove generacije ni ne znaju da postoje ovakva mesta, inace da dodje neko od njih da kaze sam, ili neko iz unutrasnjosti ili ne znam ni sam vise ko, da se jednom za svagda razbiju ti mitovi i price kako sve ide iz centrale iz picke materine.

Kao da se nije dogodilo jedno 100 puta da za nesto ljudi cuju tek posle par dana, a svi na sva zvona opale pricu centrala. Kao da se nije mnogo puta do sad pokusavalo stati na rep svojim ljudima da ne rade stvari koje ne trebaju al ne vredi opet ta centrala. Kad nekoga dovoljno ne poznajes ili uopste ne poznajes, krece da kreiras sliku kako je ti vidis, i onda se tu desava da iskrivljeni mozak mora da vidi i najispravniju stvar iskrivljeno.

NIje ni smak sveta reci da si krenulo kao klinac zbog kluba i sporta ali da ti je vremenom preovladala strast za navijanjem jer navijanje samo po sebi nosi mnogo toga kreativnog, zanimljivog, itd. Tako da, sigurno da je navijacki zivot nekima i prestao da bude samo suvo pracenje svojih 11 igraca na terenu i da te jedino pobeda njihova zanima.

losvolocos

Postby losvolocos » Thu Nov 01, 2018 4:48 pm

Врховна команда wrote:То су чињенице а не само твоје исправно лично мишљење.Људи треба да долазе због клуба а не због вође,због екипе,дувања,цирке,вртења барјака,итд...Спорт односно клуб изнад свега!

Наравно чињенице али нису сви због клуба почели да долазе на стадион нажалост. Зато смо имали експанзију на нашим трибинама пар година па онда након пар година смањио се број људи драстично. Има и тога да је много људи напустило ову јадну назови државу али има и оних који су ту били само из фазона. Таквих је изгледа било много дођу они понекад опет на неку европску утакмицу,дерби и то је то. Али је проблем ако и нови нараштаји буду долазили због фазона на било коју трибину такви се никад неће много задржати на истој. Јер једноставно нема ту емоције и значаја због чега су стварно ту.

ReciNe

Postby ReciNe » Thu Nov 01, 2018 8:56 pm

Dobro da se razumemo da je takodje jedan od kljucnih problema i to sto jos uvek ima ljudi kojima je posao da budu navijaci i da bodre klub da od toga zive, svako ko kaze da toga nema makar na ove dve najpoznatije tribine kod nas onda po mom misljenju ne treba ni da pise ovde, isto kao sto ovaj jedan covek napise odvajali od usta za Pariz ili Zagreb okej.

Neki jesu ali prosecna osoba u Srbiji koja ima sasvim norman posao i platu ne moze to da odvoji za pola godine, ne znam da li ste bili ali znam koliko je karta do Pariza, znam koliko je ulaz na park princeva a pri tome je bilo zabranjeno gostovanje, plus radni dan pa ajde koliko tih ljudi radi kod privatnika pa moze lagano da kaze odoh na zvezdu ili bilo koji klub da je u pitanju i izadje u sredu ode caskom do pariza.

Pored ostalog vise puta sam rekao pozdravljam svako ozdravljenje scene, nemojte to samo da gledate kroz livade i fereke kako god, imaju bitnije stvari od toga kao sto su gostovanja i utakmice pojavite se i na njimai tamo budite mentalitet ultra svi, ponasajte se i uzivajte u fudbalu, navijanju, pa cak i nekom normalnom okrsaju sa drugom grupom navijaca.

Lunapark

Postby Lunapark » Fri Nov 02, 2018 10:05 am

[Ponavljaš se a već smo pisali o tome na prethodnim stranama. Vešto izbegavaš da vidiš suštinu i da odgovoriš na neke stvari. Ja sam to pisao o odvajanju, odricanju da bi se uradilo nešto navijački. Pisao sam takodje na prošlim stranama kako to neke manje grupe sa Balkana mogu a naše grupe ne mogu? Ajde ako imaš šta da napišeš na tu temu napiši, nema potrebe da se ponavljamo sa istim izgovorima i već ispričanom pričom.

Ja ću na svakoj strani da pitam kako mogu Varvari u Zagreb i koliko to košta, koliko Varvara radi kod privatnika? Kako mogu na radni dan da odu Zagreb? Kako može Tornado u Banja Luku i koliko to košta? Kako mogu Viole iz Maribora da odu na svako evropsko gostovanje zadnjih godina u većem ili manjem broju na radni dan i da još imaju finih dešavanja u tom periodu? Koliko košta Zemunce da budu navijači na dan derbija sa Zvezdom? Koliko košta Meraklije da na dan derbija u svom gradu probaju i urade kao što jesu nešto navijački?

Hoćemo da sami sebi iskreno odgovorimo na ta pitanja bez klišea, alibija i izgovora?

Problem je u tome što ljudi ne žele, ne mogu i jako im je teško da prihvate da navijačke stvari rade pravi navijači kojima je stalo do navijanja, koji žive tim životom, i svaki dan vide novi izazov u tome. Kada imaš tako postavljenje stvari nije problem da imaš onakav Pariz. Nije lako, kao što nije lako imati i biti na 7 evropskih gostovanja od početka godine ali baš zato to sve ima dodatnu težinu. Odvojićeš pare za to, posudićeš, zadužićeš se, godinu dana kasnije ćeš još da otplaćuješ ali ćeš biti u tom Parizu jer znaš zašto si tamo i zašto je bitno biti tamo.

Zato što si pravi i znaš da to ostaje zauvek, tu se pokazuje ko je kakav. Neće to pravi da propuste. Ne može to da razume neko ko nije takav, ko ne radi takve stvari, ko ne razmišlja o tome. Kako ja tebi da objasnim kako može Pariz kada ti u svom gradu i zemlji nisi probao nešto navijački da uradiš? Kao kada je u pitanju neko dešavanje gde neko ko nema iskustva u tome, ko to ne poznaje i ne radi, pa da lakše prihvati ono što drugi rade on sebi izgradi sliku u glavi kako on misli da je bilo i kako je njemu lakše da prihvati i nosi se sa time.

Jer kako taj sebi da kaže, vidi kako odu jednom pa drugi puta, pa jedne godine pa druge, pa non stop, a ja to ne radim, ne želim, neću, ne znam kako itd. Teško je da se prihvati takva realnost. Taj sebi kaže kako ja sebe da opravdam što ne radim navijačke stvari a onaj drugi ih radi? Pa najlakše je onda izmisliti sebi neki prihvatljiv scenario. A trebalo bi biti totalno suprotno. Da kažeš sebi hoću da se nadmećem sa tim drugima, hoću da pariram drugima, hoću da probam da uradim nešto, nešto bolje, daj da batalim izgovore i gluposti.

Lakše je ljudima da prihvate da je Pariz napravljen na osnovu ko zna kojih para i odakle, na osnovu toga što ljudi ne rade, pa to je izlizana priča purgera od pre 10 godina gde prva ekipa Delija nema dana radnog staža, a suština je prosta. Ljudi su navijači i Pariz im je navijački izazov. Kraj priče. To je teško prihvatljivo za one koji su zarobljeni u kompleksima ali imaju slična dešavanja, a kamoli za one ljude koji nikada ništa kako treba nisu uradili. Niti nameravaju.

Što se Srbije tiče. Treba ići korak po korak. Jedne godine uzmeš i ponašaš se na dan derbija kako treba ili odeš recimo iz Niša u Zemun. Pa kada vidiš kako izgleda ukapiraš da su to najnormalnije stvari. Pa ako ti klub ne igra neku Evropu u nekom sportu ti uzmeš pa odeš negde sa reprezentacijom jer sada maltene svaki mesec ima nešto. Ali kreneš da radiš. Pa polako, sve je bolje od ovog trenutnog i kuknjave.

Nema potrebe da se toliko kuka i traže raznorazni izgovori. Na kraju kada se sve objasni, kada se lepo napiše, kada vam svi izgovori padnu u vodu, doći ćete u situaciju da vam neko opet postavi pitanje sa početka poruke: Koliko košta da neko u svom gradu na dan derbija bude navijač i radi prave dobre navijačke stvari sa istim takvima sa druge strane? Koliko košta da budeš navijač sa željom kada ti recimo dolazi neka grupa u Novi Sad ili Niš?

Košta 0, slovima NULA dinara. Samo želja. I šta ćemo sada? Koji je izgovor da ne postoji želja da neko bude kakav treba navijač ako se za takvog predstavlja? Jel radiš kod privatnika i ne možeš u sredu da budeš pravi i gde treba? Ma nije problem majstore, eto ti vikend, što za vikend nisi pravi? Jel zato što radiš kod privatnika ili zato što nisi navijač? Može na letovanje i zimovanje, a ne može preko? Pa šta ti je prioritet? Jel može recimo pićence na Štrandu? Pa što ne bi moglo i na Lidu?

друг члан

Postby друг члан » Fri Nov 02, 2018 11:26 am

Само бих те допунио,нису БББ измислили ту причи како се цигани тале,не иду нигде о свом трошку,само утоке,ножеви,мотка,стотка...то су пали на причу из Србије, па су пришли два пута како су прошли. Што рече један наш,добро је док мисле тако,значи да о нама појма немају. "Ударио их брзи воз,а они се и даље тркају с путничким"
Choose Life

ReciNe

Postby ReciNe » Fri Nov 02, 2018 2:45 pm

Opet i ja tebi da kazem da ako mislis da nema ljudi na tvojoj tribini kojima je posao da budu navijaci onda zivis u zabludi. Kao sto rekoh neki su sigurno odvajali i bice im to tako kao sto ti kazes. Druga stvar, meni nemoj da pricas o tome kako treba i gde treba, obisao sam skoro svaki stadion u Srbiji a zadnji put sam otisao na utakmicu o trosku kluba tamo nekad krajem 2012 ili pocetkom sezone 2013 tako da ono. Nazalost prilike za evropu nisam imao jer nismo taj rang.

Return to “Србија”