Српска навијачка сцена - дискусија
-
Re: Српска навијачка сцена - дискусија
Uopste nije poenta ovde pisati ko je kako osnovan, ali kada krenu sa parolama i da se moralise, ja ne mogu da verujem sta citam. Gore pise da su ljudi isli branili Sremski front, koji je delom i Vojvodina zamisli cuda! A sad se spocitava osvajanje jedinog prvenstva pod kime je Srbija tada igrala? Ja razumem gnev ali morate i vi ostrasceni sa drugih strana da znate sta pisete. Pre neki dan sam postavio clanak igraca koji nije hteo u Zvezdu pocetkom 80 ih cak, jer se "zna da su njihovi navijaci veliko Srbi".
Dakle, pre Delija, pre interneta, pre Ciganske istine, covek se opredelio za Dinamo a ne za Zvezdu iz ovih razloga. Sada je lako izvrtati nesto, tuce od pre par godina pa danas svako prica svoju pricu a ne nesto sa distance od 30-40 ili 74 godine. Niko ne bezi od toga kako je osnovan, ali kako se ko posle postavljao to je vec pitanje za analizu. Dok nasi pricaju na sred Maksimira sta pricaju, drugi kroz ogradu kazu ovaj je Hrvat ovaj Musliman, ima nas tako dosta iz Padinjaka. To su stvari koje su jasno odredile ko je kakav i nije to nikakav marketing.
To ne moze da bude marketing jer su to ideoloske stvari. Svakako sada neka nova deca imaju svoje vidjenje celog sveta ne samo toga sta se desilo u navijackoj i sportskoj proslosti, ali ko ume da bude trezven i da lepo razmisli i da kaze gde je on prvi gresio, sta je dobro kod protivnika, taj vrlo brzo pobedjuje i ispravlja i greske iz proslosti. To je jedini put.
Sto napisa ovaj gore Zvezvda jeste nastala kao Jugoslovneski klub, ali njen dalji put koji je publika koja navija za taj klub odredila, promenila je malo zelju i volju onih sto su je osnovali. To je najveca pobeda tog kluba. Dok sa druge strane meni sa strane, i dalje postoji kriza identiteta, iako je pocelo mnogo bolje da bude u poslednje vreme. Mozda zadnjih 10 ak godina. Inace, svi timovi su u tom periodu bili u kandzama komunista smesno je i pricati o tome.
Dakle, pre Delija, pre interneta, pre Ciganske istine, covek se opredelio za Dinamo a ne za Zvezdu iz ovih razloga. Sada je lako izvrtati nesto, tuce od pre par godina pa danas svako prica svoju pricu a ne nesto sa distance od 30-40 ili 74 godine. Niko ne bezi od toga kako je osnovan, ali kako se ko posle postavljao to je vec pitanje za analizu. Dok nasi pricaju na sred Maksimira sta pricaju, drugi kroz ogradu kazu ovaj je Hrvat ovaj Musliman, ima nas tako dosta iz Padinjaka. To su stvari koje su jasno odredile ko je kakav i nije to nikakav marketing.
To ne moze da bude marketing jer su to ideoloske stvari. Svakako sada neka nova deca imaju svoje vidjenje celog sveta ne samo toga sta se desilo u navijackoj i sportskoj proslosti, ali ko ume da bude trezven i da lepo razmisli i da kaze gde je on prvi gresio, sta je dobro kod protivnika, taj vrlo brzo pobedjuje i ispravlja i greske iz proslosti. To je jedini put.
Sto napisa ovaj gore Zvezvda jeste nastala kao Jugoslovneski klub, ali njen dalji put koji je publika koja navija za taj klub odredila, promenila je malo zelju i volju onih sto su je osnovali. To je najveca pobeda tog kluba. Dok sa druge strane meni sa strane, i dalje postoji kriza identiteta, iako je pocelo mnogo bolje da bude u poslednje vreme. Mozda zadnjih 10 ak godina. Inace, svi timovi su u tom periodu bili u kandzama komunista smesno je i pricati o tome.
нема лека wrote:Јел си то копирао нечији пост или си заборавио да навијаш за Партизан?
Будући да се нико од цигана или Гробара није сетио да не млати празну сламу него да стави тачку на ту тему,ја се сетио па написао пост.
Sevastopole wrote:Sto napisa ovaj gore Zvezvda jeste nastala kao Jugoslovneski klub, ali njen dalji put koji je publika koja navija za taj klub odredila, promenila je malo zelju i volju onih sto su je osnovali. To je najveca pobeda tog kluba. Dok sa druge strane meni sa strane, i dalje postoji kriza identiteta, iako je pocelo mnogo bolje da bude u poslednje vreme. Mozda zadnjih 10 ak godina. Inace, svi timovi su u tom periodu bili u kandzama komunista smesno je i pricati o tome.
Потписујем овај део твог поста који је и суштина бесмислености раније полемике на исту тему.
-
Nije besmisleno ako stvarno hoces da nesto ispravis ili otreznis onog drugog. Ali...za to ti treba da si ti normalan, i da imas normalnog sagovornika koji ima tu svest da moze da prihvati i nesto ruzno a jeste deo njegove istorije. Sta je problem da se kaze da je nesto tako kako jeste? Ja ne mogu Radovcu da kazem nista za one dve Otpor zastave jer znam kakvo je vreme bilo, uz 1000 opravdanja od kojih su neka i realna, ono nam nije trebalo, kao i jos dosta toga. Prema tome, ako imas to u sebi da mozes da komuniciras, videces da nije besmisleno. Pa malo mi vas ispravljamo, pa malo vi nas, pa treci cetvrte..samo je bitno da svi pocinju od istog nacina razmisljanja-navijackog.
-
Nije mi jasn bas ovaj deo oko onog sto Cume kaze kroz ogradu. Ko je hrvat ko musliman. Prvo ne vidim kako je to odredilo Grobare? Da li mozemo da smatramo da su manje Srbi ili da im nacinalni identitet nije bio tada vazan. Mislim da je to neki period s kraja 80tih. A takodje da li treba da imamo stav da iskljucivo i samo Srbi smeju da navijaju za Partizan i Zvezdu? Kao da nam nije dovoljno sto je bar 90% navijaca i jednih i drugih Srpske nacionalnosti a ima i onih koji su kao ne Srbi prilicno Srpski nacionalno nastrojeni.
Ne znam kako je po vama Grobare to odredilo sto su imali hrvate na tribini, ali aj da se osvrnemo na pesmu iz tog nekog perioda "Partizan vole samo delije, delije iz ponosne Srbije" (i danas se peva), zatim na onu zastavu Delije sa trobojkom (da ne polemisemo sad ko je prvi i sta), onda ono cuveno gostovanje za Zagreb kada je Pampi napisao na vagonu Ziveo kralj Petar, i na kraju da pomenemo i Grobarsko ucesce u otadzbinskim ratovima 90tih, mislim da je neko cak bio i u gardi zajedno sa Delijama, a svako ima onih koji su dali zivote za Srbe i Srbiju. Mislim da je to dovoljno da se odresi sta treba.
Ja nisam rekao da cigani nisu nacionalno svesni i da je Zvezda ne znm ni ja kakav klub, osvrnuo sam se na teoriju o jednom klubu Cetnickom a drugom Ustaskom sto je plod nekih mastanja. Sto se tice parola i pisanja o Vojvodini tu svako razmislja na svoj nacin. Meni je cudno da ste se sad setili te titule a ne ranije ali sto rece cika Cegi "to su stvari nekih drugih stvari".
Ne znam kako je po vama Grobare to odredilo sto su imali hrvate na tribini, ali aj da se osvrnemo na pesmu iz tog nekog perioda "Partizan vole samo delije, delije iz ponosne Srbije" (i danas se peva), zatim na onu zastavu Delije sa trobojkom (da ne polemisemo sad ko je prvi i sta), onda ono cuveno gostovanje za Zagreb kada je Pampi napisao na vagonu Ziveo kralj Petar, i na kraju da pomenemo i Grobarsko ucesce u otadzbinskim ratovima 90tih, mislim da je neko cak bio i u gardi zajedno sa Delijama, a svako ima onih koji su dali zivote za Srbe i Srbiju. Mislim da je to dovoljno da se odresi sta treba.
Ja nisam rekao da cigani nisu nacionalno svesni i da je Zvezda ne znm ni ja kakav klub, osvrnuo sam se na teoriju o jednom klubu Cetnickom a drugom Ustaskom sto je plod nekih mastanja. Sto se tice parola i pisanja o Vojvodini tu svako razmislja na svoj nacin. Meni je cudno da ste se sad setili te titule a ne ranije ali sto rece cika Cegi "to su stvari nekih drugih stvari".
-
Svaka cast za ovaj pokusaj svakom ko je bio,i samo hrabro protiv sistema.
-
Jedino sto moze da se "deli(na Siptarskom ndarje)" je "festival" miredita, za Kosmet to pitanje ne sme ni da se se pita, bi trebao da je prevod parole ostalo je samo to nerazjasnjeno.
-
BelgradoSud wrote:Nije mi jasn bas ovaj deo oko onog sto Cume kaze kroz ogradu. Ko je hrvat ko musliman. Prvo ne vidim kako je to odredilo Grobare? Da li mozemo da smatramo da su manje Srbi ili da im nacinalni identitet nije bio tada vazan. Mislim da je to neki period s kraja 80tih. A takodje da li treba da imamo stav da iskljucivo i samo Srbi smeju da navijaju za Partizan i Zvezdu? Kao da nam nije dovoljno sto je bar 90% navijaca i jednih i drugih Srpske nacionalnosti a ima i onih koji su kao ne Srbi prilicno Srpski nacionalno nastrojeni.
Ne razumem kako ti nije jasno? Ta zastava Delije je napravljena 80 ih godina, a jos 10 ak godina pre si na Marakani mogao da cujes pesmu "Oj Vojvodo Sindjelicu" itd. "Igrale se Delije na sred zemlje Srbije" i da ne zalazim sad u detalje. Cume na pitanje dal ste vi nacionalisti muca, dok ovi nasi na stazi Maksimira naduvavaju Tudjmana, "dedovina mi je preko odgajimo me deda za ovo da zivim", jel vam treba Cetnik ovde itd. A da se kaze jos da je dobar deo prve ekipe tog dana bio na Ravnoj Gori, da nije ni isao u Zagreb jer im je Zagreb bio kao polu izlet, mozda to sad deluje cudno ali tako je tada bilo.
Cin pojedinca ne cini stav grupe, bas je glupo da se vracamo u proslost da sad vadimo dokaze kako se ko kad pokazao i koliko gurao koju pricu, ako umes da rezonujes stvari normalno, nece biti potrebe za time. Za Srbija-Hrvatska, jedina 4 navijaca koja su provela 2-3 dana u Cz u iz preventivnih razloga su navijaci Crvene Zvezde. Ni jednog drugog kluba. Al kazem, bas je glupo sad da kao svako hvali svojim tj. tudjim delima sa svoje tribine ko mala deca. Trebalo bi da ti bude jasno valjda da dok smo mi gurali cirilicu na tribini i pokusavali da menjamo svest ljudi, vi ste nam se smejali i kucali sa tetkinog racunara koliko se secam, pa ste onda kroz neko vreme i vi krenuli ipak po nekom drugom sablonu.
Kazem, da ne idemo dalje, valjda je jasno iz aviona da ne mozes da poredis nase tribine kada ih gledas u globalu kada se prica o ovoj temi. A naravno da je svuda bilo ljudi koji su zastupali tu stranu price, i naravno da vasa tribina ima takve i uvek ih je imala. Ali problem je sto to nisu preneli na ostatak tribine kako treba. Iz kojih razloga, to vi bolje znate.
-
Ma koje poredjenje dve tribine. Meni licno je super sto se razlikujemo, super mi je i sto su Grobri sizofreni,ato iamju tri ekipe (samo da neko ne pogine opet) sto su takvi nepredvidivi i treba, jer ne bi to bilo to da je sve isto i sablonski. Meni licno, jer znam da ima masa onih koji se smaraju zbog tog. Kad sam rekao da mi nije jasno mislio sam da ne moze da se odredi nacionalni pravac Grobra na osnovu Cumetovog da ne kazem lupanja ili par hrvata sa tribine.
Primere sam naveo cisto kao kontra tezu i da usput procitaju i neki mladji da znaju da je bilo svega. Ovo za cirilicu je tacno, ali tu nam se pogledi razlikuju kako se treba boriti za cirilicu. I sad mi je to smesno, pisem s tetkinog kompa, dok sam s druge strane zavideo sto ste na dresovima imali cirilicu jer je to bolji primer kako treba da se gura.
Primere sam naveo cisto kao kontra tezu i da usput procitaju i neki mladji da znaju da je bilo svega. Ovo za cirilicu je tacno, ali tu nam se pogledi razlikuju kako se treba boriti za cirilicu. I sad mi je to smesno, pisem s tetkinog kompa, dok sam s druge strane zavideo sto ste na dresovima imali cirilicu jer je to bolji primer kako treba da se gura.
BelgradoSud wrote:Ma koje poredjenje dve tribine. Meni licno je super sto se razlikujemo, super mi je i sto su Grobаri sizofreni,ato iamju tri ekipe (samo da neko ne pogine opet) sto su takvi nepredvidivi i treba, jer ne bi to bilo to da je sve isto i sablonski.
Даме и господо,чари Гробарства.Да нема нас били бисте у облацима,ал пошто смо ту и увек ћемо бити (неуништива сорта будала) морате бити на опрезу,нас је немогуће предвидети.А и не бисте имали са ким у БГ да се такмичите.Једни друге на сцени челичимо до те мере да смо сада необјашњив појам Енглезима и да смо као сцена постали луђи од њих 800 пута.
- Modus Operandi
Gudrivoje wrote:Даме и господо,чари Гробарства.Да нема нас били бисте у облацима,ал пошто смо ту и увек ћемо бити (неуништива сорта будала) морате бити на опрезу,нас је немогуће предвидети.А и не бисте имали са ким у БГ да се такмичите.Једни друге на сцени челичимо до те мере да смо сада необјашњив појам Енглезима и да смо као сцена постали луђи од њих 800 пута.
Po čemu smo ludji, sami sebe zavaravamo, jesi li ti svestan da jedna osrednja poljska ekipa može da prebije na ruke bilo koju našu grupu.
Cigani dižu sebe u nebesa kao vrh Evrope a jedna grupa braće im iz Moskve može da im bije celu tribinu, poljake da ne pominjem.
Malo realnosti nije na odmet
Last edited by Modus Operandi on Sun Jun 02, 2019 6:14 pm, edited 1 time in total.
Modus Operandi wrote:Malo realnosti nije na odmet
Брате мој Пољаци баш и нису толко јаки да бију вечите или Форсе.
Падале су Пољацима заставе,Форсима никад.
[quote="Modus Operandi"]Да си ти мени жив и зрав, цигани су на сред Пољске и то на изазов те њихове екипе, разјурили својевремено најјачу екипу Пољске тих година (Гроцлин - Звезда). Причао ми другар па знам.
Боље се ти посвети оним мојим реченицама и нађи неку лаж, уместо да ти одговор буде "комплекс и мржња".
Боље се ти посвети оним мојим реченицама и нађи неку лаж, уместо да ти одговор буде "комплекс и мржња".
- Modus Operandi
Ja sam napisao na ruke, sam znaš kako bi se to završilo da ste im izašli na ruke. Čula se i druga strana, protivnik vam pokazuje da je goloruk a vi junački u vašem stilu sa opremom. Bravo.
Modus Operandi wrote:Ja sam napisao na ruke, sam znaš kako bi se to završilo da ste im izašli na ruke. Čula se i druga strana, protivnik vam pokazuje da je goloruk a vi junački u vašem stilu sa opremom. Bravo.
Противнику је лепо најављен стил на време, бар није био ваш стил. Иди удружуј се са Фирмашима и Пољацима, читај хрхб ваш братски форум и не одговарај на питања која ти се не свиђају. Боље него да лупаш глупости о којима си упућен можда до пола.
И противник ништа није показао сем ланца аутомобила са којима је покушао да пресече само један аутобус, што се срећом на време провалило па су прва два успорила и даље је било шта је било. Одакле теби те информације, ко зна... Дај бре одговори на неку моју реченицу у оном километарском упису, не замарај људе глупостима... Ено ти 200 грама (дакле није пуна кила) аргументације око твоје групе па се бакћи са тим, а не да причаш шта је теби причала тетка из Пољске.
-
Modus Operandi wrote:Ja sam napisao na ruke, sam znaš kako bi se to završilo da ste im izašli na ruke. Čula se i druga strana, protivnik vam pokazuje da je goloruk a vi junački u vašem stilu sa opremom. Bravo.
Je si je ti cuo? Jel ti to branis Poljake ovde? Nesto hoces da dokazes? Daj da vidim sta to hoces da dokazes bas me zanima. Ajde, posto znam u napred da pricas gluposti ali nema veze, treba polako ljudima zapusiti usta jednom po jednom kada krene ovako da se prica.
Sto se ruku tice, sa Rusima se sigurno ne bi tukli sa motkama i kada bi doslo do sukoba, ali nas stav je da se ne diramo. Mnogo puta se prosli pored navijacka Cska po Beogradu, nikome nije palo na pamet da ih pogleda dokle god oni ne prelaze granice koje se ne prelaze. Sto se tice Poljaka, zabole nas kurac za ruke, dokle god ovde ne budu zazivele, jebe nam se da sa njima idemo na takav nacin sto je njima tada i pismeno i direktno receno, a voleo bi da cujem "Poljsku istinu" od strane Radovog navijaca, bas da vidim kako to izgleda.
A ni njima bas ne cvetaju ruze poslednjih godina sto se tice ruku i medjusobnih sukoba.
Kada citam komentare o Zvezdi,Partizanu,bastionima Srpstva,e onda znas koliko je sati sa ljudima,vasa najveca kazna je upravo vasa istorija, od dana kada vas je ostenila kuja kojoj je ime Jugoslavija, pa do dana danasnjeg! Budite vi Srbi,hvala bogu,niti ste veci niti manji od drgih,ali pevati Srpstvu,skandirati pravoslavlju a tradicija,obelezja su vam slika i prilika ateizma i komunizma je toliko u najmanju ruku kontradiktorno da je za smejanje.. Manite vi spominjanje Rada i nase tribine,da ste kompleksi to nije novost traje vec 30 godina,ali gledajte vi vase dvoriste i vase "price" jer svakim danom vaseg postojanja vi ispadate sve smesniji i smesniji, a toboze ne znam kakvi Srbi,jaja vam se vuku po podu.
-
Bitno da vas klub nije komunisticki i kroz istoriju samo najispravniji Obilici su igrali za Rad.
Које године и како се звала држава кад је Рад основан? Ко га је основао? Или како иду православље и нацизам? Православни крст и кукасти?
Zaista nema vecih Srba od onih osnovanih u 1945-te u Zagrebu i onih Krcunovih... Evo neka se jave ako ih ima da ih vidimo.