Српска навијачка сцена - дискусија

Panzram

Re: Српска навијачка сцена - дискусија

Postby Panzram » Thu Oct 18, 2018 1:03 am

Пађене wrote:Српској сцени је потребан отворен форум и дискусија представника група. Нек се администрација активира и обезбеди тако нешто. Неће бити лако али све је боље од тапкања у месту.

Pa napravite to pobogu, šta se čeka, normalno da će mi biti draže da čitam predstavnike grupa nego nikove sa kojih piše 2-3 ljudi i ove botove koji se registruju po potrebi, obično kad je neka frka. Dakle, šta je problem, imate administraciju, admin je OK momak i svakako će vam izaći u susret...a dogod bude pisalo njih 10 na jednoga ja ću biti tu da udaram kontru jer da parafraziram Komandanta: I don't give a damn šta će ko ovde o meni da misli.
Ovo neće na dobro da izađe...

Sevastopole

Postby Sevastopole » Thu Oct 18, 2018 1:39 am

Najbolje je da se ovde razmenjuju misljenja izmedju ljudi za koje vidis da znaju sta pisu, ovo ostalo preskakti. Nema vece kazne kada ga ignorises. Jednostavno ne moze drugacije sa takvim pojavama. Ignore i pricati sa onim sa kim mislis da treba. A sve priroda odradi vec i svako svoje ukroti koji imaju dugacak jezik a nemaju ama bas nikakvog razloga za to. Kada dodje neko i kaze nisi u pravu bilo je tako i tako, ajde da se prica o tome. Kada neko uperi prstom u tebe i obesi ti kamen oko vrata, naravno da ces da se branis. Ali razmenjivati misljenja sa onim koji je slican tebi, a ne da sluzimo za lecenje frustracija i kompleksa pojedinim ljudima iz svih grupa.

local.ultras

Postby local.ultras » Tue Oct 23, 2018 1:58 pm

Jel idu Vojvode na gostovanja? Ne secam se da sam skoro video neku sliku sa gostovanja.

zmijuga

Postby zmijuga » Tue Oct 23, 2018 2:35 pm

local.ultras wrote:Jel idu Vojvode na gostovanja? Ne secam se da sam skoro video neku sliku sa gostovanja.

Na fudbal ne idu skoro 2 godine. Na rukometu su otišli na jedno gostovanje u tom periodu.

weekend offender

Postby weekend offender » Sun Oct 28, 2018 6:07 pm

Јакуза Крушевац

У тренутку када је српска навијачка сцена на најнижим могућим гранама, када су многе групе престале са функционисањем или на ивици тога, када су стадиони опустели, када је лига намештена за подобне, када је битније које марке су вам патике од тога ко вам је капитен тима, када се неки деле због криминалних кланова, када националисти шурују са усташама, када се прелеће са трибина, када се жандари пењу на шипке, када се потежу утоке у сопственом копу, када су сви постали хулигани за тастатуром, када велике патриоте и православци штанглирају, боду, пуцају и убијају друге Србе због друге боје шала, ми смо поносно одлучили да не будемо део те изопачености и у пракси дали свој допринос оздрављењу менталитета. Свако поштовање за Чете што су дошли у Крушевац малобројни и без наоружања, на шта смо и ми три пута бројнији узвратили пружањем фер ливаде у подједнакој бројности. Ко је победио? Менталита ултра.

Image

Sevastopole

Postby Sevastopole » Sun Oct 28, 2018 10:15 pm

Da uopste ne zalazimo u tekst koji je napisan sem poslednje 3 recenice, ovo je put kojim treba ici. Svaka cast.

Nikodije

Postby Nikodije » Mon Oct 29, 2018 9:58 am

Sve je to lepo, samo pre te livadice ili kako god treba ici na utakmice, kada napisem utakmice mislim i na gostovanja. To je ono sto mene jos vise plasi od ovog trenutnog stanja, a kod nas Srba sve mora ici u krajnost. Sada ce se pod novim talasom "mentaliteta Ultra" doci do toga da ce ljudi vise biti na livadi nego na tribini. Sta znam, sve je to nakaradno.

Ljudi su od navijanja napravili i sport mozda bude i olimpijski, videli ste svi ono kada se kao u nekom oboru tuku ekipe 6 na 6 ili 8 na 8 ili tako nesto. Meni je to kao farma za navijace, koja je bre to fora? Pa navijanje nije MMA niti Boks, druze navijanje je nesto sasvim drugo. Sada je akcenat bacen na sukob izmedju grupa, ok nije problem ali da bi do sukoba doslo grupe moraju prvo da postoje a ne da ih kuci ima 20 a na gostovanja da se i ne ide ali eto par livada i mi smo ultrasi.

Nikoga necu da vredjam niti se ovo direktno odnosi na cete i jakuze samo primecujem jedan trend koji polako dobija vetar u ledja. Prica se isto da su Zemunci ponudili Meraklijama 50 na 50 , meraklije nisu pristale. Sto se moglo i predpostaviti jer su i oni na zalost u kanalu. Nisam ja neki sada namcor koji ovde dolazi i pljuje po svacijem radu ili pokusaju da naprave nesto bolje, ja sve to kao normalan covek podrzavam ali na zalost vidim gde ce nas ovaj trend odneti.

Treba forsirati normalnost ali vestacki praviti kao neke sukobe samo da bi se pokazalo kako eto stvari idu na bolje je po meni debilana. Debilno je kao i parola koja se napravi a moze se videti samo na slikama i to sa zumom. Vestacka prica, ali ajde samo neka ne bude mrtvih i tesko povredjenih to je najbitnije.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Mon Oct 29, 2018 10:14 am

Ja mislim da niko ni ne planira sume i livade da praktikuje nego jednostavno poverenje mora da se stekne. Kad se to uradi lako ces posle ti da se trazis navijacki na dan utakmice sa nekim kada znas da neces tamo da naidjes na kais popularni ili motku, flasu, ne bitno. Da mozes da budes siguran da ce i druga strana biti kao ti.

Zato ocigledno pocetak mora da bude ovakav za one koji misle to da praktikuju. Prvo medjusobna komunikacija, neko kroz nju moze recimo da shvati i da im ne treba suma da bi zapoceli nesto, ali negde verovatno mora mnogo da se dogodi da jedni u druge steknu poverenje. Generalno, najbitnije je da se stvari desavaju na dan utakmice ako mogu, na sto ispravnije navijacke nacine.

Daleko je ovo od neceg krajnjeg, pa cak i od pocetka, ja mogu da nabrojim u proslosti skoro 10 ak tuca na ruke koje na zalost nisu nista promenile. Jedina razlika, cini mi se, ovaj put je ta sto prvi ljudi svih tribina skoro uvidjaju da ovako vise ne moze i da ovo niko ne zeli. Bar 90% ljudi, onim 10% nema pomoci.

Odan

Postby Odan » Mon Oct 29, 2018 1:26 pm

Kad smo vec kod njih, jel bila Jakuza na jna? Nemaju sve grupe fotografa i ne slikaju se bas sve ali opet zahvaljujuci raznim fb profilima i instagramima je lako naci slike na internetu. Za Jakuze (da ne shvate kao kritiku) svaka cast, kao i za Čete na ovome ali oni nisu imali formiran kop ni kod kuce za utakmice protiv Zvezde i Partizana pa ne mozemo ni ocekivati da idu na gostovanja. Za razliku od njih Čete imaju kop i na tekmama sa Zvezdom i Partizanom i sa svima ostalim kod kuce, sad koliko idu na gostovanja ne znam, kazem ne slikaju se svi za internet a kad nema fotografija kao da se nije ni desilo.

I da, ti "prvi ljudi" sa tribina trebaju biti i u sukobima prvi!

Sevastopole

Postby Sevastopole » Mon Oct 29, 2018 1:37 pm

Ja mislim da je to osnov price bilo koje osim ako neko ne izrazi zelju da ne vidi nekoga preko puta u nekoj prici. Ili ko ne moze ili nece neka vrti zastavicu na utakmici i to je to i ostavi druge da rade kako misle da treba.

Игало

Postby Игало » Mon Oct 29, 2018 10:39 pm

Можда се мало маши поента, и у претходној серији писања и сад. Пре свих тих мотки, ножева, каишева и бакљи, први проблем су наши мозгови. Ако си толико задојен мржњом да си спреман некога да газиш до смрти не треба ти ништа од претходно наведеног да исход буде најгори, и у тој ситуацији ни фамозна ливада ни ферка о којој исписасте стране и стране, не решава проблем ни мало.

Значи пре свега здрава прича унутар сваке групе, али не само са млађима, јер ти старији први треба да буду исправни и дају им пример ... па онда здрава прича међу групама. Каква ливада? Какве то везе има са навијањем, пробрано са обе стране, изведеш на ливаду ко овнове и удри? Условно речено решаваш један проблем, а са друге стране убијаш навијање, навијачки живот и све што иде уз њега.

Ливада је можда здрава прича, али не и здрава навијачка прича, јер везе нема са навијањем. Здрава прича ће да буде када се на дан утакмице на улици стане на црту ко на кога налети и у коликом год броју, какво црно пребројавање, свако мора да буде свестан својих могућности. Лепо је што је кренуло о овоме макар да се прича, за похвалу је и што се неко сетио да спроведе то и у дело, али немој ливаде неке које везе са навијањем немају да се потенцирају.

Пре свега здрава прича и здраво ривалство, а то не значи да си изласком на ливаду решио све проблеме...прво мозгови у ред да се доведу, а онда можда и буде нешто исправно, искрено и здраво, тамо где треба и кад треба, на улици на дан утакмице.

fillam

Postby fillam » Tue Oct 30, 2018 1:17 am

Sve je to lepo u teoriji, ali nazalost, nikada to nece biti tako. To je toliko kompleksna stvar, da je vecinu mana nemoguce iskoreniti i morali bi da zivimo u utopijski reformisanom drustvu. Svesni ste svi ko su navijaci. U toj masi ljudi, vecina nije preterano inteligentna, naprotiv. Sistem vrednosti je ocajan, i to se neguje ceo zivot, od malih nogu. Zato se i sve veci broj kvalitetnih ljudi rasipa po stadionu, pa i van njega.

Postujem svaciji izbor u zivotu, cak pokusavam da ne osudjujem, ali samo odredreni tipovi ljudi su spremni na neke stvari. Dokle god je kriminal usko povezan sa tribinama, ovako ce nam i biti, i kvalitetne, viteske price ostaju samo mastarije. Za zdravu pricu su potrebni i zdravi ljudi, toga manjka,

Najzalosnije u celoj prici je sto su zrtve ovakvog sistema uglavnom oni koji to ne zasluzuju, a imali su pun potencijal da budu jako kvalitetni ljudi.

Sve u svemu, trenutna odgovornost bilo koga ko i dalje ima entuzijazam da je aktivno u navijackoj prici, jeste da potencira na zdravoj prici, i promovise je koliko god je moguce. Mozda je borba protiv vetrenjaca, ali je u suprotnom sve besmisleno..

Nazalost, ova tema je uglavnom najaktivnija kada neko strada, cilj je da do toka NIKAD ne dodje.

Sevastopole

Postby Sevastopole » Tue Oct 30, 2018 8:50 am

Игало wrote:Можда се мало маши поента, и у претходној серији писања и сад. Пре свих тих мотки, ножева, каишева и бакљи, први проблем су наши мозгови. Ако си толико задојен мржњом да си спреман некога да газиш до смрти не треба ти ништа од претходно наведеног да исход буде најгори, и у тој ситуацији ни фамозна ливада ни ферка о којој исписасте стране и стране, не решава проблем ни мало.

Значи пре свега здрава прича унутар сваке групе, али не само са млађима, јер ти старији први треба да буду исправни и дају им пример ... па онда здрава прича међу групама. Каква ливада? Какве то везе има са навијањем, пробрано са обе стране, изведеш на ливаду ко овнове и удри? Условно речено решаваш један проблем, а са друге стране убијаш навијање, навијачки живот и све што иде уз њега.

Ливада је можда здрава прича, али не и здрава навијачка прича, јер везе нема са навијањем. Здрава прича ће да буде када се на дан утакмице на улици стане на црту ко на кога налети и у коликом год броју, какво црно пребројавање, свако мора да буде свестан својих могућности. Лепо је што је кренуло о овоме макар да се прича, за похвалу је и што се неко сетио да спроведе то и у дело, али немој ливаде неке које везе са навијањем немају да се потенцирају.

Пре свега здрава прича и здраво ривалство, а то не значи да си изласком на ливаду решио све проблеме...прво мозгови у ред да се доведу, а онда можда и буде нешто исправно, искрено и здраво, тамо где треба и кад треба, на улици на дан утакмице.

Naravno da je u glavi sve. Mi da smo kao Grci ili Italijani, a sad bi mnogi se kao podsmehnuli koji oni, ne bi nam trebalo nista. Oni se i bodu i pale i bacaju jedni na druge sta oces, nema sta ne rade, pa nema mrtvih pa cak ni toliko osakacenih. Koliko god da su prljavi za nas su voda sa izvora a mi smo prljavi Dunav. Kao mi smo najjaci, smemo da udjemo u kontakt, smejes se drugima kada vidis tuce one kad se mlate motkama za barjake ili Hrvati kada se ganjaju kroz kukuruze jedno druge.

E pa eto nam svima sada rezultat toga. Neki BBB i Torcida koje svi stavljaju u isti kos kao nas, neki cak mozda i ispred nas po mentalitetu a pri tome pojma nemaju o zivotu, imaju slicnu ili istu reputaciju kao mi svuda po svetu. A niko im nikada nije poginuo u navijackim obracnunima. Jeste da kad se sretnemo zna se pobednik u napred, ali ovo je ogromna cena da bi neko gledao nas i njih mozda cak i ravnima i vikali ovde je kriminal a tamo su svi suvi ultrasi.

A ne znaju da ovde ima navijaca kakve oni ne mogu da zamisle da postoje, sa svim idealima o kojima oni trucaju unaokolo i koje ne mogu da sprovedu u delo. Ovde ima cestitih pravih ljudi kakvih mogu slobodno da kazem nema po Evropi. Ali taj ekstremizam i odlazak u krajnost iz milioan razloga donosi i lose stvari. Nije ovde samo kriminal, ovde kad se dovate dve spremne grupe oni to na filmu nisu videli, ali sve to nas vodi u dugorocnu propast. I niko vise ko je navijac, ne moze da bude normalna osoba ako preko svega ovoga ide dalje na tribinu.

Pokusaj normalnog bi bio da nesto promenimo. U glavi kad bi promenili nista ne bi moralo da se uvodi, nikakvi kodeksi, livade, nista. Jednostavno znao bi kad je dosta i znao bi sta je ljudski sta ne. Ja hocu da protivnik pobegne od mene, da izgubi, da zna da sam ja jaci, ali necu da ga osakatim za ceo zivot ili nesto gore. Nije mi to namera, ne mrzim ili ne bi trebalo da mrznim nikoga pojedinacno do te mere da zelim ozbiljno da ga povredim, Na zalost mi smo sve granice presli i to nema veze vise sa kriminalom toliko jer i po nama cisti navijacki dogadjaji pocinju da budu fatalni.

Jebes onda sve, onda je bolje ili ne dirati se ili uvoditi pravila pa na sta ispadne sve ovo. Grci uzivaju ljudi. Zapale pola kraja jednog kad dodju da se biju, leti fijuce, i odu kuci sa povredama plafon razbijene glave ili izboden u dupe ili tako nesto slicno. Ovde vise covek ne sme da padne na zemlju, pa cak ni stojeci ne sme da stane iako je hrabar da primi udarce jer ne znas vise sta te ceka. I ogromni smo kompleksasi svi od reda. Da nije grafit, evo da se kaze ajde sve grafite da prekrecimo po Srbiji, neko bi uradio markerom na nekom ulazu potpis i oko toga bi se zakrvili.

Jednostavno otislo je predaleko a nije tu samo ta prica o kriminali presudna. Ona je citavo jedno novo prljavo poglavlje, ovde pricam samo o pravim navijacima. Upravo to je bitno pomenuti da tuca na ruke moze da donese isti ishod ako ne znas kad je dosta. A tu se vracamo na zdrav razum koji je odavno izgubljen ovde. Zato je to mozda i bitnije povratiti nego izaci na livadu sa nekim ko ti nije dusman. A sta cemo kada budes morao na livadu sa ovim drugima? Pa na zemlji vidis onog sto ti bas treba?

Zato svest i savest mora da radi kod ljudi inace i ovo je propala prica jedna u nizu.

MisterNO

Postby MisterNO » Tue Oct 30, 2018 9:47 am

Пре свега опростићете ми што се оглашавам на навијачким темама јер сматрам да као навијач у некој, назовимо је пензији ако то постоји у ултра свету, не би требао никоме ко је данас активан да солим памет. Моја намера овим речима је као и сваком норналном навијачу да не буде озбиљније провређених, и не дај Боже никад више да неко смртно страда. На основу ваших речи и свог искуства тврдим да је за већину срања која се дешавају крив страх да неко добије батине и да јавно не буде "осрамоћен" тиме што је изгубио тучу. То је корен свега, то глуматање надмоћи и не бирања средства да се батине не добију.

Реланост је сасвим другачија и свако ко тврди да учествује, а да баш никад није добио или да никад није бежао (или се повукао, зовите то како вам воља) тај лаже, тај сукоба није видео из близине. Да сумирам, поента је стати на црту, и ако си частан није ништа страшно ако некад добијеш, уосталом погледајте било који интервју екс ју навијача, често чујете "даш добијеш". Ствари одувек тако иду, све друго је виртулена реланост.

Свакако комуницирајте, тражите решење, све је боље него да се понављају лоше ствари. Надам се да нисам нарушио дискусију.
Sergio Bonelli: Mister No je nastao prema stvarnom liku kojeg sam video na jednom putovanju

Игало

Postby Игало » Tue Oct 30, 2018 10:14 am

Одличан пост севастополе, то је то од речи до речи. Одличне си и примере навео,мени нема ништа навијачкије што се сукоба тиче него кад видим нпр жабаре те на улици неко на руке, неко са том моткицом за барјаке што имаш осећај да је не осети кад га удариш, неко са каишем, бакљом...то су ми ствари које су разумљиве на дан утакмице да имаш са собом. Грци исто добар пример, само кад погледаш шта све раде остаје ти само да се зачудиш како они не броје настрадале као ми.

Глава, глава и само глава, и исправна прича да уђе у главе! Јесте борба са ветрењачама, али ако остане само на тим речима онда тонемо све дубље и дубље. Свакако није нешто што се решава данас за сутра...чак се и не решава, то мора да се схвати, да се укапира. Нек имамо данас нпр 50 исправних који ће да потенцирају здраву причу,нека за годину дана то буде 75 исправних па је опет помак. Али мора да се ради, свака група да почне прво од себе. Не решаваш ништа ако константно изводиш 20,30,40 људи на ливаду, потенцираш на томе, а са стране имаш 200,2000,20000 људи који ће да наставе да терају по старом.

МистерНо, далеко од тога да нарушаваш дискусију, погодио си суштину проблема, и такви здрави постови у сваком случају не могу да штете.

1958

Postby 1958 » Tue Oct 30, 2018 10:19 am

Strah moze ozbiljno da se razmatra kao faktor koriscenja raznog naoruzanja. A zamislite da nekog krimosa, momka iz partije, momka u talu prebije neko? Da li ce se olako preci preko toga? O tome razmisljajte i diskutujte, a ne o nama smrtnicima. Tamo je problem, ne ovde. Znate dobro svi vi i ko su ti ljudi, sta su i sta rade.
Често одем до на село

Sevastopole

Postby Sevastopole » Tue Oct 30, 2018 11:14 am

Pa mislim da ih i ti znas. Ja mogu da kazem za tribinu sa koje sam da sigurno nikome nije problem da dobije batine ako je neko jaci na navijacki nacin, nece sigurno niko to da ide da vraca kako ne treba. Mislim da cak ni velikoj vecini Grobara nije problem isto. Jurcaju se ljudi sigurno i grese ali to nije to o cemu ti pricas. I problem i jeste sto su se pomesale babe i zabe na najnenormalniji nacin koji moze i to je prvo moralo da dovede do podele vec podeljene tribine, a i jos je povuklo sa sobom sve i svasta kao posledice.

Vro je prosto. Nemojte da pravite od svojih ljudi ovakve tipove. Nemojte da odgajate mladje da treba da bude takav. Nemojte da dozvoljavate da vam dolaze takvi i da vam kolo vode na tribini, nemojte jos mnogo toga...i ako tako krene da se razmislja postacemo neinteresantno mesto za takve ljude a samim tim ce navijaci moci mnogo vise da se pitaju i oni diktiraju kako ce sta da bude.

Kazem, u ovom trenutku mislim da samo par grupacija i delova nekih tribina, imaju ovaj problem, ali da i neki od njih pokusavaju da nesto promene na bolje. Svi imaju takve ljude to je nesporno, ali to je najizrazenije samo na 1-2 trenutno.

1958

Postby 1958 » Tue Oct 30, 2018 12:08 pm

Pa mislim da ih i ti znas.

Znam, a znam i zasto si se ti nasao prozvanim.

Ja mogu da kazem za tribinu sa koje sam da sigurno nikome nije problem da dobije batine ako je neko jaci na navijacki nacin, nece sigurno niko to da ide da vraca kako ne treba

Ajde reci vec jednom koja je to tribina kojoj ti pripadas i cije stavove ovde zastupas kad vec znas sigurno da niko sa tvoje tribine...

Razlika izmedju navijaca blizanaca je u tome sto su crveni svi u sloznom talu dok se crni bore oko tala. Jako jednostavno.
Често одем до на село

Banda Descontrolada

Postby Banda Descontrolada » Tue Oct 30, 2018 12:36 pm

Jakuzama bi bilo bolje da su dosli na Jna i ispartili svoj klub i da rade na mnogim drugim stvarima vezanim za svoju zalosnu tribinu nego sto su vidjeli na netu tamo neke Ukrajince ili Litvance pa nasli istomisljenike iz Cacka i iskopirali ih pobivsi se u nekom sumarku ili na nekoj njivi i misle da su tako napravili nesto i postali ultrasi. E moji vi...

Ko je fer i zdrav u glavi on ce biti fer i na ulici i na stadionu i u kaficu i gdje god se tukao.
Vecchie maniere!

Sevastopole

Postby Sevastopole » Tue Oct 30, 2018 2:18 pm

1958 wrote:
Pa mislim da ih i ti znas.

Znam, a znam i zasto si se ti nasao prozvanim.

Ja mogu da kazem za tribinu sa koje sam da sigurno nikome nije problem da dobije batine ako je neko jaci na navijacki nacin, nece sigurno niko to da ide da vraca kako ne treba

Ajde reci vec jednom koja je to tribina kojoj ti pripadas i cije stavove ovde zastupas kad vec znas sigurno da niko sa tvoje tribine...

Razlika izmedju navijaca blizanaca je u tome sto su crveni svi u sloznom talu dok se crni bore oko tala. Jako jednostavno.

Kako se kaze ono ne vidis sumu od drveta. Sto bi ja sad trosio vreme na tvoj upis kada tako vidis situaciju a verujem da sve sto znas su abrovi kojekakvi? Sad je znaci slozni tal? Ja ne znam ni jednu tribinu na svetu da funkcionise po pricnipu svi lapamo i svima nam fino.

To ne postoji druze i nikada nece postojati. Gde pare udju sledi propast, valjda si i sam toga svestan. Nema te price svi su u talu, to mala deca u pesku nece da pricaju. I mogu da pricam poprilicno dosta o ovoj temi koliko moze da se kaze, i rado cu to raditi do granica koje su normalne, ali mi nije jasno kako si sa onog sto si napisao dosao do ovog da su svi u talu?

Skaces sa jedne teme na drugu. Ja kazem da na Severu nikome nije problem da dobije navijacki batine, niti ce iza tih batina ici ne znam kako da to resava sem navijacki. A ince navijac sam sa Madagaskara.

Return to “Србија”