Игало wrote:Можда се мало маши поента, и у претходној серији писања и сад. Пре свих тих мотки, ножева, каишева и бакљи, први проблем су наши мозгови. Ако си толико задојен мржњом да си спреман некога да газиш до смрти не треба ти ништа од претходно наведеног да исход буде најгори, и у тој ситуацији ни фамозна ливада ни ферка о којој исписасте стране и стране, не решава проблем ни мало.
Значи пре свега здрава прича унутар сваке групе, али не само са млађима, јер ти старији први треба да буду исправни и дају им пример ... па онда здрава прича међу групама. Каква ливада? Какве то везе има са навијањем, пробрано са обе стране, изведеш на ливаду ко овнове и удри? Условно речено решаваш један проблем, а са друге стране убијаш навијање, навијачки живот и све што иде уз њега.
Ливада је можда здрава прича, али не и здрава навијачка прича, јер везе нема са навијањем. Здрава прича ће да буде када се на дан утакмице на улици стане на црту ко на кога налети и у коликом год броју, какво црно пребројавање, свако мора да буде свестан својих могућности. Лепо је што је кренуло о овоме макар да се прича, за похвалу је и што се неко сетио да спроведе то и у дело, али немој ливаде неке које везе са навијањем немају да се потенцирају.
Пре свега здрава прича и здраво ривалство, а то не значи да си изласком на ливаду решио све проблеме...прво мозгови у ред да се доведу, а онда можда и буде нешто исправно, искрено и здраво, тамо где треба и кад треба, на улици на дан утакмице.
Naravno da je u glavi sve. Mi da smo kao Grci ili Italijani, a sad bi mnogi se kao podsmehnuli koji oni, ne bi nam trebalo nista. Oni se i bodu i pale i bacaju jedni na druge sta oces, nema sta ne rade, pa nema mrtvih pa cak ni toliko osakacenih. Koliko god da su prljavi za nas su voda sa izvora a mi smo prljavi Dunav. Kao mi smo najjaci, smemo da udjemo u kontakt, smejes se drugima kada vidis tuce one kad se mlate motkama za barjake ili Hrvati kada se ganjaju kroz kukuruze jedno druge.
E pa eto nam svima sada rezultat toga. Neki BBB i Torcida koje svi stavljaju u isti kos kao nas, neki cak mozda i ispred nas po mentalitetu a pri tome pojma nemaju o zivotu, imaju slicnu ili istu reputaciju kao mi svuda po svetu. A niko im nikada nije poginuo u navijackim obracnunima. Jeste da kad se sretnemo zna se pobednik u napred, ali ovo je ogromna cena da bi neko gledao nas i njih mozda cak i ravnima i vikali ovde je kriminal a tamo su svi suvi ultrasi.
A ne znaju da ovde ima navijaca kakve oni ne mogu da zamisle da postoje, sa svim idealima o kojima oni trucaju unaokolo i koje ne mogu da sprovedu u delo. Ovde ima cestitih pravih ljudi kakvih mogu slobodno da kazem nema po Evropi. Ali taj ekstremizam i odlazak u krajnost iz milioan razloga donosi i lose stvari. Nije ovde samo kriminal, ovde kad se dovate dve spremne grupe oni to na filmu nisu videli, ali sve to nas vodi u dugorocnu propast. I niko vise ko je navijac, ne moze da bude normalna osoba ako preko svega ovoga ide dalje na tribinu.
Pokusaj normalnog bi bio da nesto promenimo. U glavi kad bi promenili nista ne bi moralo da se uvodi, nikakvi kodeksi, livade, nista. Jednostavno znao bi kad je dosta i znao bi sta je ljudski sta ne. Ja hocu da protivnik pobegne od mene, da izgubi, da zna da sam ja jaci, ali necu da ga osakatim za ceo zivot ili nesto gore. Nije mi to namera, ne mrzim ili ne bi trebalo da mrznim nikoga pojedinacno do te mere da zelim ozbiljno da ga povredim, Na zalost mi smo sve granice presli i to nema veze vise sa kriminalom toliko jer i po nama cisti navijacki dogadjaji pocinju da budu fatalni.
Jebes onda sve, onda je bolje ili ne dirati se ili uvoditi pravila pa na sta ispadne sve ovo. Grci uzivaju ljudi. Zapale pola kraja jednog kad dodju da se biju, leti fijuce, i odu kuci sa povredama plafon razbijene glave ili izboden u dupe ili tako nesto slicno. Ovde vise covek ne sme da padne na zemlju, pa cak ni stojeci ne sme da stane iako je hrabar da primi udarce jer ne znas vise sta te ceka. I ogromni smo kompleksasi svi od reda. Da nije grafit, evo da se kaze ajde sve grafite da prekrecimo po Srbiji, neko bi uradio markerom na nekom ulazu potpis i oko toga bi se zakrvili.
Jednostavno otislo je predaleko a nije tu samo ta prica o kriminali presudna. Ona je citavo jedno novo prljavo poglavlje, ovde pricam samo o pravim navijacima. Upravo to je bitno pomenuti da tuca na ruke moze da donese isti ishod ako ne znas kad je dosta. A tu se vracamo na zdrav razum koji je odavno izgubljen ovde. Zato je to mozda i bitnije povratiti nego izaci na livadu sa nekim ko ti nije dusman. A sta cemo kada budes morao na livadu sa ovim drugima? Pa na zemlji vidis onog sto ti bas treba?
Zato svest i savest mora da radi kod ljudi inace i ovo je propala prica jedna u nizu.