Postby Bruno Sulak » Mon Oct 30, 2017 12:17 pm
Bilo je fejsa i 2009-10-11 pa je opet scena bila zanimljiva. Naravno da je problem mentalitet ali sta to znaci? To znaci da smo jaki na recima a da u zivotu ne mrdamo ni kurcem. Nejasno mi je da se Marinci, Saneri ili Meraklije ne pojave na gostovanju najvecem klubu u zemlji. Sticajem okolnosti do pre neke dve godine sam bio vatreni navijac Partizana, isao na utakmice koliko sam mogao, cimao se, organizovao, pravili majice i onda odjednom mi klikne u glavi, ej cekaj bre? kakve ja veze imam sa Partizanom i Beogradom?
I onda shvatis da je to pogresno, da nisi vezan za to i da tu ne pripadas, jos i ako se doda sav mulj koji se desavao na tribini i u klubu, shvatas da to nije za tebe. Bas u tom trenutku moj lokalni klub je bio u patos ligi i vremenom je poceo da gura i sada je 4. liga. Ljudi poceli da dolaze na utakmice da se stvara neka prica i tako smo u 5. ligi imali 2500 navijaca sa kupljenim ulaznicama. Danas smo 4. liga kuci nas ima od 300-600 a ide se i na gostovanja Kabelu, Indexu, Staroj Pazovi, u svakom selu nas bude bar po par kola. Srce mi bilo puno kad smo gostovali Kabelu a 15ak klinaca Kojota napravilo lep kop, navijali, bacali rolne, bila i 2 stroba e to je prava prica iako je 4. liga. Pratimo svoj lokalni klub nebitno jel nas ode 5, 15 ili 55.
Jednostavno sta nekog, lupam sad, iz Vlasotinca vezuje za Beograd? nista. A da ne pricam o klubovima iz vecih gradova Spartak, Sloboda, Radnicki Nis ili Kragujevac. Ljudi nisu ni svesni koliko je ispravno da pratis klub koji je iz mesta odakle si ceo zivot i koliko ima zanimljivosti kada ides svaki vikend da branis svoj klub, grad, selo umesto sto 5 puta godisnje dodjes na marakanu ili jna, pevas malo divljas i odes kuci i miran si. Treba da postoji pozitivan rivalitet, nadmetanje izmedju grupa i gradova. Najbolji primeri Zemun-Rad-Ofk Beograd pa ima Radnicki KG-Smederevo, znaci nadmetanje ljudi iz dva mesta, i svako brani svoje i svako se dokazuje.
Nije problem sto smo mali, nisu ni Holandija, Belgija, Grcka i ostali tako veliki. Vec jednostavno takvi smo. Pa po meni je veci izazov biti lokal patriota u Srbiji nego u Engleskoj. Pored onakvih giganata od klubova da neko navija za Midlzbro, Fulam itd je za svako postovanje.
Tako da moja je poruka da pocnete da posecujete lokalne klubove pa makar bili patos liga i da napravite pravu pricu u svom mestu. Pogledajte Smederevce, Djavole, Unioniste, procvetale grupe od kad su u nizim rangovima, resili se mulja zvanog Super liga, to je primer da se u svom mestu moze napraviti lepa prica iako vam klub nije uspesan.