NS021 wrote:Чомбе wrote:NS021 значи локал патриотизам је појам намењен само за прву лигу...
U praksi se navijacko opredeljenje u 99% slucajeva stice na osnovu opredeljenja za predstavnika iz najjace lige. Posle ako ispadne u 2 il trecu nije bitno. Kvartovski nizerazredni klubovi u kod nas i u inostranstvu vise sluze za sprdnju, okupljanje i druzenje ekipe iz kraja, dok sve i jedan od njih ima svoj tim iz 1 il 2 lige za kog se izjasnjava da navija. Tako da se u praksi najcesce sve svodi da se opredelis za klub koji te predstavlja tvoj grad u najgledanijoj ligi. Sad kako Beogradjani dozivljavaju lokal patriotizam je pitanje za njih jer imaju po 5-6 predstavnika u najvisem rangu. Ja sam odgovorio iz ugla nekog ciji grad na zalost ima samo jednog stalnog prvoligasa i normalno je da se opredelim za njega kao simbola i predstavnika svog umesto tudjeg grada jednako kao sto navijam za reprezentaciju svoje a ne tudje drzave
Слажем се са болдованим али такође у пракси се навијачко опредељење стиче од малих ногу (бар код већине) углавном на основу оца, старијег брата или већ неког из ближег окружења фамилије.
А та прича о локал патриотизму је актуелна последњих пар година и углавном је фора покупљена од енглеза ''супорт јор локал клаб'' само ево код тебе је модификована јер њима није битно што клуб није у првој лиги.
Имамо и примере мењања клубова, неки то подржавају неки не, ја рецимо стојим иза става да је свако ко промени клуб навијач из фазона и да никад није ни волео претходни као што неће волети ни нови.
Отприлике свако то модификује сходно свом случају, мени је то мало лицемерно. Локал патриотизам је локал патриотизам и нема ту прва лига друга лига, град има више представника, нема ниједног и тд. И на крају крајева шта је уопште суштина? Да ли мислиш да ћеш ти цигане и гробаре из нс-а приволети да пређу на север карађорђа?
Прича се о начину узимања застава, војничким акцијама, нефер сукобу приликом отимања и тд. опет лицемерна прича, свака трибина качи на ограду и пали обележја супарника, мајице, дшалове, дуксеве... ајде реално, како су отимани? Коме су отимани? Да ли су те мајице скидане 1 на 1? Колико ту реално има озбиљних трофеја? Ево да пођемо од севера, колико међу упаљеним гробарским мајицама има оних које се не могу купити у слободној продаји?
Колико гробари упале наших које нису у слободној продају у бутику? Колико фирма запали наших и гробарских мајица којих нема у слободној продаји? И то се све на свакој трибини с поносом истакне и запали и онда неко после кења о заставама.